Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Ταχίνι

Το ταχίνι είναι ο πολτός του αλεσμένου σουσαμιού και παρότι είναι τροφή πλούσια σε θερμίδες, έχει μεγάλη διατροφική αξία. Περιέχει ασβέστιο, ακόρεστα φυτικά έλαια, βιταμίνες, Α, Β Ε, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο. Συνήθως το βρίσκουμε σε βαζάκια, που στο πάνω μέρος τους έχει σησαμέλαιο. Υπάρχουν δυο κατηγορίες ταχινιού, που προσδιορίζονται από την προέλευση των σπόρων του σουσαμιού, αν είναι αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο (ολικής άλεσης). Επίσης κυκλοφορεί εμπλουτισμένο με πορτοκάλι, μέλι, κακάο. Το ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν άρτυμα αντί του ελαιόλαδου, ακόμα σε σούπες, σαν ντρέσινγκ σε σαλάτες, ή σαν σάλτσα σε ψάρι, κοτόπουλο ή λαχανικά, για γλυκά, ιδιαίτερα αν το συνδυάσετε με μέλι, ξηρούς καρπούς ή φρούτα. Όμως και σκέτο αλειμμένο στο ψωμί με μέλι και κανέλα, αποτελεί ένα γρήγορο σνακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου