Είναι φυτό της οικογένειας των Σολανωδών (Lycopersicon esculentum), ιθαγενές της Νοτίου
Αμερικής από όπου μεταφέρθηκε και διαδόθηκε σ’ όλες τις θερμές και εύκρατες
χώρες τον 16ο αιώνα. Στην Ελλάδα άρχισε η καλλιέργειά της γύρω στα 1820.
Αποτελεί μετά την πατάτα, το πλέον διαδεδομένο λαχανικό. Η ονομασία της
προέρχεται από την μεξικάνικη λέξη tomati. Η ντομάτα είναι υγιεινή και ωφέλιμη, καθώς περιέχει πληθώρα
βιταμινών και αντιοξειδωτικών, βιταμίνη Α, βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη C,
βιταμίνη Ε, Β-Καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, χρώμιο, σίδηρο, χαλκό και
μαγγάνιο. Το κόκκινο χρώμα της το οφείλει στο λυκοπένιο και στις οργανικές
ενώσεις των ισοπρενοειδών (βιοχρώματα). Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό
που συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, ενώ ακόμα βοηθά
στην λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Απορροφάτε καλύτερα από τον οργανισμό όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη
και μάλιστα με κάποιο λιπαρό, όπως το ελαιόλαδο. Δεν περιέχει νάτριο, ούτε
χοληστερίνη, ενώ είναι χαμηλή σε θερμίδες (35 ανά 150 γρ) και η κατανάλωσή της
είναι ευεργετική σε άτομα με προβλήματα υπέρτασης, καρδιαγγειακών παθήσεων, ή
παχύσαρκους, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Η
καλλιέργεια της ντομάτας στην χώρα μας είναι πολύ μεγάλη, καθώς καταναλώνεται
ευρύτατα σε σαλάτες, με χαρακτηριστικότερη την λεγόμενη χωριάτικη, αλλά και
τριμμένη, ή κομμένη (κον κασέ), σε χυμό, σε πελτέ, ακόμα και λιαστή, σε πολλά
φαγητά, τα κοκκινιστά, με κρέας, λαχανικά, σάλτσες, ενώ τέλος γίνεται και εξαιρετικό γλυκό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου