Της Αγιάς Μαρίνας ρούγα
και του Άη Λια
σταφύλι
και του Αγιού Παντελεήμονα
γιομάτο το κοφίνι.
Λαχανικά
Αγγούρια, κολοκύθια και κολοκυθολούλουδα, μελιτζάνες,
μπάμιες, πράσινα φασολάκια (αρχίζουν και τα αμπελοφάσουλα), ντομάτες,
κρεμμύδια, πατάτες και πιπεριές (πράσινες, κόκκινες, κίτρινες).
Χορταρικά και Αρωματικά
Αλμύρες, βλίτα, γλιστρίδα/αντράκλα, κάπαρη, κόλιαντρος, βασιλικός,
ρίγανη. Μαζεύετε την φρέσκια ρίγανη σε μπουκετάκια, την αφήνετε σε σκιερό μέρος
να ξεραθεί, την τρίβετε και την βάζετε σε βαζάκια, να ρίχνετε τον χειμώνα στα
φαγητά και στις σαλάτες για να μοσχομυρίζουν
Φρούτα
Ακτινίδια, βερίκοκα, καρπούζια, κεράσια, μπανάνες,
νεκταρίνια, πεπόνια, ροδάκινα, μας αποχαιρετούν τα βερίκοκα και τα κεράσια, ενώ
ξεκινούν τα βύσσινα, τα αχλάδια (κοντούλες), τα δαμάσκηνα και τα σύκα. Από τα
ώριμα φρούτα μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικές μαρμελάδες που θα έχουμε όλο το
χρόνο.
Κρέατα
Αρνάκια
και κατσικάκια, χοιρινό, κοτόπουλο, κόκορας και πάπια όπως λέει και η παροιμία.
για τον Ιούλιο, «κόκορα και παπί τον Αλωνάρη»
Ψάρια και Θαλασσινά
Σαρδέλα, γαύρος, γόπα και γοπαρέλα, μπαρμπούνι, κολιός και
σκουμπρί, κέφαλος, σάλπα, σαργός, ξιφίας, ροφός, αστακούς, γαρίδες, μύδια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου