Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Μπικίνι

Σαν σήμερα το 1946 πρωτοεμφανίζεται
στις πασαρέλες του Παρισιού.

Ο πρώτος που λάνσαρε τα δυο μικροσκοπικά κομματάκια υφάσματος πάνω στο γυναικείο σώμα, ήταν ο Γάλλος  Λουί Ρεάρ, που διεύθυνε, την μπουτίκ εσωρούχων της μητέρας του. Την ονομασία μπικίνι την εμπνεύστηκε από την ατόλη του Νοτίου Ειρηνικού, Μπικίνι, που οι Αμερικάνοι δοκίμασαν την πρώτη ατομική βόμβα, την ίδια εποχή. Έκρηξη η ατομική βόμβα, έκρηξη και το μπικίνι. Η δυσκολία του να βρει μοντέλο για να φορέσει το μπικίνι, παρακάμφθηκε από την 19χρονη χορεύτρια Μισλέν Μπερναρντίνι, που εμφανιζόταν γυμνή στο Cazino de Paris. Έτσι η Μισλέν εμφανίζεται στην επίδειξη μόδας γυναικείων μαγιό, στην πισίνα Molinor του Παρισιού, φορώντας ένα μικροσκοπικό μπικίνι που έδενε με κορδόνια.
Το μπικίνι δια μέσου των αιώνων
Από αρχαία ευρήματα, για πρώτη φορά εμφανίζεται το μπικίνι περίπου το 4000 πΧ στην χαλκολιθική εποχή. Σε τοιχογραφίες της ρωμαϊκής εποχής, αλλά και σε αγάλματα που βρέθηκαν στην Πομπηία, η θεά Αφροδίτη φαίνεται να το φορά. Χαρακτηριστική είναι η τοιχογραφία στην Villa Romana del Casale στην Σικελία, όπου απεικονίζονται κορίτσια που αθλούνται και φοράνε μπικίνι. Τα χριστιανικά χρόνια, αλλά και αργότερα στον μεσαίωνα εξαφανίζεται. Ξαναεμφανίζεται δειλά-δειλά στις αρχές του αιώνα σε αθλητικές συναντήσεις, ολυμπιακούς αγώνες, υιοθετώντας μια μορφή πιο αθλητική και περισσότερο συντηρητική Την δεκαετία του ’20 πολλές καλλιτέχνιδες του μπουρλέσκ και του βοντβιλ, φορούσαν ντε πιες-μπικίνι.
Λίγα χρόνια αργότερα και τα πιν-απ γκερλς στις ΗΠΑ το φοράνε, σε στιλ σορτάκι, ενώ την δεκαετία του ’50 το μπικίνι αρχίζει να είναι ο πρωταγωνιστής στην παραλία, πρώτα στην Γαλλική Ριβιέρα και αργότερα σ’ όλες τις κοσμικές ή μη παραλίες. Την δεκαετία του ‘60 το μπικίνι μπαίνει στην νεανική κουλτούρα και στο Χόλυγουντ, η μια ταινία μετά την άλλη περιλαμβάνουν απαραιτήτως σκηνικό με παραλία. Στα 70’s και του 80’s μαζί με την σεξουαλική απελευθέρωση, έρχεται το μονοκίνι, το στράπλες και το στρινγκ. Από την δεκαετία του ’90 η εμφάνισή του μπικίνι παίρνει εξωτικό χαρακτήρα, με τα βραζιλιάνικα πολύχρωμα τάγκα, αλλά και print animal, χρυσά, φλούο χρώματα, ενώ το κόψιμό του ανεβαίνει ψηλά στους γοφούς.
Μπικίνι που «έγραψαν» στην ιστορία του κινηματογράφου
Η Μπριζίτ Μπαρντό το 1956 στην ταινία «Και ο Θεός έπλασε την γυναίκα», αλλά και το 1958 στην ταινία «The night heaven fell» Η Μπριζίτ Μπαρντό, εκτός από την ταινία, είχε κάνει το μπικίνι δεύτερο δέρμα της, ιδίως στις εμφανίσεις της στο Σαιν Τροπέ. Η Ούρσουλα Άνδρες το 1962 στην ταινία «Dr No»Υποδυόμενη ένα από τα κορίτσια του Τζέϊμς Μποντ, την Honey Ryder, αναδύεται από τα νερά της Τζαμάικα, με το μικροσκοπικό λευκό της μπικίνι, που στην ζώνη του έχει μια θήκη μ’ ένα όπλο, που εκτός από το ανέβασμα της αντρικής λίμπιντο, την ανέβασε και στο βάθρο των πιο σέξυ γυναικών του κόσμου. Η Τζέϊν Φόντα στην «Μπαρμπαρέλα» ντυμένη σκανδαλωδώς με δυο κομμάτια υφάσματος που υποτίθεται ότι ήταν μπικίνι. Η Ράκελ Γουέλς στην ταινία «Ένα εκατομμύριο χρόνια π Χ» έκοβε την ανάσα φορώντας ένα δερμάτινο μπικίνι

Ανάλογη βέβαια είναι και η εμφάνιση όλων των πρωταγωνιστριών και στον δικό μας εγχώριο κινηματογράφο. Θυμηθείτε την Ζωή Λάσκαρη, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη, την Μάρθα Καραγιάννη, την Έλενα Ναθαναήλ, την Χλόη Λιάσκου, αλλά και την Ζωζώ Σαπουντσάκη και την Ρένα Βλαχοπούλου. Όμως δεν υπάρχει στάρλετ ή μοντέλο που να σέβεται τον εαυτό του και να μην έχει φωτογραφηθεί μ’ ένα τόσο δα μπικίνι. Φωτογραφίες με μπικίνι που σκανδάλισαν, προκάλεσαν αλλά και γοήτευσαν έβγαλαν η Ρίτα Χέϊγουρθ, η Τζέην Μάνσφηλντ, Μέριλιν Μονρόε, Τζόαν Κόλλινς, Κατρίν Ντενέβ, Ρόμυ Σνάϊντερ, αλλά και οι σύγχρονες Ναόμι Κάμπελ, Μπρουκ Σίλντς, Κάρμεν Μαρκ Βόλβο, Λίντα Ευαγγελίστα, Ζιζέλ, Πηνέποπε Κρουζ, Μπιγιονσέ, Κάμερον Ντίαζ… μακρύς ο κατάλογος και μικρό το κομματάκι υφάσματος ενός μπικίνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου