Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Γαύρος στο φούρνο με ντομάτα

Ένα φαγητό  παραδοσιακό, νόστιμο, οικονομικό και προπαντός υγιεινό Νόστιμος και οικονομικός ο γαύρος, βρίσκεται στην καλύτερή του εποχή. Ενδείκνυται ιδιαιτέρως για όσους έχουν υπέρταση καθώς οι καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες είναι μεγάλες. Ακόμα οι χαμηλές του θερμίδες είναι δέλεαρ για υπέρβαρους ή όσους κάνουν δίαιτα. Η ντομάτα που αυτή την εποχή είναι ώριμη και μεστή, είναι πλούσια πηγή λυκοπένιου, που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινικές ιδιότητες Το λυκοπένιο ενεργοποιείται και αυξάνονται οι ευεργετικές του ιδιότητες, όταν η ντομάτα μαγειρευτεί. Ακόμα περιέχει πολλή βιταμίνη C και β-καροτίνη Τέλος τα υπόλοιπα υλικά του φαγητού, από το λαδάκι μέχρι τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τον μαϊντανό και την ρίγανη είναι ευρέος γνωστά για τα θρεπτικά τους συστατικά. Ο συνδυασμός όλων αυτών των υλικών, κάνουν το φαγάκι μοσχομυριστό, γεμάτο από τα αρώματα της ελληνικής φύσης και φυσικά πεντανόστιμο.
Υλικά
1 κιλό γαύρος, 1 κούπα ελαιόλαδο, 2 πράσα και 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
1 ποτήρι ντομάτα τριμμένη με 2 κ σ πελτέ και 1 κγ ζάχαρη, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση
Καθαρίζετε το γαύρο βγάζοντας το κεφάλι και τα εντόσθια, ξεπλένετε καλά και αλατίζετε. Σοτάρετε σε λίγο λάδι τα πράσα, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Μεταφέρετε σε ταψί, απλώνετε από πάνω τα ψάρια, περιχύνετε με την ντομάτα, τον μαϊντανό την ρίγανη το λάδι και το πιπέρι. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30-40΄.

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Απόστολος Πέτρος, ο κορυφαίος από τους 12 αποστόλους

Ονομαζόταν Σίμων, καταγόταν από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, ήταν γιος του Ιωνά και ήταν ψαράς. Εγκατέλειψε το σπίτι του και την οικογένεια του και ακολούθησε πρόθυμα τον Ιησού, που τον μετονόμασε  σε Πέτρο, για την στέρεη σαν πέτρα πίστη του. Παρότι ήταν πιστός και αφοσιωμένος στον Ιησού, απόδειξη ότι τα έβαλε με τους Ρωμαίους στρατιώτες, κόβοντας το αυτί ενός, όταν πήγαν να τον συλλάβουν, αργότερα θα φοβηθεί και θα τον απαρνηθεί 3 φορές, όταν τον ρωτούν αν είναι μαθητής του «πριν αλέκτωρ λαλήσει». Νιώθοντας το σφάλμα του χύνει δάκρυα πικρά. Πρώτος αυτός μετά την Ανάσταση του Χριστού, την ημέρα της Πεντηκοστής, κάνει το πρώτο κήρυγμα και γίνεται ιδρυτής της χριστιανικής Εκκλησίας. Για την στερέωση μάλιστα του χριστιανισμού έγραψε 2 Καθολικές Επιστολές. Έκανε περιοδείες στην Μ. Ασία στην Αίγυπτο, στην Παλαιστίνη, στην Ελλάδα και στην Ρώμη. Εκεί τότε ήταν αυτοκράτορας ήταν ο Νέρων και στους διωγμούς που εξαπολύει εναντίον των χριστιανών ο Πέτρος συλλαμβάνεται με τον Παύλο και αφού βασανίζονται βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο. Κατά την παράδοση σταυρώθηκε με το κεφάλι προς τα κάτω. Η μνήμη του τιμάται στις 29 Ιουνίου μαζί με του Αποστόλου Παύλου.

Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών

Γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας το 5 μ Χ και πριν γίνει χριστιανός ονομαζόταν Σαούλ ή Σαύλος. Επειδή όμως απέκτησε και το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη, είχε και δεύτερο όνομα, το ρωμαϊκό Πάουλους = Παύλος. Στην πατρίδα του έμαθε ελληνικά και στα Ιεροσόλυμα σπούδασε την εβραϊκή θεολογία, κοντά στον σοφό Γαμαλιήλ. Ήταν ακόμα σκηνοποιός, έραβε σκηνές και τέντες για τους ταξιδιώτες. Ο Σαούλ ήταν γεμάτος έχθρα για τους χριστιανός, πήρε μάλιστα μέρος και στον λιθοβολισμό του πρωτομάρτυρα Στέφανου. Όταν έμαθε ότι στην Δαμασκό υπήρχαν πολλοί χριστιανοί, πήγε στους αρχιερείς και πήρε την άδεια να τους συλλάβει και να τους φέρει στα Ιεροσόλυμα. Καθώς πήγαινε με τους συνοδούς του, μια λάμψη τον κτύπησε στο πρόσωπο και τον έριξε στην γη, ενώ άκουσε μια φωνή να του λέει: «Σαούλ, Σαούλ γιατί με καταδιώκεις;» Κατατρομαγμένος ο Σαούλ ρώτησε: «Ποιος είσαι Κύριε;» Τότε ο Σαούλ είδε ολοζώντανο μπροστά του τον Χριστό που του είπε: «Εγώ είμαι ο Ιησούς και συ με καταδιώκεις. Σήκω πάνω και πήγαινε στην Δαμασκό και εκεί θα μάθεις τι πρέπει να κάνεις». Ο Σαούλ σηκώθηκε μα δεν έβλεπε, ήταν τυφλός. Οι συνοδοί του καταφοβισμένοι τον συνόδεψαν στην πόλη, στο σπίτι του Ιούδα. Εκεί έμεινε τρεις ημέρες, νηστικός και τυφλός. Την τρίτη μέρα κατά διαταγή του Χριστού πήγε και τον βρήκε ο Ανανίας, που αφού έβαλε τα χέρια του στα μάτια του, τον θεράπεψε κι αμέσως άνοιξαν τα μάτια του, φωτίστηκε με Άγιο Πνεύμα, πίστεψε στο Χριστό και από τρομερός διώχτης του χριστιανισμού έγινε ο θερμότερος κήρυκας του Ευαγγελίου. Από την Δαμασκό πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου γνωρίστηκε με άλλους χριστιανούς, κηρύττοντας τον λόγο του θεού. Οι Ιουδαίοι όμως τον καταδίωκαν για να τον σκοτώσουν και έτσι αυτός αναγκάστηκε να φύγει για την Καισαρεία της Παλαιστίνης και αργότερα με τον Βαρνάβα για την Αντιόχεια της Συρίας, όπου οι οπαδοί του Χριστού πήραν για πρώτη φορά το όνομα χριστιανοί. Ακόμα εκεί ο Απόστολος Παύλος κατέστρωσε το σχέδιο για την διάδοση και την εξάπλωση του χριστιανισμού. Για τον σκοπό αυτό διάλεξε μεγάλες πόλεις και έκανε 4 περιοδείες. Στις 29 Ιουνίου του 67 πέθανε (σταυρώθηκε) στην Ρώμη

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Κύμη, το μπαλκόνι του Αιγαίου

Παλαιότερα ονομαζόταν και Κούμη. Κάποιοι φιλόλογοι υποστηρίζουν ότι είναι παραφθορά του αρχαίου «Κώμη», άλλοι το συνδέουν με το όνομα μιας αμαζόνας και άλλοι, ότι η ρίζα της λέξης ανάγεται στο ουσιαστικό «κύμα». Δεδομένη θεωρείται από τους επιστήμονες Έλληνες και ξένους, η ιστορική σχέση μεταξύ Ευβοϊκής Κύμης και Κύμης στην Καμπανία, της πρώτης δηλαδή ελληνικής αποικίας στην Ιταλία. Εκεί οι Ευβοείς έφθασαν το 750 περίπου π.Χ. και ανάμεσα στα άλλα έφεραν μαζί τους και τους γραπτούς χαρακτήρες του ευβοϊκού αλφάβητου, βάσει του οποίου οι ντόπιοι δημιούργησαν μετέπειτα το λατινικό αλφάβητο.

Ιστορία
Οι μέχρι στιγμής ανασκαφές έχουν φέρει στην επιφάνεια λείψανα υστεροελληνικού και γεωμετρικού οικισμού, δηλαδή της εποχής των αποικισμών. Την περίοδο της δυτικής κυριαρχίας στην Εύβοια (1204-1470) η Κύμη είναι γνωστή ως λιμάνι (porto Ckimi). Την τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας, αναπτύσσεται οικονομικά, χάρη στην παραγωγή και το εμπόριο του κρασιού. Κατά την επανάσταση του 1821, στην οποία παίρνει μέρος, υφίσταται μεγάλες καταστροφές. Από την δεκαετία του 1830 μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα, η Κύμη γνωρίζει μια περίοδο οικονομικής ακμής, λόγω του εμπορίου των τοπικά παραγομένων γεωργικών προϊόντων (κρασί, λάδι, μετάξι) αλλά και κάρβουνου. Ειδικά οι εξαγωγές κρασιού, κυρίως προς την Γαλλία, ευνοούν την συσσώρευση πλούτου στην Κύμη, πλούτου που κατά ένα μεγάλο μέρος διατίθεται στην κατασκευή πολυτελών σπιτιών. Την περίοδο αυτή δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης ένα στυλ αρχιτεκτονικής με τοπικά χαρακτηριστικά. Κατά τον 20ο αιώνα, μοιραία, ο τοπικός χαρακτήρας της οικονομίας και του πολιτισμού της υποχωρεί για να ενσωματωθεί σε μια ευρύτερη ενότητα με εθνικά χαρακτηριστικά.

Αξιοθέατα
Μέσα στην Κύμη τα αξιοθέατα είναι πολλά. Πρώτα-πρώτα μια απλή περιδιάβαση «έτσι χωρίς πρόγραμμα» αποκαλύπτει στον επισκέπτη ένα σημαντικό επαρχιακό κέντρο με το δικό του ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ που κρατάει σε πείσμα των καιρών, αρκετά στοιχεία από το πλούσιο ιστορικό παρελθόν του. Δεν είναι λίγα τα παλιά σπίτια, κάποια από αυτά προσεκτικά αναπαλαιωμένα, που εντυπωσιάζουν. Λεπτομέρειες όπως οι σιδεριές των μπαλκονιών, τα φουρούσια, οι κτητορικές επιγραφές κ ά τονίζουν αυτήν την πολύτιμη ιστορική-αισθητική διάσταση.
Ανάμεσα σ’ αυτά τα κτήρια το Δημαρχείο και το Λαογραφικό Μουσείο, που θεωρείται από τα καλύτερα του είδους του πανελλαδικά. Ο επισκέπτης μπορεί να δει μοναδικά καλλιτεχνήματα, κυρίως υφαντά και κεντητά από την εποχή της μεγάλης οικονομικής ακμής της Κύμης, τον 19ο αιώνα. Ακόμα μια πλήρη ενδυματολογική σειρά από τοπικές φορεσιές, καθώς και διάφορα παραδοσιακά σκεύη.
Ο Ναός της Παναγίας της Λιαουτσάνισσας, στο νοτιοδυτικό άκρο της κωμόπολης, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το τέμπλο και ο άμβωνας είναι έργο του μαρμαρογλύπτη από την Τήνο, Ιωάννη Χαλεπά, πατέρα του ιδιοφυούς Γιαννούλη Χαλεπά. Στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, μπορεί κανείς να θαυμάσει τον περίτεχνο λειτουργικό επιτάφιο του 14ου αιώνα. Πολύ κοντά στην Κύμη, βρίσκεται και η ιαματική πηγή του Χωνευτικού, της οποίας το νερό φημίζεται για την ευεργετική του επίδραση στις περιπτώσεις νεφροπαθειών.
Ο ιδιόμορφος δρόμος Παραλίας –Κύμης (μήκους 4 χλμ), χαραγμένος πριν ενάμισι περίπου αιώνα, με τις συνολικά 52 στροφές του. Στο τεχνητό λιμάνι της Παραλίας, από τα μεγαλύτερα της χώρας, γίνονται οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και εξυπηρετείται η γραμμή Κύμη-Σκύρος. Τέλος στην Κύμη υπάρχει το πατρικό σπίτι του Γεωργίου Παπανικολάου, καθώς εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε, ο διάσημος γιατρός-ερευνητής, που επινόησε το PAP-TEST σώζοντας εκατομμύρια γυναίκες από τον καρκίνο της μήτρας.

Προϊόντα με τοπικό χρώμα
Τα «κουκουλάρικα κάντρα», χειροτεχνήματα φτιαγμένα από κουκούλια, είναι το πιο αντιπροσωπευτικό προϊόν παραδοσιακής τέχνης της περιοχής, Ήδη ο συνεταιρισμός γυναικών που ασχολούνται με αυτή την μορφή δημιουργίας επεκτείνει τις δραστηριότητες του και στους τομείς παραγωγής και εκτροφής του μεταξοσκώληκα.
Από τα αγροτικά προϊόντα της Κύμης, τα σύκα είναι φημισμένα παντού και αποτελούν προϊόν ονομασίας προέλευσης. Θα τα βρείτε εύκολα συσκευασμένα και χύμα. Εξίσου φημισμένα είναι και τα τοπικά γλυκά: ο μπακλαβάς, τα αμυγδαλωτά, αλλά και τα γλυκά από μούστο, σουτζούκια, χαϊμαλιά και παστοκύδωνο. 

Γύρω περιοχή
Ο Οξύλιθος, με χαρακτηριστικό τους τρεις μικρούς βυζαντινούς ναούς, το Βίταλο που υπάρχει το μουσείο λιγνίτη, οι Καλημεριάνοι, με το παραδοσιακό πανηγύρι τους τον Δεκαπενταύγουστο, όπου προσφέρεται στους επισκέπτες στιφάδο, η Πλατάνα με την γραφική παραλία και το ιστορικό «Μουράγιο», η Ενορία, το χωριό των ναυτικών, οι Ταξιάρχες, όπου έχει αναπτυχθεί η παραδοσιακή τέχνη της καλαθοπλεκτικής, το Στόμιο, με τον αναπτυσσόμενο τουριστικό οικισμό και τέλος το Σουτσίνι, η Μουρτερή, ο Τσίλαρος, με τις καθαρές αμμουδιές τους και τα διαυγή νερά τους.


Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Είναι βλίτο…

Το χορταρικό του καλοκαιριού

Το βλίτο ή γλίντρο ή βλιταράκι, αλλά και «κουτόχορτο» είναι ελαφρώς παχύφυλλο φυτό της οικογένειας των αμαραντιδών, που απαριθμεί πάνω από 50 είδη. Συνήθως φυτρώνει μόνο του σε κήπους και χωράφια, αλλά υπάρχει και η συστηματική καλλιέργεια του. Υπάρχουν δυο τρόποι συλλογής του, ή κομμένο με τα κοτσάνια ή τσιμπητό, κομμένα δηλαδή μόνο τα βλαστάρια. Έχει χαρακτηριστική χορτώδη, γήϊνη, δροσερή γεύση και ελάχιστες θερμίδες. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, Β6, Ε και C και ιχνοστοιχεία, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Περιέχει ακόμα ασβέστιο που όμως δεν είναι εύκολα απορροφήσιμο, λόγω του οξαλικού οξέως που επίσης περιέχει. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατανάλωσής του είναι βραστό με κολοκυθάκια, πατάτες, στρίφνο ή άλλα λαχανικά. Είναι όμως γευστικότατο και γιαχνιστό με ντομάτα, αλλά και σε πίτα. Ταιριάζει πάρα πολύ με το σκόρδο. Αποφεύγετε να ξαναζεσταίνετε τα βλίτα καθώς τα νιτρικά άλατα. του μετατρέπονται σε νιτρώδη, που είναι επιβλαβή.

Βλίτα και κολοκυθάκια βραστά

Η χαρακτηριστικότερη σαλάτα του καλοκαιριού, που ταιριάζει πολύ με ψάρι και θαλασσινά, αλλά συνοδεύει ωραία και ένα πιάτο με κρέας.

Υλικά
1 κιλό βλίτα
2-3 κολοκυθάκια
ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού
σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι.
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τα βλίτα από τα χονδρά κοτσάνια, τα κίτρινα φύλλα και τα πλένετε καλά. Κόβετε τις άκρες από τα κολοκυθάκια και τα πλένετε.
Σε φαρδιά κατσαρόλα βάλτε νερό και αλάτι κι όταν κοχλάσει προσθέτετε τα βλίτα και τα κολοκυθάκια ολόκληρα. Βράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε πιατέλα. Κόβετε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες και τα βάζετε γύρω-γύρω στα βλίτα. Αλατίζετε και πασπαλίζετε με το σκόρδο. Χτυπάτε το λάδι με τον χυμό λεμονιού και περιχύνετε τα βλίτα και τα κολοκυθάκια

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Οδοντόβουρτσα και Βούρτσισμα Δοντιών

 Με αφορμή το γεγονός ότι, στις 26 Ιουνίου 1498 οι Κινέζοι εφεύραν την οδοντόβουρτσα, μερικές συμβουλές για την επιλογή της σωστής οδοντόβουρτσας και του σωστού βουρτσίσματος των δοντιών.
Διαλέγοντας οδοντόβουρτσα
- Προτιμήστε μια οδοντόβουρτσα με σχετικά μικρή κεφαλή για να μπορεί να φτάνει μέχρι το βάθος του στόματος και σε όλες τις γωνιές των δοντιών.
- Διαλέξτε μια με μαλακές τρίχες, για να μην πληγώνονται τα ούλα. Η ιδέα ότι όσο πιο σκληρή είναι η οδοντόβουρτσα, τόση περισσότερη πέτρα βγάζει δεν ευσταθεί.
- Είναι προτιμότερο η οδοντόβουρτσα να έχει ανατομική λαβή, καθώς επιτρέπει να γίνεται το βούρτσισμα σταθερότερο και χωρίς να ασκείτε μεγάλη ένταση.
- Αλλάζετε συχνά την οδοντόβουρτσα. Μια μέση διάρκεια χρήσης είναι το τρίμηνο.
- Διαλέξτε οδοντόβουρτσα με ειδική επιφάνεια και για τον καθαρισμό της γλώσσας.
- Δοκιμάστε και τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, είναι πιο άνετες και πιο αποδοτικές.
Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ιδίως εκείνες που περιστρέφεται η κεφαλή τους έχουν την ικανότητα να αφαιρούν περισσότερη πέτρα από κάθε σημείο του δοντιού.
Σωστό βούρτσισμα
- Βουρτσίζουμε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα τα δόντια μας, ενώ η διάρκεια του σωστού βουρτσίσματος είναι τουλάχιστον δυο λεπτά.
- Για το σωστό βούρτσισμα, τοποθετείστε την οδοντόβουρτσα στο σημείο που ενώνονται τα ούλα με τα δόντια, ούτως ώστε ταυτόχρονα με το βούρτσισμα των δοντιών, να γίνεται και μάλαξη και καθαρισμός των ούλων. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται τόσο για το εσωτερικό, όσο και για το εξωτερικό των δοντιών.
- Πρέπει ακόμα να βουρτσίζουμε και την γλώσσα με το ειδικό σημείο της οδοντόβουρτσας, καθώς κι εκεί υπάρχουν μικρόβια.


Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Καύσωνας: Οδηγός …επιβίωσης

- Τις ημέρες με αυξημένη ζέστη καλό είναι να αποφεύγεται η απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες (11:00-17:00), αλλά και η έντονη σωματική δραστηριότητα και οι βαριές χειρωνακτικές εργασίες
- Μειώνουμε τις μετακινήσεις στο ελάχιστο, ενώ διατηρούμε τους χώρους του σπιτιού ή της εργασίας σε δροσερή θερμοκρασία, είτε τεχνικά, με την βοήθεια κλιματιστικών ή ανεμιστήρων, είτε φυσικά με σκιάστρα ή με την δημιουργία ρεύματος, όπου αυτό είναι εφικτό.
- Στις μετακινήσεις μας με τα πόδια, προτιμάμε σκιερές οδούς και χρησιμοποιούμε καπέλο και ομπρέλα.
- Φοράμε ανοιχτόχρωμα, ελαφρά και φαρδιά ρούχα, για να δημιουργείται στρώμα αέρος μεταξύ σώματος και ρούχων.
- Πίνουμε πολύ δροσερό νερό και φυσικούς χυμούς, ενώ αποφεύγουμε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και αναψυκτικών με ζάχαρη
- Αποφεύγουμε την κατανάλωση «βαρειών» φαγητών, πλούσιων σε λιπαρά. Τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά και εύπεπτα. Ιδανική λύση είναι τα φρούτα και οι σαλάτες από φρέσκα λαχανικά.
- Κάνουμε πολλά χλιαρά ντους στην διάρκεια της ημέρας. Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο το χλιαρό νερό δροσίζει.
- Αυξήστε την κατανάλωση αλατιού (αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας)
- Η θάλασσα παρουσιάζεται ως ιδανική λύση της μέρες του καύσωνα. Ωστόσο δώστε προσοχή στις μετακινήσεις, αποφύγετε την ηλιοθεραπεία τις ιδιαίτερα θερμές μέρες της ημέρας (12:00-16:00) και καθίστε σε σκιερό μέρος όταν βγείτε από την θάλασσα.
- Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ), αλλά και οι ηλικιωμένοι πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για τυχόν αλλαγή της φαρμακευτικής τους αγωγής.
- Τέλος ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δίνεται στα πολύ μικρά παιδιά και στα νεογνά.
Πρέπει να είναι ντυμένα ελαφρά, με ελεύθερα τα χέρια και τα πόδια και σε καμιά περίπτωση φασκιωμένα. Μάλιστα, τις μέρες του καύσωνα εκτός από το γάλα, πρέπει να λαμβάνουν και άλλα υγρά, όπως χαμομήλι ή νερό. Επίσης πρέπει να τα βρέχουμε στο σώμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ουφ, ζέστη έσκασα….

Βρισκόμαστε προ των πυλών του πρώτου καύσωνα του καλοκαιριού. Πως τον αντιμετωπίζουμε. 
Η μόνωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για ένα δροσερό σπίτι και καλό είναι να υπάρχει από την κατασκευή του σπιτιού, εάν όχι προσπαθούμε να την δημιουργήσουμε ή να την ενισχύσουμε.
Σκιάζουμε λοιπόν όσο γίνεται περισσότερο το σπίτι μας, κατεβάζοντας τις ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας, τις τέντες, τα στόρια ή τα ρολά και τα ανοίγουμε μετά την δύση του ηλίου και όλο το βράδυ. Τα φυτά και τα δέντρα στα μπαλκόνια και την ταράτσα δημιουργούν μια αίσθηση δροσιάς και σκιάζουν ταυτοχρόνως.
Μέσα στο σπίτι ένας υγιεινός τρόπος δροσίσματος, είναι οι ανεμιστήρες και ιδίως οι ανεμιστήρες οροφής, που διαχέουν την δροσιά και τον αέρα σ’ όλο το δωμάτιο. Εάν παρόλα αυτά είστε θιασώτες του κλιματιστικού ας φροντίσετε για κάποιους ιδιαίτερους κανόνες από την αγορά του ακόμα.
Οι ανάγκες της ψυχτικής ισχύος (μετρώνται σε BTU) που απαιτούνται είναι ανάλογες πάντοτε των διαστάσεων του χώρου που θέλουμε να ψύξουμε. Ένας πρακτικός τρόπος υπολογισμού είναι ο εξής: Διαιρούμε τα τετραγωνικά δια 2 και πολλαπλασιάζουμε με το 1000. πχ για ένα χώρο 30 τμ θέλουμε 30:2=15 15Χ1000=15000 Άρα το κλιματιστικό πρέπει να είναι 10000-15000 BTU
Το μεγαλύτερης ισχύος, θα μας παγώνει υπερβολικά και το μικρότερης θα καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ρεύματος, χωρίς να μπορεί να ψύξει σωστά τον χώρο.
Επίσης βάζουμε το κλιματιστικό σε μια μέτρια θερμοκρασία 20-22 βαθμούς και όχι σε πολύ χαμηλές γιατί θα καταναλώνει ρεύμα. Αγοράζουμε κλιματιστικό κάποιας επώνυμης μάρκας και αφού μελετήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως: την ασφάλειά του, την εγγύηση που παρέχεται, το φίλτρο που χρησιμοποιεί (προτιμήστε με βιολογικό φίλτρο), αλλά ακόμα και την εμφάνισή του (εάν ταιριάζει με την αισθητική του χώρου μας) και τέλος την τιμή του ως παράμετρο και ως συνάρτηση όλων των ανωτέρω.
Οι μετακινήσεις μας εκτός σπιτιού, κατά τις ζεστές μέρες είναι προτιμότερο να γίνονται πρωινές ή απογευματινές ώρες και είναι φρόνιμο να αποφεύγονται αν δεν είναι απολύτως απαραίτητες, σε ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.
Τα ρούχα μας πρέπει να είναι λεπτά, βαμβακερά που απορροφούν τον ιδρώτα και ανοιχτόχρωμα. Χρησιμοποιούμε κατά την έξοδό μας καπέλο, απορροφητικά γυαλιά, και ομπρέλα ιδίως για τα μικρά παιδιά, ενώ χρειάζεται πάντα να έχουμε μαζί μας ένα μπουκάλι με δροσερό νερό.
Κάνουμε πολλά δροσιστικά μπάνια καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει ελαφρά γεύματα χωρίς σάλτσες και καρυκεύματα με έμφαση στο ψάρι, στα λαχανικά και στα φρούτα της εποχής, όπως και στην πρόσληψη πολλών δροσερών υγρών και ιδιαιτέρως νερού ή χυμού.


Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Τρέχει ο ιδρώτας σαν ποτάμι…

Η ζέστη, η άσκηση, η σωματική εργασία, το άγχος, η νευρικότητα είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλουν στην αυξημένη εφίδρωση. Για τους περισσότερους από μας ο ιδρώτας αποτελεί ένα ενοχλητικό και αντιαισθητικό πρόβλημα κι όμως δεν είναι παρά μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, μέσω της οποίας ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματος. Καθώς η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει το νευρικό σύστημα μέσω των εκκρινών αδένων αποβάλλει υγρό που αποτελείται από νερό, ουρικό οξύ, κρεατινίνη και ανόργανα άλατα, ούτως ώστε με την εξάτμιση να πέσει και η θερμοκρασία του οργανισμού. Στο σώμα μας υπάρχουν 2,5-3,5 εκατομμύρια ιδρωτοποιοί αδένες, που διακρίνονται σε εκκρινείς (εκκρίνουν ιδρώτα) και αποκρινείς αδένες (εκκρίνουν βακτήρια). Τα πιο εμφανή σημεία εφίδρωσης είναι οι μασχάλες, το μέτωπο, οι παλάμες και τα πόδια. Ο ιδρώτας κατ’ αρχάς είναι άοσμος, η δυσάρεστη μυρωδιά του παράγεται και επηρεάζεται από τον αέρα, τις τροφές, τα ποτά, τα φάρμακα, την διάθεση και τέλος τα βακτήρια που απεκκρίνονται.
Τρόποι αντιμετώπισης της κακοσμίας του ιδρώτα:
- Κάντε καθημερινά ένα ή και δυο ντους
- Μετά το ντους σκουπίστε επιμελώς τις μασχάλες και τα πόδια ανάμεσα στα δάχτυλα, καθώς με την υγρασία οι μικροοργανισμοί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης
- Χρησιμοποιήστε το αποσμητικό με φειδώ. Είναι προτιμότερα αυτά χωρίς άρωμα.
-Προτιμήστε ρούχα ανοιχτόχρωμα και βαμβακερά που απορροφούν τον ιδρώτα
και αφήνουν το δέρμα να αναπνέει.
- Το καλοκαίρι φορέστε παπούτσια ανοιχτά (πέδιλα) που επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει και προτιμήστε τα κατασκευασμένα από φυσικό δέρμα.
- Αποφύγετε να καταναλώνετε βαριά φαγητά με καρυκεύματα και σάλτσες, αλλά και καφεϊνούχα και αλκοολούχα ποτά.



Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Φάτε μάτια ψάρια …

Η καλύτερη εποχή να φάμε κάτι «ελαφρύ» στο σπίτι ή στο ταβερνάκι της παραλίας, και τι καλύτερο από ψάρι. Για να μην καταλήξει όμως το γεύμα «βαρίδι» μερικές συμβουλές για φρεσκάδα, ποιότητα και ασφάλεια στην κατανάλωσή τους.

Επιλέγοντας τα φρέσκα:
- Τα μάτια τους πρέπει να εξέχουν και να είναι διάφανα
- Η οσμή πρέπει να είναι ελαφριά και ευχάριστη
- Τα βράγχια πρέπει να είναι έντονα κόκκινα και υγρά
- Τα λέπια πρέπει να γυαλίζουν αλλά και να μην αποκολλώνται εύκολα
- Το κρέας δεν πρέπει να είναι μαλακό αλλά όσο το δυνατόν πιο «σφιχτό»
- Το δέρμα δεν πρέπει να έχει αλλοιωμένο χρώμα
- Τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά και να κινούνται αν τους ρίξετε λεμόνι, να έχουν κέλυφος καθαρό και η σάρκα να μην έχει αποκολληθεί από αυτό
- Οι γαρίδες και οι καραβίδες πρέπει να έχουν ευχάριστη μυρωδιά και τα πόδια τους να είναι προσκολλημένα στο σώμα.
- Αποφύγετε  να τρώτε ωμά οστρακοειδή (στρείδια κ ά) και προτιμήστε να είναι μαγειρεμένα.

Στην ταβέρνα:
- Φροντίστε να διαλέγετε εσείς αυτά που θα σας μαγειρέψουν και παρακολουθήστε αν μαγειρεύουν ότι επιλέξατε.
- Αποφύγετε τα τηγανητά, τα παραψημένα ή τα περιχυμένα με σάλτσες και καρυκεύματα, καθώς είναι ένας εύκολος τρόπος να «ξανασερβίρονται».
- Επιλέγετε είδη ψαριών που μπορείτε να αναγνωρίσετε οπτικά και βέβαια αναγνωρίζετε την γεύση τους
- Ζητήστε ψαρομεζέδες που σερβίρονται ζεστοί και όχι κρύα πιάτα
- Τα φτηνά ψαράκια (σαρδέλα, γαύρος, μαριδάκι κ ά) λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης είναι και πιο φρέσκα.


Καλαμαράκια τηγανιτά

Υλικά
1 κιλό καλαμαράκια
Αλάτι
Αλεύρι
Eλαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Καθαρίζετε και πλένετε τα καλαμαράκια. Κόβετε τα πλοκάμια σε δυο-τρία κομμάτια και το σώμα σε ροδέλες και τα βάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Τα αλατίζετε και τ’ αλευρώνετε καλά. Ζεσταίνετε σε βαθύ τηγάνι αρκετό λάδι. Όταν κάψει καλά, ρίχνετε μέσα μερικά καλαμαράκια. Τα τηγανίζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ξανθύνουν. Για να είναι μαλακά τα καλαμαράκια και να έχουν ωραίο χρυσόξανθο χρώμα, πρέπει να τηγανιστούν σε καυτό και μπόλικο λάδι και σε δυνατή φωτιά. Το αργό τηγάνισμα και το λίγο λάδι τα σκληραίνει.    

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ημέρα Μουσικής

Η μουσική είναι μια από τις καλές τέχνες, η τέχνη που συνδυάζει τους ήχους, σύμφωνα με ορισμένους φυσικούς κι αισθητικούς νόμους, δημιουργώντας στον άνθρωπο ευχάριστα συναισθήματα. Με την ευχαρίστηση και την γοητεία που σκορπά στην ανθρώπινη ψυχή, με τα ωραία και υψηλά αισθήματα που γεννάει, με τον ενθουσιασμό και την χαρά που δημιουργεί η μουσική θεωρείται μια από τις πιο αγαπημένες τέχνες του ανθρώπου. Στην χαρά και στην λύπη του, όταν ξεκουράζεται και όταν εργάζεται και σε άλλες στιγμές, θυμάται την μουσική. Συχνά νιώθει να παίρνει δύναμη, καθώς ψιθυρίζει μια μικρή μελωδία. Μα δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που αγαπούν την μουσική, ακόμα και τα ζώα, προπάντων τα ωδικά πτηνά, εκδηλώνουν με μελωδικές φωνές, την χαρά τους την λύπη τους ή άλλα τους αισθήματα. Αριστοτέχνης της μουσικής το καλλικέλαδο αηδόνι σκορπά τις αμίμητες μελωδίες του, την άνοιξη μέσα στις ρεματιές, ενώ το συνοδεύει η μουσική της φύσης, το γλυκό θρόισμα των φύλλων και το κελάρυσμα των νερών. Η φύση το δίχως άλλο στάθηκε ο πρώτος δάσκαλος της μουσικής στον άνθρωπο. Κι ίσως το φύσημα του ανέμου ανάμεσα σ’ ένα καλαμιώνα παρακίνησε τον άνθρωπο να φτιάξει την πρώτη φλογέρα. Διάφορα μουσικά όργανα (φλογέρες, τύμπανα κλπ) που βρέθηκαν σε πανάρχαιους τάφους, μαρτυρούν την αγάπη των πρωτόγονων ανθρώπων στην μουσική που την θεωρούσαν τέχνη θεϊκή ή δώρο των θεών.



Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Η καταστροφή των Ψαρών

Στις 20 Ιουνίου του 1824 γράφεται μια από τις τραγικότερες σελίδες στην ιστορία του επαναστατικού αγώνα των σκλαβωμένων Ελλήνων.
Τα Ψαρά είναι νησί στα βορειοδυτικά  της Χίου και σε απόσταση 18 χιλιόμετρα από αυτήν. Οι Ψαριανοί κατά την επανάσταση του ’21 ανέπτυξαν ισχυρό στόλο και πήραν μέρος σε όλες τις ναυμαχίες. Οι Ψαριανοί Κανάρης, Παπανικολής, Πιπίνος, Βρατσάκος υπήρξαν απαράμιλλοι αγωνιστές και μπουρλοτιέρηδες. Οι Τούρκοι που είχαν αντιληφθεί το σπουδαίο ρόλο του ναυτικού των Ψαρών, προσπαθούν να εξουδετερώσουν την δράση του. Έτσι ο Χοσρέφ πασάς επικεφαλής μεγάλης δύναμης προσέγγισε στα Ψαρά. Στην γενική συνέλευση για την αντιμετώπιση των τουρκαλβανών, αποφάσισαν να αγωνιστούν δυστυχώς στην ξηρά παρά τις αντιρρήσεις του Κανάρη, αχρηστεύοντας ουσιαστικά το στόλο τους. Οι Τούρκοι κατάφεραν να αποβιβάσουν στρατό στο νησί και μετά από σκληρές μάχες κατόρθωσαν να καταβάλουν τους υπερασπιστές του νησιού και να επιδοθούν στην σφαγή, την λεηλασία και την καταστροφή της νήσου. Τα Ψαρά δεν υπήρχαν πια. Στο ηρωικό νησί δεν έμεινε παρά η καταστροφή και η ερημιά. Το πλήγμα ήταν πολύ μεγάλο για το αγωνιζόμενο έθνος. Η καταστροφή των Ψαρών, προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και συμπαράσταση που εκφράστηκε είτε μέσω καλλιτεχνικών δημιουργημάτων, είτε μέσω πολιτικών διαβημάτων. Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραψε το περίφημο επίγραμμα του:
«Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
περπατώντας η δόξα μονάχη
μελετά τα λαμπρά παλικάρια
και στην κόμη στεφάνι φορεί
γινομένο από λίγα χορτάρια
που ’χαν μείνει στην έρημη γη».

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Άγγελος Σικελιανός

Στις 19 Ιουνίου του 1951 πέθανε στα 67 του χρόνια ο μεγάλος μας λυρικός ποιητής
Γεννήθηκε το 1884 στην Λευκάδα. Σε ηλικία μόλις 23 ετών, έγραψε την πρώτη του ποιητική συλλογή τον «Αλαφροΐσκιωτο». Στην διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, στους οποίους πήρε μέρος, έγραψε ωραία πατριωτικά ποιήματα, που δημοσιεύθηκαν σ’ εφημερίδες και περιοδικά Κατόπιν δημοσίευσε αποσπάσματα από το «Πάσχα των Ελλήνων», το «Δελφικό Λόγο» τους «Διθυράμβους του ρόδου» κ ά. Πιστεύοντας στην αδελφοσύνη μεταξύ των λαών, συνέλαβε το σχέδιο να αναστήσει την Δελφική Αμφικτιονία. Έτσι μαζί με την Αμερικανίδα σύζυγό του Εύα, το 1927 και το 1930, οργανώνουν τις «Δελφικές Γιορτές», με παραστάσεις αρχαίων τραγωδιών, με αγώνες και με εκθέσεις έργων λαϊκής τέχνης, που προκάλεσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Όταν το 1943 το σκλαβωμένο γένος κήδεψε τον εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά, ο Σικελιανός σήκωσε στην πλάτη το φέρετρο και το ποίημα που απήγγειλε στον επικήδειο αποτελεί αιώνιο πανεθνικό σάλπισμα λευτεριάς.
«Ηχείστε οι σάλπιγγες!... Καμπάνες βροντερές,
δονείστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα!...
Βογκήξτε τύμπανα πολέμου!... Οι φοβερές
σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα!..
Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα…».

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Μελοπιτάκια με ανθότυρο

Το γλυκισματάκι που στάζει μέλι

Υλικά
200 γρ φύλλο σφολιάτας
250 γρ ανθότυρο
2 κ σ γιαούρτι
1 αυγό
2-3 κ σ ζάχαρη
ξύσμα λεμονιού
μέλι

Εκτέλεση
Χτυπάτε το ανθότυρο με την ζάχαρη, προσθέτετε το αυγό, το γιαούρτι και το ξύσμα λεμονιού. Ανοίγετε την ζύμη σε λεπτό φύλλο και την κόβετε σε τετράγωνα κομματάκια με το ειδικό εργαλείο ή με κουπ-πατ. Βάζετε σε κάθε τετραγωνάκι μια κουταλιά από την γέμιση. Υγραίνετε γύρω- γύρω τις άκρες με νερό, διπλώνετε και πατάτε με πιρούνι για να κλείσουν. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη και η γέμιση. Βάζετε τα μελοπιτάκια σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν. Αφήνετε να κρυώσουν και περιχύνετε με μέλι

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Αλλαγές στα εισιτήρια των ΜΜΜ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, από τον Σεπτέμβριο θα ισχύσουν νέες τιμές κομίστρων σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό, Ηλεκτρικό, Τραμ και Προαστιακό. Συγκεκριμένα:
- Νέο ενιαίο εισιτήριο για όλα τα μέσα μεταφοράς αξίας 1,20  με διάρκεια 1 ώρας και 10 λεπτών, θα αντικαταστήσει το εισιτήριο των 1,40 και διαρκείας 1 ώρας και 30 λεπτών.
- Καταργείται το εισιτήριο των 1,20  που ίσχυε για λεωφορεία και τραμ.
- Θεσπίζεται ενιαία κάρτα  για όλα τα ΜΜΜ που θα κοστίζει 30 ευρώ, (φοιτητική 15 ευρώ), που θα αντικαταστήσει την κάρτα για όλα τα ΜΜΜ αξίας 45 ευρώ και εκείνη που ήταν για 3 μέσα μεταφοράς αξίας 20 ευρώ. 

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Καλοκαίρι στην πόλη

Μέσα Ιουνίου και η λήξη της σχολικής χρονιάς είναι πλέον γεγονός. Οι διακοπές όμως για τους περισσότερους από εμάς δεν έχουν αρχίσει ακόμα. Το παιδί αναγκαστικά θα μείνει μόνο του στο σπίτι. Κι εδώ αρχίζει η αγωνία και ο πανικός των γονιών, καθώς αναζητούν τρόπους απασχόλησης για τα παιδιά.
- Εξασφαλίστε κοινό χρόνο με τα παιδιά. Συχνά οι γονείς καταφεύγουν σε καταναλωτικές υπερβολές, «για να έχουν κάτι να ασχολούνται τα παιδιά», απενοχοποιούμενοι για τον χρόνο που αδυνατούν να τους χαρίσουν. Ο ουσιαστικός χρόνος που θα περάσει ο γονιός με το παιδί είναι καθοριστικός.
- Εντάξτε το παιδί στην καθημερινότητά σας. Πάρτε το μαζί σας στο σούπερ μάρκετ, την τράπεζα ή στο ταχυδρομείο, στο φαρμακείο, στα ψώνια σας, ίσως-ίσως ακόμα και στην δουλειά σας. Οι εμπειρίες που θα αποκτήσει από τα ερεθίσματα που θα δεχθεί είναι ποικίλες και εποικοδομητικές. Διευρύνουν τους ορίζοντες της μάθησής του και ανάλογα με την ηλικία του, ανοίγουν ένα παράθυρο στο πώς λειτουργεί η καθημερινότητά μας, ενώ εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του, μαθαίνει την αξία των πραγμάτων αντιστοιχώντας την με τα χρήματα, μαθαίνει πως λειτουργεί το ΑΤΜ, ή πως στέλνουμε ένα γράμμα κλπ.
- Περάστε δημιουργικά τον χρόνο μαζί τους αξιοποιώντας τον, αλλά και γιατί όχι, αναδεικνύοντας και τα ταλέντα τους. Μαγειρεύεστε, διαμορφώστε το δωμάτιό του, κατασκευάστε μικροπράγματα (κοσμήματα, διακοσμητικά, δώρα, κεντήματα κλπ), ζωγραφίστε σε πέτρα, γυαλί κ ά. δημιουργήστε λευκώματα, λύστε σταυρόλεξα- Sudoku. Επισκεφτείτε μαζί του Μουσεία, ή βιβλιοθήκες. Ασχοληθείτε με τον αθλητισμό, την κολύμβηση, την γυμναστική, την γιόγκα.
- Το καλοκαίρι είναι η εποχή, που ο περισσότερος χρόνος ξοδεύεται από τα παιδιά, μπροστά στην τηλεόραση, στον Η/Υ ή στα video games. Τις περισσότερες μάλιστα φορές κάνοντας κατάχρηση του χρόνου αυτού δεν «ξεκολλάνε» από αυτά. Στους γονείς επαφίεται η πρώτη ευθύνη να οργανώσουν σωστά τον χρόνο των παιδιών. Είναι βέβαια υπερβολή να απαιτούμε από τα παιδιά να διαβάζουν συνέχεια κάποιο βιβλίο, ή να γράφουν και να επαναλαμβάνουν την ύλη της σχολικής χρονιάς.
- Το καλοκαίρι είναι η εποχή πρωτίστως της ξεκούρασης, της τεμπελιάς και του παιχνιδιού. Όμως ανάμεσα σ’ αυτά, μπορούν να βρουν χρόνο, το διάβασμα βιβλίων, η δημιουργική απασχόληση και πρωτίστως το παιχνίδι και η συναναστροφή με άλλα παιδιά. Και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσει ο γονέας στα παιδιά.



Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Στάζει…Μέλι

Το μέλι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από το νέκταρ και την γύρη των λουλουδιών ή από τις εκκρίσεις (μελιτώματα) που προέρχονται από ζωντανά μέρη των φυτών, τα οποία περισυλλέγουν οι μέλισσες, τα μεταφέρουν στις κυψέλες και αφού τα αναμείξουν με δικές τους ουσίες, τα αποθηκεύουν στις κηρήθρες, σφραγίζοντας τα με κερί. Την  εποχή αυτή οι μελισσοκόμοι «τρυγάνε» τις κηρήθρες συλλέγοντας το μέλι της χρονιάς.
Θρεπτικά συστατικά
Θεωρείται η πιο αγνή φυσική γλυκαντική ουσία, που εκτός της υπέροχης γεύσης του, προσφέρει πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού, ενώ ακόμα περιέχει, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, αλλά και βιταμίνες Α, Β2, Β3, Β6, C, Κ, φολικό οξύ. 
Ιδιότητες
Είναι φυσικό βακτηριοκτόνο, καθώς έχει αντισηπτικές ιδιότητες και αντιμικροβιακή δράση. Βοηθάει στην αντιμετώπιση των αλλεργιών έχει επουλωτική δράση σε εγκαύματα και πληγές, ιδίως το θυμαρίσιο μέλι, ενώ συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της αϋπνίας, καθώς ηρεμεί τα νεύρα. Τέλος βοηθάει στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος, γιατί αποτελεί φυσικό και ήπιο υπακτικό, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Επιλογή, αγορά και συντήρηση
Το μέλι είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν και έχει την ιδιότητα να απορροφά τις εξωτερικές οσμές. Ως εκ τούτου πρέπει να φυλάσσεται σε γυάλινες ή ανοξείδωτες συσκευασίες που κλείνουν αεροστεγώς και να τοποθετείται σε μέρη με ξηρό και σκοτεινό περιβάλλον. Για να είναι ωφέλιμο και να μην χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες, δεν πρέπει να έχει υποστεί θερμική ή άλλη επεξεργασία, παρά μόνο καθαρισμό από τυχόν ξένα σώματα, που μπορεί να έχουν πέσει μέσα κατά την διαδικασία της συλλογής του. Ενδείξεις ότι το μέλι δεν έχει επεξεργαστεί αποτελούν το χρώμα, η υφή και το άρωμά του. Το αγνό μέλι έχει, πολύ πιο σκούρο χρώμα, άρωμα έντονο και τέλος η υφή του είναι πολύ πιο πηκτή. Όταν δε η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή, το ακατέργαστο μέλι ζαχαρώνει.



Κοτόπουλο γλυκόξινο με μανιτάρια

Μια συνταγή με ασιατική νότα προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα 

Υλικά
6 μπουτάκια κοτόπουλου (κοπανάκια)
250 γρ μανιτάρια φρέσκα σε φετάκια
2 κ σ ελαιόλαδο
2 κ σ βούτυρο
½ κούπα μηλόξυδο
1 κ γ μέλι
1 κλαράκι δεντρολίβανο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα μπουτάκια μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα γυρίζετε σ’ ένα ταψί. Διαλύετε το μέλι στο μηλόξυδο και περιχύνετε τα κοτοπουλάκια. Αλατοπιπερώνετε βάζετε το δεντρολίβανο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να μείνουν με την σάλτσα τους. Ζεσταίνετε το βούτυρο στο τηγάνι, προσθέτετε τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα. Ρίχνετε 2 κ σ νερό, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε για λίγα λεπτά. Σερβίρετε μαζί με τα κοτοπουλάκια.


Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Βαθιά γαλάζια θάλασσα

Οδηγίες προς λουομένους για να μην τα θαλασσώσουμε:
- Αποφεύγουμε παραλίες απομονωμένες, απόκρημνες, με θολά και άγνωστα νερά. Δεν κολυμπάμε αν τα νερά έχουν χρώμα βαθύ πράσινο, έχουν πετρέλαιο, λάδια ή απόβλητα, ή υπάρχει λάσπη στο βυθό.
- Επιλέγουμε παραλίες που επιτηρούνται από ναυαγοσώστες, ενώ πριν κολυμπήσουμε διαβάζουμε με προσοχή τις τυχόν υπάρχουσες σημαίες ή και τους πίνακες υποδείξεων.
- Δεν μπαίνουμε στην θάλασσα, αν πνέουν ισχυροί άνεμοι που δημιουργούν υψηλά κύματα, αν βρέχει ή έχει ξεσπάσει καταιγίδα με κεραυνούς.
- Προστατευόμαστε από τον ήλιο σε σκιερά δέντρα ή ομπρέλα θαλάσσης. Χρησιμοποιούμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία, ανάμεσα 11:00 -16:00. Μπαίνουμε στο νερό τουλάχιστον 3 ώρες μετά το τελευταίο μας γεύμα. Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ, αν πρόκειται να κολυμπήσουμε, ενώ καταναλώνουμε πολλά υγρά και ιδίως δροσερό νερό.
 -  Εξασφαλίζουμε τα πράγματά μας από πιθανούς «ποντικούς της ακτής» και προσπαθούμε να κρατάμε οπτική επαφή, από την θάλασσα για να τα ελέγχουμε.
 - Δεν απομακρυνόμαστε από την ακτή και λογαριάζουμε τις δυνάμεις μας για την επιστροφή. Είναι προτιμότερο να κολυμπάμε παράλληλα προς την ακτή και να βγαίνουμε αμέσως έξω, αν κουραστούμε ή δεν αισθανόμαστε καλά.
- Αν τυχόν πάθουμε κράμπα δεν πανικοβαλλόμαστε, αλλά γυρίζουμε ανάσκελα και προσπαθούμε επιπλέοντας να βγούμε σιγά-σιγά προς την ακτή να ζητήσουμε βοήθεια. 
- Δεν εκτελούμε τις σωματικές μας ανάγκες μέσα στην θάλασσα.
- Αν η παραλία που κολυμπάμε έχει βραχάκια προσέχουμε να μην πατήσουμε αχινούς, που συνήθως φωλιάζουν εκεί. Ακόμα αποφεύγουμε σημεία που υπάρχουν τσούχτρες  Αν μας τσιμπήσει τσούχτρα, και δεν έχετε αντισταμηνικό ή αμμωνία, βάλτε στο σημείο του τσιμπήματος καθαρή άμμο.
- Δεν πετάμε σκουπίδια στην θάλασσα ή στην ακτή. Τα μαζεύουμε και τα βάζουμε στους ειδικούς κάδους.



Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Παρασκευή και 13

Παρασκευή, 13 και πανσέληνος, τρία σε ένα θα λέγαμε.
Και αρχίζουν οι μελλοντολόγοι, οι αστρολόγοι και οι διάφοροι λογής λόγοι, αποφράδα ημέρα από όπου και να την δεις. Είναι η πρώτη φορά; Γιατί φαντάζομαι ότι έχει ξαναγίνει εκατοντάδες χιλιάδες φορές. Την απομυθοποιούμε και ησυχάζουμε λοιπόν.

Ξεκινώντας από τον αριθμό 13,  υπάρχουν οι δοξασίες ότι ο Ιούδας ο Ισκαριώτης ήταν ο δέκατος τρίτος συνδαιτυμόνας στον Μυστικό Δείπνο, αλλά ήταν και ο δέκατος τρίτος μαθητής του Χριστού, Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στο θηρίο και τον Αντίχριστο, τα δύο δημιουργήματα του Διαβόλου. Ο αριθμός 13 φιγουράρει στην πιο κακότυχη κάρτα των ταρώ, τον θάνατο. Όσο για την Παρασκευή, Παρασκευή έδωσε η Εύα τον απαγορευμένο καρπό στον Αδάμ,  Παρασκευή έγινε η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου, Παρασκευή ήταν η καθιερωμένη μέρα εκτέλεσης κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη και τέλος Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός. Η Πανσέληνος, το φεγγάρι είναι ολόγιομο (φαίνεται ολόκληρη η σελήνη) είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δημιουργεί δοξασίες, θρύλους, αλλά και ύμνους. Από σεληνιασμό (δαιμονισμό, επιληψία), αύξηση των ατυχημάτων ή των αυτοκτονιών, να μεταμορφωθούμε σε λυκανθρώπους και να ουρλιάζουμε, να μαζέψουμε βότανα που εκείνη την ημέρα έχουν μεγάλη δύναμη, να γίνουν σεισμοί, λοιμοί και καταποντισμοί (λες και την πανσέληνο περίμεναν) και τέλος να την υμνούμε με στίχους και πεζογραφήματα για το υπέροχο θέαμα που προσφέρει. Μένουμε σε αυτό και την απολαμβάνουμε!

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Φέτα η ελληνική

Στις 12 Ιουνίου του 1996 η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε την φέτα ως προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Η φέτα είναι τυρί με άσπρο χρώμα και παρασκευάζεται από γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή γίδινο που με την κατάλληλη ζύμωση και τυροκόμιση σε άλμη αποκτά σκληρή ή μαλακή υφή, ιδιαίτερη γεύση, αλλά και ανάλογο λίπος που κατά μέσο όρο κυμαίνεται στο 29%. Η ονομασία φέτα και μάλιστα με δυο ταυ (fetta), όπως γράφεται στην Κύπρο, μάλλον είναι ιταλικής προέλευσης και σημαίνει το τυρί που κόβεται σε κομμάτια. 
Η ιστορία της όμως είναι πιο μακρινή καθώς όπως αναφέρεται στην «Οδύσσεια» του Ομήρου, στην σπηλιά του Κύκλωπα  Πολύφημου υπήρχαν αποθηκευμένα  τυριά και μάλλον φέτα που έφτιαχνε από γάλα προβάτων και αποθήκευε σε προβιές ζώων. 
Μεγάλη όμως είναι και η θρεπτική της αξία καθώς περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη D, δομικά συστατικά των οστών, ακόμα πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, Β, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και νάτριο, εδώ θέλει λίγη προσοχή από υπερτασικούς.
Η φέτα για τους Έλληνες είναι το πρωινό, το δεκατιανό,  το μεσημεριανό, το βραδινό, το γλυκό, το αλμυρό και γενικά ότι φαγητό και όποια ώρα το συνοδεύουμε με φέτα.
Χαρακτηριστικά, η χωριάτικη σαλάτα, οι πίτες (τυρόπιτα, σπανακόπιτα κλπ), το ψωμάκι ή ο ντάκος ομελέτα, μακαρόνια, σάλτσες (τυροκαυτερή), με κρέατα, με λαχανικά, αλλά  και με φρούτα (καρπούζι, πεπόνι, σταφύλια), παντού ταιριάζει η φέτα.

Φέτα ψητή σε φύλλο

Υλικά
5 φύλλα κρούστας
500 γρ φέτα σκληρή
1 κρόκος αυγού
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Χωρίζετε  την φέτα σε 5 κομμάτια. Λαδώνετε ένα-ένα τα φύλλα και βάζετε από ένα κομμάτι φέτα. Τυλίγετε σε φακελάκι. Χτυπάτε με μια σταγόνα νερό τον κρόκο και αλείφετε  τα φακελάκι. Αλείφετε με λάδι ένα ταψάκι και τα τοποθετείτε αραιά. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές.
Επιλογή
Τρώγεται σαν αλμυρό πιάτο, αλλά και με λίγο μελάκι ή σάλτσα σοκολάτας γίνεται ωραιότατο γλυκάκι

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Κουνούπια: Οδηγίες προφύλαξης και προληπτικά μέτρα

Στα μέτρα περιορισμού των εστιών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
- Διατηρείτε όλα τα δοχεία νερού ή και άλλων υγρών που δεν χρησιμοποιούνται, ανάποδα ή καλύψτε τα ώστε να μη γεμίζουν με νερό (βρόχινο, πότισμα κ ά).
- Απομακρύνετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες.
- Ανανεώνετε και καθαρίζετε τις ποτίστρες των ζώων.
- Καθαρίστε τα λούκια από φύλλα κλπ και διατηρήστε τα καθαρά για να μην λιμνάζει το νερό.
- Επισκευάστε τυχόν βρύσες στην αυλή που στάζουν και αντικαταστήστε λάστιχα και σωλήνες που έχουν διαρροή.
- Ποτίζετε τον κήπο ή τις γλάστρες τις πρωινές ώρες και όχι τις απογευματινές ή τις βραδινές, που είναι οι ώρες που συνήθως βγαίνουν τα κουνούπια.
- Κόβετε το γρασίδι, τα αγριόχορτα, τους θάμνους ή και τις φυλλωσιές των δένδρων, όπου συνήθως διαβιούν τα κουνούπια
- Καλύψτε με κατάλληλη σίτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
- Τοποθετείστε και διατηρείστε σε λειτουργία τα ειδικά φίλτρα σε υδάτινες κατασκευές (σιντριβάνια, λιμνούλες) και σε πισίνες.
- Τοποθετείστε κατάλληλη σίτα σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών για να μην μπαίνουν κουνούπια και έντομα στο σπίτι.
- Κατά την διάρκεια του ύπνου η χρήση της κουνουπιέρας, ιδίως σε μικρά παιδιά και σε περιοχές που ενδημούν κουνούπια, είναι απαραίτητη.
- Βάλτε λάμπες κίτρινου χρώματος σε εξωτερικούς χώρους και χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες σε εσωτερικούς χώρους. Απωθούν και τα δυο τα κουνούπια.
- Βάλτε γλάστρες με βασιλικό, ρίγανη, δεντρολίβανο, λεμονόχορτο, λεβάντα. Αλλά και τα αιθέρια έλαια των φυτών αυτών ή το κάψιμό τους τα απωθούν. Ακόμα καθαρίστε 2-3 σκόρδα και αφήστε τα σε κάποια σημεία, επίσης δεν τους αρέσει η μυρωδιά και έτσι δεν θα πλησιάσουν.
- Άλλο φυσικό εντομοαπωθητικό είναι το λεμόνι, αν μάλιστα του καρφώσετε και 2-3 γαρυφαλάκια θα έχετε και φυσικό αρωματικό και εντομοαποθητικό. Επίσης η μυρωδιά του ξυδιού τα απωθεί.
- Φορέστε ρούχα ελαφρά που καλύπτουν όσο γίνεται μεγαλύτερη επιφάνεια δέρματος.
- Κάνετε συχνά ντους για να απομακρύνεται ο ιδρώτας, καθώς για τα κουνούπια αποτελεί πρόκληση.
- Χρησιμοποιείστε κατάλληλα εντομοαπωθητικά (συσκευές, σπρέϊ, φιδάκια, αυτοκόλλητα) και ειδικές εντομοαπωθητικές λοσιόν για επάλειψη του δέρματος.



Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Μέγας Αλέξανδρος

Στις 10 Ιουνίου του 323 π Χ πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος, ο βασιλιάς της Μακεδονίας
Γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας στις 20 Ιουλίου του 356 π Χ Πατέρας του ήταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος ο Β΄ και μητέρα του η Ολυμπιάδα, κόρη του βασιλιά των Μολοσσών της Ηπείρου. Στα παιδικά του χρόνια εκπαιδεύτηκε από τους παιδαγωγούς Λεωνίδα το Μολοσσό και Λυσίμαχο τον Ακαρνάνα. Σε ηλικία 13 ετών, ο πατέρας του κάλεσε τον φιλόσοφο Αριστοτέλη να αναλάβει την μόρφωσή του. Ο Αλέξανδρος διδάχθηκε από τον Αριστοτέλη τα ελληνικά ιδεώδη, εμπνέοντας του την αγάπη και τον θαυμασμό για το ελληνικό πνεύμα και πολιτισμό. Διδάχθηκε ακόμα την ηθική και την πολιτική επιστήμη, αλλά και την φιλοσοφία και την ιατρική. Η εκτίμηση του Αλέξανδρου για τον δάσκαλό του ήταν μεγάλη, έλεγε μάλιστα πως στον πατέρα του οφείλει «το ζην» στον δε Αριστοτέλη «το ευ ζην».Από τον πατέρα του ακόμα πήρε σπουδαία μαθήματα πολιτικής και στρατηγικής, καθώς πάντοτε βρισκόταν κοντά του όταν συναντούσε ή συζητούσε με ξένους πρεσβευτές και απεσταλμένους, ενώ πάντοτε τον ακολουθούσε στις εκστρατείες, όπου έπαιρνε μαθήματα στρατιωτικής τέχνης, όπως στην μάχη της Χαιρώνειας, στα 18 του χρόνια, που ήταν διοικητής στρατιωτικού σώματος και διακρίθηκε για τις πολεμικές του αρετές. Στα 20 του χρόνια, το 336 π Χ ο Φίλιππος δολοφονήθηκε και ο Αλέξανδρος έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας. Οργανώθηκαν τότε εναντίον του κάποιες συνομωσίες, που όμως τις διέλυσε με αστραπιαία ταχύτητα. Με την ίδια ταχύτητα και αποφασιστικότητα εκστράτευσε εναντίον πόλεων της Νοτίου Ελλάδας και τις υπόταξε. Την άνοιξη του 334 π Χ αφήνοντας στην Μακεδονία ως επίτροπο τον στρατηγό Αντίπατρο, ξεκινάει με 30.000 πεζούς και 4.500 ιππείς για τον Ελλήσποντο, όπου τον περιμένει ο στόλος αποτελούμενος από 160 πολεμικά και πολλά άλλα πλοία. Η πρώτη μάχη ανάμεσα στους Έλληνες και τους Πέρσες, δίνεται στον Γρανικό ποταμό, όπου ο Αλέξανδρος πολεμώντας με γενναιότητα, αλλά και στρατηγικά στην πρώτη γραμμή, αναγκάζει τους Πέρσες να υποχωρήσουν. Προχωρώντας νότια απελευθερώνει τις ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας και λύνει τον Γόρδιο δεσμό. Συνεχίζει προς την Κιλικία και την Συρία, όπου συναντάει για δεύτερη φορά τον περσικό στρατό στην πόλη Ισσό, όπου όχι μόνο την κατέκτησε, αλλά καταφέρνει να αιχμαλωτίσει και την οικογένεια του Δαρείου, που όμως τους φέρεται μεγαλόψυχα. Κατεβαίνει νότια και κατακτά στην Φοινίκη, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο. Εκεί στις όχθες του Νείλου θέτει τον θεμέλιο λίθο της Αλεξάνδρειας. Ο Αλέξανδρος επιστέφοντας στην Ασία συναντά στα Γαυγάμηλα, πέρα από τον Τίγρη ποταμό, πολυάριθμο περσικό στρατό και τον νικάει. Αυτό ήταν και το τέλος της περσικής αυτοκρατορίας. Η μια μετά την άλλη οι περσικές πόλεις – Βαβυλώνα, Σούσα, Περσέπολη – του παραδίδονται. Όμως αυτός δεν σταμάτησε εκεί κατάκτησε την Σογδιανή, την Βακτριανή και το 327 τις Ινδίες, νικώντας τον βασιλιά τους Πώρο.
Η οργάνωση και η διοίκηση ενός τόσο μεγάλου κράτους είχε μεγάλες ευθύνες. Θέλοντας να συμφιλιώσει Έλληνες και Πέρσες, άρχισε να μιμείται τον περσικό τρόπο ζωής, ενώ παντρεύτηκε και την κόρη του Δαρείου. Προέτρεπε δε και τους άλλους στρατηγούς να κάνουν το ίδιο. Στους Μακεδόνες όμως δεν άρεσε αυτός ο τρόπος ζωής και μερικοί μάλιστα οργάνωσαν εναντίον του συνομωσίες. Οι διοικητικές φροντίδες, οι κόποι και η θλίψη από τον θάνατο του πιο στενού του φίλου, του Ηφαιστίωνα, του έφθειραν την υγεία και το 323 π Χ, ενώ βρισκόταν στην Βαβυλώνα, αρρώστησε από πυρετό και πέθανε σε ηλικία 33 ετών.
Παρόλα που πέθανε τόσο νέος, το έργο του έμεινε αθάνατο και το όνομά του απλώθηκε σαν θρύλος. Με τις κατακτήσεις του έφερε σ’ επαφή τους Έλληνες με τους βάρβαρους, διαδίδοντας τον ελληνικό πολιτισμό στις χώρες τις Ασίας και της Αιγύπτου κι έτσι γεννήθηκε ο πολιτισμός των ελληνιστικών χρόνων. Ακόμα όμως υπήρξε και εξερευνητής, καθώς είχε στείλει τον ναύαρχό του Νέαρχο να εξερευνήσει τα παράλια του Ινδικού Ωκεανού. Η ιστορία τον ανακήρυξε «Μέγα» για το έργο του.


Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

2012: «Έφυγε» η Ζώρζ Σαρή, συγγραφέας και ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα και το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Σαριβαξεβάνη- Καρακώστα. Σπούδασε υποκριτική με δάσκαλο τον Δ. Ροντήρη και συνέχισε στο Παρίσι, όταν αναγκάστηκε να φύγει εξόριστη, καθώς συμμετείχε στην αντίσταση. Εκεί γνώρισε και τον σύζυγό της Μ. Καρακώστα με τον οποίο απέκτησε  2 παιδιά. Μέχρι το 1967 εργαζόταν ως ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Μένοντας άνεργη αρχίζει να ασχολείται με το γράψιμο. Το πρώτο της  μυθιστόρημα « Ο θησαυρός της Βαγίας» το 1969 γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Συνεχίζει  και με άλλα μυθιστορήματα παιδικής συνήθως λογοτεχνίας, αλλά και θεατρικά έργα που γνωρίζουν ανάλογη επιτυχία. Αντλεί τα  θέματα της από νεότερες  ιστορικές στιγμές που σημάδεψαν την ζωή του τόπου, αλλά και από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, καθιερώνοντας ένα άλλο τύπο νεανικού, ιστορικού μυθιστορήματος. Έργα της: «Το ψέμα», «Τα γενέθλια», «Τα χέγια», «Κόκκινη, κλωστή δεμένη», «Νινέτ» κ ά. Τιμήθηκε τόσο για την υποκριτική της δεινότητα, όσο και για την συγγραφική.

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

«Ένα ουζάκι με μεζέ…»

Το ούζο είναι ένα δυνατό οινοπνευματώδες ποτό που προέρχεται από την απόσταξη στεμφύλων, με την προσθήκη νερού και μυρωδικών, προεξάρχοντος του γλυκάνισου, από το οποίο παίρνει και το χαρακτηριστικό του άρωμα. Η περιεκτικότητα του σε οινόπνευμα κυμαίνεται από 40% έως 50%.
Για την ονομασία του υπάρχουν δυο εκδοχές. Η μια ότι προέρχεται από την τούρκικη λέξη ϋzum που σημαίνει ρόφημα σταφίδας ή σταφυλιού. Μέχρι το 1920 ονομαζόταν ρακί. Όταν όμως άρχισε η εξαγωγή του στην Ευρώπη, οι φιάλες ανέγραφαν “As uso da tavola”, που στα ιταλικά σημαίνει για επιτραπέζια χρήση. Η ονομασία αυτή κατοχυρώθηκε μερικά χρόνια αργότερα, το 1989 και επίσημα, δίνοντας το δικαίωμα στην Ελλάδα να το παράγει και να το εμπορεύεται, μ’ αυτήν την ονομασία.
Η Μυτιλήνη είναι η πιο σημαντική παραγωγός περιοχή. Άλλες περιοχές παραγωγής ούζου, ο Τύρναβος, η Χίος, η Λήμνος, η Καλαμάτα, η Σέρρες. Οι διαφορές τους στην γεύση προσδιορίζεται από την αναλογία και την πολυμορφία των σπόρων (αστεροειδής γλυκάνισος, κόλιανδρο, μάραθο, κανέλα, ιδιαίτερα μυρωδικά των περιοχών, όπως μαστίχα Χίου), αλλά και η τεχνική της απόσταξης.
Σαν ποτό συνοδεύεται πάντοτε από μεζέ, όχι όμως οποιοδήποτε μεζέ. Το ούζο λατρεύει το αλάτι (ελιές θρούμπες, φέτα, πεκορίνο, λιαστή ντομάτα, τουρσί), τα παστά (σαρδέλες, αντσούγιες, τσίρο, παστουρμά), τα καπνιστά (ζαμπόν, λουκάνικα, πικάντικα καπνιστά τυριά-μετσοβόνε) και τέλος τα έντονα (σουτζουκάκια (τυροκαυτερή σαλάτα) και τα τηγανητά, τηγανιτές μελιτζάνες, κολοκυθάκια, καλαμαράκια, κεφτεδάκια).
Πίνεται σκέτο, με ρέγουλα όμως, αν θέλετε να νιώσετε την έντονη γεύση του και το μεθυστικό του άρωμα, μόνο στον ουρανίσκο και την μύτη και όχι στο κεφάλι. Αραιωμένο με νερό, όπου παίρνει το χαρακτηριστικό γαλακτώδες χρώμα. Με πάγο, σε χυμούς, σε κοκτέιλ, που θα απογειώσει την γεύση τους. Και στην μαγειρική όμως βρίσκει χρήση, κυρίως για μαρινάρισμα, σάλτσες, τηγανητά αλλά και σαλάτες.


Συκωτάκια με σάλτσα ούζου και ρύζι

Υλικά
1 συκωταριά αρνίσια
1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο
1 κούπα ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 κούπα ούζο
1 κούπα ρύζι
1 κ γ κάρυ
αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση
Πλένετε καλά την συκωταριά και την κόβετε σε μικρά κομματάκια. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι, προσθέτετε τα συκωτάκια και σοτάρετε από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το σκόρδο, το ούζο, το κάρυ, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσουν σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειάζεται ρίχνετε λίγο ζεστό νερό. Εν τω μεταξύ ξεπλένετε το ρύζι και το στραγγίζετε. Όταν βράσουν τα συκωτάκια τα βγάζετε σε μια πιατέλα. Προσθέτετε ακόμα λίγο νερό στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνετε το ρύζι. Χαμηλώνετε την φωτιά κι αφήνετε να βράσει 10-12΄ ώσπου να πιει τα υγρά του. Σερβίρετε το ρύζι και βάζετε από πάνω τα συκωτάκια.

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Πάμε παραλία…

Οι ζέστες έπιασαν για τα καλά και το μπανάκι στην θάλασσα επιβεβλημένο. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχουν και μικρά παιδιά.
Προμήθειες
Απαραίτητα πρέπει να έχουμε μαζί μας ομπρέλα, ψάθες ή ξαπλώστρες, πετσέτες, παγωμένο νερό, νερό για ξέπλυμα, καπέλα, γυαλιά, αντηλιακά, αλλά ακόμα ελαφρύ φαγητό προστατευμένο σε ψυγειάκι ή ισοθερμικές τσάντες που θα το κρατούν κρύο.
Στο αυτοκίνητο
Τα παιδιά πρέπει να ταξιδεύουν πάντα στα πίσω καθίσματα, στο ειδικό παιδικό κάθισμα, ανάλογα με την ηλικία τους και δεμένα με τις ζώνες ασφαλείας, ακόμα και για μια ολιγόλεπτη διαδρομή. Αν είναι πολύ μικρά, πρέπει και εμείς να καθόμαστε, δίπλα τους στα πίσω καθίσματα για επιτήρηση, φορώντας πάντα τις ζώνες ασφαλείας  
Για την ναυτία έχουμε συμβουλευτεί τον παιδίατρο για τα φάρμακα και τις δόσεις ανάλογα με την ηλικία τους, που πρέπει να τους χορηγήσουμε κατά την διάρκεια της διαδρομής. Εμπειρικά είναι προτιμότερο να φάνε κάτι στερεό (τοστ, σάντουϊτς), ενώ αποφεύγουμε να τους δώσουμε να πίνουν πολλά υγρά. 
Στην θάλασσα
Είναι προτιμότερο να πάμε σε μια οργανωμένη παραλία, που θα παρέχει τα εχέγγυα καθαρής θάλασσας, ακόμα εκεί μπορούμε ευκολότερα να βρούμε ομπρέλες, ξαπλώστρες ή και κάποια καταστήματα, αν χρειαστεί να αγοράσουμε κάτι. Απαραίτητα φοράμε στο παιδί καπέλο με πλατύ γείσο, γυαλιά και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, που το ανανεώνουμε συχνά. Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται σταδιακά, ενώ φροντίζουμε να μην εκτίθενται τα παιδιά στον ήλιο κατά το διάστημα 11 με 4 και όσο είναι δυνατόν να κάθονται στην σκιά μιας ομπρέλας ή των δέντρων. Καλή προστασία προσφέρουν ακόμα και τα ενδύματα ανοιχτού χρώματος με πυκνή ύφανση. Φορέστε τους και μέσα στην θάλασσα και έξω τα ειδικά παπούτσια για την θάλασσα, για να είναι τα πόδια τους προστατευμένα, από μύκητες που αφθονούν στην άμμο, αλλά και από τυχόν χτυπήματα, από πέτρες και άλλα  Για να μπείτε στην θάλασσα τηρείστε σχολαστικά το τρίωρο τουλάχιστον, μετά από κάθε γεύμα και δεν ταΐζουμε ποτέ τα παιδιά, ενώ «πλατσουρίζουν» στην θάλασσα. Δεν θεωρούμε πως το σωσίβιο, τα μπρατσάκια, ή η μάσκα και τα βατραχοπέδιλα, αποτελούν ασφαλή προφύλαξη για τα παιδιά που δεν γνωρίζουν μπάνιο. Η συνεχής επίβλεψη ενός ενηλίκου, μέσα και έξω από την θάλασσα, είναι πάντα απαραίτητη για τα παιδιά.
Επιστροφή
Μαζεύουμε σχολαστικά όλα τα σκουπίδια μας και τα πετάμε είτε στους κάδους που υπάρχουν εκεί, είτε τα γυρίζουμε στο σπίτι μας.
Προτιμήστε να γυρίσετε μια λογική ώρα πριν τα παιδιά κουραστούν πάρα πολύ και δεν κάθονται στο αυτοκίνητο, αλλά ακόμα και για να μην συναντήσετε μεγάλη κίνηση στον δρόμο, όταν θα επιστρέφουν όλοι μαζί.

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Ένα νερό, κρύο νερό για το φυτό…

Συμβουλές για σωστό πότισμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για να μην πουν τα φυτά το νερό «νεράκι»
Αποφεύγουμε το πότισμα κατά τις μεσημεριανές ώρες, επειδή το έδαφος είναι ζεστό και το νερό εξατμίζεται εύκολα και δεν μπορεί να φτάσει μέχρι τις ρίζες των φυτών. Αλλά ακόμα και την νύχτα, γιατί δημιουργείται υπερβολική υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων, σαλιγκαριών κ ά.
Η ιδανικότερη ώρα για το πότισμα είναι νωρίς το πρωί, ενώ είναι προτιμότερο το νερό να το ρίχνουμε απ’ ευθείας στην ρίζα και όχι στο στέλεχος, στα φύλλα ή στα λουλούδια του φυτού, για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητοειδών ασθενειών.
Κατά την διάρκεια των διακοπών και εφ’ όσον δεν έχουμε αναθέσει το πότισμα σε φίλους ή συγγενείς, ιδανική λύση είναι το αυτόματο πότισμα. Διαλέξτε το σύστημα αυτόματου ποτίσματος κάποιας επώνυμης φίρμας και προσαρμόστε το στις δικές σας ανάγκες, ανάλογα με την ποικιλία των φυτών, αλλά και την ποσότητα των γλαστρών. Να θυμάστε πάντα ότι το υπερβολικό πότισμα δεν βοηθάει τα φυτά.
Οικονομικοί τρόποι ποτίσματος
Επειδή το νερό είναι πολύτιμο και δεν πρέπει να το σπαταλάμε, φροντίζουμε να αποθηκεύουμε νερό που θα χρησιμοποιήσουμε για πότισμα.
Καλό είναι να υπάρχει στο μπαλκόνι ή στον κήπο κάποιο δοχείο όπου μπορούμε να μαζεύουμε το νερό της βροχής και να το χρησιμοποιούμε όταν πλένουμε μπαλκόνια ή ποτίζουμε.
Ακόμα μπορούμε να ποτίζουμε τα λουλούδια με το νερό που πλένουμε χόρτα, λαχανικά ή φρούτα. Πλύνετε τα σε μια μεγάλη λεκάνη και μαζέψτε μετά το νερό.
Μια πολύ οικονομική και εύκολη λύση κατά κάποιον τρόπο αυτόματου ποτίσματος είναι η ακόλουθη. Γεμίζετε μεγάλα μπουκάλια νερού ή αναψυκτικού με νερό. Κάνετε μια μικρή τρύπα στο πώμα τους και τα βυθίζετε με το πώμα στο χώμα της γλάστρας.
Προσέχετε να μην κάνουν μεγάλες φυσαλίδες που σημαίνει ότι χάνουν απότομα το νερό τους. Αν τοποθετηθούν σωστά μπορούν να ποτίζουν τα φυτά για 7-10 ημέρες.


Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί σαν παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Μερικά απλά βήματα για να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να κάνουμε οικονομία
Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας
Σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε ιδίως όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο. Κατά την διάρκεια της ημέρας προτιμήστε το φυσικό φως. Μην σκιάζετε με βαριές κουρτίνες τα παράθυρα, καθώς εμποδίζουν το ηλιακό φως να μπαίνει στον χώρο.
Αντικαταστήστε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με ηλιακό. Το μέγεθός του είναι συνάρτηση των αναγκών μας. Φροντίστε ακόμα να έχει σωστή θερμομόνωση και ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 55-60 βαθμούς. Ανάβετε τον θερμοσίφωνα τις ώρες του μειωμένου (νυχτερινού) ρεύματος και εφόσον χρειάζεστε ζεστό νερό.
Τις ημέρες με ηλιοφάνεια περιορίστε το άναμμα του σε ελάχιστες ώρες ή καθόλου.
Σε περίπτωση αντικατάστασης επιλέξτε ηλεκτρικές οικιακές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α. Επιπλέον στα κλιματιστικά φροντίστε να έχουν και την κατάλληλη ισχύ (BTU), που είναι συνάρτηση των τετραγωνικών που θα καλύψει, αλλά και της θερμομόνωσης του κτηρίου.
Ρυθμίστε τους καλοκαιρινούς μήνες την θερμοκρασία του κλιματιστικού, όχι χαμηλότερα από 27 βαθμούς και για το χειμώνα στους 20 βαθμούς Κελσίου. Ανάβουμε το κλιματιστικό μόνο όταν είμαστε στο δωμάτιο, ενώ κατά την διάρκεια της λειτουργίας του κρατάμε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά.
 Φροντίστε το ηλεκτρικό ψυγείο να τοποθετηθεί σε απόσταση τουλάχιστον πέντε εκατοστών από τον τοίχο και μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα και τα ηλεκτρικά σώματα. Μην ανοιγοκλείνετε άσκοπα την πόρτα του, γιατί φεύγει η ψύξη του.
Επιλέγουμε πλυντήριο με την μικρότερη κατανάλωση σε ρεύμα και νερό. Λειτουργούμε το πλυντήριο εφόσον είναι ο κάδος του εντελώς γεμάτος με ρούχα (ανάλογα με την χωρητικότητα του). Επιλέγουμε οικονομικό πρόγραμμα.
Μην αφήνετε αναμμένες ή σε κατάσταση αναμονής (stand by) την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, το DVD κλπ. Κλείστε τες από τον διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο. Κλείνετε επίσης όταν δεν χρησιμοποιείται τον υπολογιστή (μονάδα, οθόνη) και  τον εκτυπωτή. Βγάζετε από την πρίζα τους φορτιστές μετά την φόρτιση των συσκευών σας (κινητά, φωτογραφικές).
Βοηθάμε στην ανακύκλωση ρίχνοντας στους ειδικούς κάδους, παλιές μπαταρίες, συσκευές, γυαλί, χαρτιά, πλαστικά κλπ. Προσπαθούμε να μην παράγουμε μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών, αλλά να τα ανακυκλώνουμε ή να κομποστοποιούμε τα οργανικά σκουπίδια μας.

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Ροκφόρ

Παρασκευάζεται το 1070 στις φυσικές σπηλιές Καμπαλού, στην περιοχή Ροκφόρ, το ομώνυμο τυρί με την μούχλα
Το ροκφόρ είναι το υποκίτρινο τυρί με την βουτυράτη γεύση και την χαρακτηριστική πράσινη μούχλα. Το αυθεντικό ροκφόρ, είναι τύπος γαλλικού τυριού, που παράγεται από γάλα προβάτου, με ειδική ζύμωση. Η ονομασία του προέρχεται από την ομώνυμη κωμόπολη Roquefort στην Νοτιοδυτική Γαλλία, όπου πρωτοπαρασκευάστηκε.
Η ιστορία του είναι πολύ παλιά. Σύμφωνα μ’ ένα μύθο, ένα βοσκόπουλο ερωτευμένο με μια βοσκοπούλα, παράτησε σε μια σπηλιά το κολατσιό του, ψωμί με κατσικίσιο τυρί και πήγε να βρει το αντικείμενο του πόθου του. Όταν γύρισε μετά από μέρες στο τυρί είχαν πέσει σπόρια από το ψωμί και είχε μουχλιάσει. Δεν ξέρουμε αν ανακάλυψε την βοσκοπούλα του, ανακάλυψε όμως ένα εξαιρετικό έδεσμα. Παρόμοιου τύπου τυριά είναι το Blue cheese και η ιταλική γκοργκοντζόλα.

Ντιπ με ροκφόρ

Υλικά
1 κούπα τυρί ροκφόρ θρυμματισμένο
1 κούπα ανθότυρο θρυμματισμένο
½ κούπα μαγιονέζα
πιπέρι

Εκτέλεση
Αναμιγνύετε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν.
Σερβίρετε σε ντάκο ή σε φετούλες ψωμιού  


Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Μπικίνι

Ο πρώτος που λάνσαρε τα δυο μικροσκοπικά κομματάκια υφάσματος πάνω στο γυναικείο σώμα, ήταν ένας Γάλλος μηχανικός αυτοκινήτων, ο Λουί Ρεάρ. Την εποχή εκείνη διεύθυνε, την μπουτίκ εσωρούχων της μητέρας του, που βρισκόταν κοντά στα Follies Berg ere στο Παρίσι. Την ονομασία μπικίνι την εμπνεύστηκε από την ατόλη του Νοτίου Ειρηνικού, Μπικίνι, που οι Αμερικάνοι δοκίμασαν την πρώτη ατομική βόμβα, την ίδια εποχή. Έκρηξη η ατομική βόμβα, έκρηξη και το μπικίνι. Η δυσκολία του να βρει μοντέλο για να φορέσει το μπικίνι, παρακάμφτηκε από την 19χρονη χορεύτρια Μισλέν Μπερναρντίνι, που εμφανιζόταν γυμνή στο Cazino de Paris. Έτσι το 1946 η Μισλέν εμφανίζεται στην επίδειξη μόδας γυναικείων μαγιό, στην πισίνα Molinor του Παρισιού, φορώντας ένα μικροσκοπικό μπικίνι που έδενε με κορδόνια. Ήταν από βαμβακερό ύφασμα με ντεσέν από τυπωμένα άρθρα εφημερίδων.

Το μπικίνι δια μέσου των αιώνων
Από αρχαία ευρήματα, για πρώτη φορά εμφανίζεται το μπικίνι περίπου το 4000 πΧ στην χαλκολιθική εποχή. Σε τοιχογραφίες της ρωμαϊκής εποχής, αλλά και σε αγάλματα που βρέθηκαν στην Πομπηία, η θεά Αφροδίτη φαίνεται να το φορά. Χαρακτηριστική είναι η τοιχογραφία στην Villa Romana del Casale στην Σικελία, όπου απεικονίζονται κορίτσια που αθλούνται και φοράνε μπικίνι.
Τα χριστιανικά χρόνια, αλλά και αργότερα στον μεσαίωνα εξαφανίζεται. Ξαναεμφανίζεται δειλά-δειλά στις αρχές του αιώνα σε αθλητικές συναντήσεις, ολυμπιακούς αγώνες, υιοθετώντας μια μορφή πιο αθλητική και περισσότερο συντηρητική Την δεκαετία του ’20 πολλές καλλιτέχνιδες του μπουρλέσκ και του βοντβιλ, φορούσαν ντε πιες-μπικίνι. Το 1927 η χορεύτρια των Folies Berg ere Τζοσεφίν Μπέϊκερ εμφανιζόταν με ένα κοστούμι-μπικίνι, που στο σλιπ είχε κρεμασμένες μπανάνες. Όμως λίγα χρόνια αργότερα και τα πιν-απ γκερλς στις ΗΠΑ το φοράνε, σε στιλ σορτάκι, ενώ την δεκαετία του ’50 το μπικίνι αρχίζει να είναι ο πρωταγωνιστής στην παραλία, πρώτα στην Γαλλική Ριβιέρα και αργότερα σ’ όλες τις κοσμικές ή μη παραλίες. Την δεκαετία του ‘60 το μπικίνι μπαίνει στην νεανική κουλτούρα και στο Χόλυγουντ, η μια ταινία μετά την άλλη περιλαμβάνουν απαραιτήτως σκηνικό με παραλία. Στα 70’s και του 80’s μαζί με την σεξουαλική απελευθέρωση, έρχεται το μονοκίνι, το στράπλες και το στρινγκ. Από την δεκαετία του ’90 η εμφάνισή του μπικίνι παίρνει εξωτικό χαρακτήρα, με τα βραζιλιάνικα πολύχρωμα τάγκα, αλλά και print animal, χρυσά, φλούο χρώματα, ενώ το κόψιμό του ανεβαίνει ψηλά στους γοφούς. 
Μπικίνι που «έγραψαν» στην ιστορία του κινηματογράφου   Η Μπριζίτ Μπαρντό το 1956 στην ταινία «Και ο Θεός έπλασε την γυναίκα», αλλά και το 1958 στην ταινία «The night heaven fell» Η Μπριζίτ Μπαρντό, εκτός από τις ταινίες, είχε κάνει το μπικίνι δεύτερο δέρμα της, ιδίως στις εμφανίσεις της στο Σαιν Τροπέ. Η Ούρσουλα Άνδρες το 1962 στην ταινία «Dr No». Υποδυόμενη ένα από τα κορίτσια του Τζέϊμς Μποντ, την Honey Ryder, αναδύεται από τα νερά της Τζαμάικα, με το μικροσκοπικό λευκό της μπικίνι, που στην ζώνη του έχει μια θήκη μ’ ένα όπλο, που εκτός από το ανέβασμα της αντρικής λίμπιντο, την ανέβασε και στο βάθρο των πιο σέξυ γυναικών του κόσμου. Η Τζέϊν Φόντα στην «Μπαρμπαρέλα» ντυμένη σκανδαλωδώς με δυο κομμάτια υφάσματος που υποτίθεται ότι ήταν μπικίνι. Η Ράκελ Γουέλς στην ταινία «Ένα εκατομμύριο χρόνια π Χ» έκοβε την ανάσα φορώντας ένα δερμάτινο μπικίνι Το 1962 η Μέριλιν Μονρόε στην ταινία «Something’s Got to give», πληθωρική και σέξι  Η Σάλμα Χάγιακ το 1996 στην ταινία «From dusk till town» ως Santarico Pandemonium χορεύει μ’ ένα μπορντό μπικίνι. Η Halle Berry στην ταινία “Die Another Day” (2002) ως άλλο κορίτσι του Μποντ μας ξαναθυμίζει την Ούρσουλα Άνδρες, αν και κερδίζει σε δυναμισμό. Αλλά και η Ντέμι Μουρ το 2003 στην ταινία «Charlie’s angels: Full throttle» αποδεικνύει την ακαταμάχητη γοητεία του μαύρου μπικίνι. Το ίδιο χρώμα αναδεικνύει και η Αντζελίνα Τζολί ως Lara Croft (2003)
Ανάλογη βέβαια είναι και η εμφάνιση όλων των πρωταγωνιστριών και στον δικό μας εγχώριο κινηματογράφο. Θυμηθείτε την Ζωή Λάσκαρη, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη, την Μάρθα Καραγιάννη, την Έλενα Ναθαναήλ, την Χλόη Λιάσκου, αλλά και την Ζωζώ Σαπουντσάκη και την Ρένα Βλαχοπούλου. Όμως δεν υπάρχει στάρλετ ή μοντέλο που να σέβεται τον εαυτό του και να μην έχει φωτογραφηθεί μ’ ένα τόσο δα μπικίνι. Φωτογραφίες με μπικίνι που σκανδάλισαν, προκάλεσαν αλλά και γοήτευσαν έβγαλαν η Ρίτα Χέϊγουρθ, η Τζέην Μάνσφηλντ, Μέριλιν Μονρόε, Τζόαν Κόλλινς, Κατρίν Ντενέβ, Ρόμυ Σνάϊντερ, αλλά και οι σύγχρονες Ναόμι Κάμπελ, Μπρουκ Σίλντς, Κάρμεν Μαρκ Βόλβο, Λίντα Ευαγγελίστα, Ζιζέλ, Πηνέποπε Κρουζ, Μπιγιονσέ, Κάμερον Ντίαζ… μακρύς ο κατάλογος και μικρό το κομματάκι υφάσματος ενός μπικίνι.