Εποχή του τρύγου, μπορούμε εύκολα να βρούμε μούστο
και να φτιάξουμε μουσταλευριά, ένα υγιεινό, παραδοσιακό
γλυκάκι, με βελούδινη υφή και μυρωδάτη γεύση.
Υλικά
1 κιλό μούστος «κομμένος», 1 ποτήρι αλεύρι ή νισεστέ,
καρύδια, ή αμύγδαλα ή σησάμι, κανέλα
Εκτέλεση
Βάζετε τα ¾ του μούστου σε μια κατσαρόλα για να βράσουν.
Αναμιγνύεται τον υπόλοιπο μούστο με το αλεύρι και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται
ο μούστος στην κατσαρόλα, ρίχνετε τον μούστο με το αλεύρι. Ανακατεύετε με
ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να πήζει το μίγμα. Σερβίρετε την μουσταλευριά
σε μπολάκια, πασπαλίζετε με καρύδια ή αμύγδαλα κομμένα και κανέλα.
Για να τον «κόψετε»
τον μούστο
1 κούπα στάχτη, που την έχετε κοσκινίσει, για κάθε 5 κιλά μούστο
Βάζετε σ’ ένα υφασμάτινο σακουλάκι (τουλπάνι) την στάχτη και
την ρίχνετε στον μούστο. Βράζετε για 10 λεπτά και τον αφήνετε να μείνει όλη την
νύχτα. Την επόμενη μέρα, βρέχετε ένα τουλπάνι το στραγγίζετε, καλύπτετε το
στόμιο μιας κατσαρόλας και στραγγίζετε τον μούστο. Τον βράζετε επί ½ ώρα ή
μέχρι να γλυκάνει. Σ’ αυτό το σημείο είναι έτοιμος για την μουσταλευριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου