Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

«Στάσου μύγδαλα»

Η χαρακτηριστική ατάκα, πού φώναζε ο Γ. Βόγλης για να φιλέψει την τουρίστρια στην γνωστή κινηματογραφική ταινία. Και πραγματικά πρέπει να «σταθούμε» στα αμύγδαλα, καθώς αποτελούν τον ξηρό καρπό με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν 60% λιπαρά και μάλιστα υγιή λιπαρά που συμβάλουν και στην απώλεια βάρους και 20% πρωτεΐνες. Ακόμη μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και συνιστώνται από τους γιατρούς σε όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη. Περιέχουν επίσης βιταμίνες Α, Ε και Β2 καθώς και χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο και φώσφορο. Προτιμήστε τα άψητα και ανάλατα αμύγδαλα, είναι πιο υγιεινά.

Αμυγδαλωτά

Υλικά
300 γρ αμυγδαλόψιχα, 250 γρ σιμιγδάλι, 200 γρ ζάχαρη άχνη, 6-7 κ σ ανθόνερο, γαρυφαλάκια, βούτυρο και αλεύρι για το ταψί, ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα.
Εκτέλεση
Αλέθετε την αμυγδαλόψιχα στο μπλέντερ. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, το μισό ανθόνερο, την ζάχαρη άχνη και τα ζυμώνετε σε σφικτή ζύμη. Πλάθετε σε σχήμα αχλαδιού και μπήγετε στην κορυφή ένα γαρυφαλάκι. Τα βάζετε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και τα ψήνετε στους 150 βαθμούς για 15΄. Τα αφήνετε να κρυώσουν περιχύνετε με το ανθόνερο και τυλίγετε με την ζάχαρη άχνη.  

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Οι Τρεις Ιεράρχες

Ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος (Ναζιανζηνός) και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ήταν άγιοι, πατέρες της εκκλησίας μας, οι τρεις μέγιστοι φωστήρες, όπως αναφέρονται και στο τροπάριο τους: «Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου θεότητος...».  Έχοντας μεγάλη παιδεία, πίστη και σωφροσύνη, προσέφεραν αγάπη, και φιλανθρωπία προς τους πιστούς Από τον 11ο αιώνα καθιερώθηκε η γιορτή των Τριών Ιεραρχών και  στα σύγχρονα χρόνια καθιερώθηκε σαν σχολική γιορτή, καθώς θεωρούνται προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Για να προλάβουμε τις ιώσεις και την γρίπη

Μερικές συμβουλές για να αποφύγουμε τους «απρόσκλητους» εισβολείς:
- Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι
- Αερίστε καθημερινά τον χώρο του σπιτιού σας, ακόμα και αν κάνει κρύο
 - Αλλάζετε και πλένετε συχνά τα κλινοσκεπάσματα.
- Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού σας, με ξεκούραση και ύπνο
- Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, αυξάνοντας την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Προτιμήστε τρόφιμα όπως όσπρια, γάλα, εσπεριδοειδή, ψάρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, κρέας
- Ενυδατώστε τον οργανισμό σας πίνοντας αρκετό νερό, χυμούς, ροφήματα.
- Ντυθείτε καλά για να κρατάτε το σώμα σας ζεστό.
- Μην υπερθερμαίνετε το σπίτι, καθώς μόλις βγούμε έξω, κρυώνουμε
- Αποφύγετε όσο γίνεται τους κλειστούς χώρους με συνωστισμό ατόμων, αλλά και την επαφή με άρρωστους ανθρώπους.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Στρατής Τσίρκας

Ο Γιάννης Χατζηανδρέας, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε το 1911 στο Κάιρο της Αιγύπτου, με καταγωγή από την Ίμβρο. Τελείωσε την Αμπέτειο Σχολή (Εμπορική Σχολή Καϊρου) και εργάστηκε σ’ ένα εργοστάσιο βυρσοδεψίας στην Αλεξάνδρεια. Το 1963 ήρθε στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα. Έγραψε όλα τα λογοτεχνικά είδη, ξεκινώντας με την ποίηση, συνέχισε με το διήγημα, το μυθιστόρημα, το δοκίμιο, ενώ μετέφρασε και ξένους λογοτέχνες. Το συγγραφικό του έργο επηρεάστηκε από τον Κωνσταντίνο Καβάφη, με τον οποίον γνωριζόταν από την Αίγυπτο. Αντλούσε τα θέματά του από το χώρο των κοινωνικών συγκρούσεων της εποχής του και η πένα του ήταν πολλές φορές σκληρή κι αφτιασίδωτη, αποδίδοντας στα έργα του έναν ιδιαίτερο ρεαλισμό. Σημαντικότερο έργο του η πολιτική τριλογία «Ακυβέρνητες Πολιτείες» ( «Η Λέσχη», «Αριάδνη», «Η νυχτερίδα»). Άλλα έργα του: «Χαμένη άνοιξη», «Ο ύπνος του θεριστή», «Αλλόκοτοι άνθρωποι», «Ο Απρίλης είναι πιο σκληρός» κ ά. Έφυγε από την ζωή στις 27 Ιανουαρίου 1980

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Κόκκινο…σαν παντζάρι

Το παντζάρι ή τεύτλο ή κοκκινογούλι είναι ένα γνωστό λαχανικό της ελληνικής κουζίνας από τα αρχαία ακόμη χρόνια. Το συναντάμε όμως και στις κουζίνες χωρών της βορείου Ευρώπης είτε σαν πουρέ ή σάλτσα αλλά και βρασμένο με άλλα λαχανικά και κρέας σαν σούπα, όπως το ρωσικό μπορστ. Μεγάλη η θρεπτική του αξία, γιατί είναι πλούσιο σε σίδηρο, φώσφορο, ιώδιο, χαλκό, βιταμίνες Α και Β.

Παντζαροσαλάτα με σκόρδο και κασέρι

Ένα πιάτο με εξαιρετικές βιταμινούχες ιδιότητες, που μπορεί να σερβιριστεί σαν μια σαλάτα διαφορετική από τις άλλες, τόσο στο καθημερινό, όσο και σ’ ένα επίσημο τραπέζι
Υλικά
4-5 παντζάρια μόνο τα γουλιά, 100 γρ κασέρι σε κυβάκια, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2 κ σ  ξύδι, 1 κ σ μέλι, αλάτι 
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και βράζετε τα παντζάρια. Τα κόβετε στα τέσσερα και τα βάζετε σε μια πιατέλα και αλατίζετε. Προσθέτετε το σκόρδο και το κασέρι. Χτυπάτε σ’ ένα βαζάκι το λάδι, το ξύδι και την μουστάρδα και περιχύνετε την σαλάτα.

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Γρηγόριος, ο Θεολόγος

Γεννήθηκε το 329 στην Καππαδοκία σε μια κωμόπολη κοντά στην Ναζιανζό και γι’ αυτό και λέγεται και  Ναζιανζηνός Σπούδασε στα ονομαστότερα πνευματικά κέντρα της εποχής εκείνης, στην Καισάρεια, στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, γύρισε στην πατρίδα του, βαπτίστηκε χριστιανός και έφυγε στην έρημο, όπου έγινε μοναχός, έχοντας σαν συνασκητή τον Μ. Βασίλειο. Αλλά ύστερα από ένα μήνυμα του γέρου πατέρα του, για να τον βοηθήσει στο ποιμαντικό του έργο, ξαναγύρισε στην πατρίδα του, όπου κατ’ απαίτηση των πιστών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Το 380 ο Μέγας Θεοδόσιος τον αναδεικνύει πατριάρχη Κων/πόλεως και την επόμενη χρονιά πρόεδρο της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου που συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Γρηγόριος όμως ήταν άνθρωπος γαλήνιος και ειρηνικός και επειδή παρουσιάστηκε αντίδραση στην Σύνοδο, υπέβαλε την παραίτησή του από τον Πατριαρχικό θρόνο και πήγε να μείνει οριστικά στην έρημο, ασκητεύοντας ως το τέλος της ζωής του. Εκοιμήθη στις 25 Ιανουαρίου 390. Άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο, λόγους ηθικούς, δογματικούς, πανηγυρικούς, επικήδειους, αλλά και επιστολές και ποιήματα. Η εκκλησία τον κατέταξε μεταξύ των αγίων και εορτάζει την μνήμη του στις 25 Ιανουαρίου, καθώς και στις 30 του ιδίου μηνός, μαζί με την μνήμη των άλλων δυο ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου και του Ιωάννου Χρυσοστόμου.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Νιάου- νιάου, βρε γατούλα

What’s new pussycat?
Οι επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι απαραίτητες για τους εμβολιασμούς, για να δώσει την κατάλληλη αγωγή για τα παράσιτα του εντέρου, αλλά και για τα εξωτερικά παράσιτα. Ανησυχητικά συμπτώματα που θα επιβάλουν την άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι, όταν η γάτα σταματά να τρώει και να καθαρίζει το τρίχωμά της, αν έχει διάρροια ή δυσκοιλιότητα, φτερνίζεται, βήχει, παρουσιάζει εκκρίματα από την μύτη και τα μάτια, παρουσιάζει αλλοιώσεις στο δέρμα της ή ξύνεται επίμονα.
Οι γάτες είναι ανεξάρτητα ζώα και μπορούν να παραμείνουν μόνες τους στο σπίτι για δυο-τρεις μέρες, αρκεί να αφήσετε σε διάφορα μπολάκια επαρκή ποσότητα ξηράς τροφής που δεν αλλοιώνεται και νερό. Αν χρειαστεί να λείψετε περισσότερο, πρέπει να πηγαίνει κάποιος, που θα ανανεώνει το φαγητό, το νερό, αλλά και την άμμο υγιεινής. Αν θέλετε να ταξιδέψετε ή να την μεταφέρετε χρειάζεται πάντα το ειδικό κλουβάκι μεταφοράς, καθώς ή γάτα είναι δύσκολο να περιοριστεί ή να δεθεί.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Κοτόπουλο λεμονάτο με πιλάφι

Η κότα και κατ’ επέκταση το κοτόπουλο είναι το δημοφιλέστερο κρέας στην Ελλάδα,
τουλάχιστον τα παλιά χρόνια ήταν και το πλέον οικονομικό και προσιτό, λόγω κοτετσιού που υπήρχε σε κάθε σπίτι. Το αποδεικνύουν οι εκατοντάδες τοπικές συνταγές που υπάρχουν. Σήμερα προτείνουμε μια «κλασσική» συνταγή με ρύζι. Στην Καστοριά την ονομάζουν κοτόπουλο μάσκουλι, στην Φλώρινα κοτόπουλο μακάλο και στην Ιταλία κοτόπουλο αλα Μιλανέζα

Υλικά
1 κοτόπουλο, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 1 κούπα ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο, 200 γρ ρύζι μακρύκοκκο, 2 κ σ βούτυρο, 1 κούπα χυμό λεμονιού, ξύσμα ενός λεμονιού, 1 κ γ κάρυ, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο: Πλένουμε και κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια. Μαραίνουμε το κρεμμύδι στο λάδι, προσθέτουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, το κάρυ, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.

Για το ρύζι: Βάζουμε 4 κούπες νερό σε μια κατσαρόλα, αλατίζουμε και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι. Χαμηλώνουμε την φωτιά κι αφήνουμε να βράσει 12-15΄.
Το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε με κρύο νερό ώστε να μείνει σπυρωτό. Βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε  το ρύζι και ανακατεύουμε.

Τρόποι σερβιρίσματος
- Μπορούμε να ξαναρίξουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, να το ανακατέψουμε με το ρύζι και να τα σερβίρουμε μαζί.
- Σερβίρουμε το ρύζι φορμάροντας το στην μέση της πιατέλας και γύρω-γύρω βάζουμε το κοτόπουλο.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Μενέλαος Λουντέμης

Φιλολογικό ψευδώνυμο του λογοτέχνη Δημήτρη Βαλασιάδη που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1912. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1935, με διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, μεταφράσεις κλπ. Έργα του: «Τα πλοία δεν άραξαν», «Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος», «Ένα παιδί μετράει τ’ αστρα», «Θυμωμένα στάχια»,  «Ο Δαίδαλος», «Οδός Αβύσσου αριθμός 0», «Το κρασί των δειλών». Από το 1958 έως το 1976 έζησε στην Ρουμανία. Γύρισε το 1976 στην Ελλάδα και στις 22 Ιανουαρίου 1977 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 65 ετών.

Αποσπάσματα:
«Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος»
…Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος, για να τις χαρούν τα αστραφτερά μάτια, να τις μυρίσουν οι νέες αισθήσεις και για να στεφανώσουν στιλπνά μέτωπα κι ολόμαυρα κεφάλια. Οι κερασιές θα καρπίσουν και φέτος, για να δροσίσουν διψασμένα χείλη και να στολίσουν ρόδινα αυτιά και καπελίνα….

«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα»
…Μέσα στα σπλάχνα του ανθρώπου κοιμούνται καμιά φορά κάτι λιονταράκια, που δεν τους βολεί να χορτάσουν μόνο με ωμό κρέας. Θέλουνε να φάνε και ψυχές, ν’ αλέσουνε ευτυχίες, να γκρεμίσουν όνειρα…

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Καληνύχτα και όνειρα γλυκά…

Συμβουλές για καλό, ήρεμο και επαρκή ύπνο
- Ακολουθούμε και σεβόμαστε το βιολογικό μας ρολόι. Προσπαθούμε να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε πάντα την ίδια ώρα κάθε μέρα, με ελάχιστες παρεκκλίσεις.
- Προσπαθούμε το υπνοδωμάτιο να είναι απαλλαγμένο εσωτερικών και εξωτερικών θορύβων.
- Επιλέγουμε ένα άνετο κρεβάτι, με αναπαυτικό στρώμα και μαξιλάρι
- Δημιουργούμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιο. Αερίζουμε τον χώρο πριν τον ύπνο, απομακρύνουμε λουλούδια ή φυτά, σκοτεινιάζουμε τον χώρο, κλείνοντας παράθυρα ή φώτα.
- Αποφεύγουμε λιπαρά, πικάντικα φαγητά, κατά το δείπνο, που πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθούμε.
- Ακόμα αποφεύγουμε την νικοτίνη, την καφεΐνη και το αλκοόλ το βράδυ, καθώς είναι διεγερτικές ουσίες και διαταράσσουν τον ύπνο.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Με ασφάλεια μπροστά στον υπολογιστή


Πώς να προφυλάξετε τα παιδιά από τις κακοτοπιές του διαδικτύου
-Τοποθετείστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σ’ έναν κοινόχρηστο χώρο, όπως το καθιστικό, για να μπορείτε να ελέγχετε πιο εύκολα την χρήση του από το παιδί.
-Η χρήση του Η.Υ. από το παιδί να γίνεται πάντοτε υπό την επίβλεψή σας και σε αυστηρά προκαθορισμένες και επιλεγμένες (ελάχιστες) ώρες που δεν θα «καπελώνουν» τις άλλες δραστηριότητες του παιδιού.
-Εμπλουτίστε τον Η.Υ με προγράμματα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, πχ παιδιά προσχολικής ηλικίας με ζωγραφική, γραφικά ή ήχους, σχολικής ηλικίας με προγράμματα εγκυκλοπαιδικά, on-line παιχνίδια για παιδιά κ ά.
-Σαν πρώτο βήμα, μιλήστε μαζί τους εξηγώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου, τι πρέπει να αποφεύγει και ενημερώστε τα για τους κινδύνους που διατρέχει.
-Εγκαταστήστε στον Η.Υ κάποιο λογισμικό, φίλτρο ή κωδικούς, που θα αποτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες σελίδες του Internet ή θα μπλοκάρει αυτόματα χυδαίες λέξεις ή εικόνες
-Για μεγαλύτερα παιδιά, που πιθανόν χρησιμοποιούν τον υπολογιστή χωρίς την επίβλεψή σας, ενημερώστε τα να μην «συνομιλούν» με αγνώστους στο Internet, να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο, φωτογραφίες, αριθμούς πιστωτικών καρτών και άλλα).
-Να μην κλείνουν ραντεβού με άλλους χρήστες χωρίς πρώτα να σας έχουν ενημερώσει και να αποφεύγουν οτιδήποτε έχει σχέση με χρηματικές συναλλαγές.
-Να μην κατεβάζουν και εγκαθιστούν προγράμματα στον υπολογιστή, να σας ενημερώνουν αν λαμβάνουν ενοχλητικά ή απειλητικά μηνύματα στο προσωπικό τους mail και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά κατά την είσοδό τους στα chat rooms

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο

ΖΥΜΗ
Υλικά: 500 γρ αλεύρι, 1 κ γ αλάτι, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2 κ σ ξύδι, αλεύρι για το ζύμωμα
Εκτέλεση
Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, προσθέτετε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να ζυμώνετε, σε μια ζύμη λεία, όχι πολλή σκληρή. Κάνετε την ζύμη ένα μεγάλο μπαλάκι και την κόβετε άνισα σε ένα μεγάλο κομμάτι και ένα πιο μικρό. Ξανακάνετε τα δυο κομμάτια μπαλάκια και τα αφήνετε σκεπασμένα με μια πετσέτα για ½ ώρα.


ΓΕΜΙΣΗ
Υλικά
500 γρ σπανάκι καθαρισμένο και πλυμμένο, 5-6 πράσα ψιλοκομμένα, 3-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 1 ματσάκι άνηθο ή μισό –μισό με μάραθο ψιλοκομμένο, 1 κούπα ελαιόλαδο, 2 κ σ σιμιγδάλι, 150-200 γρ φέτα ή άλλο τυρί θρυμματισμένο (προαιρετικά), αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση
Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμύδια και τα πράσα. Προσθέτετε το σπανάκι, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να απορροφηθούν τα υγρά. Κλείνετε το μάτι της κουζίνας. Προσθέτετε τον άνηθο και τον μάραθο, το σιμιγδάλι και την φέτα. Ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσουν.


ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Ανοίγετε το μεγάλο μπαλάκι σε φύλλο με τον πλάστη, ρίχνοντας αλεύρι ανάμεσα για να μην κολλάει. Όταν είναι έτοιμο το φύλλο, το τυλίγετε γύρω από τον πλάστη και το μεταφέρετε στο ταψί που έχετε αλείψει με λάδι. Απλώνετε πάνω στο φύλλο την γέμιση με το σπανάκι. Ανοίγετε και το άλλο φύλλο και το βάζετε από πάνω. Στρίβετε γύρω-γύρω στην πίτα το φύλλο που περισσεύει Αλείφετε με λάδι και χαράσσετε σε κομμάτια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα πάνω-κάτω.






Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Οδοντόβουρτσα και Βούρτσισμα Δοντιών

Διαλέγοντας οδοντόβουρτσα
- Προτιμήστε μια οδοντόβουρτσα με σχετικά μικρή κεφαλή για να μπορεί να φτάνει μέχρι το βάθος του στόματος και σε όλες τις γωνιές των δοντιών.
- Διαλέξτε μια με μαλακές τρίχες, για να μην πληγώνονται τα ούλα. Η ιδέα ότι όσο πιο σκληρή είναι η οδοντόβουρτσα, τόση περισσότερη πέτρα βγάζει δεν ευσταθεί.
- Είναι προτιμότερο η οδοντόβουρτσα να έχει ανατομική λαβή, καθώς επιτρέπει να γίνεται το βούρτσισμα σταθερότερο και χωρίς να ασκείτε μεγάλη ένταση.
- Αλλάζετε συχνά την οδοντόβουρτσα. Μια μέση διάρκεια χρήσης είναι το τρίμηνο.
- Διαλέξτε οδοντόβουρτσα με ειδική επιφάνεια και για τον καθαρισμό της γλώσσας.
- Δοκιμάστε και τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, είναι πιο άνετες και πιο αποδοτικές.
Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ιδίως εκείνες που περιστρέφεται η κεφαλή τους έχουν την ικανότητα να αφαιρούν περισσότερη πέτρα από κάθε σημείο του δοντιού.

Σωστό βούρτσισμα
- Βουρτσίζουμε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα τα δόντια μας, ενώ η διάρκεια του σωστού βουρτσίσματος είναι τουλάχιστον δυο λεπτά.
- Για το σωστό βούρτσισμα, τοποθετείστε την οδοντόβουρτσα στο σημείο που ενώνονται τα ούλα με τα δόντια, ούτως ώστε ταυτόχρονα με το βούρτσισμα των δοντιών, να γίνεται και μάλαξη και καθαρισμός των ούλων. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται τόσο για το εσωτερικό, όσο και για το εξωτερικό των δοντιών.
- Πρέπει ακόμα να βουρτσίζουμε και την γλώσσα με το ειδικό σημείο της οδοντόβουρτσας, καθώς κι εκεί υπάρχουν μικρόβια.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Έχω και σκύλο… πάμε μια βόλτα;

- Τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο, (εκτός από τις φορές που είναι άρρωστο) για τους ετήσιους εμβολιασμούς , τους αποπαρασιτισμούς και τον προληπτικό έλεγχο για την λεϊσμανίαση και το καλαζάρ.
- Εάν ο σκύλο κυκλοφορεί στον κήπο του σπιτιού λυτός πρέπει να υπάρχει προειδοποιητική πινακίδα, όπως επίσης η είσοδος να είναι απρόσιτη σε επισκέπτες.
- Αν πρόκειται να λείψετε για κάποιες μέρες, πρέπει να φροντίσετε να εξασφαλίσετε την διαμονή του ζώου σας, είτε σε κάποιο φίλο ή συγγενή, είτε σε κάποια ειδική πανσιόν ζώων.
- Αν ταξιδέψει μαζί σας, είναι προτιμότερο για την ασφάλειά του και την δική σας, να ταξιδέψει μέσα στο ειδικό καλάθι μεταφοράς, που θα διαθέτει καλό εξαερισμό και θα τοποθετηθεί στα πίσω καθίσματα Αν το σκυλί είναι μεγαλόσωμο η καλύτερη λύση είναι τα πίσω καθίσματα, με την επίβλεψη όμως πάντα κάποιου συνεπιβάτη. Δεν αφήνουμε το σκυλί μας για πολλή ώρα κλειδωμένο στο αυτοκίνητο.
- Δεν πρέπει να αφήνουμε το σκύλο μας για πολλές ώρες μόνο του στο σπίτι. Όταν λείπουμε μπορεί να γαβγίζει και να κλαίει ενοχλώντας τους γείτονες.                                          

- Διατηρείται πάντα τον χώρο του καθαρό και αν λερώνει στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας, φροντίζουμε πάντα να καθαρίζουμε επιμελώς, ώστε να μην ενοχλούνται οι γείτονες από δυσάρεστες μυρωδιές.                                                                                                                                                   - Τέλος και πιο σημαντικό, δεν αφήνουμε το σκύλο μας να «λερώνει» το πάρκο ή την πόρτα του γείτονα, μαζεύουμε πάντα τις ακαθαρσίες του.

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Γαύρος

Ο γαύρος το μικρό ψαράκι με τα μεγάλα προσόντα, καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου, επειδή τρώγεται ολόκληρος, με τα κόκαλά του.
Ο γαύρος θεωρείται από τα λιπαρά ψάρια, μην τρομάζετε, απλώς περιέχει ω3 λιπαρά οξέα, που είναι ευεργετικά για την καρδιά. Ακόμα είναι καλή πηγή βιταμινών Α και Ε, ιωδίου, ψευδαργύρου και φωσφόρου. Νόστιμος και οικονομικός ο γαύρος, βρίσκεται στην καλύτερή του εποχή. Ενδείκνυται ιδιαιτέρως για όσους έχουν υπέρταση καθώς οι καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες είναι μεγάλες. Ακόμα οι χαμηλές του θερμίδες είναι δέλεαρ για υπέρβαρους ή όσους κάνουν δίαιτα.

Γαύρος ψητός με σαλάτα λαχανικών και ελιές
Υλικά
1 κιλό γαύρος, 4-5 σκελίδες σκόρδο, 1/2 κούπα λάδι, χυμό λεμονιού, λάχανο άσπρο και κόκκινο, μαρούλι, καρώτο, ελιές, αλάτι χονδρό.
Εκτέλεση
Καθαρίζετε το γαύρο, του κόβετε το κεφάλι (μαζί μ’ αυτό βγαίνουν και τα εντόσθια).
Ξεπλένετε καλά, αλατίζετε τα ψάρια και τα αφήνετε σε σουρωτήρι για 15-20 λεπτά.
Ρίχνετε το μισό λάδι σ’ ένα ταψί και αραδιάζετε τα ψάρια στην σειρά. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το σκόρδο ψιλοκομμένο και το υπόλοιπο λάδι. Ψήνετε στον φούρνο. Κόβετε τα λαχανικά σε σαλάτα και βάζετε τις ελιές. Σερβίρετε τα ψάρια πάνω στην σαλάτα.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Σωστή συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο

Ωμά φρούτα και λαχανικά τοποθετούνται στα ειδικά συρτάρια στο κάτω μέρος του ψυγείου. Η διάρκεια συντήρησης τους πάντα μέσα σε σακούλες ποικίλει από 7-10 ημέρες. Οι ντομάτες συντηρούνται καλύτερα αν τοποθετούνται σε ανοικτό σκεύος  και σε μια στρώση. Αποφεύγετε να βάζετε στο ψυγείο πατάτες και κρεμμύδια και μάλιστα μαζί.
Ωμά τρόφιμα όπως κρέας και ψάρια εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός 24ωρου, τα διατηρούμε στις συσκευασίες τους ή τυλιγμένα σε διαφανή μεμβράνη στα συρτάρια που προορίζονται για αυτήν την χρήση ή σε σημείο του ψυγείου με δυνατή ψύξη. Αλλιώς τα καταψύχουμε.
Τα αυγά πρέπει να πλένονται, να στεγνώνονται και να τοποθετούνται σε αυγοθήκες σε ψηλά ράφια του ψυγείου, μακριά από ακάλυπτα τρόφιμα, καθώς παίρνουν εύκολα μυρωδιές, αλλά και μεταφέρουν μικρόβια.
Αλλαντικά και τυριά σε ειδικά δοχεία αποθήκευσης, κατά προτίμηση γυάλινα, σε σημεία με δυνατή ψύξη. Όπως επίσης και το γιαούρτι, που πρέπει να διατηρείται στην συσκευασία του, που πρέπει να είναι καλά κλεισμένη, ή να είναι τυλιγμένα με διαφανή μεμβράνη.
Το γάλα αντίθετα από ότι πιστεύεται πρέπει να τοποθετείται σε εσωτερικά ράφια κι όχι στην πόρτα. Αντίθετα ποτά, αναψυκτικά και νερό πρέπει να τοποθετούνται στα ράφια της πόρτας και μάλιστα στα χαμηλά ράφια για να διατηρούνται κρύα.
Το βούτυρο αποθηκεύεται στα πάνω ράφια της πόρτας με το πορτάκι, πάντοτε στην συσκευασία του και καλυμμένο με καπάκι.
Τέλος μαγειρεμένα φαγητά, σάλτσες και γλυκά πρέπει να αποθηκεύονται σε δοχεία αποθήκευσης με καπάκι, στα κεντρικά ράφια, μακριά από ωμά ή φρέσκα τρόφιμα, για να μην υπάρξουν «ανταλλαγές» με μυρωδιές.



Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Kαθαρισμός και οργάνωση του ψυγείου


Ξεκινήστε πρώτα βγάζοντας όλα τα πράγματα από το ψυγείο σας. Ελέγξετε τις ημερομηνίες λήξης τους. Προϊόντα που έχουν ανοιχτεί οι συσκευασίες τους και δεν προσδιορίζετε η χρονική στιγμή του ανοίγματος καλό είναι να πεταχτούν.
Καθαρίστε το ψυγείο με βρεγμένο πανί ή βετέξ. Σκουπίστε με χαρτί κουζίνας να φύγει η υγρασία. Βάλτε 1 μικρό μπολάκι με σόδα μαγειρική σε κάποιο σημείο στο ψυγείο. Θα σας απαλλάξει από τις μυρωδιές, που αναπτύσσονται εντός του ψυγείου.
Προγραμματίσετε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ αφού πρώτα ελέγξετε τι διαθέτει το ψυγείο σας και σημειώνετε τι σας λείπει. Κατά την αγορά των προϊόντων ελέγχετε πάντοτε τις ημερομηνίες λήξης.
Δεν χρειάζεται να κουβαλήσετε όλο το σούπερ μάρκετ, πάρτε αυτά που πραγματικά χρειάζεστε, καθώς πρώτον είναι θέμα οικονομίας για να μην τα πετάτε και δεύτερον αν υπερφορτώσετε το ψυγείο, δεν θα κυκλοφορεί σωστά ο αέρας να τα παγώνει.
Σημαντικό ρόλο στον χρόνο συντήρησης των τροφίμων παίζει η καθαριότητα των χεριών μας, αλλά και των σκευών που τα τοποθετούμε. Βρώμικα χέρια ή σκεύη ευνοούν την μετάδοση μικροβίων στα τρόφιμα που δεν είναι συσκευασμένα.
Τοποθετείτε τα προϊόντα που λήγουν μετά από μεγάλο διάστημα στα πίσω ράφια και εκείνα που δεν αντέχουν πολύ, μπροστά ώστε να καταναλωθούν γρηγορότερα. 

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ο «Δεκάλογος» των Εκπτώσεων

Συμβουλές εν όψει των εκπτώσεων που κάνουν πρεμιέρα σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
1) Πριν βγείτε για τις αγορές σας, αξιολογείστε τις ανάγκες σας και μην παρασύρεστε σε υπερκατανάλωση και στην αλόγιστη σπατάλη.
2) Μην παραλείπετε να κάνετε έρευνα αγοράς και να ελέγχετε όχι μόνο τις τιμές, αλλά και την ποιότητα των προϊόντων
3) Μην αγοράζετε προϊόντα που δεν σας είναι απολύτως αναγκαία ή προϊόντα που δεν επηρεάζονται από τις εκπτώσεις.
4) Μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις.
5) Με την λογική της έκπτωσης και του φθηνού, μπορεί να μην συμβαδίζει απόλυτα και η ποιότητα
6) Στις ετικέτες πρέπει να αναγράφονται και οι δυο τιμές, η κανονική και η τιμή μετά την έκπτωση και όχι το ποσοστό της έκπτωσης
7) Τα ελαττωματικά προϊόντα δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των εκπτωτικών, αλλά σε ειδικές τιμές ή προσφορές
8) Αν αγοράσετε ελαττωματικά, χωρίς να το αντιληφθείτε, το κατάστημα είναι υποχρεωμένο να σας τ’ αλλάξει με κανονικά ή να σας επιστρέψει τα χρήματα.
9) Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
10) Ζητάτε πάντα την απόδειξη πληρωμής, όπως επίσης την εγγύηση και τις οδηγίες χρήσης των αγαθών που αγοράζετε,  οι οποίες σημειώτεον πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα.

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Τραχανάς

Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό ζυμαρικό που το συναντάμε σχεδόν σ’ όλη την Ελλάδα. Δυο είναι οι βασικές του κατηγορίες γλυκός, φτιαγμένος με πλιγούρι (κομμένο στάρι) και γάλα και ο ξινός με σιτάλευρο και ξινόγαλο. Ιδιαιτερότητα αποτελούν, ο ξινόχονδρος της Κρήτης, με σπασμένο στάρι και ξινόγαλο, αλλά και μεγαλύτερος σε μέγεθος και οι κούπες που φτιάχνουν στην Μυτιλήνη.
Είναι ένα πολύ θρεπτικό φαγητό λόγω του σταριού και του γάλακτος που περιέχει και με χαμηλές κιόλας θερμίδες. Ιδανικό και για τα τρία γεύματα της ημέρας. Υγιεινό πρωινό, θρεπτικό μεσημεριανό και ελαφρύ βραδινό.

Κοτόπουλο με γλυκό τραχανά
Υλικά
1 στήθος κοτόπουλου σε μικρές  μερίδες, ½ κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα τραχανά γλυκό, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη ή κον κασέ, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι. Προσθέτετε το κοτόπουλο και ανακατεύετε να σοταριστεί από όλες τις πλευρές. Ρίχνετε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Το βγάζετε σε πιατέλα. Προσθέτετε λίγο ζεστό νερό στην κατσαρόλα και  ζεσταίνεται την σάλτσα του κοτόπουλου κι όταν πάρει βράση ρίχνετε τον τραχανά. Αφήνετε να σιγοβράσει ενώ ανακατεύετε ταχτικά με ξύλινη κουτάλα. Λίγο πριν το τέλος προσθέτετε το κοτόπουλο και βράζετε 5-6 λεπτά ακόμη, μέχρι να χυλώσει το φαγητό.  



Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Ροκάρουμε;

Η ρόκα το χορταρικό με την χαρακτηριστική πιπεράτη έως πικρή γεύση, είναι αυτοφυές φυτό στις μεσογειακές χώρες και γνωστό από τα αρχαία ακόμη χρόνια.
Εύζωμον την ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες και μάλιστα, όπως αναφέρει ο Διοσκουρίδης τις απέδιδαν και ιδιότητες αφροδισιακές. Οι Ρωμαίοι προχωρούσαν ακόμη πιο πολύ, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ την είχαν περίπου σαν μαγικό φίλτρο. Αν και ποτέ δεν την ξεχάσαμε στην χώρα μας, τουλάχιστον ως άγρια, τα τελευταία χρόνια μας προέκυψε ως γκουρμέ σαλάτα με παρμεζάνα εξ Ιταλίας. Όμως η ρόκα ως σαλάτα «παντρεύεται» εξαίσια και με ακραιφνώς ελληνικά προϊόντα, όπως φέτα, ελιές, παξιμάδια, φασόλια. Ακόμα μαγειρεμένη με ζυμαρικά, κρεατικά, πατάτες, όσπρια (γίγαντες, μαυρομάτικα) αναδεικνύεται σε τοπική σπεσιαλιτέ διαφόρων περιοχών της χώρας μας, όπως της Θεσσαλίας. Μπορούμε να την βρούμε όλο τον χρόνο, όμως τον χειμώνα, η γεύση της είναι πιο έντονη και διατηρείται φρέσκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το καλοκαίρι μαραίνεται γρήγορα. Μπορούμε να την σπείρουμε ακόμα και σε γλάστρα, από την αρχή της άνοιξης και μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, για να την έχουμε πάντα φρέσκια στο τραπέζι μας. Το καλοκαίρι θέλει σκιά και συχνό πότισμα.

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Τσάι και συμπάθεια

Στις 10 Ιανουαρίου 1839, φτάνει για πρώτη φορά το τσάι στην Αγγλία, από την Ινδία

Ο δρόμος του τσαγιού ξεκίνησε πριν από 5.000 περίπου χρόνια από την Κίνα, όταν ο Κινέζος αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ, το ανακάλυψε τυχαία το 2737 π.Χ. όταν κατά λάθος έπεσε ένα φύλλο τσαγιού στο φλιτζάνι του που είχε ζεστό νερό και αυτός αποφάσισε να το δοκιμάσει. Η ζεστασιά και η ζέστη που αισθάνθηκε όταν το ήπιε, τον έκαναν να το ονομάσει «διερεύνηση», στα κινέζικα Tchae Από την Κίνα διαδόθηκε στην Ιαπωνία και την Ινδία. Στην Ιαπωνία ο μύθος θέλει το τσάι να φυτρώνει από τα βλέφαρα του Βούδα όταν έπεσαν στο χώμα. Βασικό ρόλο στην διάδοση του τσαγιού στην Ιαπωνία έπαιξαν οι βουδιστές μοναχοί, που το συνέδεσαν με τον διαλογισμό. Οι πρώτοι ευρωπαίοι που δοκίμασαν το τσάι ήταν οι έμποροι και οι ιεραπόστολοι. Στην Ευρώπη ήρθε με την επιστροφή του Μάρκο Πόλο. Ευρέως όμως άρχισε να διαδίδεται γύρω στον 17ο αιώνα, όχι μόνο σαν ρόφημα αλλά σαν και φάρμακο, τονωτικό και καθαρτικό. Το τσάι κατ’ αρχάς είχε κερδίσει την προτίμηση των βασιλικών οικογενειών και της αριστοκρατίας, προτού διαδοθεί και στις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις και αποτελέσει το ρόφημα των κοινωνικών εκδηλώσεων. Καλλιεργείται σε πολλές χώρες, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδίες, Κεϋλάνη, Βραζιλία, Σουμάτρα, Αμερική, Καναδά, Ρωσία κ ά. Από τον τρόπο που κατεργάζονται τα φύλλα του διακρίνεται σε πράσινο και σε μαύρο. Στην Ελλάδα έχουμε τοπικές ποικιλίες το τσάι του βουνού, που φύεται σε ορεινά μέρη και το δίκταμο της Κρήτης. Το τσάι ιδίως το πράσινο είναι πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, έχει αντιιϊκή, χημειοπροστατευτική και αντιβακτηριδιακή δράση, βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού, προλαμβάνει τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων, είναι ευεργετικό για τις λειτουργίες του κυκλοφορικού συστήματος, την πέψη και τον μεταβολισμό, αποτελεί αντίδοτο στο αλκοόλ και τέλος περιέχει βιταμίνες, μαγγάνιο και κάλιο. Γευστικές προτάσεις: Εκτός από την κλασσική πρόταση με λεμόνι, μπορείτε να προσθέσετε λίγη μαστίχα, μέλι, χυμό πορτοκαλιού ή ξύσμα, μυρωδικά (κανέλα, γαρίφαλο κ ά)

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Θεοφάνεια

Θεοφάνεια ή Επιφάνεια, που σημαίνει μέρα που επεφάνη (εμφανίστηκε) ο Χριστός. Τότε ο Θεάνθρωπος πρωτοπαρουσιάστηκε στον κόσμο για να διδάξει τον λόγο του Κυρίου, αφού πρώτα βαπτίστηκε στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, γίνεται και ο αγιασμός των υδάτων, που καθιερώθηκε από τον 2ο αιώνα. Η γιορτή λέγεται ακόμα και Φώτα ή των Φώτων, επειδή φώτα, φως και φώτισμα, ονομάζεται στην γλώσσα των χριστιανών το βάπτισμα, που κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, γινόταν εκείνη την ημέρα,  για τους οπαδούς  της νέας θρησκείας. Τα Θεοφάνεια γιορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Κάλαντα των Φώτων

Σήμερα τα Φώτα και ο φωτισμός
η χαρά μεγάλη κι ο αγιασμός.
Κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό
Κάθετ’ η κυρά μας η Παναγιά.
Όργανο βαστάει, κερί κρατεί
και τον Αϊ-Γιάννη παρακαλεί.
Αϊ-Γιάννη και βαπτιστή
βάπτισε κι εμένα Θεού παιδί.
Ν’ ανέβω επάνω στον ουρανό
να μαζέψω ρόδα και λίβανο.
Καλημέρα, καλημέρα,
Καλή σου μέρα αφέντη με την κυρά.

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Burger ελληνικό

·        200 γρ κιμά ανάμικτο (χοιρινό, μοσχαρίσιο), 1κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη, 1 κ σ μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 αυγό, 1 κ σ ελαιόλαδο, ρίγανη, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, 4 στρογγυλά ψωμάκια, 2 ντομάτες σε ροδέλες, 1 αγγούρι σε ροδέλες,  2 λεπτά κομμάτια φέτα, 1 κρεμμύδι σε ροδέλες, φύλλα μαρουλιού ή ρόκας
Βάζετε σ’ ένα μπολ τους δυο κιμάδες, προσθέτετε το αυγό, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ρίγανη, το δυόσμο, αλατοπιπερώνετε. Ζυμώνετε και πλάθετε 4 στρογγυλά επίπεδα μπιφτέκια. Ψήνετε στο γκριλ ή σε αντικολλητικό τηγάνι. Κόβετε τα ψωμάκια στην μέση, στρώνετε στην βάση τα φύλλα του μαρουλιού ή της ρόκας, βάζετε το μπιφτέκι, την φέτα, την ντομάτα και το κρεμμύδι. Σκεπάζετε με το άλλο μισό ψωμάκι και σερβίρετε.                   

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Απλά αντιγριπικά μαθήματα

Ως κύρια μέτρα προφύλαξης, για την αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης της γρίπης, συστήνονται τα εξής:
-Αποφεύγουμε τις χειραψίες, τα αγκαλιάσματα και τα φιλιά
- Καλύπτουμε με χαρτομάντιλο το στόμα και την μύτη μας κατά την διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος.
-Αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το στόμα, τα μάτια και την μύτη
-Πλένουμε ταχτικά και σχολαστικά τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι
-Αναγκαίο είναι να αερίζονται σε καθημερινή βάση, οι κλειστοί χώροι σπίτια, σχολεία, γραφεία ή αλλού, όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας
- Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα πρέπει να δοθεί στην προστασία των ευπαθών ομάδων, (ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί, άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα), για να μην μεταδοθεί από ασθενούντες ο ιός σ’ αυτούς.
- Τέλος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες, κάνετε το εμβόλιο κατά της γρίπης.


Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Μπακλαβάς με καρύδια

Μια παραδοσιακή συνταγή, κέρασμα στον καινούργιο χρόνο, για να είναι γλυκός και μελένιος

10-12 φύλλα κρούστας, 250 γρ καρυδόψιχα ψιλοκομμένη, 1 κούπα βούτυρο γάλακτος, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα ζάχαρη, 2 κγ κανέλλα, γαρυφαλάκια.

Για το σιρόπι
1 ποτήρι ζάχαρη, ½ ποτήρι μέλι, λίγο χυμό λεμονιού

Λιώνουμε το βούτυρο (χωρίς να κάψει), προσθέτουμε το λάδι και τα κρατάμε ζεστά.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα καρύδια με την ζάχαρη και την κανέλα.

Απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί 2 φύλλα βουτυρωμένα, πασπαλίζουμε με γέμιση.
Συνεχίζουμε βάζοντας βουτυρωμένο φύλλο και γέμιση μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας και κλείνουμε με 2 βουτυρωμένα φύλλα.

Χαράσσουμε διαγώνια να σχηματιστούν ρόμβοι, καρφώνουμε ένα γαρυφαλλάκι σε κάθε κομμάτι μπακλαβά. Ραντίζουμε με ελάχιστό νερό για να μην σηκωθούν τα φύλλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου, προσέχοντας το χρώμα να μείνει λευκορόδινο.

Για το σιρόπι:
Βράζουμε την ζάχαρη, το μέλι και 2 ποτήρια νερό, 5-6 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι.

Βγάζουμε από τον φούρνο τον μπακλαβά και τον περιχύνουμε με το σιρόπι ζεστό.

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

ΑΡΧΙΜΗΝΙΑ ΚΙ ΑΡΧΙΧΡΟΝΙΑ...

Πάει ο παλιός ο χρόνος
ας γιορτάσουμε παιδιά,
και του χωρισμού ο πόνος
ας κοιμάται στην καρδιά.
Καλή χρονιά, χρονιά πολλά
χαρούμενη χρυσή Πρωτοχρονιά...

Σας ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας,
να είναι δημιουργικό το νέο έτος 2014 και να φέρει
υγεία, ειρήνη, αγάπη και ευτυχία σε όλο τον κόσμο!!!

Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά,
ψηλή μου δεντρολιβανιά,
κι αρχή καλός μας χρόνος,
εκκλησιά με τ' άγιο θρόνος.

Αρχή που βγήκε ο Χριστός,
άγιος και Πνευματικός,
στη γη να περπατήσει,
και να μας καλοκαρδίσει.

Αγιος Βασίλης έρχεται,
και δεν μας καταδέχεται,
από την Καισαρεία,
συ' σαι αρχόντισσα κυρία.

Βαστά εικόνα και χαρτί,
ζαχαροκάρνο, ζυμωτή,
χαρτί και καλαμάρι,
δες και με-δες και με το παλικάρι.

Το καλαμάρι έγραφε,
τη μοίρα του την έλεγε,
και το χαρτί-και το χαρτί ομίλει,
Άγιε μου-άγιε μου καλέ Βασίλη.