Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Πάμε για ουζάκι;


Καλοκαιράκι, ήλιος, ανάπαυλα
Βουνό, θάλασσα, μπαλκόνι
Τα τραπεζάκια έξω
Η παρεούλα σε σύναξη
Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο
Από ένα ουζάκι με μεζέ;

Το ούζο είναι ένα δυνατό οινοπνευματώδες ποτό που προέρχεται από την απόσταξη στεμφύλων, με την προσθήκη νερού και μυρωδικών, προεξάρχοντος του γλυκάνισου, από το οποίο παίρνει και το χαρακτηριστικό του άρωμα. Η περιεκτικότητα του σε οινόπνευμα κυμαίνεται από 40% έως 50%.
Ονομασία
Για την του υπάρχουν δυο εκδοχές. Η μια ότι προέρχεται από την τούρκικη λέξη ϋzum που σημαίνει ρόφημα σταφίδας ή σταφυλιού. Μέχρι το 1920 ονομαζόταν ρακί. Όταν όμως άρχισε η εξαγωγή του στην Ευρώπη, οι φιάλες ανέγραφαν “As uso da tavola”,που στα ιταλικά σημαίνει για επιτραπέζια χρήση. Η ονομασία αυτή κατοχυρώθηκε μερικά χρόνια αργότερα, το 1989 και επίσημα, δίνοντας το δικαίωμα στην Ελλάδα να το παράγει και να το εμπορεύεται, μ’ αυτήν την ονομασία.
Παραγωγή
Η Μυτιλήνη είναι η πιο σημαντική παραγωγός περιοχή. Άλλες περιοχές παραγωγής ούζου, ο Τύρναβος, η Χίος, η Λήμνος, η Καλαμάτα, η Σέρρες. Οι διαφορές τους στην γεύση προσδιορίζεται από την αναλογία και την πολυμορφία των σπόρων (αστεροειδής γλυκάνισος, κόλιανδρο, μάραθο, κανέλα, ιδιαίτερα μυρωδικά των περιοχών, όπως μαστίχα Χίου), αλλά και η τεχνική της απόσταξης.
Κατανάλωση
Σαν ποτό συνοδεύεται πάντοτε από μεζέ, όχι όμως οποιοδήποτε μεζέ. Το ούζο λατρεύει το αλάτι (ελιές θρούμπες, φέτα, πεκορίνο, λιαστή ντομάτα, τουρσί), τα παστά (σαρδέλες, αντσούγιες, τσίρο, παστουρμά), τα καπνιστά (ζαμπόν, λουκάνικα, πικάντικα καπνιστά τυριά-μετσοβόνε) και τέλος τα έντονα (σουτζουκάκια (τυροκαυτερή σαλάτα) και τα τηγανητά, τηγανιτές μελιτζάνες, κολοκυθάκια, καλαμαράκια, κεφτεδάκια).
«Ου…ζω» χωρίς ούζο
Πίνεται σκέτο, με ρέγουλα όμως, αν θέλετε να νιώσετε την έντονη γεύση του και το μεθυστικό του άρωμα, μόνο στον ουρανίσκο και την μύτη και όχι στο κεφάλι. Αραιωμένο με νερό, όπου παίρνει το χαρακτηριστικό γαλακτώδες χρώμα. Με πάγο, σε χυμούς, σε κοκτέιλ, που θα απογειώσει την γεύση τους. Και στην μαγειρική όμως βρίσκει χρήση, κυρίως για μαρινάρισμα, σάλτσες, τηγανητά αλλά και σαλάτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου