Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Γαρδουμπάκια

Υλικά 
1 συκωταριά αρνίσια, 500 γρ εντεράκια, 4-5 γλυκάδια, 1 κούπα χυμό λεμονιού, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2-3 κ.σ ξύδι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Καθάρισμα εντέρων
Πλένετε τα εντεράκια. Βάζετε στην άκρη του εντέρου ένα χωνί και αφήνετε το νερό της βρύσης να τρέξει μέσα στο έντερο, ενώ το πιέζετε με το χέρι να πάει σε όλο το μήκος του. Όταν τρυπήσει σε κάποιο σημείο το κόβετε εκεί. ‘Όταν το νερό βγαίνει καθαρό χωρίς αίματα και κιτρινίλες είναι έτοιμο. Μπορείτε αν θέλετε να γυρίσετε με ένα καλαμάκι το έντερο μέσα έξω και να το ξεπλύνετε. Πρέπει όμως να ξαναγυρίσετε το έντερο γιατί η μέσα πλευρά είναι τραχιά.

Εκτέλεση
Βάζετε τα εντεράκια σε μια λεκάνη για μισή ώρα με το ξύδι. Κόβετε σε λωρίδες την συκωταριά και τα γλυκάδια. Παίρνετε μια λωρίδα πνευμόνι, μια λωρίδα συκώτι και μια λωρίδα γλυκάδια, τα στερεώνετε και τα τυλίγετε με εντεράκι. Βράζετε τα γαρδουμπάκια για 10΄ σε ζεστό νερό κι αλάτι. Τα σουρώνετε και τα μεταφέρετε σε ταψί.  Ρίχνετε το χυμό λεμονιού, την ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και περιχύνετε με το λάδι. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 25-30΄.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου