Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Γαλακτομπούρεκο

Παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό
του ταψιού, με μοσχοβολιστή κρέμα,
κέρασμα σε όσους γιορτάζουν σήμερα

Υλικά
½ κιλό φύλλο κρούστας, 150 γρ βούτυρο γάλακτος, 5-6 κ σ ελαιόλαδο.
Για την κρέμα:
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό, 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο, 3 αυγά, ξύσμα λεμονιού, 2 βανίλιες
Για το σιρόπι: 3 ½ κούπες ζάχαρη, 2 ½ κούπες νερό, την φλούδα ενός λεμονιού.
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα διαλύετε το γάλα με νερό με τις αναλογίες που λέει στην συσκευασία του. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, ανακατεύετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει. Αποσύρετε από την φωτιά, χτυπάτε τα αυγά και τα προσθέτετε στο μίγμα, ενώ ανακατεύετε. Προσθέτετε τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού. Σ’ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το βούτυρο γάλακτος με το λάδι. Βουτυρώνετε ένα ταψί, στον πάτο και στα και πλάγια. Τοποθετείται στο ταψί ένα –ένα τα φύλλα βουτυρωμένα, έτσι ώστε οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Χρησιμοποιείτε τα ¾ των φύλλων. Στρώνετε την κρέμα ζεστή. Γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην κρέμα. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα καλύπτοντας μόνο το εσωτερικό του ταψιού, να μην εξέχουν οι άκρες. Χαράσσετε σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο και περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Σιγοβράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι, αφαιρείτε την φλούδα του λεμονιού και περιχύνετε το γαλακτομπούρεκο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου