Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ζυμαρικά με τόνο και πάστα ελιάς


Ένα  πιάτο με λεπτή γεύση και έμπνευση ελληνική

Υλικά
1 πακέτο ζυμαρικά (σπαγγέτι, πένες ή βίδες)
2 κονσέρβες τόνου σε νερό
1 κουταλιά σούπας πάστα ελιάς
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
½ κουταλιά γλυκού ζάχαρη μαύρη
1 κουταλιά σούπας ξύδι
μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνετε και τα βάζετε σε μια πιατέλα. Προσθέτετε την πάστα ελιάς και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τον τόνο κομματιασμένο. Σ’ ένα βαζάκι χτυπάτε το λάδι, το ξύδι, την μουστάρδα και την ζάχαρη και περιχύνετε τα ζυμαρικά. Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε.


Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ημέρα Χορού

Ας σύρουμε το χορό…
Χορός είναι μια κινητική έκφραση του ανθρωπίνου σώματος στο ερέθισμα κάποιων ήχων. Ο χορός βγαίνει από μέσα μας ενσαρκώνοντας το αθέατο και εκφράζοντας καταστάσεις, ψυχική διάθεση, ιεροπραξία, άσκηση, θεατρικότητα κ ά
Οι χοροί στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν ένα μέσο θρησκευτικής λατρείας και τελετουργίας για να εξευμενίσουν τους θεούς, ώστε να αποτρέψουν ανεπιθύμητα και άσχημα γεγονότα. Ακόμα χρησιμοποιούσαν τον χορό, ως άσκηση και γύμνασμα των στρατιωτών, πιστεύοντας ότι ο πολεμικός χορός δίνει θάρρος, δύναμη και μεγαλύτερη δυνατότητα για επιδέξιους ελιγμούς την ώρα της μάχης, κατά τον Όμηρο. Πολεμικοί χοροί ήταν ο πυρρίχιος πανελλήνιος χορός και οι γυμνικοί των Σπαρτιατών. Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους οι ελληνικοί χοροί «διεθνοποιούνται» στους λαούς της Μεσογείου, όπου απλώνονταν οι κατακτήσεις του Μέγα Αλέξανδρου. Ταυτόχρονα όμως δέχονται και πολλά στοιχεία από τον ανατολικοασιατικό πολιτισμό, όπως φαίνονται σε απεικονίσεις γυναικείων χορών που υπάρχουν σε έργα της περιόδου αυτής.  Στην ρωμαϊκή περίοδο και στις αρχές της βυζαντινής, όταν αρχίζει να διαδίδεται ο χριστιανισμός απορρίπτεται ο χορός ως ειδωλολατρικός και αντίθετος προς τις αρχές του χριστιανισμού. Αργότερα όμως γίνεται μια σημαντική αλλαγή στάσης, όπου ο χορός εισέρχεται ακόμα και στο τελετουργικό στοιχείο της εκκλησίας. Στο μυστήριο του γάμου, καθώς και στην τελετή χειροτονίας των κληρικών, χορεύεται κυκλικά ο ψαλμός «Ησαϊα χόρευε…» , αλλά και στο μυστήριο της βαπτίσεως «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε…»
Σ’ όλη την βυζαντινή περίοδο ο χορός θα διατηρηθεί σ’ όλες τις εκφάνσεις και εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής. Οι πιο συνηθισμένοι χοροί του Βυζαντίου, είναι ο Συρτός, ο Γέρανος, ο Άρμα χορός, τα Μανδήλια κ ά. Στις αστικές κοινωνίες, χορεύονται (αναπτύσσονται) διάφοροι χοροί σε κλειστά επαγγελματικά σωματεία ή συντεχνίες, οι οποίοι υπάρχουν μέχρι σήμερα, όπως ο χασάπικος. Την ίδια περίοδο η φράγκικη και η βενετική κυριαρχία στον ελλαδικό χώρο άφησε επιδράσεις στην τοπική μουσική και στον χορό, όπως οι καντάδες, ο χορός φορλάνα, κερκυραϊκός.
Στα 400 χρόνια της σκλαβιάς από την οθωμανική αυτοκρατορία οι χοροί λειτουργούν σ’ όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις των Ελλήνων παίρνοντας μάλιστα και επαναστατικό χαρακτήρα, εκφράζουν τον πόνο της σκλαβιάς ή θυμίζουν επικούς αγώνες για την κατάκτηση της ελευθερίας. Κατά την νεότερη περίοδο παρατηρείται μια συνεχής συρρίκνωση του κοινωνικού ρόλου των χορών με αποτέλεσμα σήμερα να έχει περιοριστεί στον κατ’ έθιμο ψυχαγωγικό του ρόλο. Ο βαθμός λειτουργικότητας των παραδοσιακών χορών έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ περιορίστηκε σε ορισμένους τομείς κοινωνικών εκδηλώσεων.

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Ημέρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία

Οι χώροι εργασίας βλάπτουν σοβαρά την υγεία.
Το περιβάλλον της εργασίας βάσει ερευνών αποδεικνύεται ότι βρίθει «αόρατων» εχθρών που πλήττουν τους εργαζόμενους και μάλιστα περισσότερο τις γυναίκες. Βάσει έρευνας που διεξήχθη σε εργασιακούς χώρους σε μεγαλουπόλεις ένα πλήθος μικροβίων φιλοξενούνται στα γραφεία, επιφάνεια ή συρτάρια, τηλέφωνα, πληκτρολόγια κλπ. Στην έρευνα απεδείχθη ότι τα γραφεία που εργάζονται γυναίκες (αν και από την φύσει τους οι γυναίκες είναι περισσότερο τακτικές) περιτριγυρίζονται 3-4 φορές περισσότερο από μικρόβια. Οι αιτίες γι’ αυτό, η συχνότερη επαφή των γυναικών με τα παιδιά, η διατήρηση υπολειμμάτων τροφών στο γραφείο, και τέλος τα σύνεργα καλλωπισμού, που συνήθως έχουν στην τσάντα τους. Εκτός όμως των εξωγενών παραγόντων που προάγουν μικρόβια είναι και οι εσωτερικοί παράγοντες, χρώματα, αιρκοντίσιον, σκόνη, κάπνισμα, ψευδοχωρίσματα, μοκέτες, μη αερισμός στους χώρους εργασίας

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Χόρτα, άγρια χόρτα…

Η βρώσιμη ελληνική πανίδα
Τα χόρτα της εποχής είναι ραδίκια, πικρά, γλυκά, άγρια ή ήμερα, αντίδια, κατσαρά και πλατύφυλλα,  καυκαλίθρες, ζοχοί, τσουκνίδες, λάπαθα ή λάπατα, σταμναγκάθι, πικραλίδα, βρούβα, ασκόλυμπρο, σέσκουλο, αγριομάρουλο, βερβερίκια, σέσκουλα
Μάζεμα
Αν μαζέψετε μόνοι σας χόρτα, πρέπει απαραιτήτως να τα γνωρίζετε, καθώς πολλά μπορεί να μην είναι βρώσιμα. Ρωτήστε κάποιον που τα γνωρίζει. Για να μαζέψετε αποφύγετε περιοχές με σκουπίδια, ζώα, άκρες δρόμων, χωράφια ραντισμένα ή με λιπάσματα. Διαλέξτε μικρά φρέσκα χόρτα και όχι μεγάλα και γερασμένα, καθότι είναι σκληρά. Μπήξτε το μαχαίρι στην ρίζα του χόρτου και κάνοντας ένα νοερό χωνί το βγάζετε με την ρίζα του.
Καθάρισμα και πλύσιμο
Κόβετε την ρίζα, αφαιρείτε ξεραμένα, κίτρινα ή σάπια φύλλα. Βάζετε τα χόρτα σε λεκάνη με μπόλικο νερό, το οποίο αλλάζετε πολλές φορές για να φύγουν τα χώματα. Με το νερό από τα χόρτα ποτίζετε τα λουλούδια για να μην πηγαίνει χαμένο.
Συντήρηση
Μπορούν να συντηρηθούν για 5-7 ημέρες στο ψυγείο, αφού τα στραγγίσετε καλά από το νερό που τα πλύνατε και τα βάλετε σε στρώσεις σε λαδόκολλα ή σε πλαστική μεμβράνη.
Βράσιμο
Για να μείνουν τα χόρτα πράσινα, βράζετε με κλειστή την κατσαρόλα και μετά το βράσιμο τα ξεπλένετε με κρύο νερό.



Μαρίδες τηγανητές και ραδίκια γιαχνιστά

Ψάρι και χόρτα, το ταιριαστό γευστικό ζευγάρι
Υλικά
1 κιλό ραδίκια
1 κρεμμύδι
1 πράσο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κιλό μαρίδες ή άλλο ψάρι
ελαιόλαδο και αλεύρι για το τηγάνισμα
χυμός λεμονιού
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζετε πλένετε, αλευρώνετε και τηγανίζετε τα ψάρια. Καθαρίζετε, πλένετε καλά και βράζετε τα ραδίκια. Τα στραγγίζετε κρατώντας κατά μέρος λίγο από το νεράκι που τα βράσατε. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το πράσο το σκόρδο και τα τσιγαρίζετε στο λάδι. Προσθέτετε τα ραδίκια και γιαχνίζετε για λίγο. Αλατοπιπερώνετε,  ρίχνετε λίγο από το νεράκι που κρατήσατε και αφήνετε να πάρουν μια βράση.  Στο τέλος προσθέτετε χυμό λεμονιού. Σερβίρετε με τα ψάρια.


Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ρολό από κιμά γεμιστό με αυγά

Όλο και κάποια πασχαλινά αυγά έχουν περισσέψει, αξιοποιήστε τα φτιάχνοντας ένα ωραίο γευστικό ρολό

Υλικά
½ κιλό κιμά
1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο
1 κούπα ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού
 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
 ½ κούπα γάλα
 2 κ σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
 1 κ σ ξύδι
 3 αυγά βρασμένα
 ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζετε το ψωμί, περιχύνετε με το γάλα. Προσθέτετε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ξύδι, τον μαϊντανό, την ρίγανη, αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε τα υλικά σ’ ένα ομοιογενές μίγμα. Απλώνετε τον κιμά σε μια λαδόκολλα σε ορθογώνιο σχήμα και σε πάχος ενός εκατοστού. Τοποθετείτε κατά μήκος τ’ αυγά. Αλείφετε τις δυο πλευρές με νερό, σηκώνετε τον κιμά με την λαδόκολλα να ενωθούν οι δυο πλευρές και πλάθετε τον κιμά σε κυλινδρικό σχήμα, προσέχοντας να παραμείνουν στην μέση του ρολού τ’ αυγά. Μεταφέρετε το ρολό με την λαδόκολλα σε βουτυρωμένο ταψάκι, την αφαιρείτε, αλείβετε με νερό,  με λάδι και ψήνετε σε μέτριο φούρνο. Κόβετε σε ροδέλες όταν κρυώσει και σερβίρετε.

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Της Ζωοδόχου Πηγής

Είναι κινητή εορτή και γιορτάζεται 5 μέρες μετά το Πάσχα
Κάποτε ο αυτοκράτορας Λέων ο Δ΄ συνάντησε στο δάσος ένα άνδρα που του ζήτησε νερό. Τότε ακούστηκε η φωνή της Παναγίας που του υπέδειξε ένα σημείο που ανέβλυζε νερό. Εκεί κτίστηκε ναός που ονομάστηκε Ζωοδόχος Πηγή. Ο Ιουστινιανός έκτισε αργότερα μεγαλύτερο ναό, που καταστράφηκε 2 φορές. Τελικά το 1830 χτίστηκε η εκκλησία που υπάρχει μέχρι σήμερα. Πρόκειται για την γνωστή μονή του Μπαλουκλή. Ονομασία που προέρχεται από την τούρκικη λέξη balik= ψάρι, καθώς σε δεξαμενή στον περίβολο υπάρχουν ψάρια.

Ημέρα κατά της ελονοσίας


Η ελονοσία είναι αρρώστια που προκαλείται από ειδικό παράσιτο όταν κατά κάποιο τρόπο μπει στο αίμα μας. Είναι νόσος ενδημική στις περιοχές που υπάρχουν βάλτοι και έλη, αλλά και στις θερμές (τροπικές) περιοχές. Προέρχεται από ορισμένα παράσιτα (πλασμώδια) που μπαίνουν στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα παράσιτα αυτά τα ανακάλυψε το 1880 ο Γάλλος στρατιωτικός γιατρός Λαβεράν και φέρουν το όνομά του «Πλασμώδιο του Λαβεράν». Μεταδίδεται μονάχα με το τσίμπημα των κουνουπιών και μάλιστα των θηλυκών «ανωφελών» κουνουπιών. Όταν τα ανωφελή κουνούπια τσιμπήσουν άρρωστο από ελονοσία, ρουφούν μαζί με το αίμα του και το πλασμώδιο του Λαβεράν, που έχει μέσα σ’ αυτό ο άρρωστος. Έτσι όταν τσιμπήσουν άλλον άνθρωπο υγιή, εισάγουν το πλασμώδιο που επωάζεται μέσα στο αίμα από 10-50 ημέρες ανάλογα με το είδος της ελονοσίας. Μόλις τελειώσει η επώαση εκδηλώνεται η αρρώστια. Πρώτα ο άρρωστος νιώθει δυνατό ρίγος, έπειτα έρχεται ο πυρετικός παροξυσμός (υψηλός πυρετός) και τέλος παρατηρείται εφίδρωση, οπότε πέφτει και ο πυρετός,. Υπάρχουν τέσσερεις μορφές ελονοσίας: α) Καλοήθης τριταίος, β) Ωοειδής γ) Τεταρταίος και δ) Καλοήθης τριταίος. Ανάλογα με την μορφή της ελονοσίας οι εκδηλώσεις αυτές επαναλαμβάνονται σε συχνά ή αραιότερα χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση μη έγκαιρης θεραπείας της, γίνεται χρόνια προκαλεί επιπλοκές και εξασθενίζει τον οργανισμό. Δημιουργεί αναιμία, διόγκωση της σπλήνας, που σιγά-σιγά παθαίνει σοβαρές αλλοιώσεις. Η καταπολέμησή της γίνεται με πολλά φάρμακα, κινίνη, πλασμωχίνη, παλουδρίνη, ατεμπρίνη κ ά. Όμως πιο αποτελεσματική είναι η καταπολέμηση της με την συστηματική εξόντωση των ανωφελών κουνουπιών, αποστράγγιση ελών, ψεκασμό με εντομοκτόνα

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Πιταράκια με αρνί

Η πίτα που θα αξιοποιήσει ότι περίσσεψε από το πασχαλινό τραπέζι 

Υλικά
200 γρ αρνί ψημένο
1 κούπα κεφαλοτύρι χονδροτριμμένο
1 κούπα ντομάτα σε κυβάκια
5 φύλλα κουρού
ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο 

Εκτέλεση
Κόβετε σε μικρά κομματάκια το κρέας και το βάζετε σε μια λεκάνη. Προσθέτετε την ντομάτα, το τυρί και ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά. Αλείφετε τα φύλλα με λάδι. Μοιράζετε την γέμιση στα φύλλα, βάζοντας την στην άκρη του φύλλου. Διπλώνετε τις άκρες που είναι απλωμένη η γέμιση για να μην χύνεται και τυλίγετε σε ρολό. Τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. 

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Άγιος Γεώργιος, μεγαλομάρτυρας και τροπαιοφόρος


Γεννήθηκε στην Νικομήδεια της Βιθυνίας μεταξύ των ετών 281 και 285. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι και αριστοκράτες και του έδωσαν μεγάλη μόρφωση. Έτσι έφτασε στα ανώτατα αξιώματα του ρωμαϊκού στρατού, Δούκας (διοικητής) και Κόμης (Συνταγματάρχης). Όταν έχασε τον πατέρα του, έμεινε μοναδικός κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας και σαν καλός χριστιανός, την μοίρασε στους φτωχούς, ελευθέρωσε τους δούλους του και ζούσε ζωή λιτή και απλή. Ως Ρωμαίος αξιωματικός προστάτευε, όσο μπορούσε τους χριστιανούς, ενώ είχε προσελκύσει στην νέα θρησκεία πολλούς ανθρώπους, ανάμεσά τους και στενούς συγγενείς του Διοκλητιανού, που ήταν αυτοκράτορας του ρωμαϊκού κράτους. Όταν ξέσπασε εκείνη την εποχή φοβερός διωγμός κατά των χριστιανών, ο Γεώργιος όχι μόνο δεν έλαβε μέρος, αλλά προστάτευσε πολλούς χριστιανούς διευκολύνοντας τους να κρυφτούν .Ο Αυτοκράτορας όταν έμαθε την στάση του αυτή τον κάλεσε και γοητευμένος από τα νιάτα και την λεβεντιά του, τον συμβούλευσε να εκτελέσει τις διαταγές του. Τότε εκείνος του αποκάλυψε ότι και ο ίδιος ήταν χριστιανός και δεν επρόκειτο να απαρνηθεί την πίστη του. Ο Διοκλητιανός διέταξε να τον βασανίσουν και να τον αποκεφαλίσουν. Ο Γεώργιος έδειξε σπάνια ψυχική γαλήνη και καρτερία στα βασανιστήρια. Στις 23 Απριλίου του 303 παρέδωσε το πνεύμα Του. Ο λαός μας τον θεωρεί έναν από μεγαλύτερους αγίους και η λαογραφία μας τον παρουσιάζει σαν πολέμιο άγιο, ενώ άπειρες είναι οι παραδόσεις και οι θρύλοι γύρω από αυτόν. Σε μια παράδοση αναφέρεται πως σκότωσε έναν απαίσιο δράκο που φύλαγε μια πηγή και έτρωγε τους ανθρώπους που πλησίαζαν να πάρουν νερό. Και η αγιογραφία μας συνήθως τον απεικονίζει να σκοτώνει τον δράκο. Η εκκλησία μας τον ονομάζει μεγαλομάρτυρα και τροπαιοφόρο και τιμά την μνήμη του στις 23 Απριλίου ή την Δεύτερη μέρα του Πάσχα, εάν το Πάσχα πέσει μετά τις 23 Απριλίου, επειδή οι ύμνοι στην ακολουθία του είναι αναστάσιμοι.
Το απολυτίκιο του Αγίου:
Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής
και των φτωχών υπερασπιστής,
ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος,
τροπαιοφόρε μεγαλομάρτυς Γεώργιε
πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ
σωθήναι τας ψυχάς ημών


Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα της Γης και της φύσης

Την Γη που πληγώναμε…
…και εποίησεν ο Θεός τον άνθρωπο, κατ’ εικόναν Θεού εποίησεν αυτόν, άρσεν και θύλη εποίησεν αυτούς. Και ευλόγησεν αυτούς ο Θεός λέγων, αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και πληρώσατε την γην και κατακυριεύσατε αυτής και άρχετε των ιχθύων της θαλάσσης και των πετεινών του ουρανού και πάντων και κτηνών και πάσης της γης και πάντων των ερπόντων επί της γης. ..και είπεν ο Θεός, ιδού έδωκα υμίν χόρτον σπόριμον σπείρων σπέρμα, ό έστιν επάνω πάσης γης και παν ξύλον, ό έχει εαυτώ καρπόν σπέρματος σπορίμου, υμίν έστε εις βρώσιν…(Γένεσις)
Και αυξηθήκαμε και πληθήναμε και την πληρώσαμε τίγκα και την κατακυριεύσαμε και άρξαμε και των ιχθύων της θάλασσας και των πετεινών του ουρανού και πάντων των κτηνών και πάσης της γης και πάντων των ερπόντων επί της γης. Και σπείραμε τους σπόρους και φάγαμε τα χόρτα, αλλά και όλα τα ζώα που ήταν απάνω της, τρωγόντουσαν δεν τρωγόντουσαν. Αλλά δεν σταματήσαμε εκεί αφού την κατασπαράξαμε στην επιφάνεια, με χημικά, λιπάσματα, σκουπίδια και πλαστικά χωθήκαμε στα σπλάχνα της και της αρπάξαμε υγρά, στερεά και αέρια, της μπήξαμε συγκοινωνίες, μεταφορικά μέσα, τούνελ, νάρκες βόμβες, ατομικούς αντιδραστήρες. Και ας βρυχόταν με σεισμούς, πλημμύρες και τσουνάμια κι ας ξέρναγε τα σωθικά της, με ηφαίστεια και λάβες, εμείς κωφεύαμε και συνεχίσαμε το καταστροφικό μας έργο. Κάναμε όμως πορείες με πανώ και συνθήματα, μετά από διασκέψεις και συσκέψεις πήραμε αποφάσεις για την σωτηρία της και τώρα πάνω στο κουφάρι της που κείτεται ουσιαστικά νεκρό, της αφιερώνουμε μια μέρα του χρόνου, κάνουμε γιορτές και πανηγύρια, για την Γη που έχουμε… ΕΧΟΥΜΕ;

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Τούρτα με βάση από τσουρέκι


Υλικά
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου
5-6 κ σ ζάχαρη
3 κούπες γάλα
φέτες τσουρεκιού
σοκολάτα

Εκτέλεση
Ανακατεύετε σε μισή κούπα γάλα την κρέμα αραβοσίτου και την ζάχαρη. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε την φωτιά και προσθέτετε την κούπα με το γάλα. Ανακατεύοντας συνεχώς αφήνετε να πάρει βράση και να πήξει. Τοποθετείτε τις φέτες του τσουρεκιού την μια δίπλα στην άλλη, σ’ ένα χαμηλό ταψάκι. Απλώνετε την κρέμα. Τρίβετε σοκολάτα και σερβίρετε.

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Πάσχα

Είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του χριστιανισμού, η μεγαλύτερη της Ορθοδοξίας. Γιορτάζεται σε ανάμνηση της ανάστασης του Χριστού από το σταυρικό του θάνατο. Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την εβραϊκή pesah, που σημαίνει διάβαση, πέρασμα. Εορταζόταν από τους Εβραίους σε ανάμνηση της εξόδου τους από την Αίγυπτο και την διάβαση της Ερυθράς θάλασσας. Με την Ανάσταση του Χριστού η γιορτή του Πάσχα, διατήρησε κάποια εβραϊκά έθιμα, αλλά εμπλουτίστηκε και με διάφορα άλλα. Στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο ορίστηκε να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Έτσι άρχισε ο ενιαίος εορτασμός του Πάσχα που καθοριζόταν με το Ιουλιανό ημερολόγιο και σύμφωνα με τον πίνακα εορτασμού του Πάσχα, το Πασχάλιο. Ο χριστιανικός συμβολισμός του Πάσχα καθιερώθηκε από τον Απόστολο Παύλο και έχει διττή σημασία. Η πρώτη αναφέρεται στον Χριστό, που σταυρώθηκε για να μας σώσει από τις αμαρτίες μας και η δεύτερη στην Ανάσταση, με συμβολισμό την νίκη του Χριστού ενάντια στον θάνατο. «Θανάτω θάνατον πατήσας». Η αντίστοιχη ελληνική λέξη για το Πάσχα είναι Λαμπρή, λέξη που δίδαξε και η εκκλησία μας, διότι η ημέρα της Ανάστασης του Χριστού είναι ένα λαμπρό γεγονός. Στο τελετουργικό της εκκλησίας, το πρωί της Κυριακής του Πάσχα σε ειδική λειτουργία διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε πολλές γλώσσες, ενώ το απόγευμα τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης, όπου συνήθως τα μικρά παιδάκια ανάβουν την λαμπάδα της ανάστασης. Το χαρακτηριστικό φαγητό της ημέρας το σουβλιστό αρνί, που συμβολίζει τον Χριστό που θυσιάστηκε σαν το αρνί για την δική μας σωτηρία. «Ο αμνός ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου». Για 40 ημέρες από την Κυριακή του Πάσχα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον λέγοντας «Χριστός Ανέστη» και απαντώντας «Αληθώς Ανέστη».



Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Μαγειρίτσα με αυγολέμονο


Η μαγειρίτσα είναι μια ελαφριά σούπα με εντόσθια, λαχανικά και ρύζι και ουσιαστικά το πρώτο αρτύσιμο γεύμα μετά από μια νηστεία σαράντα ημερών που προετοιμάζει τον οργανισμό και το στομάχι για την γευστική κραιπάλη που πρόκειται να ακολουθήσει την ημέρα του Πάσχα.

Υλικά
1 συκωταριά και εντεράκια
½ κούπα ελαιόλαδο
1 μεγάλο μαρούλι ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κούπα άνηθο και μάραθο ψιλοκομμένα
1 κούπα ρύζι
2 αυγά
1 κούπα χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένετε καλά την συκωταριά και τα εντεράκια. Τα βράζετε για 10΄. Τα ξαναπλένετε και τα ψιλοκόβετε, με ψαλίδι είναι πιο εύκολο. Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμυδάκια, προσθέτετε την συκωταριά και τα εντεράκια και γιαχνίζετε για λίγο. Προσθέτετε το μαρούλι, το ρύζι, τον άνηθο, τον μάραθο, λίγο ζεστό νερό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσουν. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά. Χτυπάτε τ’ αυγά, προσθέτετε το λεμόνι και λίγο ζουμάκι από το φαγητό και περιχύνετε την μαγειρίτσα. Ανακινείτε να πάει παντού το αυγολέμονο.


Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Τα Άγια Πάθη του Κυρίου

Ο Χριστός μετά την σύλληψή του στο Όρος των Ελαιών, δικάζεται και καταδικάζεται από τους Αρχιερείς. Κατόπιν οδηγείται στον Πόντιο Πιλάτο, που μη θέλοντας να πάρει την ευθύνη του θανάτου του Ιησού, τηρώντας το Εβραϊκό έθιμο, ζητάει από τον όχλο να του υποδείξει ποιον να απελευθερώσει. Ο όχλος δια βοής ζητάει την απελευθέρωση του Βαραββά. Έτσι ο Ιησούς οδηγείται στο Πραιτόριο (Διοικητήριο) όπου οι Ρωμαίοι στρατιώτες του φορούν μανδύα και ακάνθινο στεφάνι. Φορτωμένος με τον σταυρό και υπό την χλεύη Ιουδαίων και Ρωμαίων οδηγείται σε έναν τόπο έξω από την πόλη τον Γολγοθά, όπου σταυρώνεται ανάμεσα σε δυο κακούργους. Εκπνέοντας  πάνω στο σταυρό λέει:  «Τετέλεσται, Πάτερ εις χείρας σου παραδίδω το πνεύμα μου». Τα ενδύματά του τα μοιράστηκαν μεταξύ τους οι στρατιώτες. Οι μαθητές του μετά τον θάνατό του, τον αποκαθηλώνουν και τον θάβουν σε λαξευτό τάφο.

Από το Ευαγγέλιο στις κουβέντες του σήμερα

Μέχρι και σήμερα χρησιμοποιούμε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο κάποιες λέξεις ή και φράσεις ακόμα, παρμένες μέσα από τα ευαγγελικά κείμενα. Άλλες διατηρούν την ίδια σημασία και άλλες έχουν παραφθαρεί ή έχουν χάσει τελείως την σημασία τους. Η περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδας μας δίνει την ευκαιρία να τις ξαναθυμηθούμε.
Το πικρόν ποτήριον: «Πάτερ, εί δυνατόν, παρελθέτω απ΄εμού το ποτήριον τούτο».
Είναι μια μεταφορά που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα, όταν θέλουμε να εκφράσουμε μια σκληρή δοκιμασία που περνάμε στη ζωή.
Άρον,άρον: «Άρον, άρον σταύρωσον αυτόν»
Έχει αλλάξει η σημασία της και από την προστακτική του ρήματος αίρω, που σήμαινε πάρε, δηλώνει την βιάση, την σπουδή, π.χ «Φύγαμε άρον-άρον».
Ας όψεται: «Υμείς όψεσθε».
Την είπε ο Πόντιος Πιλάτος προς τους Εβραίους και σήμαινε ότι έχουν το κρίμα, είναι υπεύθυνοι, σημασία που ισχύει και σήμερα.
Τα αργύρια: «Λαβών ο Ιούδας τα τριακόντα αργύρια».
Ήταν το νόμισμα της εποχής και διατηρεί την ίδια σημασία εκφράζοντας τα χρήματα.
Η σπείρα: «Ο ουν Ιούδας λαβών την σπείραν…».
Εξακολουθεί να έχει την ίδια σημασία και σημαίνει ομάδα ανθρώπων με κακούς σκοπούς.
Ο πλάνος: «Εμνήσθημεν ότι εκείνος ο πλάνος…».
Το λέμε για τον απατεώνα, τον ψεύτη, π.χ λαοπλάνος
Μετά φανών και λαμπάδων : Από την σκηνή που εμφανίζεται ο Ιούδας στο Όρος των Ελαιών για να προδώσει τον Ιησού. Την χρησιμοποιούμε με χαρούμενη έννοια.
Αγγαρεύω: «Τούτον ηγγάρευσαν, ίνα άρη…»
Ρήμα που σημαίνει επιβαρύνω και παρέμεινε στην γλώσσα μας με την ίδια έννοια.
Τον έστειλαν από τον Άννα στον Καϊάφα: Από την δίκη του Ιησού. Σήμερα έχει την έννοια της διαιώνισης και ταιριάζει για την αιώνια γραφειοκρατία μας.
«Διέρρηξε τα ιμάτιά του»: Σημαίνει σκίζει τα ρούχα του, πράξη που έκανε ο αρχιερέας όταν του είπε ο Ιησούς πως είναι υιός του Θεού. Σήμερα την λέμε με παρεμφερή σημασία, για την αγανάκτηση κάποιου στο άκουσμα κάτι τολμηρού.
Στα διάφορα πρόσωπα ανάλογα με τον ρόλο που έπαιξαν στην ζωή ή στο δράμα του Ιησού, τα χρησιμοποιούμε σήμερα σαν υβριστικά επίθετα. Ιούδας, Πιλάτος, Φαρισαίος, Βαραββάς, ακόμα την Μαγδαληνή, «μετανοούσα Μαγδαληνή», για κάποια που παριστάνει την σεμνή ή μετάνιωσε στα γεράματά της .
Ακόμα λέξεις ή φράσεις που χρησιμοποιούμε σήμερα ειρωνικά, όπως «κουστωδία» για τους φύλακες, ή τους προστάτες, «κορβανάς», (δημόσιος κορβανάς) για το ταμείο εισπράξεων, «ιδού ο νυμφίος έρχεται» για κάποιον που είναι περιποιημένος.



Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Τα αυγά και τα πασχάλια


Το Πάσχα είναι συνυφασμένο με τα αυγά, που έχει επικρατήσει να βάφονται από τους ορθόδοξους χριστιανούς την Μεγάλη Πέμπτη, γι’ αυτό την ονομάζουν και «Κόκκινη Πέμπτη». Το κόκκινο χρώμα που βάφονται, συμβολίζει το αίμα του Χριστού που χύθηκε την ημέρα της σταύρωσής του. Το τσούγκρισμα δε των αυγών το Μεγάλο Σάββατο παραπέμπει στις ταφόπλακες που άνοιξαν με την Ανάσταση του Χριστού. Ο συμβολισμός του αυγού έχει αρχέγονες ρίζες, θεωρείτο ακόμη και σε προχριστιανικές τελετές, ως ένα σύμβολο της ζωής, καθώς από το φαινομενικά νεκρό, το αυγό θα γίνει φορέας ζωής με το εκκολαπτόμενο πτηνό. Όμως και λόγοι πρακτικοί επιβάλλουν την κατανάλωση αυγών το Πάσχα, καθώς η μη κατανάλωσή τους κατά την διάρκεια της νηστείας, τουλάχιστον τα παλιά χρόνια δημιουργούσε μεγάλα αποθέματα που κατά κάποιον τρόπο έπρεπε να απορροφηθούν.

Βαμμένα, κόκκινα αυγά


Διαλέξτε λευκά αυγά (βάφονται ευκολότερα), μεσαίου μεγέθους ( τα μεγάλα έχουν πιο εύθραυστο τσόφλι), λεία χωρίς στίγματα, εξογκώματα ή ραβδώσεις. Πλύνετε τα με χλιαρή σαπουνάδα και αφήστε τα να μείνουν εκτός ψυγείου για 24 ώρες, πριν τα βάψετε, για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για να μην σπάνε. Βάλτε τα σε μια χαμηλή κατσαρόλα με κρύο νερό, ίσα να τα σκεπάζει, που θα έχετε ρίξει μια πρέζα αλάτι και βράστε τα σε σιγανή φωτιά. Μην τοποθετείτε στην κατσαρόλα πολλά αυγά και χτυπάνε μεταξύ τους κατά το βράσιμο. Όποιο είδος βαφής και να κάνετε με τον παραδοσιακό τρόπο του βρασίματος ή με τον νέο με κρύο νερό, ακολουθείστε τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες της βαφής. Μετά το βάψιμο, βγάλτε τ’ αυγά με ένα κουτάλι, στις θήκες τους και όταν στεγνώσουν, περάστε τα μ’ ένα πανάκι με λάδι, για να γυαλίσουν.

Πράσινα, κίτρινα, μπλε…



Αν θέλετε οικολογικούς τρόπους βαψίματος, χρησιμοποιήστε παντζαρόζουμο για να τα βάψετε κόκκινα, μαϊντανό και τσουκνίδα για πράσινα, φλούδες κρεμμυδιών για ανοικτά καφέ, λουλούδια βιολέτας για μπλε-μοβ και ζαφορά (κρόκο Κοζάνης) για κίτρινα. Βράζετε πρώτα τ’ αυγά και απλώς τα βουτάτε στο χρώμα που έχετε φτιάξει.

Διακόσμηση
Την διακόσμηση τους, μπορείτε να την αναθέσετε στα παιδιά, όπου με οικολογικά χρώματα μπορούν να ζωγραφίσουν ακόμα και στα λευκά βρασμένα αυγά. Επίσης τυλίξτε τα με χρωματιστά κορδελάκια, διακοσμήστε με αποξηραμένα φυτά, λουλουδάκια ή φρούτα, φιογκάκια, ξυλάκια κανέλλας, πασχαλινές ζωγραφιές κ.ά.

Συντήρηση
Αν κάποια αυγά την ώρα που τα βράζετε ραγίσουν, δεν τα βάφετε γιατί το χρώμα θα περάσει στο εσωτερικό. Αν ραγίσουν την ώρα που τα βάφετε και περάσει το χρώμα, αν είναι λίγο, κόβετε το βαμμένο μέρος, αν είναι πολύ είναι καλύτερα να μην καταναλωθούν. Αν ο καιρός είναι ζεστός τα βαμμένα αυγά είναι προτιμότερο να διατηρούνται στο ψυγείο, όπως υποχρεωτικά πρέπει να δια τηρούνται στο ψυγείο τα σπασμένα ή τσουγκρισμένα βρασμένα αυγά, που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε ρολό, σαλάτες, πίτες ή σαν ορεκτικό.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Συκωταριές, Έντερα και λοιπά Εντόσθια του αρνιού

Αγορά
Επιλέξτε εντόσθια που συντηρούνται σε ψυγείο και δεν είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα. Προτιμήστε συκωταριές και εντεράκια από αρνάκι γάλακτος είναι πιο νόστιμα. Η συκωταριά είναι φρέσκια όταν έχει έντονο κόκκινο χρώμα και όχι σκούρο, ενώ πρέπει να είναι γυαλιστερή και όχι θαμπή.
Τα έντερα πρέπει να είναι υγρά και γυαλιστερά, επίσης δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολή του χρωματισμού τους. Τα μπαγιάτικα ζαρώνουν και οι άκρες τους γυρίζουν προς τα μέσα. Τέλος όλα σπλάγχνα, συκώτι, πνεύμονες, καρδιά, νεφροί δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστες. Εκτός από τα φρέσκα, κυκλοφορούν στην αγορά και σε κατεψυγμένη μορφή, όπου πρέπει να προσέχουμε την ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Ακόμα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουν αποψυχθεί και δεν φέρουν σημεία αλλοίωσης στην συσκευασία και στην ψύξη τους.

Συντήρηση
Αφαιρούμε την συκωταριά και τα εντεράκια από το αρνί (αν τα αγοράσουμε μαζί) και τα βάζουμε χωριστά στην συντήρηση του ψυγείου, με διάρκεια κατανάλωσης το πολύ μιας εβδομάδας. Εάν καταναλωθούν αργότερα  πρέπει να συντηρηθούν στην κατάψυξη.

Γαρδουμπάκια

Υλικά 
1 συκωταριά αρνίσια, 500 γρ εντεράκια, 4-5 γλυκάδια, 1 κούπα χυμό λεμονιού, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2-3 κ.σ ξύδι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Καθάρισμα εντέρων
Πλένετε τα εντεράκια. Βάζετε στην άκρη του εντέρου ένα χωνί και αφήνετε το νερό της βρύσης να τρέξει μέσα στο έντερο, ενώ το πιέζετε με το χέρι να πάει σε όλο το μήκος του. Όταν τρυπήσει σε κάποιο σημείο το κόβετε εκεί. ‘Όταν το νερό βγαίνει καθαρό χωρίς αίματα και κιτρινίλες είναι έτοιμο. Μπορείτε αν θέλετε να γυρίσετε με ένα καλαμάκι το έντερο μέσα έξω και να το ξεπλύνετε. Πρέπει όμως να ξαναγυρίσετε το έντερο γιατί η μέσα πλευρά είναι τραχιά.

Εκτέλεση
Βάζετε τα εντεράκια σε μια λεκάνη για μισή ώρα με το ξύδι. Κόβετε σε λωρίδες την συκωταριά και τα γλυκάδια. Παίρνετε μια λωρίδα πνευμόνι, μια λωρίδα συκώτι και μια λωρίδα γλυκάδια, τα στερεώνετε και τα τυλίγετε με εντεράκι. Βράζετε τα γαρδουμπάκια για 10΄ σε ζεστό νερό κι αλάτι. Τα σουρώνετε και τα μεταφέρετε σε ταψί.  Ρίχνετε το χυμό λεμονιού, την ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και περιχύνετε με το λάδι. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 25-30΄.   

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Πασχαλιά στις γειτονιές της Ελλάδας

Η Λαμπρή είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη γιορτή, σε λαογραφικές εκδηλώσεις. Στην Κέρκυρα το σπάσιμο των κανατιών, στην Πάτμο η τελετή του Νιπτήρος, στην Ύδρα ο θαλασσινός Επιτάφιος, στην Χίο ο ρουκετοπόλεμος, στο Λεωνίδιο τα αερόστατα, στην Καλαμάτα ο σαϊτοπόλεμος, στην Μυτιλήνη η κούνια…
Πάτμος: Η Τελετή του Νιπτήρος
Την Μεγάλη Πέμπτη, στο νησί της Αποκάλυψης, στην πλατεία Δημαρχείου της Χώρας, στήνεται μια μεγάλη εξέδρα, όπου δώδεκα μοναχοί της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, φορώντας κόκκινα άμφια, υποδύονται τους δώδεκα μαθητές του Χριστού και ο ηγούμενος της μονής, τον Ιησού που ακολουθώντας το βυζαντινό
τελετουργικό, πλένει τα πόδια των Αποστόλων (μοναχών).
Κέρκυρα: Το σπάσιμο των κανατιών
Στο καταπράσινο νησί των Φαιάκων έχουμε ένα πλήθος εκδηλώσεων και εθίμων κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Την Μεγάλη Παρασκευή, από νωρίς το απόγευμα ξεκινούν οι περιφορές των Επιταφίων, με πρώτο τον Επιτάφιο από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο Παλιό Φρούριο και ακολουθούν και οι υπόλοιποι, με την μπάντα, την χορωδία και τους πιστούς της κάθε ενορίας, όπου κατά τις 9:30 το βράδυ συναντιούνται με τον Επιτάφιο της Μητρόπολης. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα και μετά τις 11:00 όταν θα γίνει η πρώτη Ανάσταση, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα μπαλκόνια των σπιτιών που κρέμονται κόκκινα πανιά, πετάνε στον δρόμο με κρότο, πήλινα κανάτια (μπότιδες)
Ύδρα: «Θαλασσινός Επιτάφιος»
Στο κοσμοπολίτικο νησί της Ύδρας, την Μ. Παρασκευή γίνεται κάτι μοναδικό και πρωτόγνωρο. Ο Επιτάφιος από την συνοικία Καμίνι μετά την περιφορά του κατά μήκος της προκυμαίας, μπαίνει στην θάλασσα όπου διαβάζεται και η Ακολουθία του Επιταφίου. Όμως και την Κυριακή του Πάσχα, το κάψιμο του Ιούδα γίνεται στην προκυμαία του λιμανιού, δημιουργώντας μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα.
Λεωνίδιο: Τα αερόστατα
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μόλις ο παπάς πει το «Χριστός Ανέστη» ο ουρανός στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας, φωτίζεται από εκατοντάδες κατακόκκινα αερόστατα, που οι ντόπιοι έχουν κατασκευάσει την Μεγάλη Εβδομάδα, από χαρτί, καλάμι και σύρμα και πυροδοτούν με «καλυμάρα», ένα πανί με λάδι και πετρέλαιο.
Χίος: Ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο
Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της τούρκικης κατοχής. Αρχικά οι κάτοικοι των αντικρινών ενοριών, της Παναγίας Ερυθιανής και
του Αγίου Μάρκου έφτιαχναν αυτοσχέδια κανονάκια. Με την πάροδο του χρόνου αντικαταστάθηκαν με αυτοσχέδιες ρουκέτες και βεγγαλικά, που προετοιμάζονται μήνες πριν το Πάσχα. Μόλις οι καμπάνες σημάνουν χαρμόσυνα την Ανάσταση ο ουρανός στο Βροντάδο παίρνει φωτιά με τον ρουκετοπόλεμο. Ένα θέαμα μοναδικό στην ανοιξιάτικη νύχτα, που συμπληρώνεται με τις μυρωδιές από τα κουλουράκια και τσουρέκια με μαστίχα και την «κούκλα», που έχουν φτιάξει οι νοικοκυράδες της Χίου, αλλά και από μεθυστικό άρωμα από τις ανθισμένες μανταρινιές.
Καλαμάτα: Σαϊτοπόλεμος
Στην Καλαμάτα αναβιώνει ο «διαγωνισμός των μπουλουκιών», ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821. Το έθιμο λαμβάνει χώρα στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, όπου οι διαγωνιζόμενοι φορώντας παραδοσιακές στολές και «οπλισμένοι» με σαΐτες (χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους με μπαρούτι) που φτιάχνουν μόνοι τους, επιδίδονται στον «σαϊτοπόλεμο».
Μυτιλήνη: Η κούνια
Τις ημέρες του Πάσχα, με αποκορύφωμα την δεύτερη μέρα, στην Μυτιλήνη έχουν έθιμο να στήνουν αυτοσχέδιες κούνιες στα κλαδιά των δέντρων. Εκεί γύρω στις κούνιες μαζεύονται παρέες-παρέες και γλεντάνε τρώγοντας και πίνοντας. Τα παιδιά διασκεδάζουν κάνοντας κούνια και τραγουδώντας τα λεγόμενα τραγούδια της κούνιας, που διαδόθηκαν μέσα από την προφορική παράδοση. Ένα από αυτά είναι και το «Γαριφαλιά μου πράσινη» που λέει:
«Γαριφαλιά μου πράσινη καλέ πότε θα κοκκινίσεις;
Να κόψω δυο γαρίφαλα καλέ να κάνω φροκαλίτσες…»

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Μεγάλη Εβδομάδα

Μεγάλη Εβδομάδα ονομάζεται η εβδομάδα, που αρχίζει την Μεγάλη Δευτέρα και κλείνει το Μεγάλο Σάββατο στις 12 τα μεσάνυχτα με την Ανάσταση. Ονομάζεται ακόμα  εβδομάδα των Παθών, επειδή ακριβώς είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση και τον εορτασμό των Παθών του Κυρίου, με αποκορύφωμα, η Σταύρωση του Χριστού και ο Επιτάφιος την Μεγάλη Παρασκευή. Η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει με ιδιαίτερη ευλάβεια και θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και με τροπάρια, που ψάλλονται στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, της αγρύπνιες και συγκινούν τους πιστούς.  Η νηστεία της Σαρακοστής που άρχισε από την Καθαρά Δευτέρα και για σαράντα ημέρες, με τους πιστούς να απέχουν από όλα τα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια με εξαίρεση την ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων, αλλά και το λάδι, τις Τετάρτες, τις Παρασκευές, γίνεται αυστηρότερη την Μεγάλη Εβδομάδα για όσους την τηρούν κατά γράμμα. Η νηστεία σκοπό έχει την σωματική και πνευματική δοκιμασία του ατόμου, λειτουργώντας σαν ένα μέσο κάθαρσης και προετοιμασίας του σώματος και της ψυχής για την Άγια ημέρα της Ανάστασης.

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Αρνί ή κατσίκι

Το ελληνικό πασχαλινό τραπέζι επιβάλλει αρνάκι ή κατσικάκι
Θρεπτική αξία
Το αιγοπρόβειο κρέας είναι εύγευστο και υγιεινό, λόγω μικρής περιεκτικότητας λίπους, αποτελώντας επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Ακόμα περιέχει σίδηρο, βιταμίνη Β12 και ψευδάργυρο.
Ελληνικό ή με διαβατήριο;
Η ειδοποιός διαφορά είναι στις σφραγίδες, που πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν. Τα φρέσκα αρνιά ή κατσίκια έχουν ζωηρό ανοιχτό άσπρο-ροζ χρώμα εξωτερικά στην σάρκα τις, μαλακό στην υφή, ενώ η μπόλια που τα περιβάλλει δεν πρέπει να είναι στεγνή ή ξερακιανή. Τα εντόσθια του πρέπει να έχουν λαμπερό κόκκινο χρώμα
Σταβλίσιο ή «αλανιάρικο»;
Προσέξτε την εναπόθεση λίπους στα εντόσθιά του. Αν τα νεφρά είναι ολόκληρα τυλιγμένα με λίπος σίγουρα προέρχεται από μονάδα εντατικής κτηνοτροφίας.
Αγορά και συντήρηση
Αγοράζουμε από καταστήματα που μας διασφαλίζουν την ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής των κρεάτων. Τα σφάγια πρέπει να είναι συντηρημένα σε ψυγεία και όχι εκτεθειμένα σε σκόνη, χημικά, μυρωδιές, έντομα κλπ. Μετά την αγορά αφαιρούμε την συκωταριά και τα εντεράκια από το αρνί και τα βάζουμε χωριστά στην συντήρηση του ψυγείου, με διάρκεια κατανάλωσης το πολύ μιας εβδομάδας. Εάν καταναλωθούν αργότερα  πρέπει να συντηρηθούν στην κατάψυξη.

Κλέφτικο στην γάστρα

Υλικά
1 κιλό αρνί
1 κιλό κατσίκι
1 κούπα χυμό λεμονιού
1 κούπα κρασί
½ κούπα ελαιόλαδο
Μουστάρδα, σκόρδο, ρίγανη, δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση
Πλένετε τα κρέατα, τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και τα κόβετε σε μερίδες. Σε μια λεκάνη ρίχνετε το λάδι, το χυμό λεμονιού, το κρασί, την μουστάρδα το δεντρολίβανο, την ρίγανη, το αλατοπίπερο, ανακατεύετε και περιχύνετε το κρέας να μαριναριστεί. Απλώνετε το κρέας στην γάστρα με την μαρινάδα, σκεπάζετε με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε  μέτριο φούρνο 2-2:30 ώρες. 

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Πασχαλινό τσουρέκι

Υλικά
5 κούπες αλεύρι, 1 κούπα μαργαρίνη, 2 κούπες ζάχαρη, ½ κούπα χλιαρό γάλα, 3 κρόκους αυγών, 50 γρ ξερή μαγιά, 1 κ γ κοφτό αλάτι, Ξύσμα ενός πορτοκαλιού, Λάδι για το ταψί
Για το γαρνίρισμα
1 ασπράδι αυγού, Λίγη ζάχαρη, Κόκκινα αυγά

Εκτέλεση
Χτυπάτε το βούτυρο με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει. Σε άλλη λεκάνη χτυπάτε  τους κρόκους με την ζάχαρη και τα προσθέτετε στο βούτυρο. Ανακατεύετε το αλεύρι, με το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού  και τα ρίχνετε σιγά-σιγά στο βούτυρο εναλλάξ με το γάλα, ζυμώνοντας σε μια μαλακή ζύμη. Πλάθετε την ζύμη σε χονδρά  κορδόνια. Τα πλέκετε σε κοτσίδες και τα βάζετε σε λαδωμένο ταψί. Αλείφετε με το ασπράδι, πασπαλίζετε με την ζάχαρη και μπήγετε ένα κόκκινο αυγό σε κάθε τσουρέκι. Ψήνετε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Θέλουν περίπου 30-40 λεπτά.

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Οδικές οδηγίες για την έξοδο του Πάσχα


- Ακολουθούμε  πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
- Συμμορφώνονται πάντα με τις υποδείξεις των τροχονόμων
- Φοράμε τις ζώνες ασφαλείας
- Δείχνουμε  ιδιαίτερη προσοχή κατά την οδήγηση
- Οδηγούμε  με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουμε καλύτερα το όχημά μας
- Δεν αποσπούμε την προσοχή του οδηγού (χρήση κινητού τηλεφώνου, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.)
- Διατηρούμε σχολαστικά τις αποστάσεις ασφαλείας
-  Σεβόμαστε πάντα την προτεραιότητα, δεν οδηγούμε εγωιστικά και συμπεριφερόμαστε με ευγένεια.
- Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους, ή στα ειδικά καθισματάκια  και πάντα υπό επιτήρηση.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Σιγά τ’ αυγά

 Θρεπτικά στοιχεία
Το αυγό είναι ένα τρόφιμο χαμηλής θερμιδικής αξίας 70-80 kcal, αλλά με μεγάλη βιολογική αξία λόγω της πρωτεΐνης που βρίσκεται κυρίως στο ασπράδι του. Περιέχει ακόμα ω3 λιπαρά, βιταμίνες Α και D. Αν και έχει κατηγορηθεί ότι αυξάνει την χοληστερίνη, οι σύγχρονες έρευνες φαίνεται να το ανατρέπουν. Επειδή όμως τώρα το Πάσχα θα συνδυάσουμε τα αυγά με το αρνί και τα πασχαλινά γλυκά, αν μη τι άλλο, το παν μέτρον άριστον, είναι η συμβουλή που ταιριάζει.   

Επιλογή και αγορά
Στην αγορά τα αυγά διατίθενται χύμα ή συσκευασμένα. Όλα τα αυγά πρέπει να φέρουν στο κέλυφός τους τον αριθμό του παραγωγού και το αρχικό της χώρας προέλευσης που για την Ελλάδα είναι το GR. Στα συσκευασμένα θα πρέπει επιπλέον να αναγράφεται επί της συσκευασίας, ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους τους και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας). Δεν αγοράζουμε αυγά που έχουν ακάθαρτο ή σπασμένο κέλυφος. Όταν το ανοίξουμε δεν πρέπει να έχει κηλίδες αίματος, το ασπράδι να είναι χρωματισμένο ή ανακατεμένο με τον κρόκο ή να έχει δυσάρεστη οσμή ή ξινή γεύση. Για να τσεκάρετε αν το αυγό είναι φρέσκο, αν το κουνήσετε δεν πρέπει να δημιουργεί αίσθηση μετατόπισης (το περιεχόμενο να πηγαίνει πέρα-δώθε). Ακόμα το βάζετε σε ένα ποτήρι με αλατισμένο νερό. Αν παραμείνει στον πάτο είναι φρέσκο, αν όμως ανέβει στην επιφάνεια, έχει μεγάλο αεροθάλαμο και είναι μπαγιάτικο.

Συντήρηση
Είναι ένα προϊόν ιδιαίτερα ευαίσθητο και πρέπει να λαμβάνονται ειδικά μέτρα υγιεινής. Κρατάμε σε διακριτό σημείο και ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης τους. Τα συντηρούμε στις συσκευασίες τους ή στις αυγοθήκες του ψυγείου, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Δεν πρέπει να πλένονται αν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, καθώς με το πλύσιμο αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη τους και επιταχύνεται η αλλοίωση τους  κατά τον χρόνο συντήρησης. Για καλύτερα αποτελέσματα στο μαγείρεμα τα  βγάζουμε από το ψυγείο 30 λεπτά πριν τα μαγειρέψουμε. Απαιτείται καλό βράσιμο ή ψήσιμο για να καταναλωθούν, για να μετριαστούν οι κίνδυνοι για σαλμονέλα, καθώς το βακτήριο καταστρέφεται με το βράσιμο.

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Κουλουράκια πασχαλινά


Πάσχα προ των πυλών κι εμείς ετοιμάζουμε τα δικά μας σπιτικά κουλουράκια, που θα μοσχοβολήσουν το σπίτι, χαρίζοντας μας την γλυκιά νότα της προσμονής για την λαμπρότερη γιορτή της ορθοδοξίας.

Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 2 κ γ μπέϊκιν πάουντερ
 1 κούπα ζάχαρη
 2 αυγά
 ξύσμα από 1 λεμόνι
 1 κούπα γάλα ελαφρά χλιαρό
 1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα

Εκτέλεση
Αναμιγνύεται όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνετε το μίγμα καλά ώσπου να έχετε ζύμη ομοιογενής και αφράτη. Αφήνετε αρκετή ώρα την ζύμη να ξεκουραστεί. Πλάθετε τα κουλουράκια σε σχήματα της αρεσκείας σας, τα αλείφετε με το διάλυμα του αυγού και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Με οδηγό την οργάνωση και την ασφάλεια

Για να ταξιδέψουμε και να περάσουμε ωραία τις άγιες αυτές μέρες οφείλουμε να τηρούμε τους κάτωθι κανόνες:
- Πριν ταξιδέψουμε αναγκαίος είναι ο μηχανολογικός έλεγχος του αυτοκινήτου (λάδια, ελαστικά, λειτουργία φώτων, υαλοκαθαριστήρες) και εξυπακούεται ότι βάζουμε βενζίνη
- Ελέγχουμε εάν υπάρχει στο αυτοκίνητο ο αναγκαίος εξοπλισμός (πυροσβεστήρας, τρίγωνο, πρώτες βοήθειες) και κατά περίπτωση αντιολισθητικές αλυσίδες
- Ενημερωνόμαστε  για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου
- Πριν το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, ενώ κατά τη διάρκεια του κάνουμε κάθε δύο με τρεις ώρες στάσεις για ξεμούδιασμα και ξεκούραση.
-  Εάν το ταξίδι είναι μακρινό καλό είναι να υπάρχει και ένας δεύτερος οδηγός, που θα τον αντικαθιστά σε περίπτωση κούρασης
 - Η λήψη φαρμάκων πρέπει να αποφεύγεται γενικότερα κατά την οδήγηση. Αν υπάρχει απαγόρευση οδήγησης και στις σχετικές οδηγίες, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την παραβούμε.
- Αποφεύγουμε το αλκοόλ πριν και κατά την οδήγηση. Εάν πρόκειται να πιούμε, επιλέγουμε οδηγό που ΔΕΝ πίνει για να οδηγήσει.
- Εάν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ, χρησιμοποιούμε ταξί ή τα ΜMM
- Αποφεύγουμε να υπερφορτώνουμε το όχημα και για μεγάλη κατανάλωση καυσίμου αλλά και για λειτουργικούς λόγους.



Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

7/4/2014

Ανατολή ηλίου: 06:02
Δύση ηλίου: 18:53
Σελήνη: Πρώτο Τέταρτο
Πανσέληνος: Σε 7 Ημέρες
15η Εβδομάδα

Ημέρα Υγείας

Καλλιοπίου & Ακυλίνης μαρτ., Γεωργίου Μυτ., Σάββα Καλύμνου
Γιορτάζει: Καλλιόπη

Εορτολόγιο: Άγιος Καλλιόπιος
Καταγόταν από την Παμφυλία και έζησε στα χρόνια του Διοκλητιανού. Στο διωγμό που ξέσπασε κατά των χριστιανών υπερασπιζόμενος με θάρρος και τόλμη την πίστη του, συλλαμβάνεται, βασανίζεται και υφίσταται μαρτυρικό θάνατο.



Καιρός

Γενικά: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα κεντρικά και νότια και κατά τις μεσημβρινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, Εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και στα ανατολικά τοπικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 10-19, στα δυτικά από 11-19, στα κεντρικά από 10-18, στα νότια από 14-19 και στα ανατολικά από 12-19 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-17 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 8/4
Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και βελτίωση από το απόγευμα. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική-ανατολική Μακεδονία και τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες καις τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και στο Αιγαίο τοπικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Φράουλες: Το φρούτο της άνοιξης

Μικρές, κόκκινες, με την χαρακτηριστική στυφή γεύση τους και το μυρωδάτο άρωμά τους, είναι το φρούτο που απολαμβάνουμε αυτή την εποχή, μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού. Μεγάλη είναι η θρεπτική τους αξία καθώς περιέχουν τανίνες, ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Έχουν καθαρτικές και διουρητικές ιδιότητες, ενώ έχουν ελάχιστες θερμίδες, μόνο 40 ανά 100 γρ και συνιστώνται σε όσους κάνουν δίαιτα. Προσοχή όμως σε ορισμένα άτομα προκαλούν αλλεργία. Η φράουλα είναι ένα φρούτο πολύ ευαίσθητο, που αλλοιώνεται πολύ γρήγορα, γι’ αυτό όταν αγοράζεται φράουλες να προσέχετε να μην είναι χτυπημένες, να είναι καθαρές, με ζωηρό κόκκινο χρώμα και τα φυλλαράκια στο «λαιμό» τους να είναι φρέσκα και πράσινα. Όμως και η συντήρησή τους χρειάζεται προσοχή. Μην τις πλένετε, αν δεν πρόκειται να τις καταναλώσετε σύντομα. Διατηρήστε της στο ψυγείο για 1-2 24ωρα, κλεισμένες αεροστεγώς σ’ ένα δοχείο. 

Μαρμελάδα φράουλα



Υλικά
1 κιλό φράουλες
1 κιλό ζάχαρη
1 σφηνάκι μπράντι
1 κ σ γλυκόζη
1 πρέζα σκόνη βανίλιας

Εκτέλεση
Καθαρίζετε, πλένετε και χονδροκόβετε τις φράουλες. Σε μια κατσαρόλα βάζετε εναλλάξ στρώσεις φράουλας και ζάχαρης. Τελειώνετε με ζάχαρη. Περιχύνετε με το μπράντι. Σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε μια ολόκληρη νύχτα να μαριναριστούν. Την άλλη μέρα τις ανακατεύετε καλά και τις βράζετε για 12-15 λεπτά, ενώ ανακατεύετε συνέχεια να μην κολλήσουν. Προσθέτετε την βανίλια και την γλυκόζη και σιγοβράζετε για λίγο μέχρι να δέσει. Βάζετε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα. Διατηρείται για μεγάλο διάστημα και εκτός ψυγείου. 

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Μπισκοτόγλυκο

Υλικά
1 πακέτο μπισκότα πτι –μπερ
1 γάλα ζαχαρούχο
1 κ σ βούτυρο
2 κ σ κονιάκ
 1 βανίλια
 λαδόκολλα

Εκτέλεση
Σπάτε τα μπισκότα σε κομματάκια, χωρίς να τα τρίψετε και τα βάζετε σε μια λεκάνη. Προσθέτετε το γάλα, το βούτυρο λιωμένο, το κονιάκ, την βανίλια και ανακατεύετε μαλακά να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα. Βάζετε το μίγμα στην άκρη της λαδόκολλας και τυλίγετε σε ρολό. Το βάζετε στο ψυγείο 8-10 ώρες να σταθεροποιηθεί. Βγάζετε την λαδόκολλα και κόβετε σε ροδέλες, που τις διατηρείτε στο ψυγείο.

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Σταφιδόπιτα

Υλικά
4 κούπες αλεύρι, 4 κ γ μπέκιν πάουντερ, 1 ½ κούπα ζάχαρη, 1 ½ κούπα γάλα, 1 κούπα, βούτυρο, 2 αυγά, 2 κούπες σταφίδα (ξανθή ή μαύρη), ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι, κανέλα, βούτυρο για το ταψί, ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Στο αλεύρι ανακατεύετε το μπέκιν, το αλάτι και το αφήνετε κατά μέρος.  Χτυπάτε την ζάχαρη με τα αυγά και το βούτυρο. Και ενώ συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτετε το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες και την κανέλα. Ρίχνετε στο μίγμα το αλεύρι σιγά-σιγά μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά. Βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε σε μέτριο  φούρνο. Πασπαλίζετε με την ζάχαρη άχνη.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Μπουγατσάκια στρογγυλά με ζάχαρη

Υλικά
6  φύλλα κρούστας, 2 αυγά, 3 κ σ βούτυρο φρέσκο, 1 ποτήρι γάλα, 3 κ σ κορνφλάουρ, ½ κούπα ζάχαρη, βανίλια, ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Χτυπάτε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα την ζάχαρη, τ’ αυγά και το κορνφλάουρ, μέχρι να πήξει το μίγμα. Ζεσταίνετε το γάλα σ’ ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι. Ρίχνετε 2-3 κουταλιές από το γάλα μέσα στο μίγμα των αυγών. Ανακατεύετε καλά με σύρμα. Χαμηλώνετε την θερμοκρασία στο κατσαρολάκι με το γάλα και ρίχνετε σιγά-σιγά το μίγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνέχεια και προσέχοντας να μην κολλήσει. Ρίχνετε την βανίλια και αφήνετε ώσπου να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Κατεβάζετε την κρέμα  από την φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει.
Λιώνετε το βούτυρο και αλείφετε με ένα πινέλο τα φύλλα. Μοιράζετε την κρέμα στα φύλλα, βάζοντας την κατά μήκος στην άκρη. Διπλώνετε το φύλλο σε ρολό και  μετά σε στρογγυλάκια. Βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλα.

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή με ιδιαίτερα συμπτώματα. Οι διαταραχές του αυτιστικού φάσματος περιλαμβάνουν πολυάριθμες  αναπτυξιακές δυσλειτουργίες, που χαρακτηρίζονται από διάφορα συμπτώματα, που  απομονώνουν το άτομο που  πάσχει από τον περίγυρό του (οικογένεια, κοινωνία, εργασία, σχέσεις). Τα άτομα με κλασσικό αυτισμό, η σοβαρότερη μορφή αυτισμού, παρουσιάζεται με ψυχοαναγκαστικές πράξεις, έλλειψη κατανόησης συναισθημάτων και τάση επανάληψης της ίδιας κίνησης. Η ηλικιακή εκδήλωση της διαταραχής είναι συνήθως στην προσχολική ηλικία και η διάρκεια της  ολόκληρη την ζωή. Η συχνότητα εμφάνισης ανάμεσα στα δυο φύλα, είναι σε αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι.  Μια ήπια μορφή αυτισμού που παρατηρήθηκε από τον Αυστριακό γιατρό Hans Asperger και τιμητικά φέρει το όνομά του, είναι το σύνδρομο Asperger.

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Απρίλιος

Ο Απρίλιος είναι ο τέταρτος μήνας του χρόνου και έχει 30 ημέρες. Η ονομασία του οφείλεται στο λατινικό ρήμα aperio, που σημαίνει ανοίγω, γιατί τον μήνα αυτόν ανοίγει ο καιρός, τα δέντρα πρασινίζουν κι ανθίζουν. Τις περισσότερες φορές το Πάσχα πέφτει συνήθως τον Απρίλιο, όπου τότε επίσης γιορτάζεται και ο Άγιος Γεώργιος και σ αυτό οφείλονται και οι δημώδεις εκφράσεις που του αποδίδουν, Αϊγιωργίτη και Λαμπριάτη. Ο Απρίλιος ταυτίζεται με την άνοιξη, τον ονομάζουν μάλιστα «Ανοιξιάτη» και οι ποιητές εμπνέονται και τον υμνούν:
-Τώρα είναι Απρίλης και χαρά, τώρα είναι καλοκαίρι,
το λεν τ’ αηδόνια στα κλαριά κι οι πέρδικες στα πλάγια…
-Έστησ' ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη
κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα...
-Απρίλη-Απρίλη δροσερέ και Μάη καμαρωμένε…
Παροιμίες για τον Απρίλιο:
- Ο Απρίλης έχει χάδια κι ο Μάρτης τα δαυλιά
- Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα
- Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα χαρά σ’ εκείνον το ζευγά, πού ‘χει πολλά σπαρμένα
- Ο Απρίλης έχει το όνομα κι ο Μάης τα λουλούδια
- Του Απρίλη η βροχή κάθε στάλα και φλουρί
- Απρίλης, Μάης κοντά είναι το θέρος
- Ο Απρίλης φέρνει την δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια

Πρωταπριλιά

Την πρώτη ημέρα του Απριλίου επικρατεί το έθιμο να λέμε αθώα ψεματάκια. Είναι ένα έθιμο που έχει έρθει από την Ευρώπη με δυο επικρατέστερες εκδοχές.
Η πρώτη αφορά τους Κέλτες, έναν λαό που σαν κύρια ασχολία είχαν το ψάρεμα. Ξεκινούσαν το ψάρεμα την 1η Απριλίου και επειδή πολλές φορές λόγω καιρού δεν έπιαναν ψάρια, αναγκάζονταν να πουν ψέματα.
Η δεύτερη εκδοχή μας έρχεται από την Γαλλία και τον 16ο αιώνα. Μέχρι το 1564 γιόρταζαν την πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. Όταν εκείνη την χρονιά άλλαξε και μεταφέρθηκε την 1η Ιανουαρίου, ορισμένοι δεν το δέχθηκαν και συνέχιζαν να την γιορτάζουν την 1η Απριλίου και οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Στην Ελλάδα εκτός από τον σκωπτικό χαρακτήρα να «κοροϊδέψουμε» κάποιον, το θεωρούμε καλοτυχία και αντίθετα ο ξεγελασμένος θα έχει γρουσουζιά, ενώ σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας υπάρχουν ιδιαίτερες δοξασίες, όπως ο «ξεγελασμένος» αν είναι παντρεμένος  θα χηρέψει, ή θα χάσει χρήματα, ή θα έχει δυσκολίες στην ζωή του κ ά.