Η κότα και κατ’ επέκταση το κοτόπουλο είναι το δημοφιλέστερο
κρέας στην Ελλάδα,
τουλάχιστον τα παλιά χρόνια ήταν και το πλέον οικονομικό και προσιτό, λόγω κοτετσιού που υπήρχε σε κάθε σπίτι. Το αποδεικνύουν οι εκατοντάδες τοπικές συνταγές που υπάρχουν. Σήμερα προτείνουμε μια «κλασσική» συνταγή με ρύζι. Στην Καστοριά την ονομάζουν κοτόπουλο μάσκουλι, στην Φλώρινα κοτόπουλο μακάλο και στην Ιταλία κοτόπουλο αλα Μιλανέζα
τουλάχιστον τα παλιά χρόνια ήταν και το πλέον οικονομικό και προσιτό, λόγω κοτετσιού που υπήρχε σε κάθε σπίτι. Το αποδεικνύουν οι εκατοντάδες τοπικές συνταγές που υπάρχουν. Σήμερα προτείνουμε μια «κλασσική» συνταγή με ρύζι. Στην Καστοριά την ονομάζουν κοτόπουλο μάσκουλι, στην Φλώρινα κοτόπουλο μακάλο και στην Ιταλία κοτόπουλο αλα Μιλανέζα
Υλικά
1 κοτόπουλο, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 1 κούπα ελαιόλαδο, 2
σκελίδες σκόρδο τριμμένο, 200 γρ ρύζι μακρύκοκκο, 2 κ σ βούτυρο, 1 κούπα χυμό
λεμονιού, ξύσμα ενός λεμονιού, 1 κ γ κάρυ, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο: Πλένουμε και κόβουμε το κοτόπουλο σε
κομμάτια. Μαραίνουμε το κρεμμύδι στο λάδι, προσθέτουμε το κοτόπουλο και
σοτάρουμε από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, το
κάρυ, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, μέχρι να
μαλακώσει. Αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε
το χυμό λεμονιού.
Για το ρύζι: Βάζουμε 4 κούπες νερό σε μια κατσαρόλα,
αλατίζουμε και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι. Χαμηλώνουμε την φωτιά κι
αφήνουμε να βράσει 12-15΄.
Το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε με κρύο νερό ώστε να
μείνει σπυρωτό. Βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και μόλις λιώσει
ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Τρόποι σερβιρίσματος
- Μπορούμε να ξαναρίξουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, να το ανακατέψουμε με το ρύζι και να τα σερβίρουμε μαζί.
- Σερβίρουμε το ρύζι φορμάροντας το στην μέση της πιατέλας και γύρω-γύρω βάζουμε το κοτόπουλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου