Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Μπακαλιάρος


Η ημέρα του Ευαγγελισμού και η Κυριακή των Βαΐων, είναι οι μόνες μέρες κατά την διάρκεια της νηστείας της σαρακοστής που επιτρέπεται η ψαροφαγία. Και τις δυο αυτές ημέρες, το ψάρι που αποτελεί το παραδοσιακό έδεσμα είναι ο μπακαλιάρος. Στην αγορά εκτός του φρέσκου και του παστού μπακαλιάρου, που συναντάμε σε φύλλα, αλλά και φιλεταρισμένο, υπάρχει και κατεψυγμένος, υγράλατος, παναρισμένα μικρά κομματάκια (fish sticks), μπακαλιάρος αποξηραμένος στον αέρα όπως τον φτιάχνουν στα Επτάνησα, το στοκοφίσι κ.ά. Για να μαγειρευτεί ο παστός μπακαλιάρος πρέπει πρώτα να ξαρμυριστεί. Το πόσο ξαρμύρισμα χρειάζεται, εξαρτάται από το πάχος του μπακαλιάρου, όσο πιο χονδρό, τόσο περισσότερο μούλιασμα χρειάζεται. Για πιο καλά αποτελέσματα κόψτε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια ξεπλύνετε τον με άφθονο νερό, βάλτε τον σε λεκάνη με νερό και αφήστε τον να μουλιάσει τουλάχιστον 2 ημέρες, αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές την ημέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου