Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Σαρδέλα

Η σαρδέλα ή σαρδίνη όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, καθώς προέρχεται από την Σαρδηνία, όπου την γνώριζαν και την τιμούσαν ιδιαίτερα από  τα αρχαία χρόνια, είναι ψάρι του πελάγους, ανήκει στην οικογένεια των κλυπεϊδών και αφθονεί στην Μεσόγειο. Το σώμα της είναι λεπτό και μακρουλό με μήκος 10-25 εκατοστά, χωρίς πολλά λέπια, τριγωνικό κεφάλι, γαλαζοπράσινη ράχη και αργυρόστακτη κοιλιά. Είναι ένα μικρό ψαράκι με χαμηλή τιμή αγοράς με μεγάλη όμως διατροφική αξία καθώς είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά και ως εκ τούτου ιδιαίτερα ωφέλιμη στο κυκλοφοριακό και την καρδιά. Στην Ελλάδα είναι ευρύτατα γνωστό ψάρι με πολλές ποικιλίες, με καλύτερη από την Καλλονή της Λέσβου. Εκτός από τις φρέσκες, υπάρχουν οι συντηρημένες σε αλάτι (παστές), αλλά και σε κονσέρβες  με ελαιόλαδο, σπορέλαιο ή σάλτσες (κόκκινη, καυτερή με πιπεριά κ ά).  
Αγορά, καθάρισμα και ψήσιμο
Όταν αγοράζετε σαρδέλες προσέξτε να έχουν σφικτή σάρκα χωρίς γδαρσίματα,  γυαλιστερό δέρμα και  λαμπερά μάτια. Κατά το καθάρισμα κόβετε το κεφάλι τους (δεν τρώγεται), βγάζετε τα εντόσθια και ξύνετε ελαφρά, για να βγουν τα τυχόν λέπια. Εάν θέλετε να τις φιλετάρετε, τις κρατάτε στο ένα χέρι και με το άλλο πιάνετε το κόκαλο στο κεφάλι και το τραβάτε προς τα κάτω. Χρειάζονται πολύ λίγο να ψηθούν ή να τηγανιστούν καθώς στεγνώνει η σάρκα τους και πικρίζουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου