Το ταχίνι είναι ο πολτός του αλεσμένου σουσαμιού και παρότι
είναι τροφή πλούσια σε θερμίδες, έχει μεγάλη διατροφική αξία. Περιέχει ασβέστιο,
ακόρεστα φυτικά έλαια, βιταμίνες, Α, Β Ε, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο. Συνήθως
το βρίσκουμε σε βαζάκια, που στο πάνω μέρος τους έχει σησαμέλαιο. Υπάρχουν δυο
κατηγορίες ταχινιού, που προσδιορίζονται από την προέλευση των σπόρων του
σουσαμιού, αν είναι αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο (ολικής άλεσης). Επίσης
κυκλοφορεί εμπλουτισμένο με πορτοκάλι, μέλι, κακάο. Το ταχίνι μπορεί να
χρησιμοποιηθεί σαν άρτυμα αντί του ελαιόλαδου, ακόμα σε σούπες, σαν ντρέσινγκ σε
σαλάτες, ή σαν σάλτσα σε ψάρι, κοτόπουλο ή λαχανικά, για γλυκά, ιδιαίτερα αν το
συνδυάσετε με μέλι, ξηρούς καρπούς ή φρούτα. Όμως και σκέτο αλειμμένο στο ψωμί
με μέλι και κανέλα, αποτελεί ένα γρήγορο σνακ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου