Το ταχίνι είναι ο πολτός του αλεσμένου σουσαμιού και παρότι
είναι τροφή πλούσια σε θερμίδες, έχει μεγάλη διατροφική αξία. Περιέχει ασβέστιο
που βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης,
ακόρεστα φυτικά έλαια που παρέχουν οφέλη στην καρδιά, τα αγγεία, αλλά και στο δέρμα και τέλος
βιταμίνη Ε, που είναι ευεργετική για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση. Περιέχει ακόμα σίδηρο, κάλιο, φώσφορο.
Συνήθως το βρίσκουμε σε βαζάκια, που στο πάνω μέρος τους
έχει σησαμέλαιο. Υπάρχουν δυο κατηγορίες ταχινιού, που προσδιορίζονται από την
προέλευση των σπόρων του σουσαμιού, αν είναι αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο
(ολικής άλεσης). Το ταχίνι είναι μια ελαιώδης και με παχιά σύσταση ουσία, που
στις περισσότερες περιπτώσεις μαγειρέματος χρειάζεται να αραιωθεί, καθώς
αυτούσιο συνήθως κόβει. Στην αραβική και στην κυπριακή κουζίνα υπάρχουν
αντιπροσωπευτικές συνταγές με ταχίνι, όπως το χούμους μπιτανίν (ρεβιθοσαλάτα),
μπαμπαγκανούζ (μελιτζανισαλάτα), Το ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν άρτυμα
αντί του ελαιόλαδου, ακόμα σε σούπες, σαν ντέσινγκ σε σαλάτες, ή σαν σάλτσα σε
ψάρι, κοτόπουλο ή λαχανικά, για γλυκά, ιδιαίτερα αν το συνδυάσετε με μέλι,
ξηρούς καρπούς ή φρούτα. Όμως και σκέτο αλειμμένο στο ψωμί με μέλι και κανέλα,
αποτελεί ένα γρήγορο σνακ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου