Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

«Ανακύκλωση» στο ψωμί

Συνταγές για το μπαγιάτικο ψωμί.
- Κόβετε σε φέτες αφαιρείτε την κόρα και μουλιάζετε στο γάλα. Ψήνετε σε αντικολλητικό  τηγάνι και σερβίρετε με μέλι ή μαρμελάδα. Ιδανικό για πρωινό.
- Κόβετε αρχικά σε φέτες και μετά σε κυβάκια. Ψήνετε στο τηγάνι ή στο γκριλ φτιάχνοντας σπιτικά κρουτόν για σούπες ή σαλάτες.
- Αφαιρείτε την κόρα. Κόβετε σε μικρότερα κομμάτια και τρίψτε τα στο μπλέντερ ή στο μούλτι μέχρι να γίνουν ψίχουλα. Χρησιμοποιείται για πανάρισμα αντί για γαλέτα.
- Κόβετε σε φέτες και μετά σε 2 ή 3 μέρη την κάθε φέτα ψωμιού. Βάζετε σε μια λεκάνη, περιχύνετε  με λίγο ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και μυρωδικά (ρίγανη, δεντρολίβανο) και τέλος  ραντίζετε με λίγο νερό. Απλώνετε σε ταψί και ψήνετε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Όταν ψηθούν σερβίρετε σαν καναπεδάκια, αλείφοντας με διάφορα ντιπ, ή γαρνίρετε με τυριά  ή αλλαντικά
- Κόβετε σε φέτες, (αν θέλετε αφαιρείτε και την κόρα). Απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί, στρώνετε με κίτρινα τυριά και ψιλοκομμένο ζαμπόν ή μπέικον. Επαναλαμβάνετε άλλη μια φορά την στρώση (ψωμί, τυριά, ζαμπόν). Περιχύνετε με γάλα και αυγά χτυπημένα, αφήνετε λίγο στο ψυγείο και ψήνετε στον φούρνο. Εύκολο και γρήγορο σουφλέ.
- Κόβετε το ψωμί σε λεπτές φέτες. Τις βουτάτε σε γάλα, αυγό και τηγανίζετε σε αντικολλητικό τηγάνι. Περιχύνετε  με μέλι και πασπαλίζετε με κανέλα και αλεσμένα αμύγδαλα ή καρύδια. Γλυκάκι για όλες τις ώρες.  

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Αλλάζουμε τα ρολόγια

Σήμερα τίθεται σε ισχύ το μέτρο της θερινής ώρας. Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα μπροστά. Στις 03:00, τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04:00.  Η θερινή ώρα θα διαρκέσει έως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (26/10/2014)  

Το καλάθι του Απριλίου

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που θα φέρει στο τραπέζι μας την φρεσκάδα, τα αρώματα και την γεύση των ανοιξιάτικων φρούτων, λαχανικών και μυρωδικών Της εποχής τα φρούτα είναι πορτοκάλια, γκρέϊπ-φρουτ, λεμόνια, μπανάνες, φράουλες, ξεκινούν τα κεράσια και τα μούσμουλα και αποχαιρετούμε το αβοκάντο. Από λαχανικά έχουμε παντζάρια, χόρτα διάφορα, (καυκαλήθρες, μυρώνια, βρούβες, ραδίκια), λαχανίδες, ραπανάκια, ρόκα, πράσα, σπανάκι, σέσκουλα, μαρούλι, σαλάτες, αγκινάρες, κουκιά, κολοκυθάκια, μανιτάρια, σπαράγγια άγρια και καλλιεργημένα, φρέσκα κρεμμύδια και σκόρδα και ντομάτες πρώιμες. Από μυρωδικά έχουμε μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, σέλινο, κρίταμο και από βότανα δεντρολίβανο, ενώ τώρα αρχίζει και το χαμομήλι. Γαλακτοκομικά, φρέσκα κατσικίσια τυριά και γιαούρτια, πρόβειο γάλα και γιαούρτι, τουλουμοτύρι, ανθότυρο. Κρέας αρνάκια και κατσικάκια γάλακτος Τέλος από ψάρια και θαλασσινά έχουμε, αστακούς, γαρίδες, στρείδια, μύδια, τόνο, καλαμάρια, σαρδέλα, γαύρο, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, λυθρίνια, συναγρίδα, σφυρίδα, σκουμπρί.

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Ρεβιθάδα σε πήλινο

Υλικά
½ κιλό ρεβίθια, 1 κούπα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κούπα ελαιόλαδο, 3 κ σ πελτέ, 1 κούπα ζωμό λαχανικών, 1 κ σ σόδα μαγειρική, 2 δαφνόφυλλα, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζετε τα ρεβίθια σε νερό που έχετε διαλύσει την σόδα. Το πρωί τα ξεπλένετε καλά και τα τρίβετε για να φύγουν τα φλούδια τους (προαιρετικά). Αδειάζετε τα ρεβίθια σε πήλινο σκεύος, προσθέτετε το κρεμμύδι, το λάδι, τα δαφνόφυλλα, τον πελτέ διαλυμένο στον ζωμό, αλάτι, πιπέρι, συμπληρώνετε με χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστούν τα ρεβίθια, κλείνετε με το καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Τον ήλιο… και τα μάτια σας

Γυαλιά για να αντικρύσουμε τον ήλιο κατάματα
- Τα γυαλιά ηλίου δεν θα πρέπει να μας προστατεύουν μόνο από την μεγάλη φωτεινότητα του ήλιου, που μπορεί να ενοχλεί, αλλά πρέπει να μας προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία απορροφώντας την κατά 100%.
- Τα πολύ σκούρα γυαλιά διαστέλλουν την κόρη του ματιού, διευκολύνοντας την είσοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας στο εσωτερικό του ματιού. Συνιστάται από τους ειδικούς η χρήση πράσινων ή καφεπράσινων φακών και ειδικότερα οι άνθρωποι με μυωπία θα πρέπει να διαλέγουν γυαλιά ηλίου με καφέ φίλτρα, ενώ εκείνοι με υπερμετρωπία, με πράσινα ή πρασινογκρί φίλτρα.
- Κριτήριο επιλογής των γυαλιών, δεν θα πρέπει να αποτελούν οι επιταγές της μόδας ή η τιμή τους, αλλά οι γραπτές εγγυήσεις του καταστήματος οπτικών ότι προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία, να είναι οπτικά κατεργασμένα, ομοιογενή και αναλλοίωτα και τέλος να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές (να φέρουν την επισήμανση CE).
- Για τα παιδιά οι γονείς πρέπει να επιλέγουν γυαλιά με ανθεκτικό σκελετό, ενώ οι φακοί πρέπει να είναι πλαστικοί, ούτως ώστε σε περίπτωση σπασίματος να μειώνεται η πιθανότητα τραυματισμού.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου


Η λέξη θέατρο προέρχεται από το αρχαίο ρήμα θεώμαι που σημαίνει βλέπω.
Με την λέξη θέατρο εννοούμε το χώρο στον οποίο διεξάγεται μια θεατρική παράσταση, αλλά και στον λόγο, την μουσική και το χορό που απορρέει από μια θεατρική παράσταση. Η εξέλιξη του θεάτρου σαν χώρου, συνδέεται στενά με την πορεία της θεατρικής λογοτεχνίας.
Πατέρας του θεάτρου στην αρχαία Ελλάδα θεωρείται ο διθύραμβος, ένα χορικό τραγούδι αφιερωμένο στον Διόνυσο, που το έψαλαν γύρω από τον βωμό του θεού, χορευτές μεταμφιεσμένοι σε Σατύρους. Τον 6ο αιώνα ο Θέσπις έβαλε ξέχωρα από τον χορό, ένα πρόσωπο που παρίστανε τον Διόνυσο, λεγόταν υποκριτής και μιλώντας με τον κορυφαίο του χορού διηγόταν τα παθήματά του. Ο Αισχύλος πρόσθεσε δεύτερο και ο Σοφοκλής τρίτο υποκριτή. Το αρχαίο ελληνικό θέατρο παρουσιαζόταν σε τρεις μορφές, τραγωδία, κωμωδία και σατυρικό δράμα. Όλοι οι ρόλοι ακόμα και οι γυναικείοι παίζονταν από άνδρες. Στα ρωμαϊκά χρόνια το θέατρο αλλάζει μορφή και περιεχόμενο, ενώ μεταφέρεται στις αρένες και τα αμφιθέατρα. Με την επικράτηση του χριστιανισμού, το θέατρο αναλαμβάνει θρησκευτικό και κοινωνικό ρόλο, αντλώντας θέματα από την Αγία Γραφή, όπου αναπαρίστανται τα μυστήρια. Οι παραστάσεις ήταν υπαίθριες, με εξέδρες που συνήθως στήνονταν μπροστά σε ναούς. Τον 15ο μέχρι και 20ο αιώνα στην Ευρώπη, το θέατρο επηρεάστηκε και διαμορφώθηκε από τους θεατρικούς δημιουργούς του και συγγραφείς, αγγλικό (Σαίξπηρ), ισπανικό (Λόπε ντε Βέγκα), γαλλικό (Ρακίνας), ιταλικό (Μολιέρος), γερμανικό (Γκαίτε), Σκανδιναβία (Ίψεν, Στρίντμπεργκ), Ρωσία (Τσέχωφ). Άλλα είδη θεάτρου: Όπερα (Μελόδραμα), Επιθεώρηση (Μιούζικαλ), Καμπαρέ, γιαπωνέζικο θέατρο (Καμπούκι), Θέατρο Μαριονετών, Θέατρο Σκιών.

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ρούχα εν-τάξει

Συμβουλές για το μάζεμα των χειμωνιάτικων ρούχων
Ο καιρός άνοιξε και η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει. Τα χειμωνιάτικα ρούχα πρέπει να μαζευτούν και να μπουν στις ντουλάπες, για να βγουν τα καλοκαιρινά.
- Πρώτη σας δουλειά να πλύνετε τα χειμωνιάτικα ρούχα και να τα σιδερώσετε.
- Ξεχωρίστε ρούχα που δεν σας κάνουν ή δεν τα φοράτε πια και χαρίστε τα σε φίλους ή δώστε τα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
- Ξεχωρίστε τα ρούχα κατά κατηγορίες, όπως πουλόβερ, ζακέτες, πουκάμισα, παντελόνια κλπ. και τακτοποιήστε σε σακούλες, κουτιά ή κρεμάστρες.
- Κρατείστε χωριστά κάποια ελαφριά μπουφάν ή ζακέτες σε θέσεις χαμηλά στην ντουλάπα για να μπορέσετε εύκολα να τα χρησιμοποιήσετε όταν ψυχράνει ο καιρός
- Διπλώστε τα ωραία για να μην πιάνουν χώρο. Βάλτε πρώτα τα βαριά ρούχα και ακολούθως τα πιο ελαφριά για να μην τσαλακώνουν.
- Βάλτε κλαδάκια λεβάντας σε σακουλάκια από τούλι και τοποθετείστε τα στα κουτιά ή στα ράφια της ντουλάπας. Θα προστατεύσουν τα ρούχα από ενοχλητικά έντομα και θα τους δώσουν υπέροχο άρωμα.
- Ακολούθως ανεβάστε τα κουτιά που τα αποθηκεύσατε σε ψηλά ράφια της ντουλάπας.
Όμως και τα χειμωνιάτικα παπούτσια θέλουν μάζεμα.
- Κατ’ αρχάς καθαρίστε τα από τυχόν λάσπες και χώματα.
- Βάλτε μέσα στα παπούτσια χαρτιά ή εφημερίδες για να διατηρήσουν το σχήμα τους.
- Αποθηκεύστε τα στην παπουτσοθήκη ή σε κουτιά.
- Γράψτε απέξω τι περιέχουν για να τα βρίσκετε εύκολα και να μην χρειάζεται να τα
ανοίξετε όλα.

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Ευαγγελισμό ονομάζουμε και εορτάζουμε σήμερα την χαρμόσυνη αγγελία που έφερε στην Παρθένο Μαρία ο Άγγελος Γαβριήλ, ότι θα γεννήσει τον Ιησού Χριστό, υιό του Θεού. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εξιστορείται στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο (κεφ.1, 26-38). Ο θεόσταλτος αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάστηκε στην Παρθένο Μαρία που ήταν μνηστευμένη με τον Ιωσήφ στο σπίτι της στην Ναζαρέτ λέγοντας της «Χαίρε, κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου» και αναγγέλλοντας της ότι θα γεννήσει τον Ιησού Χριστό. Εκείνη απορώντας τον ρώτησε πως είναι δυνατόν να συλλάβει χωρίς άνδρα. Ο αρχάγγελος την καθησυχάζει εξηγώντας την παρθενική της σύλληψη της με τρόπο υπερφυσικό. Η Παρθένος Μαρία συγκατανεύει λέγοντας  «Ιδού λοιπόν, η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημα Εκείνου» και ο αρχάγγελος  της δίνει ένα κρίνο επιβεβαιώνοντας το μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητας.



Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Σκορδαλιά, αλιάδα ή αγιάδα


Αποτελεί το ιδανικό ταίρι για τον μπακαλιάρο, ιδίως τον τηγανητό. Τα σκόρδα όμως για την παρασκευή της χρειάζονται προσοχή. Διαλέγουμε σκόρδα άσπρα και σκληρά, γιατί όσο μπαγιατεύει το σκόρδο κιτρινίζει και μαλακώνει. Αφαιρούμε την πράσινη ουρίτσα (φύτρο) από το κέντρο του γιατί πικρίζει. Η σκορδαλιά γίνεται πιο εύπεπτη, αν αφήσουμε τα σκόρδα από το βράδυ σε ξύδι, που θα χύσουμε το πρωί. Στα διάφορα μέρη της Ελλάδας έχουμε πολλές παραλλαγές της σκορδαλιάς, όπως στην Μακεδονία με καρύδια, η κερκυραϊκή αγιάδα με αμύγδαλα, η κεφαλλονίτικη αλιάδα με πατάτα και ψαρόζουμο, η ποντιακή με ψωμί και ξηρούς καρπούς 

Σκορδαλιά

Υλικά
5-6 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα πόσο δυνατή την θέλετε), 3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα, μουλιασμένο και στυμμένο, 1 κούπα καρυδόψιχα, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2-3 κ σ καλό ξύδι από κρασί, αλάτι.

Εκτέλεση
Χτυπάτε σε ξύλινο γουδί τα σκόρδα με το αλάτι, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα, προσθέτετε τα καρύδια. Ρίχνετε εναλλάξ το ψωμί, το λάδι και το ξύδι, ενώ χτυπάτε συνέχεια, ώστε η σκορδαλιά να γίνει λεία σαν κρέμα. Χρειάζεστε 10-12 λεπτά.

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Μπακαλιάρος


Η ημέρα του Ευαγγελισμού και η Κυριακή των Βαΐων, είναι οι μόνες μέρες κατά την διάρκεια της νηστείας της σαρακοστής που επιτρέπεται η ψαροφαγία. Και τις δυο αυτές ημέρες, το ψάρι που αποτελεί το παραδοσιακό έδεσμα είναι ο μπακαλιάρος. Στην αγορά εκτός του φρέσκου και του παστού μπακαλιάρου, που συναντάμε σε φύλλα, αλλά και φιλεταρισμένο, υπάρχει και κατεψυγμένος, υγράλατος, παναρισμένα μικρά κομματάκια (fish sticks), μπακαλιάρος αποξηραμένος στον αέρα όπως τον φτιάχνουν στα Επτάνησα, το στοκοφίσι κ.ά. Για να μαγειρευτεί ο παστός μπακαλιάρος πρέπει πρώτα να ξαρμυριστεί. Το πόσο ξαρμύρισμα χρειάζεται, εξαρτάται από το πάχος του μπακαλιάρου, όσο πιο χονδρό, τόσο περισσότερο μούλιασμα χρειάζεται. Για πιο καλά αποτελέσματα κόψτε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια ξεπλύνετε τον με άφθονο νερό, βάλτε τον σε λεκάνη με νερό και αφήστε τον να μουλιάσει τουλάχιστον 2 ημέρες, αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές την ημέρα

Μπακαλιαροκεφτέδες

Υλικά
500 γρ φιλέτο παστού μπακαλιάρου ξαρμυρισμένο, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 1 κούπα μαϊντανός ψιλοκομμένος, 1 αυγό (προαιρετικά), ½  κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη θρυμματίζεται τον μπακαλιάρο με τα χέρια, προσθέτετε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το αυγό, το αλεύρι, ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε μια σφικτή ζύμη που να μην διαλύετε.  Πλάθετε κεφτέδες και τηγανίζετε σε καυτό λάδι

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ημέρα για το Νερό


Για να μην πούμε το νερό, νεράκι
- Καλό κλείσιμο των βρυσών και ταχτικός έλεγχος της παροχής νερού και των υδραυλικών εγκαταστάσεων για τυχόν διαρροές και απώλειες νερού.
- Δεξαμενή συγκέντρωσης βρόχινου νερού, για το πότισμα και τον καθαρισμό των εξωτερικών χώρων
- Προτιμήστε για τον κήπο και το μπαλκόνι, εγχώρια φυτά που ευδοκιμούν, έχοντας μειωμένες απαιτήσεις σε νερό.
- Τοποθέτηση ροοστάτη σε βρύσες και μάνικες, για να αποφεύγεται η σπατάλη
- Προτιμάτε να ποτίζετε τα λουλούδια με ποτιστήρι, αντί για λάστιχο.
- Πλένετε τα χόρτα, τα φρούτα και τα λαχανικά σε λεκάνη και με το νερό που μαζεύεται ποτίστε τα λουλούδια.
- Επιλέγετε οικονομικά προγράμματα στα πλυντήρια πιάτων και ρούχων και χρησιμοποιήστε τα μόνον όταν έχουν γεμίσει πλήρως.
- Κάνετε ντους αντί να γεμίζετε την μπανιέρα με νερό
- Κλείνετε την βρύση όταν πλένετε τα δόντια σας ή ξυρίζεστε
- Επιλέγετε καζανάκι μικρής ροής νερού, ή τοποθετείστε στο εσωτερικό του, ένα αντικείμενο (τούβλο, φελιζόλ) που θα μειώσει την ποσότητα νερού.
- Γεμίστε μπουκάλια νερού και πίνετε από αυτά, αντί να αφήνετε την βρύση να τρέχει κάθε φορά που πίνετε νερό.
- Αποφύγετε την απόψυξη τροφίμων σε τρεχούμενο νερό. Βγάλτε τα από την κατάψυξη στην συντήρηση του ψυγείου, από το προηγούμενο βράδυ να αποψυχθούν ή τοποθετείστε τα σε λεκάνη με νερό, που θα αλλάξετε μια δυο φορές.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ποιήματα για την άνοιξη

Με αφορμή ότι η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην ποίηση παραθέτουμε στίχους ποιημάτων που υμνούν την άνοιξη, που «μπήκε» χθες:
 «Η γλυκύτατη άνοιξη, με τ’ άνθη στολισμένη
Ροδοστεφανομένη, τη γη γλυκοτηράει…»   (Ι. Βηλαράς)
«Γεια σου, χαρά σου άνοιξη, χιλιοχαριτωμένη
Βασίλισσα των εποχών και καύχημα του Πλάστη,
αν ήταν δώδεκα φορές να ‘ρχόσουνα το χρόνο…» (Χρ. Χρηστοβασίλης)
«Άνοιξη! Η φύση φοράει τα καλά της. Πρασινίζει κι ευωδιάζει
Ολάνθιστα λουλούδια σκορπούν παντού άρωμα μεθυστικό…» (Στ. Γαλάνης)
«Φούντωσε η άνοιξη και δω σε κάθε δέντρου κλώνο
Τα πάρκα λουλουδίσανε κι εκείνα…» (Μ. Πολυδούρη)
«Άνοιξη η γειτονιά, κ η μέρα ζωγραφιά!
Πολύ ήταν να αξιωθώ παρόμοιαν ομορφιά…» (Τέλλος Άγρας)
«Πάλε ξυπνάει της άνοιξης τα αγέρι
Στην Πλάση μυστικής αγάπης γλύκα…» (Λορέντζος Μαβίλης)

Ημέρα ύπνου


Συμβουλές για καλό ύπνο και για όνειρα γλυκά
- Ακολουθούμε και σεβόμαστε το βιολογικό μας ρολόι. Προσπαθούμε να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε πάντα την ίδια ώρα κάθε μέρα, με ελάχιστες παρεκκλίσεις.
- Προσπαθούμε το υπνοδωμάτιο να είναι απαλλαγμένο εσωτερικών και εξωτερικών θορύβων.
- Επιλέγουμε ένα άνετο κρεβάτι, με αναπαυτικό στρώμα και μαξιλάρι
- Δημιουργούμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιο. Αερίζουμε τον χώρο πριν τον ύπνο, απομακρύνουμε λουλούδια ή φυτά, σκοτεινιάζουμε τον χώρο, κλείνοντας παράθυρα ή φώτα.
- Αποφεύγουμε λιπαρά, πικάντικα φαγητά, κατά το δείπνο, που πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθούμε.
- Ακόμα αποφεύγουμε την νικοτίνη, την καφεΐνη και το αλκοόλ το βράδυ, καθώς είναι διεγερτικές ουσίες και διαταράσσουν τον ύπνο.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Άνοιξη


Εαρινή Ισημερία για το βόρειο ημισφαίριο, Άνοιξη
Είναι μια από τις 4 εποχές του χρόνου και περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Συγκεκριμένα ξεκινάει στις 20 Μαρτίου και τελειώνει στις 21 Ιουνίου. Με την άνοιξη βγαίνουμε από τον χειμώνα και μπαίνουμε στο καλοκαίρι. Ολόκληρη η φύση ξυπνά και ξαναζωντανεύει μετά την παγωνιά του χειμώνα. Τα φυτά και τα δέντρα  ανθίζουν και προετοιμάζονται να καρποφορήσουν. Τα χελιδόνια γυρίζουν από τις ζεστές χώρες και χτίζουν τις φωλιές για να αποθέσουν τα αυγά τους και να τα κλωσήσουν.  Τα πουλιά κελαηδούν δίνοντας τον μουσικό τόνο στην ξαναγεννημένη φύση που σκορπίζει τα αρώματα της. Η άνοιξη δεν υμνήθηκε μόνο από τους ποιητές άλλα έδωσε το έναυσμα για δημιουργία για ζωγράφους και άλλους καλλιτέχνες. Υπάρχουν πολλοί μύθοι, παραδόσεις, αλλά και πολλές γιορτές για την άνοιξη Η Σαρακοστή, το Πάσχα, η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, η Πρωτομαγιά

Συμβουλές για την υγεία των δοντιών και των ούλων

Με αφορμή το γεγονός ότι η 20η Μαρτίου έχει οριστεί ως Ημέρα για την Στοματική Υγεία σας δίνουμε μερικές συμβουλές για την υγεία δοντιών και ούλων.
Οι ασθένειες που απειλούν την στοματική μας υγεία:
Η τερηδόνα, είναι η μικροβιακή μόλυνση που προσβάλει την αδαμαντίνη των δοντιών και η οποία τα φθείρει και τα καταστρέφει.
Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή του βλεννογόνου των ούλων, από την πλάκα που σχηματίζεται ανάμεσα στα δόντια, τα ούλα και το οστό. Εκδηλώνεται με αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή γενικά το πλύσιμο των δοντιών, με ερυθρότητα και διόγκωση των ούλων, αλλά και κακοσμία του στόματος.
Η περιοδοντίτιδα είναι το εξελικτικό στάδιο της ουλίτιδας, που σταδιακά μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των δοντιών .
Τα βήματα για υγιή δόντια και ούλα
Βουρτσίζετε τα δόντια σας και τα ούλα σας 2 φορές την ημέρα
Το σωστό βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να τοποθετείται στο σημείο της ένωσης των ούλων με τα δόντια, ούτως ώστε κατά το βούρτσισμα να γίνεται μάλαξη και καθαρισμός και των ούλων. Η διαδικασία του βουρτσίσματος πρέπει να γίνεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των δοντιών. Ακόμα πρέπει να βουρτσίζουμε και την επιφάνεια της γλώσσας, με την ειδική επιφάνεια της οδοντόβουρτσας, καθώς και εκεί μαζεύονται μικρόβια.
Η οδοντόβουρτσα
Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι σχετικά μαλακές στα ούλα σας. Μην κάνετε το λάθος νομίζοντας ότι οι σκληρές οδοντόβουρτσες καθαρίζουν καλύτερα.
Προτιμήστε οδοντόβουρτσες με ανατομική λαβή που μπορεί να διευκολύνουν το βούρτσισμα. Δοκιμάστε ακόμα και τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, έχουν καλύτερη απόδοση και είναι πιο άνετες. Αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες.
Η οδοντόκρεμα
Αναζητείστε την αντίστοιχη οδοντόκρεμα ανάλογα με το τι χρειάζονται τα δόντια σας, πχ ευαίσθητα ούλα, πιο λευκά δόντια, καθαρή αναπνοή κλπ.
Το οδοντικό νήμα
Είναι απαραίτητο για τον καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια. Κόβετε 40-50 εκατοστά νήματος τυλίγετε τις άκρες στις ειδικές λαβές συγκράτησής του ή στα δάχτυλά σας και περνάτε μαλακά ανάμεσα στα δόντια.
Το στοματικό διάλυμα
Μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το οδοντικό νήμα χρησιμοποιήστε σε καθημερινή βάση το στοματικό διάλυμα, για ολοκληρωμένη καθαριότητα του στόματος.
Επίσκεψη στον οδοντίατρο
Απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο δυο φορές τον χρόνο για προληπτική εξέταση. Εξυπακούεται ότι εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στο ενδιάμεσο (πόνος, πρήξιμο κλπ), η επίσκεψη είναι επιβεβλημένη


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

1996: Πέθανε ο Οδυσσέας Ελύτης, νομπελίστας ποιητής

Ο Οδυσσέας Αλεπουδέλλης όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις 2 Νοεμβρίου  του 1911. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και αργότερα φιλολογία στην Σορβόννη. Έργα του: «Ήλιος ο πρώτος», «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», «Άξιον εστί» που τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1960, «Θάνατος και Ανάσταση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου», «Έξι  και μια τύψεις για τον ουρανό», «Το Φωτόδεντρο», «Επτά νυχτερινά τετράστιχα», «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας», «Μονόγραμμα»,  «Τα ρω του έρωτα» κ ά. Το 1979 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ηλεκτρική κουζίνα

Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομία
- Στην ηλεκτρική κουζίνα φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να έχουν το ίδιο μέγεθος με τις εστίες, όχι μικρότερο, να είναι τα κατάλληλα με χονδρό πάτο, να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες και το καπάκι τους να κλείνει καλά.
- Εξοικονομούμε ενέργεια αν μαγειρεύουμε γυρίζοντας τον διακόπτη στην χαμηλότερη «σκάλα» και κλείνουμε το μάτι ή τον φούρνο 10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό. Η θερμοκρασία που έχει αναπτυχθεί είναι αρκετή για να βράσει το φαγητό.
- Δεν πρέπει να ανοιγοκλείνουμε άσκοπα το καπάκι της κατσαρόλα ή την πόρτα του φούρνου, καθώς διακόπτουν το βράσιμο και κατεβάζουν την θερμοκρασία.
- Ακόμα εάν χρειάζεται νερό το φαγητό βάζουμε ζεστό για να μην κατεβαίνει η θερμοκρασία.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι

- Η μέτρηση πρέπει να γίνεται συγκεκριμένες ώρες, πρωί και βράδυ
- Είναι προτιμότερο ½ ώρα πριν την μέτρηση να μην έχουμε καταναλώσει καφέ και να μην καπνίσουμε.
- Καθόμαστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα για 5 λεπτά και ηρεμούμε
- Χρησιμοποιούμε αξιόπιστα και επώνυμα πιεσόμετρα
- Το χέρι που εφαρμόζουμε το πιεσόμετρο πρέπει να ακουμπά σε σταθερό σημείο και να βρίσκεται νοητά στο ύψος της καρδιάς.
- Για την ορθότητα της μέτρησης παίρνουμε την πίεση και δεύτερη φορά, αφού ξαναβάλουμε το πιεσόμετρο και αφήσουμε να μεσολαβήσουν 5-6 λεπτά.

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Αγκινάρα

Είναι φυτό ποώδες και ανήκει στην οικογένεια των συνθέτων με την ονομασία κινάρα η κοινή. Είναι πλούσιες σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και φυσικές ίνες. Όταν αγοράζετε αγκινάρες προσέξτε το κοτσάνι τους να είναι εύκαμπτο και να λυγίζει εύκολα. Δεν διατηρούνται φρέσκες για μεγάλο διάστημα και έτσι είναι προτιμότερο να καταναλώνονται γρήγορα. Μπορείτε όμως να τις καθαρίσετε και να τις συντηρήσετε στην κατάψυξη. Προσφέρεται σαν κύριο πιάτο, ορεκτικό ή σαλάτα.

Αγκινάρες αλά πολίτα



Χαρακτηριστικό πιάτο από τα λαδερά, με εξαιρετική γεύση και άρωμα
Υλικά:
5-6 αγκινάρες, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 2-3 καρώτα σε ροδέλες, 2-3 πατάτες σε κομματάκια, ½ κ γ ζάχαρη, 3 κ σ άνηθο, ½ κούπα χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι
Καθάρισμα
Χυμός 1 λεμονιού, τις λεμονόκουπες, 1-2 κ σ αλεύρι
Βάζετε σε μια λεκάνη αρκετό νερό, ρίχνετε το αλεύρι και το χυμό λεμονιού. Κόβετε τα κοτσάνια από τις αγκινάρες. Καθαρίζετε το περίβλημά τους και τα βάζετε στην λεκάνη με το νερό. Καθαρίζετε τις αγκινάρες, αφαιρώντας τα εξωτερικά τους φύλλα. Ξύνετε μ’ ένα κουταλάκι το εσωτερικό τους και βγάζετε τα χνούδια τους. Τις τρίβετε με τις λεμονόκουπες και τις βάζετε στην λεκάνη.
Μαγείρεμα
Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμύδια, προσθέτετε τις αγκινάρες, τα κοτσάνια, τις πατάτες, τα καρώτα και τον άνηθο, την ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Όταν πάρουν βράση, χαμηλώνετε την φωτιά, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσουν.

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Ημέρα του Καταναλωτή

Η κατανάλωση ποικίλων αγαθών είναι βασική, αναγκαία και καθημερινή μέριμνα για κάθε άνθρωπο. Ως εκ τούτου οι καταναλωτικές μας συνήθειες και επιλογές, συμβάλλουν άμεσα, τόσο στην υγεία, στην ποιότητα της ζωής μας, στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος,  όσο και στην οικονομία την τσέπη μας
- Προτιμάμε για τις αγορές μας τα καταστήματα της γειτονιάς, ούτως ώστε να αποφύγουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τους ρύπους που θα προκαλούσε το αυτοκίνητο, την σπατάλη των καυσίμων, της ενέργειας και των χρημάτων. Πραγματοποιώντας τις αγορές μας με τα πόδια, γυμναζόμαστε και ενισχύουμε και την φυσική μας κατάσταση.
- Συγκρίνουμε τις τιμές στα καταστήματα, ενημερωνόμαστε για τις προσφορές και ελέγχουμε αν ανταποκρίνονται με την ποιότητα, την ασφάλεια και την υγιεινή όσον αφορά τρόφιμα.
- Προτιμάμε τα εγχώρια προϊόντα καθότι πρώτον ενισχύουμε την οικονομία της χώρας μας και δεύτερον για την μεταφορά τους στην κατανάλωση απαιτείται λιγότερη ενέργεια, αλλά και χρόνος συντήρησης, άρα είναι πιο φρέσκα.
- Προτιμάμε προϊόντα (φρούτα και λαχανικά), που βρίσκονται στην εποχή τους, γιατί εκτός του ότι περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, έχουν χρησιμοποιηθεί λιγότερα χημικά ή λιπάσματα για την παραγωγή τους.
- Στα τρόφιμα αποφεύγουμε τα μεταλλαγμένα, τα ψάρια και τα θαλασσινά προσέχουμε να μην είναι γόνοι, τα απορρυπαντικά να μην περιέχουν χλώριο και φωσφορικά άλατα, προτιμάμε οικονομικές λάμπες και όχι πυρακτώσεως και τέλος στις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές επιλέγουμε ενεργειακής κλάσης Α που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
- Ελέγχουμε πάντα στις συσκευασίες την ημερομηνία λήξεως, τα συστατικά που περιέχουν, τα συντηρητικά, επιλέγοντας εκείνα με ελάχιστα ή καθόλου, ενώ τέλος προτιμάμε προϊόντα για την συσκευασία των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστο υλικό, ή προτιμάμε γυάλινες, χάρτινες, ανακυκλώσιμες, επαναχρησιμοποιούμενες ή επιστρεφόμενες συσκευασίες.
- Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην διατήρηση και συντήρηση των τροφών και των τροφίμων. Παρασκευάζουμε την ποσότητα τροφής που είναι αναγκαία για μας, για να μην χρειαστεί να την πετάμε. Ακόμα  βρίσκουμε τρόπους «ανακύκλωσης» του υπόλοιπου φαγητού.
- Τέλος χρησιμοποιούμε για τα ψώνια μας πάνινες τσάντες, ανακυκλώσιμες, ή βιοδιασπώμενες και όχι πλαστικές μιας χρήσεως.


Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Χούμους

Υλικά
200 γρ ρεβύθια χωρίς φλούδι, 1 κ σ μαγειρική σόδα, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια  ψιλοκομμένα, κάρυ, σκόρδο, χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Μουσκεύετε τα ρεβίθια για 12 ώρες σε κρύο νερό. Τα στραγγίζετε και τα ανακατεύετε με την σόδα για ένα μισάωρο. Ξεπλένετε σε πολλά νερά. Βάζετε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα με νερό ίσα να τα σκεπάζει. Αφαιρείτε τον αφρό που βγαίνει μόλις αρχίσουν να βράζουν και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν. Βάζετε στο μούλτι τα ρεβύθια 2-3 κ σ νερό που έβρασαν,  το σκόρδο και τα πολτοποιείτε. Ρίχνετε το λάδι, το χυμό λεμονιού, το κάρυ, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Βγάζετε σε σαλατιέρα προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και ανακατεύετε. Περιχύνετε με πρόσθετο λάδι και λεμόνι.

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ημέρα Νεφρού

Η δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου είναι αφιερωμένη στα νεφρά, που είναι τα όργανα καθαρισμού του σώματος. Οι νεφροί , δυο στον αριθμό, βρίσκονται στην κοιλιακή κοιλότητα, κάτω από το διάφραγμα εκατέρωθεν της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Οι νεφροί φιλτράρουν το αίμα απαλλάσσοντας το από επιβλαβής ουσίες και τοξίνες. Μαζί με τους ουρητήρες, την κύστη και την ουρήθρα  αποτελούν μέρος του ουροποιητικού συστήματος, που είναι το σύστημα παραγωγής και αποβολής των ούρων από το σώμα. Οι μολύνσεις αποτελούν την πιο κοινή απειλή για τη φυσιολογική λειτουργία των ουροδόχων οδών. Πολλές ασθένειες των ουροδόχων οδών παρουσιάζουν ελαφρά μονάχα συμπτώματα, αλλά μπορούν να ανακαλυφθούν έγκαιρα χάριν στις σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης που μπορούν κατά συνέπεια να προλάβουν χρόνιες νεφρικές φλεγμονές. 

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ντένις ο τρομερός

Ο Denis the Menace, (Διονύσης η συμφορά) όπως είναι το πρωτότυπό του όνομα, είναι δημιούργημα του σκιτσογράφου Χανκ Κέτσαμ, που τον εμπνεύστηκε από τον 4χρονο άτακτο γιο του. Το δημιούργημά του ο Ντένις είναι ένα πεντάχρονο κατάξανθο αγοράκι, με κόκκινη φόρμα, με την σφεντόνα στην πίσω τσέπη, που τριγυρνάει με το ποδήλατό του, κάνοντας σκανδαλιές. Εκείνος όμως που υποφέρει τα πάνδεινα από τον Ντένι είναι ο ηλικιωμένος γείτονάς του Τζορτζ Γουϊλσον. Ο Ντένις ο τρομερός κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως κόμικ στις εφημερίδες στις 12 Μαρτίου 1951 γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, ενώ μεταφέρεται σε μικρή και μεγάλη οθόνη άλλοτε σαν κόμικ και άλλοτε ενσαρκωμένος από ηθοποιούς.

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Δόμνα Σαμίου


Δυο χρόνια χωρίς την ερμηνεύτρια και ερευνήτρια της παραδοσιακής μας μουσικής
Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας. Κόρη μικρασιατών γνωρίζει από πολύ μικρή ηλικία το παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι. Από τα 13 της χρόνια παίρνει τα πρώτα της μαθήματα στην βυζαντινή και δημοτική μουσική, από τον Σίμωνα Καρρά και αργότερα από τον Νίκο Στεφανίδη. Από το 1954 έως το 1971 συνεργάζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και με την Ελληνική Τηλεόραση για μια σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μουσικό Οδοιπορικό». Θέτοντας ως σκοπό της ζωής της τη διάδοση και τη διαφύλαξη της μουσικής μας παράδοσης πραγματοποιεί αμέτρητες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζοντας στο κοινό αυθεντικούς μουσικούς και ερμηνευτές της παραδοσιακής μουσικής. Παράλληλα δημιουργεί ένα τεράστιο αρχείο, ταξιδεύοντας ανά την Ελλάδα και ηχογραφώντας τραγούδια κατευθείαν από το «στόμα» του λαού. Το 1981 ίδρυσε ένα καλλιτεχνικό σύλλογο καταγραφής της δημοτικής μουσικής. Το έργο της αναγνωρίστηκε  πολλαπλά και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, με αποκορύφωση την απονομή μεταλλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2005.

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Γλαύκωμα

Από το 2010  έχει καθιερωθεί η εβδομάδα κατά του γλαυκώματος (9-15/3) από την Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος (WGA).

Το Γλαύκωμα είναι  σοβαρή ασθένεια των ματιών κατά την οποία σκληραίνει ο κρυσταλλοειδής φακός του οφθαλμού και γενικά ο βολβός, πράγμα που έχει ως συνέπεια την αύξηση της ενδοφλαβικής πίεσης. Το υγρό (υδατωειδές υγρό) που υπάρχει στο εσωτερικό του ματιού έχει μια ορισμένη πίεση που ρυθμίζεται από ένα λεπτό μηχανισμό ισορροπίας. Εάν η πίεση αυξηθεί  συμπιέζει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και κατ’ επέκταση το οπτικό νεύρο που παραμορφώνεται και νοσεί μειώνοντας το οπτικό πεδίο, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση. Παρουσιάζεται σε προχωρημένη ηλικία μετά τα 45-50 και σπανίως στην παιδική ή νεανική ηλικία. Μπορεί να προέρχεται είτε από γενική διαταραχή του οργανισμού που οφείλεται σε ανωμαλία  του μεταβολισμού ή από επιπλοκή άλλων παθήσεων του ματιού. Προκαλείται ακόμα από παθήσεις των αγγείων ή διαταραχές στο νευρικό σύστημα. Η έγκαιρη διάγνωσή του γλαυκώματος έχει μεγάλη σημασία, καθώς μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή με χειρουργική επέμβαση.

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ταχίνι

Το ταχίνι είναι ο πολτός του αλεσμένου σουσαμιού και παρότι είναι τροφή πλούσια σε θερμίδες, έχει μεγάλη διατροφική αξία. Περιέχει ασβέστιο που βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης,  ακόρεστα φυτικά έλαια που παρέχουν οφέλη στην καρδιά,  τα αγγεία, αλλά και στο δέρμα και τέλος βιταμίνη Ε, που είναι ευεργετική για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση. Περιέχει  ακόμα σίδηρο, κάλιο, φώσφορο.  

Συνήθως το βρίσκουμε σε βαζάκια, που στο πάνω μέρος τους έχει σησαμέλαιο. Υπάρχουν δυο κατηγορίες ταχινιού, που προσδιορίζονται από την προέλευση των σπόρων του σουσαμιού, αν είναι αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο (ολικής άλεσης). Το ταχίνι είναι μια ελαιώδης και με παχιά σύσταση ουσία, που στις περισσότερες περιπτώσεις μαγειρέματος χρειάζεται να αραιωθεί, καθώς αυτούσιο συνήθως κόβει. Στην αραβική και στην κυπριακή κουζίνα υπάρχουν αντιπροσωπευτικές συνταγές με ταχίνι, όπως το χούμους μπιτανίν (ρεβιθοσαλάτα), μπαμπαγκανούζ (μελιτζανισαλάτα), Το ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν άρτυμα αντί του ελαιόλαδου, ακόμα σε σούπες, σαν ντέσινγκ σε σαλάτες, ή σαν σάλτσα σε ψάρι, κοτόπουλο ή λαχανικά, για γλυκά, ιδιαίτερα αν το συνδυάσετε με μέλι, ξηρούς καρπούς ή φρούτα. Όμως και σκέτο αλειμμένο στο ψωμί με μέλι και κανέλα, αποτελεί ένα γρήγορο σνακ.

Πατατοσαλάτα με ταχίνι

  • 3-4 πατάτες, 2 κ σ ταχίνι, χυμό ενός λεμονιού, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μαϊντανό ψιλοκομμένο,  αλάτι, πάπρικα.

Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε φετούλες και τις βράζετε. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε σαλατιέρα. Προσθέτετε τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, το αλάτι. Σ’ ένα γυάλινο βαζάκι χτυπάτε το ταχίνι, το λεμόνι και 1-2 κουταλάκια από το νερό που βράσατε τις πατάτες. Περιχύνετε την σαλάτα και πασπαλίζετε με την πάπρικα.

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Η Ημέρα της Γυναίκας

Βγήκε από το πλευρό του Αδάμ, έγινε μούσα, βιβλίο, τραγούδι, έμπνευση, ζωγραφιά, σύντροφος, μάνα, γιαγιά, αδελφή, ερωμένη.
Η διαδρομή της μέσα από τους αιώνες έχει αναδείξει μια πληθώρα εκφάνσεων των ρόλων και των αγώνων της, μέχρι αυτό που ονομάζουμε σήμερα χειραφέτηση των γυναικών και ισότητα των δυο φύλων. Σε μια αυστηρώς ανδροκρατούμενη κοινωνία, ξεφεύγει από τον ζυγό της πατρικής και συζυγικής εξουσίας και με μόνο όπλο την αποχή από τις ερωτικές δραστηριότητες, καταφέρνει να σταματήσει τον πόλεμο των ανδρών, όπως περιγράφει ο Αριστοφάνης στην Λυσιστράτη και μάλιστα τον 5ο αιώνα π.Χ.Στα βυζαντινά χρόνια, θα επιβάλλει την παρουσία της είτε με την αγιότητα, Αγία Ελένη, είτε με την εξουσία, αυτοκράτειρα Θεοδώρα, είτε με την μόρφωση και την εξυπνάδα της, Άννα Κομνηνή. Στα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα, θα αντιμετωπίζεται ως μάγισσα και θα καίγεται στην πυρά, απλά και μόνον επειδή είχε άποψη και δεν πειθαρχούσε στους κανόνες. Στην τουρκοκρατία θα σταθεί επάξια, προτάσσοντας τα στήθη της, δίπλα στον άνδρα, αδελφό, γιο ή πατέρα και θα θυσιαστεί χωρίς να λογαριάσει την ζωή της. Η θυσία της αυτή θα γίνει χορός και τραγούδι. Στα χρόνια μετά την απελευθέρωση του 1821, όποιος τολμούσε να μιλήσει για γυναικεία χειραφέτηση θα χαρακτηριζόταν τουλάχιστον ονειροπόλος, άλλωστε και τα πρώτα ψήγματα αλλαγών, παρουσιάζονται στα 1830 με την δημιουργία της αστικής τάξης. Διέξοδο τουλάχιστον, στην επαγγελματική αποκατάσταση τότε θα δώσει η δημιουργία του Αρσακείου, όπου οι κοπέλες της εποχής σπούδαζαν δασκάλες. Τριάντα χρόνια αργότερα θα δημιουργηθεί ο γυναικείος σύλλογος «Προοδευτικών κυριών» με άδοξο όμως τέλος καθώς η κοινωνία της εποχής εκείνης απαγορεύει την όποια διεκδίκηση των δικαιωμάτων της, αμφισβητώντας ακόμα και το δικαίωμα στην μόρφωση.Η ανάδειξη των γυναικείων ζητημάτων χειραφέτησης θα εμφανιστούν για πρώτη φορά γύρω στα 1889, από την δημοσιογράφο και συγγραφέα Καλλιρρόη Περέν και μέσα από την εβδομαδιαία εφημερίδα της «Εφημερίς των Γυναικών». Μόλις το 1952 κατοχυρώνεται με νόμο το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των γυναικών, στις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές, με πρώτη βουλευτή την Ελένη Σκούρα, με τον «Ελληνικό Συναγερμό».Τέλος το 1975 το ελληνικό Σύνταγμα ορίζει ρητά ότι «όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου», ενώ δυο χρόνια αργότερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιερώνει την 8η Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Καλαμαράκια με κοφτό μακαρονάκι


Υλικά
500 γρ καλαμαράκια ή θράψαλα, 1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι (½ κιλό), 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες, 2 κ σ πελτέ, 1 σφηνάκι ούζο, 1 κούπα ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα τα αποψύχετε πρώτα.  Τα πλένετε καλά και τα στραγγίζετε. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε το κρεμμύδι και αφήνετε μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτετε τα καλαμαράκια και το σκόρδο και τα σοτάρετε για 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε το ούζο και αφήνετε να γιαχνιστούν για λίγο. Προσθέτετε τον πελτέ και ζεστό νερό, όσο να τα σκεπάζει, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσουν για 15-20 λεπτά. Προσθέτετε το κοφτό μακαρονάκι, ρίχνετε ζεστό νερό, αν χρειάζεται και αφήνετε να βράσουν, ενώ κατά διαστήματα ανακατεύετε.

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Τραύλισμα


Το τραύλισμα αποτελεί μια διαταραχή της φυσιολογικής ροής και του ρυθμού της ομιλίας του παιδιού που δεν ανταποκρίνεται στην ηλικία του. Σύμφωνα με μελέτες, ξεκινά στην προσχολική ηλικία, μεταξύ 2 και 4 ετών, ηλικία κατά την οποία το παιδί αναπτύσσει τον λόγο του και εδραιώνεται στην σχολική. Η δυσκολία εμφανίζεται κατά την στιγμή που η σκέψη μετατρέπεται σε ομιλία, αφορά δε ποσοστό 1% των παιδιών ιδίως αγόρια. Γονιδιακές έρευνες αποδεικνύουν το κληρονομικό υπόβαθρο της διαταραχής, κατά το οποίο εξηγείται γιατί ο τραυλισμός είναι τέσσερεις φορές συχνότερος στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια και τρεις φορές συχνότερος στις οικογένειες, που εμφανίζεται περιστατικό της διαταραχής σε προηγούμενες γενιές. Διακρίνουμε δυο είδη τραυλισμού: Ο τονικός με χαρακτηριστικό το «μπλοκάρισμα» της φωνής και την αδυναμία του παιδιού να προφέρει κάποιο ήχο για μερικές στιγμές και τον κλονικό τραυλισμό, με χαρακτηριστικό την ακούσια επανάληψη «κόλλημα», για λιγότερο ή περισσότερο χρόνο της πρώτης συλλαβής της λέξης. Υπάρχει διαδοχή των δυο τύπων τραυλισμού, όμως συχνά συνυπάρχουν. Όσο πιο νωρίς γίνεται αντιληπτός ο τραυλισμός και ξεκινά η αντιμετώπισή του, τόσο πιο γρήγορα τα αποτελέσματα. Εάν η διάρκειά του είναι πλέον των έξι μηνών, απαιτείται λογοθεραπεία, η οποία θα είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με ψυχολογική στήριξη. Η συνεργασία με την οικογένεια και το σχολείο είναι αναγκαία.

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Τρώγονται σαν το σκύλο με την γάτα


Υπάρχει «συγκατοίκηση;
Η συγκατοίκηση ενός σκύλου και μιας γάτα είναι εύκολη υπόθεση αν η «πρώτη» γνωριμία τους γίνει με ήρεμο και αποφασιστικό τρόπο, ενώ μετά χρειάζεται να τους δώσετε το χρόνο για να γνωριστούν, ώστε να καταλάβουν πως δεν κινδυνεύουν το ένα από άλλο. Το πρώτο διάστημα για να κρατήσετε τις ισορροπίες πρέπει να μοιράζετε εξίσου την αγάπη και την φροντίδα σας, όπως επίσης κάθε ζώο πρέπει να έχει τον δικό του ξεχωριστό χώρο για τροφή και ανάπαυση. Η δυσκολία υπάρχει, όταν συγκατοικούν πολλά σκυλιά και μια γάτα, γιατί τα σκυλιά συμπεριφέρνονται σαν αγέλη. Φροντίστε λοιπόν η «πρώτη» γνωριμία να γίνει με καθένα χωριστά και μην τα αφήνετε μόνα τους αν δεν είστε απόλυτα βέβαιοι για τις φιλικές τους διαθέσεις. 

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Η κυρά-Σαρακοστή και τα καλά της


Η Σαρακοστή κουβαλάει ήθη και έθιμα που έχουν την ρίζα τους στην ελληνορθόδοξη παράδοση, ρυθμίζοντας έτσι σοφά, γενιές τώρα, τις διατροφικές μας συνήθειες, με την νηστεία. Εδώ κάνουμε ένα λάθος, νομίζοντας ότι η νηστεία είναι δίαιτα αδυνατίσματος, καθώς απέχουμε από ορισμένες τροφές. Όμως η νηστεία σκοπό έχει την σωματική και πνευματική δοκιμασία του ατόμου, λειτουργώντας ως ένα μέσο «κάθαρσης» του σώματος και της ψυχής. Είναι όμως επαρκής, σε θρεπτικά συστατικά, η νηστεία, με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας ενός σημερινού ανθρώπου και πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στον σύγχρονο τρόπο ζωή; Η Σαρακοστή συνιστά αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Σαν αποτέλεσμα της αποφυγής αυτών των τροφών είναι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων, ξηρών καρπών και θαλασσινών. Προσθέτοντας και το ψάρι την ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων, αυτές οι διαιτητικές συνήθειες, προσομοιάζουν τουλάχιστον, εν μέρει με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, που αποτελεί σήμερα, σημείο αναφοράς για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών κλπ που παρατηρείται κατά την διάρκεια της νηστείας, έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση κατανάλωσης φυτικών ινών, προσεγγίζοντας σημαντικά τον ημερήσιο στόχο που θέτουν οι διαιτολόγοι, των 30 gr. Το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν καταναλώνουμε καθημερινά δημητριακά που περιέχουν το πίτουρό τους, όπως ψωμί ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι κλπ.
Και τέλος τα θαλασσινά, που συνηθίζονται στην νηστεία, εμπεριέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, που έχουν έντονη αγγειοπροστατευτική δράση. Όσο για την πλούσια χοληστερίνη τους, που είχαν κατηγορηθεί παλαιότερα ότι εμπεριέχουν, σε νεότερες μελέτες αποδείχθηκε, ότι δεν επηρεάζει αρνητικά σε σημαντικό βαθμό τα λιπίδια του αίματος, εφ’ όσον καταναλώνονται με μέτρο. Εκείνο που πρέπει να μας προβληματίζει, είναι η υγιεινή των θαλασσινών, ο τόπος αλίευση τους, καθώς και η σωστή συντήρησής τους.


Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Καθαρά Δευτέρα


Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και την αρχή της Σαρακοστής. Την ονομασία της την οφείλει στην προετοιμασία που ξεκινούν οι χριστιανοί με την σαρακοστή, ώστε να «καθαριστούν» σωματικά με την νηστεία και ψυχικά με την προσευχή, για την μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, το Πάσχα.  Ακόμα ονομάζεται και Κούλουμα, κατά μια εκδοχή προέρχεται από την λατινική λέξη cumulus που σημαίνει σωρός, αφθονία, αλλά και επίλογος, τέλος. Κατά μια άλλη εκδοχή, προέρχεται από την λατινική λέξη Κόλουμνα = Κολώνα, επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαρής Δευτέρας, στην Αθήνα έγινε στις Στήλες του Ολυμπίου Διός. Στα Βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν Απόθεση-Απόδοση.
Χαρακτηριστικά της Καθαράς Δευτέρας
Η Καθαρά Δευτέρα συνήθως γιορτάζεται στην εξοχή, όταν το επιτρέπει και ο καιρός, με γλέντι, χορό, τραγούδι (υπάρχουν και χαρακτηριστικά τραγούδια, σκωπτικά ως επί το πλείστον), με εδέσματα νηστίσιμα και το χαρακτηριστικό άζυμο ψωμί, την λαγάνα.
Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας, είναι το πέταγμα του χαρταετού που πιθανόν συμβολίζει το «πέταγμα» κάθε έννοιας του χειμώνα, μια και μπαίνει η άνοιξη και όλα είναι χαρούμενα, τουλάχιστον στην φύση.

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Λαγάνα

Υλικά
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ γ ξερή μαγιά, ½ κ γ κοφτό αλάτι, 200 γρ περίπου νερό χλιαρό, 3 κ σ ελαιόλαδο, σουσάμι, λαδόκολλα.

Εκτέλεση
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια  λεκάνη. Κάνοντας μια λακκούβα στην μέση  του αλευριού ρίχνετε την μαγιά. Ανακατεύετε πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα ή με το χέρι. Προσθέτετε το αλάτι και το λάδι και συνεχίζοντας το ανακάτεμα ρίχνετε ζεστό νερό,  και πλάθετε σε μια  ζύμη μαλακή και λεία. Την κάνετε μια μπάλα πασπαλίζετε με αλεύρι πάνω κάτω και την  αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 25-30 λεπτά. Την χωρίζετε σε 2 μέρη. Ανοίγετε την ζύμη με το πλάστη σε σχήμα οβάλ και σε πάχος 1 εκατοστού.  Τις βάζετε σε ταψάκι  που έχετε απλώσει λαδόκολλα. Αλείφετε με νερό και πασπαλίζετε με το σουσάμι και στις δυο πλευρές. Αφήνετε άλλα 20 λεπτά να φουσκώσουν και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Υλικά
½ κιλό σιμιγδάλι χονδρό, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα αμύγδαλα, 4 κούπες νερό, 2 κούπες μέλι, κανέλα τριμμένη, 1 φλούδα λεμονιού, αμύγδαλα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Φτιάχνετε σιρόπι βράζοντας για 8-10 λεπτά, σε μια κατσαρόλα το νερό, το μέλι και την φλούδα λεμονιού. Ζεσταίνετε σ’ άλλη κατσαρόλα το λάδι, προσθέτετε το σιμιγδάλι και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζετε την φλούδα λεμονιού και ρίχνετε το σιρόπι στο σιμιγδάλι, ενώ ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέτετε τα αμύγδαλα και την κανέλα, ανακατεύετε και βάζετε το μίγμα σε μια φόρμα. Όταν κρυώσει ξεφορμάρετε σε πιατέλα, πασπαλίζετε με κανέλα και γαρνίρετε με αμύγδαλα

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Μάρτιος


Είναι ο τρίτος μήνας του χρόνου και έχει 31 ημέρες. Στις 21 Μαρτίου είναι η εαρινή ισημερία, οπότε αρχίζει η άνοιξη. Αντιστοιχεί προς τους αρχαιοελληνικούς μήνες Ανθεστηριώνα και Ελαφηβολιώνα. Το όνομά του είναι λατινικό και προέρχεται από το Mars  που σημαίνει Άρης. Ο καιρός τον Μάρτιο είναι άστατος, από την λιακάδα και την ζέστη στις βροχές, στο κρύο, ακόμα  και στο χιόνι και έτσι ο λαός έχει πλάσει πολλούς μύθους και  παροιμίες για τα «καμώματα» του Μάρτη. Ένας μύθος λέει πως ο Μάρτης είναι άστατος και τρελός, γιατί ξεγέλασε τ’  άλλα ένδεκα αδέλφια του –τους μήνες- και ήπιε μόνος του το κρασί από το μεγάλο βαρέλι που ήταν στο υπόγειο του γέρο-Χρόνου. Άλλος μύθος αναφέρεται σε μια γριά που στο τέλος του Μάρτη φώναξε ικανοποιημένη:  «Πριτς Μάρτη, ξεχειμώνιασα τα γιδάκια μου» και τότε εκείνος δανείστηκε μια μέρα από τον Φεβρουάριο, -που έμεινε «Κουτσοφλέβαρος»- και πάγωσε την γριά και τα κατσίκια της. Ακόμα και έθιμα και προλήψεις δημιουργήθηκαν για τον Μάρτιο. Στα περισσότερα μέρη της χώρας μας, μέχρι πριν λίγα χρόνια, τα παιδιά φορούσαν την πρώτη μέρα του μήνα, βραχιολάκια από άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη», για να μην τα μαυρίσει ο ήλιος. Το έκοβαν δε και το κρέμαγαν στο μπαλκόνι του σπιτιού ή το πέταγαν στα κεραμίδια, μόλις πρωτόβλεπαν τον προάγγελο της άνοιξης, τα χελιδόνια. Οι πρώτες μέρες του Μάρτη θεωρούνταν δυσοίωνες και αποφράδες (δρίμες).
Παροιμίες για τον Μάρτιο:
«Ο Μάρτης ο πεντάγνωμος πέντε φορές εχιόνισε και πάλι το μετάνιωσε που δεν εξαναχιόνισε».
«Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα».
«Οπόχει κόρη ακριβή, τον Μάρτη ο ήλιος μην την δει» (γιατί θα την μαυρίσει)
 «Όλο το Μάρτη φύλαε, ως τις δέκα τ’ Απριλιού»
«Φύλαε ξύλα για τον Μάρτη να μην κάψεις τα παλούκια»
 «Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης»
«Μάρτης βρέχει, ποτέ μην πάψει»
«Μάρτης έβρεχε, θεριστής χαιρόταν»