Ο τραχανάς είναι ένα
παραδοσιακό ζυμαρικό που το συναντάμε σχεδόν σ’ όλη την Ελλάδα. Δυο είναι οι
βασικές του κατηγορίες γλυκός, φτιαγμένος με πλιγούρι (κομμένο στάρι) και γάλα
και ο ξινός με σιτάλευρο και ξινόγαλο. Ιδιαιτερότητα αποτελούν, ο ξινόχονδρος
της Κρήτης, με σπασμένο στάρι και ξινόγαλο, αλλά και μεγαλύτερος σε μέγεθος και
οι κούπες που φτιάχνουν στην Μυτιλήνη.
Είναι ένα πολύ θρεπτικό φαγητό λόγω του σταριού και του γάλακτος που περιέχει και με χαμηλές κιόλας θερμίδες. Ιδανικό και για τα τρία γεύματα της ημέρας. Υγιεινό πρωινό, θρεπτικό μεσημεριανό και ελαφρύ βραδινό.
Είναι ένα πολύ θρεπτικό φαγητό λόγω του σταριού και του γάλακτος που περιέχει και με χαμηλές κιόλας θερμίδες. Ιδανικό και για τα τρία γεύματα της ημέρας. Υγιεινό πρωινό, θρεπτικό μεσημεριανό και ελαφρύ βραδινό.
Κοτόπουλο με γλυκό
τραχανά
Υλικά
1 στήθος κοτόπουλου σε μικρές μερίδες, ½ κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα τραχανά
γλυκό, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη ή κον κασέ, αλάτι,
πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι. Προσθέτετε το κοτόπουλο και
ανακατεύετε να σοταριστεί από όλες τις πλευρές. Ρίχνετε τις ντομάτες,
αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Το
βγάζετε σε πιατέλα. Προσθέτετε λίγο ζεστό νερό στην κατσαρόλα και ζεσταίνεται την σάλτσα του κοτόπουλου κι όταν
πάρει βράση ρίχνετε τον τραχανά. Αφήνετε να σιγοβράσει ενώ ανακατεύετε ταχτικά
με ξύλινη κουτάλα. Λίγο πριν το τέλος προσθέτετε το κοτόπουλο και βράζετε 5-6
λεπτά ακόμη, μέχρι να χυλώσει το φαγητό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου