Το βαθυκόκκινο καλοκαιρινό φρούτο
Ανήκει στην οικογένεια των ροδοδών, με πιθανότητα καταγωγής
από την Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας, εξ ου και το
όνομά τους, με τον Ρωμαίο στρατηγό Λούκουλο να τα ανακαλύπτει και να τα φέρνει
στο τραπέζι. Στην Ελλάδα ευδοκιμούν 3 είδη κερασιάς, η γλυκύκαρπη, η βυσσινιά
και η αγριοκερασιά.
Θρεπτικά
συστατικά
Τα κεράσια είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε σίδηρο,
βιταμίνες Α, C, β-καροτένιο ενώ ακόμα περιέχουν ασβέστιο, κάλιο και φυτικές
ίνες. Διαθέτουν αποτοξινωτικές, διουρητικές
και αντισηπτικές ιδιότητες.
Επιλογή και
κατανάλωση
Διαλέγουμε κεράσια που τα κοτσάνια τους να είναι πράσινα και
όχι ξεραμένα και οι καρποί να έχουν σφικτή σάρκα και όχι αλλοιωμένη και έντονο χρώμα,
με τα βύσσινα πιο σκούρο κόκκινο. Τρώγονται σκέτα σαν φρούτα, σαν γλυκά
κουταλιού, μαρμελάδες και τέλος τα βύσσινα σε βυσσινάδα. Υπάρχουν ακόμα
κονσερβοποιημένα για την κατασκευή ή το γαρνίρισμα γλυκισμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου