Τσικνοπέμπτη, λέξη που προέρχεται από την τσίκνα, την
μυρωδιά του ψημένου κρέατος και Πέμπτη. Γιορτάζεται την δεύτερη Πέμπτη της Αποκριάς, 11 ημέρες δηλαδή πριν την
Καθαρά Δευτέρα. Το βασικό χαρακτηριστικό της ημέρας, εκτός της «γαστριμαργικής κραιπάλης»
με το ψημένο κρέας, είναι και το «ξεφάντωμα» με μασκαρέματα, γλέντια, τραγούδια
και χορούς. Ανά την Ελλάδα, εκτός αυτών των παραδοσιακών υπάρχουν και άλλα
ιδιαίτερα έθιμα, όπως στην Πάτρα η «Κουλουρού», στην Κέρκυρα τα «κορφιάτικα
πετεγολέτσια» ή «κουτσομπολιά», στις Σέρρες οι φωτιές, στο Ηράκλειο της Κρήτης
τα μασκαρέματα, στην Θήβα ξεκινάει ο «Βλάχικος γάμος», στην Κομοτηνή καψαλίζουν
την κότα που πρόκειται να φαγωθεί την Κυριακή των Απόκρεω και τέλος στην
Πελοπόννησο σφάζουν τα χοιρινά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου