Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Γαύρος

Ο γαύρος το μικρό ψαράκι με τα μεγάλα προσόντα, καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου, επειδή τρώγεται ολόκληρος, με τα κόκαλά του.
Ο γαύρος θεωρείται από τα λιπαρά ψάρια, μην τρομάζετε, απλώς περιέχει ω3 λιπαρά οξέα, που είναι ευεργετικά για την καρδιά. Ακόμα είναι καλή πηγή βιταμινών Α και Ε, ιωδίου, ψευδαργύρου και φωσφόρου. Νόστιμος και οικονομικός ο γαύρος, βρίσκεται στην καλύτερή του εποχή. Ενδείκνυται ιδιαιτέρως για όσους έχουν υπέρταση καθώς οι καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες είναι μεγάλες. Ακόμα οι χαμηλές του θερμίδες είναι δέλεαρ για υπέρβαρους ή όσους κάνουν δίαιτα.

Γαύρος ψητός με σαλάτα λαχανικών και ελιές
Υλικά
1 κιλό γαύρος, 4-5 σκελίδες σκόρδο, 1/2 κούπα λάδι, χυμό λεμονιού, λάχανο άσπρο και κόκκινο, μαρούλι, καρώτο, ελιές, αλάτι χονδρό.
Εκτέλεση
Καθαρίζετε το γαύρο, του κόβετε το κεφάλι (μαζί μ’ αυτό βγαίνουν και τα εντόσθια).
Ξεπλένετε καλά, αλατίζετε τα ψάρια και τα αφήνετε σε σουρωτήρι για 15-20 λεπτά.
Ρίχνετε το μισό λάδι σ’ ένα ταψί και αραδιάζετε τα ψάρια στην σειρά. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το σκόρδο ψιλοκομμένο και το υπόλοιπο λάδι. Ψήνετε στον φούρνο. Κόβετε τα λαχανικά σε σαλάτα και βάζετε τις ελιές. Σερβίρετε τα ψάρια πάνω στην σαλάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου