Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Οστρακοειδή

- Τα οστρακοειδή, εφόσον πωλούνται με το κέλυφος, να είναι ζωντανά. Αυτό το καταλαβαίνουμε, όταν το κέλυφός τους είναι ερμητικά κλειστό και ανοίγει πολύ δύσκολα. Με το άνοιγμά τους χάνεται το θαλασσινό υγρό που περιέχουν οπότε και ψοφούν.
-  Η φρεσκάδα των θαλασσινών διαπιστώνεται, αν κατά το άνοιγμά τους, η σάρκα τους είναι γερά προσκολλημένη στο κέλυφος και υγρή. Επίσης να κινούνται αν τα τσιμπήσουμε με το πιρούνι ή ρίξουμε μερικές σταγόνες λεμονιού.
-  Στα αποφλοιωμένα μύδια που διατηρούνται στον πάγο, πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.
-  Στα κατεψυγμένα μύδια με κέλυφος ή χωρίς πρέπει να είναι συντηρημένα στους
-18 βαθμούς, να μην έχουν κομμάτια πάγου ανάμεσά τους και να φέρουν στην συσκευασία τους εκτός από την ημερομηνία λήξης τους, την ειδική σφραγίδα με τα διακριτικά που προβλέπονται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Σαρακοστιανά εδέσματα

Χαλβάς
Προτιμήστε να αγοράσετε συσκευασμένο το γλυκό της σαρακοστής. Αποφύγετε το χύμα όταν είναι εκτεθειμένος σε σκόνη, αέρα, ή όταν είναι σε ανοιχτά  και αμφίβολης καθαριότητας δοχεία.  
Ταραμάς
Οι βασικές αλλοιώσεις του ταραμά είναι η ξήρανση, η μούχλα και το τάγκισμα.
Πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα που κυμαίνεται από λευκό έως μπεζ ή καστανό ανοιχτό, σύσταση μαλακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση
Τουρσιά
Όταν αγοραστούν χύμα είναι καλό πριν καταναλωθούν να πλένονται καλά. Ακόμα λόγω της περιεκτικότητας τους σε αλάτι πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ από υπερτασικά άτομα, αλλά και άτομα με ευαισθησία στο στομάχι
Ελιές
Προτιμήστε συσκευασμένες  από τις χύμα. Πριν τις καταναλώσετε βάλτε τις σε τρυπητό και ξεπλύνετε  καλά με νερό τόσο για απομακρύνεται τυχόν βρωμιές, αλλά  να μειωθεί η περιεκτικότητα τους  σε αλάτι, καθώς συνήθως διατηρούνται σε άλμη. 
Ταχίνι
Το ταχίνι είναι μια ελαιώδης παχύρρευστη πάστα, που απαραίτητα πρέπει να αραιώνεται για να χρησιμοποιηθεί σαν ντρεσινγκ. Ο καλύτερο τρόπος για να αραιωθεί είναι με  νερό και χυμό λεμονιού, ή ο συνδυασμός και των δυο.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Γαρίδες, καραβίδες, αστακοί και καβούρια

-  Αν είναι ζωντανά, να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, τα πόδια και τις κεραίες τους.
- Τα πόδια τους πρέπει να είναι σκληρά και στέρεα κολλημένα στο σώμα τους.
- Το κεφάλι και ο θώρακας να έχουν ανοικτό χρώμα, χωρίς κηλίδες και όχι γκρίζο, μαυρισμένο ή μελανό.
- Οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα στα χέρια μας. Οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης, όταν βάλουμε το χέρι μας στο κιβώτιο που τις περιέχει.
- Οι ελληνικές γαρίδες είναι συνήθως πιο γευστικές και σαφώς πιο φρέσκες, έχουν πιο μικρό μέγεθος (γάμπαρη) και ίσως λίγο πιο ακριβή τιμή (δυστυχώς). Αν και η τιμή απηχεί και την ποιότητα. Φτηνές και καλές όμως είναι και κατεψυγμένες.
- Οι  φρέσκες γαρίδες ή καραβίδες καλό είναι να καταναλώνονται άμεσα και να μην μένουν στο ψυγείο πάνω από 1-2 ημέρες. 


 

Χταπόδια, καλαμάρια και σουπιές

- Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους, όταν έχουν κοκκινίσει.
-  Το ωμό χταπόδι όταν είναι φρέσκο είναι ελαστικό, ανθεκτικό και σκληρό, σαν το δάκτυλό μας και δεν κόβεται εύκολα. Όσο πιο μαλακό, τόσο πιο μπαγιάτικο είναι.
-  Το κριτήριο φρεσκάδας για τις σουπιές και το καλαμάρι, είναι το μελάνι τους, όσο πιο πολύ τόσο καλύτερα.
-  Το καλαμάρι επιπλέον, πρέπει να έχει άσπρο, γαλακτερό χρώμα.
-  Να μυρίζουν θάλασσα κι όχι βαριές μυρωδιές ή αμμωνία

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Συμβουλές για τις κονσέρβες

- Είναι απαραίτητο να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης.
-  Πρέπει να αναγράφουν την επωνυμία του παρασκευαστή και τον κωδικό αριθμό της επιχείρησης.
-  Είτε διατηρούνται στο ψυγείο, είτε όχι, δεν πρέπει να είναι διογκωμένες ή να έχουν σκουριασμένη ή χτυπημένη συσκευασία.
- Προσέχουμε εξωτερικά να μην υπάρχει διαρροή υγρού και εσωτερικά μετά το άνοιγμα να μην είναι στεγνές.
- Το περιεχόμενο μετά το άνοιγμά τους, πρέπει να έχει κανονικό χρώμα και μυρωδιά.
-  Επίσης μετά το άνοιγμά τους, εξετάζουμε τα εσωτερικά τοιχώματα της συσκευασίας για αλλοιώσεις ή σκουριές

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Καρναβάλι στην Ελλάδα 2ο Μέρος

Από την Θήβα μέχρι την Κρήτη και από την Νάουσα μέχρι τη Σκύρο, η Ελλάδα μεταμφιέστηκε, φόρεσε τις μάσκες και γιορτάζει το καρναβάλι
Νάουσα
«Γενίτσαροι και μπούλες» είναι το βασικό έθιμο που συνεχίζει να αναβιώνει τις αποκριές στην Νάουσα, σύμφωνα με το οποίο οι ντόπιοι μεταμφιέζονται με παραδοσιακές φορεσιές ακολουθώντας πιστά κάποιο παραδοσιακό τελετουργικό που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται διαρκώς σε κάθε γειτονιά ενώ το κρασί από το ξυνόμαυρο της Νάουσας έχει την τιμητική του.
Κοζάνη
Κύριο χαρακτηριστικό της κοζανίτικης αποκριάς είναι «Ο φανός» από το αρχαϊκό φαίνω, το άναμμα δηλ. της φωτιάς σε βωμό, στο σταυροδρόμι κάθε γειτονιάς, ενώ τα σατυρικά πειράγματα στο κοζανίτικο γλωσσικό ιδίωμα, προκαλούν εκπληκτικές ηχητικές εκπλήξεις.
Θήβα
Αναβιώνει το έθιμο του Βλάχικου Γάμου, που κρατάει από το 1830. Γίνεται την Καθαρή Δευτέρα. Η νύφη και όλο το συμπεθεριό αναπαρίστανται από άνδρες, που κανονίζουν με αντεγκλήσεις και σκωπτικά σχόλια την προίκα και όλο το τελετουργικό του γάμου.
Σκύρος
Η Σκυριανή αποκριά οργανώνεται και γιορτάζεται σε τρία σκέλη. Το ένα είναι οι μεταμφιεσμένοι σε Γέρους, Κοπέλες και Φράγγους. Το δεύτερο η διοργάνωση υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων και απαγγελίες σατυρικών στίχων από ερασιτέχνες ποιητές και ηθοποιούς και τέλος την Καθαρή Δευτέρα, που αποτελεί και το κλείσιμο των αποκριάτικων σκυριανών εκδηλώσεων.
Ρέθυμνο
Από το 1914 χρονολογούνται τα πρώτα στοιχεία αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, ο χορός και η παρέλαση των αποκριάτικων αρμάτων, οι καντάδες στα σοκάκια της παλιάς πόλης, το παιδικό κυνήγι του θησαυρού, είναι μερικά από τα αποκριάτικα έθιμα. Όμως και την Καθαρή Δευτέρα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο Ρέθυμνο, με αναβίωση των Κρητικών εθίμων, όπως τα μουτζουρώματα στο χωριό Αρμένοι, οι Λεράδες, η Αρκούδα, ο Χότζας, ο Τσαγκάρης, το Προξενιό και η Καμήλα, είναι δρώμενα από το χωριό Μέρωνας, ενώ στο χωριό Αποδούλου, αναβιώνει το έθιμο του Καντή.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Απλά αντιγριπικά μαθήματα

Σε έξαρση βρίσκονται αυτή την περίοδο η γρίπη και οι ιώσεις του αναπνευστικού που «χτυπούν» αδιακρίτως μικρούς και μεγάλους. Μερικές συμβουλές για να αποφύγουμε τους «απρόσκλητους» εισβολείς
-Αποφεύγουμε τις χειραψίες, τα αγκαλιάσματα και τα φιλιά
- Καλύπτουμε με χαρτομάντιλο το στόμα και την μύτη μας κατά την διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος.
-Αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το στόμα, τα μάτια και την μύτη
-Πλένουμε ταχτικά και σχολαστικά τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι
- Αλλάζετε και πλένετε συχνά τα κλινοσκεπάσματα.
-Αναγκαίο είναι να αερίζονται σε καθημερινή βάση, οι κλειστοί χώροι σπίτια, σχολεία, γραφεία ή αλλού, όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας
- Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού σας, με ξεκούραση και ύπνο
- Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, αυξάνοντας την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Προτιμήστε τρόφιμα όπως όσπρια, γάλα, εσπεριδοειδή, ψάρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, κρέας
- Ενυδατώστε τον οργανισμό σας πίνοντας αρκετό νερό, χυμούς, ροφήματα.
- Αποφύγετε όσο γίνεται τους κλειστούς χώρους με συνωστισμό ατόμων, αλλά και την επαφή με άρρωστους ανθρώπους.
-Τέλος ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα πρέπει να δοθεί στην προστασία των ευπαθών ομάδων, (καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί, άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα), για να μην μεταδοθεί από ασθενούντες ο ιός σ’ αυτούς.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Καρναβάλι στην Ελλάδα 1ο Μέρος

Από την Πάτρα μέχρι τα Γιάννενα και από την Ζάκυνθο μέχρι το Γαλαξίδι, η Ελλάδα μεταμφιέστηκε, φόρεσε τις μάσκες και γιορτάζει το καρναβάλι
Πάτρα
Το πατρινό καρναβάλι δεν αποτελεί μόνο ένα θεσμό που προσελκύει καρναβαλιστές από όλη την χώρα, είναι συνηφασμένο με την ιστορία της πόλης, από το 1829 όταν πρωτοξεκίνησε στο σπίτι του εμπόρου Μορέτι σαν αποκριάτικος χορός. Τα μπουρμπούλια στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, εκεί όπου χτυπά η καρδιά του καρναβαλιού, σοκολατοπόλεμος, παρέλαση των αποκριάτικων αρμάτων. Στο τέλος η καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου στον Μόλο του Αγίου Νικολάου με τα πυροτεχνήματα, σύνθημα για ξεφάντωμα μέχρι το ξημέρωμα της Καθαρής Δευτέρας.
Γαλαξίδι
Ένα από τα έθιμα που αναβιώνουν είναι τα αλευρώματα και ο αλευροπόλεμος.
Είναι ένα πολύ παλιό έθιμο που κρατάει από την τουρκοκρατία. Οι καρναβαλιστές φοράνε μαύρες μάσκες ή βάφουν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο και περνώντας στις γειτονιές στήνουν ένα αυτοσχέδιο πόλεμο πετώντας ο ένας στον άλλο αλεύρι.
Ζάκυνθος
Μερικά από τα αποκριάτικα έθιμα στην Μασκαράτα Ζακύνθου είναι οι έφιπποι αγώνες ιπποτών, γκιόστρα όπως λέγεται στην περιοχή, ο βενετσιάνικος γάμος, αλλά και η «Κηδεία της μάσκας» με την συνοδεία εξαπτέρυγων
Γρεβενά
Στα Γρεβενά διοργανώνουν κάθε χρόνο «Τα ανακατοσούρια», όπου κατά την διάρκειά τους, οι καρναβαλιστές γλεντούν τρία ολόκληρα μερόνυχτα με μεγάλα καπέλα και φούμο στα πρόσωπά τους, υπό τους ήχους διαφόρων μπαντών που κατακλύζουν απ’ άκρη σ’ άκρη την πόλη. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων υπάγεται και το «μανιταρογλέντι», όπου σε κάθε λιχουδιά κύριο συστατικό είναι τα μανιτάρια.
Ιωάννινα
Εδώ αναβιώνουν οι Τζαμάλες, όπου μασκαρεμένοι χορεύουν γύρω-γύρω από φωτιές που αναβουν σχηματίζοντας διπλές και τριπλές σειρές. Υπάρχει ακόμα και το έθιμο με το γαϊτανάκι.


Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ποπ-κόρν

Το δημοφιλές σνακ από τους καβουρδισμένους σπόρους του καλαμποκιού, που όπως δηλώνει  και το όνομά του, όταν σκάει πάνω σε φωτιά κάνει τον χαρακτηριστικό ήχο pop (σκάω) έχει μια πολύ μακριά ιστορία. Σε αρχαιολογική ανασκαφή στο Ν. Μεξικό έχουν βρεθεί υπολείμματα ποπ-κορν που χρονολογούνται πάνω από 5000 χρόνια. Η παράδοση αναφέρει ότι οι άνθρωποι των σπηλαίων κρατούσαν πάνω από την φωτιά κόκκους καλαμποκιού περασμένα σε κλαράκια.  Στις 22 Φεβρουαρίου 1630 ένας ινδιάνος έδειξε τον τρόπο της παρασκευής του ποπ-κορν σε Βρετανούς αποίκους στο Πλύμουθ. Θα το τρώνε για πρωινό και μάλιστα θα προσθέτουν και ζάχαρη. Πολύ αργότερα, κατά τον 19ο αιώνα, οι πλανόδιοι πωλητές θα το πουλάνε σε πανηγύρια, πάρκα και τελικά στους κινηματογράφους, αλλάζοντας όμως την ζάχαρη με αλάτι. Σε σύγκριση με άλλα σνακ (γαριδάκια, πατατάκια) είναι πιο υγιεινό αρκεί να μην έχει μεγάλη ποσότητα αλατιού και λιπαρής ουσίας.


Σοκολατένιο ποπ-κορν

Υλικά: Ποπ-κορν (κατά προτίμηση ανάλατο), σοκολάτα κουβερτούρα, λαδόκολλα
Εκτέλεση: Κόβετε την σοκολάτα σε κομματάκια και την λιώνετε σε μπαιν μαρί. Προσθέτετε το ποπ-κορν και ανακατεύετε να αναμιχθούν τα υλικά.
Σερβίρισμα 1 : Βγάζετε κουταλιές από το μίγμα τις απλώνετε στην λαδόκολλα τις αφήνετε να κρυώσουν και σερβίρετε
Σερβίρισμα 2: Μπορείτε να απλώσετε ολόκληρο το μίγμα στην λαδόκολλα να το ισιώσετε με πάχος 1 εκατοστό και να το κόψετε σε κομματάκια

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

«Τα πήραμε τα Γιάννινα…»


Στις 21 Φεβρουαρίου του 1913 ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στα Ιωάννινα
«Τα πήραμε τα Γιάννινα, μάτια πολλά το λένε,
μάτια πολλά το λένε όπου γεννούν και κλαίνε.
Το λεν΄ τα πουλιά των Γρεβενών κι αηδόνια του Μετσόβου,
όπου τα σκίαζεν η παγωνιά κι ανατριχίλα φόβου.
Το λεν΄ οι χτύποι και οι βροντές, το λένε και οι καμπάνες,
το λένε κι οι χαρούμενες κι οι μαυροφόρες μάνες.
Το λένε κι οι Γιαννιώτισσες που ζούσαν χρόνια βόγγου,
το λένε και οι Σουλιώτισσες κι οι βράχοι του Ζαλόγγου».


Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Τσικνοπέμπτη

Τσικνοπέμπτη, λέξη που προέρχεται από την τσίκνα, την μυρωδιά του ψημένου κρέατος και Πέμπτη. Γιορτάζεται την δεύτερη Πέμπτη  της Αποκριάς, 11 ημέρες δηλαδή πριν την Καθαρά Δευτέρα. Το βασικό χαρακτηριστικό της ημέρας, εκτός της «γαστριμαργικής κραιπάλης» με το ψημένο κρέας, είναι και το «ξεφάντωμα» με μασκαρέματα, γλέντια, τραγούδια και χορούς. Ανά την Ελλάδα, εκτός αυτών των παραδοσιακών υπάρχουν και άλλα ιδιαίτερα έθιμα, όπως στην Πάτρα η «Κουλουρού», στην Κέρκυρα τα «κορφιάτικα πετεγολέτσια» ή «κουτσομπολιά», στις Σέρρες οι φωτιές, στο Ηράκλειο της Κρήτης τα μασκαρέματα, στην Θήβα ξεκινάει ο «Βλάχικος γάμος», στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που πρόκειται να φαγωθεί την Κυριακή των Απόκρεω και τέλος στην Πελοπόννησο σφάζουν τα χοιρινά.

Σουβλάκια κοτόπουλου και σκορδόψωμο

Σουβλάκια
Υλικά: 2 στήθη κοτόπουλου σε κομμάτια, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Πλένετε το κρέας το στραγγίζετε και το βάζετε σε μια λεκάνη. Περιχύνετε με το λάδι, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και αφήνετε να μαριναριστεί σκεπασμένο στο ψυγείο για 4-5 ώρες. Περνάτε τα κομμάτια του κρέατος στα καλαμάκια, προσέχοντας να μην είναι σφικτά μεταξύ τους. Ψήνετε στην σχάρα ή στο γκριλ.

Σκορδόψωμο
Υλικά: Φέτες ψωμιού, ελαιόλαδο, σκόρδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Μπήγετε σε κάθε φέτα ένα κομματάκι σκόρδο. Τα βάζετε σε ένα ταψάκι. Ραντίζετε με λίγο νερό, περιχύνετε με λάδι, πασπαλίζετε με ρίγανη και αλατοπιπερώνετε. Ψήνετε 1-2 λεπτά στο φούρνο.


Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Αγία Φιλοθέη

Στις 19 Φεβρουαρίου τιμάται η μνήμη της Αγίας Φιλοθέης, που το όνομά της φέρει το γνωστό προάστιο των Αθηνών, η Φιλοθέη.

Η Παρασκευή Μπενιζέλου, όπως ήταν το κοσμικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1522. Όταν έγινε 14 χρονών την πάντρεψαν μ’ έναν πλούσιο, αλλά βάναυσο άνθρωπο. Ύστερα από τρία χρόνια γάμου πεθαίνει ο σύζυγός της και γίνεται μοναχή με το όνομα Φιλοθέη. Διαθέτει την περιουσία της στην ίδρυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων με την επωνυμία «Παρθενώνας» στα Πατήσια, στο Ψυχικό και την Καλογρέζα. Στην περιοχή του Ψυχικού, άνοιξε ένα πηγάδι, για να ξεκουράζονται οι κατάκοποι αγρότες που δούλευαν κάτω από τον ζεστό ήλιο. Λέγεται ότι από το ψυχικό αυτό της μοναχής Φιλοθέης, πήρε το όνομά της η περιοχή. Αλλά και η περιοχή της Καλογρέζας, οφείλει το όνομά της, στην μονή που είχε ιδρύσει η Φιλοθέη, την μονή της καλογραίας, όπως την αποκαλούσαν οι Αθηναίοι, ενώ σύμφωνα με άλλη ετυμολογία «καλογρέζα» στα αρβανίτικα σημαίνει μοναχή. Οι δραστηριότητες αυτές, προκάλεσαν την οργή των Τούρκων, που την νύχτα της 3ης Οκτωβρίου του 1588 κατά την διάρκεια μιας ολονυκτίας, θα την συλλάβουν, θα την δέσουν –στην κολώνα που σώζεται μέχρι και σήμερα στα δεξιά του ναού –και θα την βασανίσουν. Θα υποκύψει στα τραύματά της στις 19 Φεβρουαρίου του 1589. Στο μέρος όπου παρέδωσε το πνεύμα της υψώνεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Φιλοθέης.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Συμβουλές για την υγεία των δοντιών και των ούλων

Τα βήματα για υγιή δόντια και ούλα
Βουρτσίζετε τα δόντια σας και τα ούλα σας 2 φορές την ημέρα. Το σωστό βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να τοποθετείται στο σημείο της ένωσης των ούλων με τα δόντια, ούτως ώστε κατά το βούρτσισμα να γίνεται μάλαξη και καθαρισμός και των ούλων. Η διαδικασία του βουρτσίσματος πρέπει να γίνεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των δοντιών. Ακόμα πρέπει να βουρτσίζουμε και την επιφάνεια της γλώσσας, με την ειδική επιφάνεια της οδοντόβουρτσας, καθώς και εκεί μαζεύονται μικρόβια.
Η οδοντόβουρτσα
Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι σχετικά μαλακές στα ούλα σας. Μην κάνετε το λάθος νομίζοντας ότι οι σκληρές οδοντόβουρτσες καθαρίζουν καλύτερα.
Προτιμήστε οδοντόβουρτσες με ανατομική λαβή που μπορεί να διευκολύνουν το βούρτσισμα. Δοκιμάστε ακόμα και τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, έχουν καλύτερη απόδοση και είναι πιο άνετες. Αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες.
Η οδοντόκρεμα
Αναζητείστε την αντίστοιχη οδοντόκρεμα ανάλογα με το τι χρειάζονται τα δόντια σας, πχ ευαίσθητα ούλα, πιο λευκά δόντια, καθαρή αναπνοή κλπ.
Το οδοντικό νήμα
Είναι απαραίτητο για τον καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια. Κόβετε 40-50 εκατοστά νήματος τυλίγετε τις άκρες στις ειδικές λαβές συγκράτησής του ή στα δάχτυλά σας και περνάτε μαλακά ανάμεσα στα δόντια.
Το στοματικό διάλυμα
Μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το οδοντικό νήμα χρησιμοποιήστε σε καθημερινή βάση το στοματικό διάλυμα, για ολοκληρωμένη καθαριότητα του στόματος.
Επίσκεψη στον οδοντίατρο
Απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο δυο φορές τον χρόνο για προληπτική εξέταση. Εξυπακούεται ότι εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στο ενδιάμεσο (πόνος, πρήξιμο κλπ), η επίσκεψη είναι επιβεβλημένη

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο


Υλικά
Για τους ντολμάδες: 1 λάχανο αφράτο για ντολμάδες, 300 γρ κιμά ανάμικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό), 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 1 κούπα ρύζι καρολίνα, από ½ ματσάκι άνηθο και μάραθο, αλάτι, πιπέρι.
Για το αυγολέμονο: 2 κ σ κορν φλάουρ, 1 αυγό, 1 κούπα χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση
Κόβετε κυκλικά και αφαιρείτε το χοντρό μέρος στην βάση του λάχανου. Βγάζετε ένα –ένα τα φύλλα και τα ζεματάτε σε αλατισμένο νερό για 5΄. Τα βάζετε σε σουρωτήρι και τα ξεπλένετε με κρύο νερό. Σε μια λεκάνη αναμιγνύεται τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, το μάραθο και το αλατοπίπερο.
Σ’ ένα πιάτο απλώνετε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου, κόβετε το χοντρό μέρος στην βάση του και το κρατάτε κατά μέρος. Κάνετε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα.
Αν θέλετε τα σκληρά μέρη από τα φύλλα, μπορείτε να τα βάλετε στο κάτω και στο πάνω μέρος από τους λαχανοντολμάδες. Ακόμα μπορείτε να τα βάλετε σε ένα βαζάκι με ξύδι για λάχανο τουρσί.
Σ’ ένα νταβαδάκι (φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα) ρίχνετε λίγο λάδι στον πάτο
Βάζετε επάνω σε κάθε φύλλο μα κουταλιά από την γέμιση, το τυλίγετε σε ρολό (ντολμαδάκια) και τα τοποθετείτε στην κατσαρόλα σε σειρές, περιχύνετε με το λάδι και λίγο ζεστό νερό, βάζετε από πάνω ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να μην διαλυθούν, σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζετε για 30-40 λεπτά. Όταν βράσουν τα βγάζετε σε πιατέλα.  

Στην κατσαρόλα από τους ντολμάδες «δένετε» το ζουμί τους με το κορν φλάουρ, χτυπάτε το αυγό, προσθέτετε το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσει 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Περιχύνετε με το αυγολέμονο τους λαχανοντολμάδες

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Στοιχεία του Καρναβαλιού

Έθιμα και Παραδόσεις
Η αποκριά είναι συνήθως στην αρχή της άνοιξης, τότε που η γη «ξυπνάει» από τον χειμώνα και αρχίζει να καρποφορεί και να βλασταίνει, τουλάχιστον έτσι συνέβαινε τα παλιά χρόνια. Οι μεταμφιέσεις και οι άσεμνες παραστάσεις, ο χορός και τα κτυπήματα της γης με τα πόδια, όπως και στις αρχαίες διονυσιακές γιορτές έχουν σαν στόχο ακριβώς αυτήν την καρποφορία της γης. Ακόμη το φαγοπότι και η καλοπέραση, είναι ομοιοπαθητικές προσπάθειες που θα συμβάλλουν σ’ αυτό.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, των Ψυχοσάββατων κατά την διάρκεια της Αποκριάς, όπου σύμφωνα με παγανιστικά έθιμα, θυμούνται τους νεκρούς για να τους εξευμενίσουν και να βοηθήσουν να καρπίσει η γη.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό της αποκριάς είναι το γαϊτανάκι, ένα παραδοσιακό παιχνίδι, που αποτελείται από ένα ψηλό στύλο, που έχει μακριές χρωματιστές κορδέλες, όπου αγόρια και κορίτσια γυρίζουν χορεύοντας γύρω-γύρω.
Πιθανώς ο κυκλικός αυτός χορός με τις εναλλαγές μάλιστα των χρωματιστών λωρίδων, να συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, χειμώνας-άνοιξη, ζωή-θάνατος. Ακόμα ένα γνώρισμα, οι φωτιές που ανάβουν στα τρίστρατα σταυροδρόμια το βράδυ της τελευταίας αποκριάς ή το βράδυ της «τρανής αποκριάς» για να κάψουν τον καρνάβαλο. Πιθανώς και η ονομασία τριώδιο να προήλθε από αυτό, τρεις οδοί. Άλλο ένα έθιμο είναι οι «γάμοι» όπως ο βλάχικος στην Θήβα ή του Κουτρούλη στην Μεθώνη και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας, με την νύφη να παριστάνεται από άνδρα, το προξενιό, τα προικιά, το γλέντι του γάμου, με τα σκωπτικά πειράγματα και την σατυρική αθυροστομία.

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Πάρτι –Πάρτι - Πάρτι!!! 2ο Μέρος

Φαγητό και διασκέδαση
Φροντίστε να έχετε CD’s με την μουσική που αρέσει στα παιδιά Βρείτε διάφορα παιχνίδια με τα οποία μπορείτε να απασχολήσετε τα παιδιά, όπως ερωτήσεις με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, υλικά για να ζωγραφίσουν, ή να φτιάξουν μάσκες,  κ ά.
Όσο για το φαγητό τα παιδιά δεν χρειάζονται ούτε μαχαιροπήρουνα, ούτε πιάτα, ούτε πολύπλοκα φαγητά. Ετοιμάστε ένα μπουφέ με πολλά φρέσκα λαχανικά (αγγούρι, ντομάτα, καρώτο, μπρόκολο, μαρούλι), τυριά (φέτα, ανθότυρο, κίτρινα), σαντουϊτσάκια, κεφτεδάκια, σπανακοπιτάκια, και φρεσκοστυμμένους χυμούς. Όσο για γλυκό πρωτοτυπήστε και σερβίρετε τηγανίτες με μέλι, χαλβά σιμιγδαλένιο, κρέπες με μαρμελάδα, γιαούρτι με γλυκό κουταλιού (κυδώνι, βύσσινο), κ ά. 

Ατομικά πιτσάκια

Υλικά: 
Μικρά πιτάκια για σουβλάκια, βούτυρο ή μαργαρίνη, κέτσαπ, φετάκια γαλοπούλας, τυρί τριμμένο, πιπεριά πράσινη, κρεμμύδι, ντομάτα  και μανιτάρια σε φετάκια, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη


Εκτέλεση: 
Αλείφετε τα πιτάκια με βούτυρο, απλώνετε λίγο κέτσαπ, βάζετε την γαλοπούλα σε κομματάκια. Απλώνετε το τυρί και βάζετε επάνω πιπεριά, κρεμμύδι, ντομάτα. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και πασπαλίζετε με ρίγανη. Μπορείτε να φτιάξετε τα πιτσάκια από το βράδυ και να τα διατηρείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Όταν πρόκειται να τα σερβίρετε ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά. 

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη…

Η καρδιά χτυπά δυνατά έτοιμη να σπάσει, οι παλάμες ιδρωμένες, το στομάχι σφιγμένο, το αίμα σε αγώνα δρόμου στις φλέβες, η αναπνοή κοφτή και γρήγορη, τα μάτια αστράφτουν, τα πόδια λύνονται, ο ιδρώτας αναβλύζει από όλο το σώμα, η φωνή τρεμάμενη, χάνεται, όλο το είναι, έτοιμο να εκραγεί σαν πυροτέχνημα. Νομίζετε ότι κάτι κακό συμβαίνει;

Κάνετε λάθος, πρόκειται απλά για τα συμπτώματα του έρωτα που προκαλούν ένα αληθινό σεισμό στο σώμα και την ψυχή. Τόνοι μελανιού, εκατομμύρια μέτρα χαρτιού, αναλύσεις επί αναλύσεων κι όμως ο έρωτας παραμένει δυνατός, μαγικός, ζωογόνος, υπέροχος, αλλά και αδιευκρίνιστος. Για τους γιατρούς είναι χημική αντίδραση, για τους ψυχολόγους συναισθηματική εξάρτηση, για τους ρομαντικούς σερενάτα στο σεληνόφως, για τους ποιητές μούσα, για τους μουσικούς έμπνευση, για τους ευσεβείς επουράνια χαρά, για τους ζωγράφους έκρηξη χρωμάτων, για τους γλύπτες σμίλεμα ψυχής, για τους ρεαλιστές μαρτύριο της κόλασης, για τους μοντέρνους κοινωνική δικτύωση, για τους ανθοπώλες Άγιος Βαλεντίνος και για όλους εμάς τους καθημερινούς ανθρώπους απλά, έρωτας.

Είναι όμως ανώφελο να μιλάμε γι’ αγάπη, γιατί η αγάπη έχει την δική της γλώσσα και μιλάει μόνη της σε μια γλώσσα παγκόσμια που δεν εκφράζεται με λέξεις, αλλά με συναίσθημα. Ας κάνουμε ένα ταξίδι στην ιστορία με τα φτερά του έρωτα. Ο ζηλιάρικος έρωτας του Δία και της Ήρας, ο υποχθόνιος του Πλούτωνα (Άδη) και της Περσεφόνης, ο πιστός της Πηνελόπης και του Οδυσσέα, ο τρωικός του Πάρη και της Ελένης, ο αρχαιοελληνικός του Περικλή και της Ασπασίας, ο  Βυζαντινός του Ιουστινιανού και της Θεοδώρας, ο ποιητικός του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, ο τραγικός του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, ο ασπρόμαυρος του Οθέλλου και της Δεισδαιμόνας, ο ιστορικός του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, ο παραμυθένιος της Πεντάμορφης και του Τέρατος…και πάει ερωτοτροπώντας.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Πάρτι –Πάρτι - Πάρτι!!! 1ο Μέρος

Προσκλήσεις
Αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του τους φίλους που θέλει να καλέσει. Συμβουλεύστε το ο αριθμός των παιδιών να είναι όσο γίνεται μικρότερος για να μπορούν να συμμετέχουν όλα στο παιχνίδι και να μην μένουν κάποια παραπονεμένα. Αν τα παιδιά είναι πολύ μικρής ηλικίας, καλό είναι η πρόσκληση να αφορά και την μαμά. Η διάρκειά του πάρτι να κυμαίνεται ανάμεσα στις 2 με 2,30 ώρες, γιατί μετά τα παιδιά αρχίζουν και κουράζονται. Οι προσκλήσεις πρέπει να είναι γραμμένες με σαφήνεια, όσον αφορά τον χώρο, τον τόπο και την διάρκεια διεξαγωγής του πάρτι και τέλος να δοθούν τουλάχιστον ένα δεκαήμερο νωρίτερα. Ζητείστε ακόμα να σας ενημερώνουν, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, για την συμμετοχή τους, όπως και τον αριθμό των συμμετεχόντων, ώστε να προετοιμαστείτε καλύτερα.

Ετοιμασία του σπιτιού
Απομακρύνετε τα βαριά έπιπλα από το σαλόνι, δημιουργώντας άνετο χώρο για παιχνίδι. Μεριμνήστε για αφύλακτες πρίζες, γυμνά καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές (μίξερ, αποχυμωτές, κ ά), ακόμα στο μπάνιο (ξυριστικές λεπίδες, σεσουάρ) ώστε να δημιουργήσετε έναν ασφαλή χώρο για τα παιδιά.
Φυλάξτε σε απρόσιτο χώρο για τα παιδιά, απορρυπαντικά , φάρμακα, μπογιές και άλλα τέτοια προϊόντα που μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για τα παιδιά.
Απομακρύνεται ή τουλάχιστον μη βάλετε σε χώρο προσιτό στα παιδιά, τσιγάρα, τασάκια, ποτά ή ξηρούς καρπούς (τα φιστίκια ευθύνονται για ένα μεγάλο αριθμό πνιγμών)

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Γεωργία Βασιλειάδου

Στις 12 Φεβρουαρίου 1980 «έφυγε» η θεία από το Σικάγο

Η Γεωργία Αθανασίου όπως ήταν το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1897. Η θεατρική της πορεία, που ξεκίνησε τυχαία, όταν παρακολούθησε κάποιες θεατρικές πρόβες διαγράφηκε μέχρι το 1930, συμμετέχοντας σε θεατρικά σχήματα. Εκείνη την εποχή αποφασίζει να σταματήσει το θέατρο, όταν μετά τον χωρισμό της με τον άνδρα της θέλει να αφοσιωθεί στην ανατροφή της κόρης της, αλλά ο Αλέκος Σακελάριος της δίνει την ευκαιρία να ξεκινήσει την κινηματογραφική της καριέρα, με την οποία γίνεται και ευρύτερα γνωστή στο κοινό. Ήδη το ’32 έχει συμμετάσχει στην ταινία «Το όνειρο του γλυπτού», συνεχίζει το ΄39 με τα «Κορίτσια της Παντρειάς» του Αλέκου Σακελάριου και ακολουθούν περί της 50 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες υποδύεται τον τύπο της άσχημης συνήθως γεροντοκόρης. «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» (1948), «Το στραβόξυλο» (1952), «Η ωραία των Αθηνών» (1954), «Η καφετζού» (1956), «Η θεία από το Σικάγο» (1957), «Η κυρά μας η μαμή» (1958), «Ο θησαυρός του μακαρίτη» ( 1959), «Η κυρία Δήμαρχος» (1960 ), «Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο κοντός» (1961 ), «Οι γαμπροί της Ευτυχίας» (1962), «Ησαία χόρευε» (1966), «Η Σμυρνιά» (1969). Το 1975 θα συμμετάσχει και στην τηλεοπτική σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». 

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Μπιφτέκια με σάλτσα τυριού και πιλάφι

Μπιφτέκια
Υλικά: ½ κιλό κιμάς, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 1 κούπα ψίχα ψωμί τριμμένο, 1 σφηνάκι λευκό κρασί, 1 αυγό, ελαιόλαδο, δυόσμος ψιλοκομμένος, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και πλάθετε μπιφτέκια, τ’ αλείφετε με λάδι και τα ψήνετε στο φούρνο ή στο γκριλ.

Πιλάφι
Υλικά: 2 κούπες ρύζι σπυρωτό, 4 κούπες νερό, αλάτι, ελαιόλαδο
Εκτέλεση: Ξεπλένετε πολύ καλά το ρύζι και το στραγγίζετε. Σε μια κατσαρόλα βάζετε 4 κούπες νερό με λίγο αλάτι και όταν πάρει βράση ρίχνετε το ρύζι. Το βράζετε ώσπου να μαλακώσει, αλλά όχι να λιώσει. Το στραγγίζετε (κρατάτε το νερό που βράσατε το ρύζι) και το ξεπλένετε με κρύο νερό. Ρίχνετε το λάδι στο ρύζι και ανακατεύετε.

Σάλτσα τυριού
Υλικά: 1 κούπα κίτρινο τυρί τριμμένο, 1 κούπα νερό που βράσατε το ρύζι, ½ κούπα γάλα, λευκό πιπέρι
Εκτέλεση: Ζεσταίνετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το νερό που βράσατε το ρύζι και το γάλα. Προσθέτετε το τυρί και το πιπέρι. Ανακατεύετε όσο να λιώσει και να πήξει.

Σερβίρισμα
Φορμάρετε το ρύζι στην μέση του πιάτου, βάζετε γύρω-γύρω τα μπιφτέκια  και τα περιχύνετε με την σάλτσα.



Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Διονύσιος Σολωμός

Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο το 1798. Σπουδάζοντας  στην Ιταλία αρχίζει να γράφει τα πρώτα του ποιήματα στην ιταλική γλώσσα. Γυρίζοντας  στην Ζάκυνθο το 1818, αρχίζει και γράφει στα ελληνικά, με πρώτο ποίημα την «Ξανθούλα». Ακολουθούν «Ο θάνατος της ορφανής», «Ευρυκόμη»,  «Η σκιά του Ομήρου», «Η φαρμακωμένη», «Εις Μοναχήν», «Ερωφίλη», «Ο Κρητικός», «Επίγραμμα των Ψαρών», «Τον Πορφύρα», «Εις Μάρκον Μπότσαρη». Με την υπόκρουση από τους κανονιοβολισμούς στο Μεσολόγγι, έχοντας κλείσει «στο ιερό βήμα της ψυχής του» την Ελλάδα οραματίζεται την Θεά με το τρομερό σπαθί και συνθέτει μέσα σ’ ένα μήνα, τον Μάιο του ’23, τον «Ύμνο εις την Ελευθερία», που μελοποιημένος από τον φίλο του μουσουργό Νικόλαο Μάντζαρο, γίνεται αργότερα ο εθνικός μας ύμνος. Από το 1828 εγκαθίσταται στην Κέρκυρα, όπου και αρχίζει την μεγάλη του σύνθεση τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», ο ύμνος των αγωνιστών του Μεσολογγίου. Όσο κι αν έμεινε αποσπασματικό αποτελεί την πιο τέλεια ποιητική σύνθεση του, που ξαφνιάζει με την εξαίσια λάμψη του, το πυκνό του ύφος και τα  υψηλά του νοήματα. Στις 9 Φεβρουαρίου του 1857, κλείνει τα μάτια του στην ζωή και περνά στην αθανασία.
Απόσπασμα  «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» Β΄σχεδίασμα
Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν και γελούνε
κι οσ' άνθια βγαίνουν και καρποί τόσ' άρματα σε κλειούνε.
Και μες τη θάλασσα βαθιά ξαναπετιέται πάλι,
κι' ολόλευκο εσύσμιξε με τ' ουρανού τα κάλλη
Και μες της λίμνης τα νερά, οπ' έφθασε μ' ασπούδα
έπαιξε με τον ίσκιο της γαλάζια πεταλούδα.
Που ευώδιασε τον ύπνο της μέσα στον άγριο κρίνο
το σκουληκάκι βρίσκεται σ' ώρα γλυκιά κ' εκείνο.
Μάγεμα η φύσις κι' όνειρο στην ομορφιά και χάρη
η μαύρη πέτρα ολόχρυση και το ξερό χορτάρι
Με χίλιες βρύσες χύνεται, με χίλιες γλώσσες κρένει:
 «όποιος πεθάνει σήμερα χίλιες φορές πεθαίνει».

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Αποκριάτικες στολές

Συμβουλές για την αγορά παιδικών αποκριάτικων στολών
- Αποφεύγεται να είναι από συνθετικά υφάσματα, που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες ή δερματικά εξανθήματα. Μέσα από την στολή απαραίτητα φορέστε στο παιδί βαμβακερές φανέλες και εσώρουχα.
- Προτιμήστε στολές και καπέλα με απλά σχέδια και όχι πολύπλοκα με κουμπιά, κορδόνια, ζώνες, δαντέλες ή φρου-φρου, που μπορούν να κοπούν, να μπλεχτούν, ή να πιαστούν κάπου και να δημιουργήσουν πρόβλημα.
- Προσέχετε επίσης τις μάσκες να μην είναι από σκληρά υλικά, να μην καλύπτουν το πρόσωπο, την μύτη ή τα μάτια και να δημιουργούν δυσφορία και δυσκολία στην αναπνοή.
- Ιδιαίτερη προσοχή επίσης χρειάζεται στα διάφορα αξεσουάρ που συνοδεύουν τις αποκριάτικες στολές (σπαθιά, όπλα, μπάλες, ραβδάκια, σφαιρίδια, περούκες κλπ) να μην είναι αιχμηρά, να μην είναι από τοξικά υλικά ή το παιδί να τα βάλει στο στόμα του και να προκαλέσει πνιγμονή.
- Αποφύγετε να βάψετε το παιδί ή να το μακιγιάρεται με διάφορα χρώματα και υλικά τα οποία δεν είναι ελεγμένα.
- Τέλος ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τα διάφορα σπρέι που κυκλοφορούν τις απόκριες. Πρέπει να είναι εγκεκριμένα και ασφαλή για το σκοπό αυτό, ενώ πρέπει να  αποφεύγεται η χρήση τους σε χώρους με εστίες φωτιάς (τζάκια, αναμμένα τσιγάρα) γιατί είναι εύφλεκτα, αλλά και να μην ψεκάζονται στο δέρμα ή στα μάτια γιατί είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβες.    

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Με ασφάλεια μπροστά στον υπολογιστή

Πώς να προφυλάξετε τα παιδιά από τις κακοτοπιές του διαδικτύου
-Τοποθετείστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σ’ έναν κοινόχρηστο χώρο, όπως το καθιστικό, για να μπορείτε να ελέγχετε πιο εύκολα την χρήση του από το παιδί.
-Η χρήση του Η.Υ. από το παιδί να γίνεται πάντοτε υπό την επίβλεψή σας και σε αυστηρά προκαθορισμένες και επιλεγμένες (ελάχιστες) ώρες που δεν θα «καπελώνουν» τις άλλες δραστηριότητες του παιδιού.
-Εμπλουτίστε τον Η.Υ με προγράμματα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, πχ παιδιά προσχολικής ηλικίας με ζωγραφική, γραφικά ή ήχους, σχολικής ηλικίας με προγράμματα εγκυκλοπαιδικά, on-line παιχνίδια για παιδιά κ ά.
-Σαν πρώτο βήμα, μιλήστε μαζί τους εξηγώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου, τι πρέπει να αποφεύγει και ενημερώστε τα για τους κινδύνους που διατρέχει.
-Εγκαταστήστε στον Η.Υ κάποιο λογισμικό, φίλτρο ή κωδικούς, που θα αποτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες σελίδες του Internet ή θα μπλοκάρει αυτόματα χυδαίες λέξεις ή εικόνες
-Για μεγαλύτερα παιδιά, που πιθανόν χρησιμοποιούν τον υπολογιστή χωρίς την επίβλεψή σας, ενημερώστε τα να μην «συνομιλούν» με αγνώστους στο Internet, να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο, φωτογραφίες, αριθμούς πιστωτικών καρτών και άλλα).
-Να μην κλείνουν ραντεβού με άλλους χρήστες χωρίς πρώτα να σας έχουν ενημερώσει και να αποφεύγουν οτιδήποτε έχει σχέση με χρηματικές συναλλαγές.
-Να μην κατεβάζουν και εγκαθιστούν προγράμματα στον υπολογιστή, να σας ενημερώνουν αν λαμβάνουν ενοχλητικά ή απειλητικά μηνύματα στο προσωπικό τους mail και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά κατά την είσοδό τους στα chat rooms



Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Τζένη Βάνου

«Έφυγε» σε ηλικία 75 ετών η μεγάλη κυρία του ελαφρολαϊκού μας  τραγουδιού

Η Ευγενία Βραχνού όπως ήταν το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Η μακρόχρονη συνεργασία της με τον Μίμη Πλέσσα, που τον θεωρεί και μέντορά της,  ξεκίνησε από τα πρώτα της βήματα με τραγούδια όπως το «Τώρα» που πήρε το Α΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της  Θεσσαλονίκης το 1964, «Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου», «Απόψε», «Η αγάπη μας», «Θα περάσεις και συ» κ ά. Συνεχίστηκε και την δεκαετία του ’70, όπου η Τζένη Βάνου κάνει την στροφή στην καριέρα της ερμηνεύοντας λαϊκά τραγούδια «Αν είναι η αγάπη αμαρτία», «Σταγόνα-σταγόνα», «Σε βλέπω στο ποτήρι μου». Ερμηνεύει τραγούδια και άλλων συνθετών όπως ο Γ. Μουζάκης και μάλιστα σε ντουέτο με τον Γιάννη Βογιατζή που μας απογειώνουν «Θέλω κοντά σου να μείνω» και «Σκλάβα». Την δεκαετία του ’80 σε μια δύσκολη στιγμή της καριέρας της, συναντά τον Τόλη Βοσκόπουλο που την πηγαίνει στην Coloumbia και την επαναφέρει στο προσκήνιο με τραγούδια όπως «Το Αγόρι μου» που της γράφει ο ίδιος.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης


Ο «γέρος του Μοριά», πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου του 1843.
Γεννήθηκε το 1770 στο χωριό Ραμοβούνι της Μεσσηνίας, όπου είχε καταφύγει η οικογένειά του για να γλυτώσει την μανία των Τούρκων. Ο πατέρας του σκοτώθηκε 10 χρόνια αργότερα στην μάχη της Μηλιάς στην Μάνη και ο Κολοκοτρώνης, πήγε στα αδέλφια της μητέρας του, στην Αλωνίσταινα. Στα 15 του ορίστηκε από τους ντόπιους αρματολός. Το 1805 με τον μεγάλο κατατρεγμό, έφυγε στην Ζάκυνθο, όπου κατατάχθηκε στα ρωσικά τάγματα της Επτανήσου. Εκεί γνώρισε και τον Ιωάννη Καποδίστρια. Το 1818 μυήθηκε στην φιλική Εταιρεία και  με την έναρξη της επανάστασης  το 1821 ξαναγύρισε στην Πελοπόννησο. 
Η νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι και η άλωση της Τριπολιτσάς, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον Κολοκοτρώνη, που τον επέβαλλαν σαν αρχηγό του στρατού της Πελοποννήσου. Η κυβέρνηση τον διόρισε αρχιστράτηγο όταν στα Δερβενάκια κατάστρεψε τον στρατό του Δράμαλη. Μα και η ίδια η κυβέρνηση τον φυλάκισε  το 1824 στην Ύδρα σαν αντάρτη, κάτω όμως από την λαϊκή αξίωση, αναγκάζεται ύστερα από 4 μήνες να τον ελευθερώσει και να τον κάνει πάλι αρχηγό των επιχειρήσεων κατά του Ιμπραήμ. Κατόρθωσε τότε με ελάχιστα μέσα να κρατήσει στην ζωή την επανάσταση, μέχρι την ναυμαχία του Ναβαρίνου. Με τον ερχομό του Όθωνα στην Ελλάδα, η αντιβασιλεία καταδικάζει τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα σε θάνατο, ως αντιβασιλικούς. Ο ίδιος ο Όθωνας όμως όταν ενηλικιώθηκε του χάρισε  την ποινή,  τον απελευθέρωσε, τον έκανε σύμβουλο της Επικράτειας αποδίδοντας του τον βαθμό του στρατηγού. 

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Κρύο-κρύο-κρύο…

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του ψύχους
Ελέγξτε την θέρμανσή σας
Όσο πιο ψηλή είναι η θερμοκρασία από την θέρμανση στο σπίτι, τόσο πιο δύσκολη είναι η προσαρμογή εάν βγείτε έξω στο κρύο.
Ντυθείτε σαν κρεμμύδι
Φορέστε πολλά στρώματα ρούχων, ώστε να φυλακίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα ανάμεσά τους, καθώς δημιουργεί μόνωση.
Καλύψτε τα άκρα σας
Καλύψτε το κεφάλι, τον λαιμό και τον πρόσωπο. Σκούφος ή κουκούλα και γάντια. Ακόμα φορέστε χονδρές κάλτσες και τοποθετείστε στα παπούτσια σας μονωτικούς πάτους. Προτιμήστε δερμάτινες μπότες που προφυλάσσουν από τα νερά και την υγρασία.
Παραμείνετε στεγνοί
Το σώμα χάνει γρηγορότερα την θερμότητά του, όταν το δέρμα είναι βρεγμένο. Έχετε πάντα μια μικρή ομπρέλα στην τσάντα σας. Μην αγγίζετε μέταλλα με γυμνό δέρμα, καθώς τα παγωμένα μέταλλα απορροφούν ταχύτατα την θερμότητα.
Προστατευτείτε από τον άνεμο
Ο άνεμος παίρνει περισσότερη θερμότητα από το σώμα μας από ότι ο ψυχρός αέρας. Το εκτεθειμένο δέρμα επηρεάζεται ιδιαίτερα από τον άνεμο. Απλώστε μια δυο φορές την ημέρα μια προστατευτική θρεπτική κρέμα. Μην υγραίνετε τα χείλη σας, γιατί τα κάνετε να σκάνε.
Περιορίστε τις μετακινήσεις ή παραμείνετε στο σπίτι σας
Οι πλέον ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, είναι φρονιμότερο να παραμείνουν στο σπίτι τους αν αυτό είναι δυνατό ή να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, στις απολύτως απαραίτητες, όταν χιονίζει, βρέχει ή κάνει πολύ κρύο.
Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε μέσα, όσο αυτό είναι δυνατό.
Πίνετε πολύ νερό και κυρίως πολλά ζεστά
Εκτός του νερού πίνετε και πολλά ζεστά ροφήματα, τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο κ ά. Ακόμα ζεστή σοκολάτα και καφέ, αλλά με μέτρο. Μην ξεχνάτε τις σούπες και τους ζωμούς λαχανικών.
Φάτε περισσότερο αλλά ισορροπημένα
Δώστε ποικιλία στο μενού σας με μακαρόνια, ρύζι, λαχανικά , όσπρια, δημητριακά, και ψωμί ολικής άλεσης. Αυξήστε την κατανάλωση ψαριών και ιδίως των λιπαρών όπως σαρδέλες, τόνο, σολομό και μην ξεχνάτε τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής


Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Το καλάθι της εποχής

Τα φρούτα της εποχής είναι ακτινίδια, πορτοκάλια, σαγκουίνια, λεμόνια, τα τελευταία μανταρίνια, γκρέϊπ-φρουτ, νεράντζια, αχλάδια, μήλα, μπανάνες, αβοκάντο
Τα λαχανικά της εποχής είναι καρώτα, λάχανα (λευκό, κόκκινο), μπρόκολα, κουνουπίδια, παντζάρια, πράσα, όψιμες κολοκύθες (κόκκινες), σπανάκι, μαρούλι, ρόκα, κρεμμυδάκια φρέσκα, ρέβες, μανιτάρια, σέλινο, λάπαθο, χόρτα ήμερα, άγρια (βουνού), ζοχούς, ραδίκια, καυκαλίθρες, μυρώνια, λάπαθα, μολόχες, κ ά και τέλος μυρωδικά (μαϊντανός, άνηθος, μάραθος, σχοινόπρασο) ενώ τώρα ξεκινούν και οι αγκινάρες.
Από ψάρια έχουμε συναγρίδες, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, ροφούς, λυθρίνια, όλα τα βραστόψαρα και ακόμα καλαμάρια, γαρίδες, καραβίδες, μύδια και θαλασσινά εκτός από χτένια.
Κρεατικά κουνέλι, χοιρινό, αρνάκι, ενώ τώρα ξεκινούν τα φρέσκα τυριά (κατίκι, ανθότυρο) και το κατσικίσιο γάλα.
Τέλος τον μήνα αυτό τελειώνει και το λάδι πρώτης εσοδείας (αγουρέλαιο)



Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Η ταυτότητα του Φεβρουαρίου

Ο Φεβρουάριος είναι ο δεύτερος και ο πιο μικρός μήνας του χρόνου, εξ ου και «Κουτσοφλέβαρος». Έχει 28 ημέρες και κάθε τέταρτο χρόνο (δίσεκτο) 29 ημέρες.Το όνομά του το οφείλει στους Ρωμαίους, που συνήθιζαν να τελούν κατά τον μήνα αυτό μια γιορτή καθαρισμού και εξαγνισμού, που την ονόμαζαν Φεμπρουά. Μπορεί να είναι λειψός σαν μήνας, είναι όμως ένας χαρούμενος γεμάτος γιορτές και διασκέδαση μήνας. Στις 20 Φεβρουαρίου είναι Τσικνοπέμπτη, στις 23 των Απόκρεω και  στις 14 Φεβρουαρίου είναι η ημέρα των ερωτευμένων (Αγίου Βαλεντίνου). Ακόμα επειδή είναι ο τελευταίος μήνας του χειμώνα, τελειώνει το κρύο και έρχεται η άνοιξη, δηλωτικό της πρόωρης ανθοφορίας της αμυγδαλιάς που ονομάζεται και «άγγελος της άνοιξης» βγάζοντας κάτασπρα ή ρόδινα λουλούδια, που συμβολίζουν την αισιοδοξία και την χαρά
Παροιμίες για τον Φεβρουάριο
- Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, πάλι άνοιξη θ’ ανθίσει
- Του Φλεβάρη είπαν να βρέξει και λησμόνησε να πάψει
- Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει.
- Ο Φλεβάρης φλέβες ανοίγει και πόρτες σφαλάει.
- Παπαντή καλοβρεμμένη, η κοφίνα γεμισμένη
- Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει, μ’ αν τις φλέβες του ανοίξει ξεροπήγαδα γεμίζει.  
- Ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στον χορό
- Φλεβάρης, κουτσοφλέβαρος, έρχεται κούτσα-κούτσα, όλο νερό και λούτσα
- Γεννάρη γέννα παιδί, Φλεβάρη φλεβισέ το