Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Νίκος Εγγονόπουλος

Στις 31 Οκτωβρίου 1985 πέθανε ο σημαντικότερος ίσως  Έλληνας υπερρεαλιστής ζωγράφος, σκηνογράφος και ποιητής 
Γεννήθηκε το 1907 στην Αθήνα, έλαβε τις  εγκύκλιες σπουδές εσώκλειστος στο Παρίσι. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα στην Σχολή Καλών Τεχνών. Από την πρώτη του κιόλας ατομική έκθεση το 1939, παρουσιάζει μια ιδιότυπη πορεία στην ελληνική ζωγραφική σε μια απολύτως προσωπική υπερρεαλιστική τεχνική, θέτοντας τα θεμέλια του κυριότερου εκφραστή του σουρεαλισμού στην χώρα μας. Οι εικαστικές του δημιουργίες εκτέθηκαν με επιτυχία τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. Διετέλεσε καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών και στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Το συγγραφικό του έργο του περιλαμβάνει ποιήματα, πεζά, μεταφράσεις, κριτικές, μελέτες και δοκίμια «Μπολιβάρ», «Μην ομιλείτε στον οδηγό», «Τα κλειδοκύμβαλα της σιωπής», «7 Ποιήματα», «Στην κοιλάδα με τους ροδώνες», «Ελευσίς», «Ο Καραγκιόζης: Ένα ελληνικό θέατρο σκιών» κ ά . 

«Μπολιβάρ! Μπολιβάρ! Μπολιβάρ!
Κράζω τ’ όνομα σου ξαπλωμένος στην κορφή του βουνού Έρε,
Την πιο ψηλή κορφή της νήσου `Υδρας.
Από `δω η θέα εκτείνεται μαγευτική μέχρι των νήσων του Σαρωνικού, τη Θήβα,
Μέχρι `κει κάτω, πέρα απ’ τη Μονεβασιά, το τρανό Μισίρι, ω Μπολιβάρ!...»

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Νίκος Φώσκολος

«Έφυγε» σε ηλικία 87 ετών, στις 30 Οκτωβρίου 2013, ο γνωστός σκηνοθέτης και σεναριογράφος
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου 1927. Αρχικά δούλεψε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες κάνοντας ρεπορτάζ, αλλά και  κριτική κινηματογράφου. Αργότερα αρχίζοντας να γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα πρωτοπορεί και γνωρίζει τεράστια επιτυχία στο ραδιόφωνο με τις «Αστυνομικές ιστορίες του», αλλά και θεατρικές: «Η μαρκησία του λιμανιού», «Ο άγνωστος δολοφόνος», «Πόρνες & πόρνες» κ ά. Από το 1960 έγραψε περισσότερα από 70 σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες που γνώρισαν  τεράστια επιτυχία: «Υπολοχαγός Νατάσσα», «Κονσέρτο για πολυβόλα», «Πυρετός στην άσφαλτο», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», που προτάθηκε το 1965 για Όσκαρ σεναρίου, «Κοινωνία, ώρα μηδέν», «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα», «Οι αδίστακτοι», «Βρώμικη πόλη», «Ο μεθύστακας του λιμανιού» κ ά. Ανάλογη επιτυχία γνωρίζει όταν από το 1971 αρχίζει να γράφει σενάρια και να σκηνοθετεί για την τηλεόραση, σήριαλ που καθήλωναν το τηλεοπτικό κοινό:  «Άγνωστος πόλεμος», «Κραυγή των λύκων», «Ρωμανός Διογένης», «Εν Τούτω Νίκα», «Λάμψη», «Καλημέρα ζωή». Το έργο του έτυχε τιμητικών διακρίσεων. 

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Μίμης Φωτόπουλος

Στις 29 Οκτωβρίου 1986 πέθανε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς
Γεννήθηκε  στην Ζάτουνα της Γορτυνίας στις 20 Απριλίου 1913. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στο Β΄ έτος όμως την εγκατέλειψε, σπουδάζοντας υποκριτική στην Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου, εμφανιζόμενος σε δεκάδες ταινίες: «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Οι Απάχηδες των Αθηνών», «Το σοφεράκι», (1953), «Η ωραία των Αθηνών», (1954), «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (1955), «Η κάλπικη λίρα» (1955), «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» (1955), «Τα κίτρινα γάντια»(1960), «Ο Θόδωρος και το δίκανο» ( 1962), «Ο εμίρης και ο κακομοίρης» (1964), «Μπετόβεν και μπουζούκι» (1965), «Οι τέσσερεις άσσοι» (1970), «Ο Πατούχας» (1972), «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» (1984), «Εν πλω» (1985)  
Στο θέατρο συμμετείχε σε σημαντικές παραστάσεις όπου ξεχώρισε για το εντελώς προσωπικό του στυλ ερμηνείας, τους έξυπνους αυτοσχεδιασμούς του. «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», «Δον Καμίλλο», «Μια στο Καστρί και μια στο πέταλο». Εμφανίστηκε και σε  τηλεοπτικές σειρές  «Ο θείος μας ο Μίμης», «Δον Καμίλο». Ακόμα ασχολήθηκε με την τεχνική του κολάζ γραμματοσήμων, φιλοτεχνώντας  πίνακες που εκτέθηκαν σε πολλές εκθέσεις και με την συγγραφή βιβλίων, «25 χρόνια θέατρο», «Μπουλούκια», «Ημιτόνια», «Το ποτάμι της ζωής μου» κ ά.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ  ΑΤΑΚΕΣ
- Ο ουρανοκατέβατος: Και μετά, θα κάααθεσαι…
- Η κάλπικη λίρα: Αόμματος, ελεήστε τον αόμματο…
- Ο Θόδωρος και το δίκανο: Ουρανία…το δίκανο
-  Ο Φανούρης και το σόι του: Πρωινό γεύμα το λέτε εσείς αυτό στην Αμερική; Γιατί εμείς το λέμε βδομαδιάτικο!
- Ο πύργος των ιπποτών : Οι πρόγονοι είναι το αντίθετο από τα ζαρζαβατικά. Όσο πιο μπαγιάτικοι είναι τόσο το καλύτερο!

Η ωραία των Αθηνών
- Ν. Σταυρίδης: Άντε Νώντα, να ζήσετε και προπαντός καλούς απογόνους!
Μ Φωτόπουλος: Ναι, θα σου φυλάξω ένα κανελί με βούλες…

- Γ. Βασιλειάδου: Και θα με αφήσεις μόνη με τον ταξιτζή;
Μ. Φωτόπουλος: Ε! Τώρα δεν φοβάται πια, σε συνήθισε.

Το σωφεράκι
Μ. Φωτόπουλος: Άντε, κάνε με επιλοχία…
Βενζινάς: Τι;
Μ. Φωτόπουλος: Κοπάνα μου τρία γαλόνια

- Μ. Φωτόπουλος: Κλαίτε δεσποινίς;
Σ. Γιούλη: Η ζωή δεν είναι μόνο χαρές.
- Μ. Φωτόπουλος: Ναι. Πρέπει να την ποτίζεις, που και που…



Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Παιδιά της Ελλάδος παιδιά

Αξίζει να αναφέρουμε την ιστορία που γράφτηκε το πλέον γνωστό τραγούδι του έπους του 1940. Ο Μ. Τραϊφόρος έχει γράψει για την επιθεώρηση «Πολεμική Αθήνα» ένα πατριωτικό τραγουδάκι για την Ρένα Βλαχοπούλου, που αρέσει στην Βέμπο. Ζητάει λοιπόν από τον μετέπειτα μνηστήρα της, να γράψει και για εκείνη ένα, πάνω στην μουσική της  «Ζεχρά, πίστεψέ με Ζεχρά» του συνθέτη Μιχ. Σογιούλ. Ο Τραϊφόρος της γράφει «Τα παιδιά..» και τελειώνει το ρεφρέν με τους στίχους: «Κι αν δεν βγείτε νικητές να μην έρθετε ποτέ», που η Σοφία Βέμπο τους βρίσκει πολύ σκληρούς, αλλάζοντας τους σε: «Με της νίκης τα κλαδιά σας προσμένουμε παιδιά». Η φωνή της γεμάτη παλμό, μετατρέπεται σε πολεμικό σάλπισμα για την νίκη, εμψυχώνοντας και τονώνοντας το ηθικό του ελληνικού λαού. Η τραγουδίστρια της νίκης πολεμάει και εξευτελίζει τον εχθρό μέσα από τα τραγούδια της.
 «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά
που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά
Παιδιά στην γλυκιά Παναγιά
προσευχόμαστε όλες να έρθετε ξανά...»

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

2010: Πέθανε ο Χάρης Πάτσης, παιδαγωγός, συγγραφέας, εκδότης

Γεννήθηκε το 1913 στο Δήμο Θεσπρωτικού της Πρέβεζας. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή, Παιδαγωγικά ενώ παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα, στην Πάντειο και στη Γαλλική Ακαδημία. Διετέλεσε Εκπαιδευτικός Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Διευθύνων Σύμβουλος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδος. Το 1945 ίδρυσε τον ομώνυμο εκδοτικό οργανισμό, που εξέδωσε μεταξύ άλλων εκπαιδευτικών έργων, το περίφημο «Λεξικό της Δημοτικής» καθώς και τη «Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια» σε 24 τόμους, που αργότερα επέκτεινε σε 36. Τιμήθηκε με το Α' Χρυσό Μετάλλιο Παιδείας, για τη συνεισφορά του στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Έφυγε σε ηλικία 96 ετών.

2009: Πέθανε η Έλλη Παππά δημοσιογράφος, συγγραφέας και αγωνίστρια

Γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1920 και ήταν αδελφή της συγγραφέως Διδώς Σωτηρίου. Σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Υπήρξε αγωνίστρια συμμετέχοντας ενεργά στην αντίσταση και υπέστη εξορίες. Ήταν σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη και είχαν ένα γιο. Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Έγραψε πολιτικά βιβλία «Αποχαιρετισμός στον αιώνα», «Μακιαβέλι ή Μαρξ», Μελέτες «Ο Πλάτωνας στην εποχή μας», «Σπουδή στο θέμα της ελευθερίας», «Ο Λένιν χωρίς λογοκρισία», ακόμα διηγήματα, θεατρικά κ ά 

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 280 και από πολύ νέος κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και έγινε αξιωματικός. Διακρίθηκε για την γενναιότητα και την ευγένειά του κερδίζοντας τον σεβασμό και την  εκτίμηση. Από νωρίς έγινε χριστιανός και με βαθιά πίστη, θέρμη και αποφασιστικότητα διέδιδε την χριστιανική διδασκαλία. Ζούσε  την εποχή που βασίλευαν οι αυτοκράτορες Διοκλητιανός και Μαξιμιλιανός, τρομεροί πολέμιοι του χριστιανισμού. Σ' ένα διωγμό των χριστιανών συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Στην φυλακή συνέχισε την διάδοση της διδασκαλίας του Χριστού, κερδίζοντας νέους οπαδούς. Το 303 όταν ο Διοκλητιανός επισκέφτηκε την Θεσσαλονίκη, οργανώθηκαν παλαιστικοί αγώνες προς τιμήν του. Στους αγώνες αυτούς έλαβε μέρος ένας ειδωλολάτρης γιγαντόσωμος παλαιστής ο Λυαίος, που νικήθηκε από έναν μικροκαμωμένο χριστιανό τον Νέστορα. Όταν πληροφορήθηκε ο αυτοκράτορας ότι ο Νέστορας μυήθηκε στον χριστιανισμό από τον Δημήτριο και κατάφερε να νικήσει αντλώντας δύναμη από την πίστη του, διέταξε την θανάτωση του Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου  ημέρα που εορτάζεται και η μνήμη του. Επίσης  την  ίδια ημερομηνία το 1912 ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη, πολιούχος άγιος της οποίας είναι.  Η εκκλησία μας τον ονομάζει ακόμα Μυροβλύτη, καθώς κατά την παράδοση ανέδυε μύρο από τον τάφο του.

Οίνος ευφραίνει καρδίαν ...

Την «πάλαι» ποτέ παλιά εποχή συνηθιζόταν του Αγίου Δημητρίου, να ανοίγουν τα βαρέλια με το κρασί. Εμείς θα ανοίξουμε το βαρελάκι της μνήμης του κρασιού, για να πιούμε ακόμα ένα ποτηράκι…
Η καταγωγή του αμπελιού ως φυτού φαίνεται να είναι πολύ παλιά, σχεδόν από κτήσεως κόσμου ή τουλάχιστον μετά τον κατακλυσμό καθώς αναφέρεται στο Βιβλίο της Γένεσης «Και ήρξατο Νώε άνθρωπος γεωργός γης και εφύτευσεν αμπελώνες...». Ο Καύκασος, η Μεσοποταμία και η Αρχαία Αίγυπτος μάλλον πρέπει να θεωρηθούν οι κοιτίδες της αμπελουργίας, χωρίς όμως να εντοπίζεται χρονολογικά η στιγμή παραγωγής και κατανάλωσης του κρασιού. Όμως και οι  Κινέζοι και οι  Ινδοί γνώριζαν το κρασί. Οι αρχαίοι Έλληνες, εκτός από το σταφύλι που έτρωγαν σαν φρούτο, όπως αποδεικνύεται από εικαστικές απεικονίσεις, τιμούσαν δεόντως και το κρασάκι, καθότι είχε ακόμα και το θεό του τον Διόνυσο ή Βάκχο, που  με την ακολουθία του συμμετείχε  συχνά πυκνά σε  γιορτές-κρασοκατανύξεις. Ο Όμηρος αναφέρει πολλών ειδών κρασιά, από το νέκταρ των θεών μέχρι το κρασί που  ο Οδυσσέας μέθυσε τον Κύκλωπα Πολύφημο.  Γεγονός που μάλλον αποδεικνύει ότι οι Έλληνες πρέπει να ήταν και οι πρώτοι αμπελοκαλλιεργητές στην Ευρώπη και να μετέδωσαν την τέχνη της αμπελουργίας και της οινοποίησης και στους άλλους λαούς. Το κρασί όμως είναι συνδεδεμένο και με τα μυστήρια της χριστιανοσύνης, ο οίνος  της Θείας Κοινωνίας, γίνεται το αίμα του Χριστού, «Εγώ είμαι η άμπελος η αληθινή» αναφέρεται στα Ευαγγέλια,  στο πρώτο θαύμα, στον γάμο στην Κανά ο Ιησούς μετέτρεψε το νερό σε κρασί, ενώ τέλος μοτίβο σε πολλά τέμπλα εκκλησιών αποτελεί η άμπελος και το σταφύλι. 

Νίκος Καζαντζάκης

Στις 26 Οκτωβρίου του 1957 πέθανε ο μεγάλος μας ποιητής και πεζογράφος
Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Από μικρός ασχολήθηκε με την ποίηση και ερχόμενος στο Παρίσι, επηρεάζεται από τα ρεύματα της εποχής. Στο μεταξύ συνεργάζεται με το περιοδικό «Νουμάς» με το ψευδώνυμο Πέτρος Ψηλορείτης. Το 1906 δημοσίευσε την πρώτη ποιητική συλλογή του «Όφις και κρίνος». Ακολουθούν οι τραγωδίες «Πρωτομάστορας» «Χριστός», «Νικηφόρος Φωκάς», «Ιουλιανός ο παραβάτης», «Βούδας», «Οδυσσέας». Ακολουθούν το φιλοσοφικό του έργο η περίφημη «Ασκητική» που εκφράζει την βαθιά αγωνία του για την ανθρωπότητα, τα συναρπαστικά έργα του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «Ο Καπετάν Μιχάλης», Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ο φτωχούλης του θεού» και το δοκίμιό του «Αναφορά στον Γκρέκο», που γνωρίζουν τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ μεταφράζονται σε πολλές ξένες γλώσσες. Η ποιητική σύνθεση  «Οδύσσεια», από 33.333 στίχους, «Ο τελευταίος πειρασμός» που αποτελεί σημείο τριβής με την Εκκλησία, που τον θεωρεί ιερόσυλο. Πνεύμα ανήσυχο, ερευνητικό και γεμάτο οράματα, ταξιδεύει σε πολλές χώρες και γεύεται την διαφορετική ζωή κάθε τόπου, την οποία και μεταφέρει στα βιβλία του, με τρόπο παρατηρητικό, ζωντανό, γλαφυρό και διανθισμένο με φιλοσοφικές σκέψεις. «Ρωσία», «Ισπανία», «Αγγλία», «Σινά», «Ιαπωνία», «Κίνα»,  κ ά Από τις μεταφράσεις του, αναφέρουμε την «Θεία κωμωδία» του Δάντη, τον «Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης» του Γιόργκενσεν, τον «Φάουστ» του Γκαίτε, την «Γένεση των ειδών» του Ντάρβιν και τέλος την μετάφραση που κάνει με τον καθηγητή Ι. Κακριδή, της «Ιλιάδας» του Ομήρου. Έχει γράψει ακόμα γύρω στις 800 επιστολές. «Έφυγε» σε ηλικία 75 ετών και  στην ταφική του πλάκα στο Ηράκλειο της Κρήτης, αναγράφεται: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος». 

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Μακαρόνια χειροποίητα και λαχανικά

Η μέρα είναι αφιερωμένη στα ζυμαρικά, ας την τιμήσουμε φτιάχνοντας τα μόνοι μας.
Τα συνοδεύουμε με λαχανικά, σε μια πρωτότυπη μακαρονάδα που το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει όλους, μακαρονάδες και μη.

Για τα μακαρόνια:  300 γρ. αλεύρι, 3 αυγά, αλάτι, αλεύρι για το ζύμωμα
Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι  και κάνετε μια λακκούβα στην μέση, όπου ρίχνετε  τ’ αυγά και τ’ αλάτι. Ανακατεύετε με πιρούνι. Συνεχίζετε με το χέρι, παίρνοντας σιγά- σιγά λίγο αλεύρι  από τα πλάγια και ανακατεύετε με τ’ αυγά. Φτιάχνετε την ζύμη σε  μπάλα, την τυλίγετε σε μεμβράνη και την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί 15-20 λεπτά. Ανοίγετε φύλλο με τον πλάστη και κόβετε στο σχήμα που θέλετε (μακαρόνια, λαζάνια ή χυλοπίτες). Τα βράζετε σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τα σουρώνετε. 

Για τα λαχανικά: 1 κρεμμύδι σε ροδέλες, 1 μεγάλη ντομάτα σε κυβάκια, 1 κόκκινη, 1 πράσινη και 1 κίτρινη πιπεριά σε καρεδάκια, 1 κολοκυθάκι και 1 μελιτζάνα σε κυβάκια, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κ σ ζάχαρη, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι.
Σοτάρετε στο λάδι, το κρεμμύδι, προσθέτετε την ντομάτα, την μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, τις πιπεριές, και τις βράζετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε  το σκόρδο, την ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε για λίγο να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρισμα: Ρίχνετε στα μακαρόνια την σάλτσα των λαχανικών, ανακατεύετε και σερβίρετε. Αν θέλετε πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί, (μυζήθρα, κεφαλοτύρι).




Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας

Βασικά σημεία -κλειδιά για να κατεβάσουμε κιλά και να ανεβάσουμε διάθεση
- Περιλαμβάνουμε στο διαιτολόγιο μας ποικιλία τροφίμων και ξεκινώντας από τους υδατάνθρακες, που είναι και η βασική πηγή ενέργειας, φυτικές ίνες για την σωστή λειτουργία του εντέρου (μην τα μαζεύουμε όλα και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε), και προχωράμε στην ενυδάτωση 8-10 ποτήρια νερό (για να μην πει ο οργανισμός μας το νερό νεράκι), αλλά και να μπορεί εύκολα να αποβάλει τις τοξίνες.
- Τρώμε 3 κανονικά γεύματα καθημερινά και 2 ενδιάμεσα σνακ, προτιμήστε φρούτα ή χυμούς, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς ανάλατους, άντε και κανένα αυγό βραστό.
- Ξεκινώντας πάντα από το πρωινό, τρώμε σαν βασιλιάδες (και βγάζουμε το άχτι μας)
- Το μεσημεριανό τρώμε πάλι σαν βασιλιάδες (μην χαίρεστε) στα σερβίτσια και στην άνεση, (ξέρετε τώρα) μαχαίρι, πιρούνι (και μου περνάτε την σαλάτα). Είπα σαλάτα και θυμήθηκα ότι πρέπει απαραίτητα το γεύμα μας να περιλαμβάνει σαλάτα (αποφύγετε να κάνετε το συνειρμό με τις αγελάδες που τρώνε όλο χόρτα και είναι παχουλές).  Άντε ας φάμε και λίγο ψητό ή βραστό κοτόπουλο, ψάρι και λιγότερες φορές κόκκινο κρέας. Μασάμε αργά-αργά και σιωπηλά (είπαμε βασιλιάδες).
- Το βραδινό πρέπει να είναι ίδιο σαν το μεσημεριανό (μην περάσουμε όλη την ημέρα μαγειρεύοντας), αλλά σε μικρότερη  ποσότητα και νωρίς το πολύ 7-8 μμ (τώρα είμαστε ευρωπαίοι)
 - Αποφεύγουμε να τσιμπολογάμε ανάμεσα στα γεύματα και επειδή το ξέρω είναι δύσκολο, αρχίζουμε και το τελευταίο μέρος της προσπάθειας, άσκηση, γυμναστική, βόλτα να δούμε το βουνό, τη θάλασσα, τις βιτρίνες, ή εφαρμόζουμε το «έχω και σκύλο, πάμε βόλτα;». Βέβαια όλα αυτά με τα χέρια πάνω ή κάτω, ποτέ στο στόμα. Καταλαβαινόμαστε;
- Κόβουμε  την μάσα και το ρίχνουμε στην ξάπλα, και το λέω στην γλώσσα των επιστημόνων, που σαφώς και έχουν δίκιο, καθώς όταν κοιμόμαστε δεν τρώμε. 
Και επειδή εγώ είμαι η πρώτη παθούσα… επιτυχούσα ήθελα να πω, που τα εφάρμοσα όλα αυτά και όπως βλέπετε και στην φωτογραφία μου, που δεν έχω βάλει, γιατί δεν χωράει, κάπου…κάποτε θα χωρέσουμε και εμείς …αρκεί να το βάλουμε στο μυαλό μας και όχι στο στόμα μας.



Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

1983: Πέθανε ο Δήμος Σταρένιος, ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1909 στο Κάιρο. Σπούδασε υποκριτική στην Αθήνα στην Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Συνεργάστηκε σε θεατρικές παραστάσεις με μεγάλους ηθοποιούς της εποχής του, Λ. Κωνσταντάρα, Μ. Μερκούρη, Α. Αλεξανδράκη, Α. Βουγιουκλάκη   Συμμετείχε σε πολλές ταινίες σε δεύτερους ρόλους συνήθως, ερμηνεύοντας ήρωες δύστροπους, κακούς, προδότες, τσιγκούνηδες. Ταινίες: «Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου», «Φτωχογειτονιά αγάπη μου», «Οι γενναίοι του Βορρά»,  «Ο Στρατής παραστράτησε», «Ντάμα σπαθί», «Έγκλημα στα παρασκήνια», αλλά και σε διεθνείς παραγωγές «Λέων της Σπάρτης», «Ποτέ την Κυριακή», «Αμέρικα Αμέρικα» κ ά. Στην τηλεόραση συμμετείχε στα σήριαλ «Συνταγματάρχης Λιάπκιν», «Γιούγκερμαν», «Το ταξίδι», «Χωρίς ανάσα», «Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα», ενώ  χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή του στην  τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Ν. Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», στο ρόλο του τσιγκούνη Γερό-Λαδά.
Χαρακτηριστικές ατάκες:
Η χαραυγή της νίκης
Είναι φίλοι μας οι Γερμανοί, θέλουν το καλό μας…
Οι γενναίοι του Βορρά
Οι μέρες είναι δύσκολες…
Αμέρικα Αμέρικα
…το μίσος εξαντλείται από μόνο του…
Ο Χριστός ξανασταυρώνεται
…τρώει  και η αγιοσύνη σου το καταπέτασμα , τραγόπαπα…

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Σπύρος Ζαγοραίος

 «Έφυγε» σε ηλικία 86 ετών ο e de la magen ερμηνευτής, στιχουργός και συνθέτης

Γεννήθηκε το 1928, στον Άγιο Αρτέμιο, στη Γούβα, στο Παγκράτι. Στην διάρκεια της κατοχής, σε ηλικία 15 ετών χάνει το χέρι του όταν έσκασε μια χειροβομβίδα την ώρα που έπαιζε στην Αγία Παρασκευή, που έχουν πλέον μετακομίσει. Το γεγονός αυτό δεν τον αποτρέπει και αρχίζει να ασχολείται  με τη λαϊκή μουσική, συνεργαζόμενος με  μεγάλους καλλιτέχνες της εποχής, Β. Τσιτσάνη, Γ. Μπιθικώτση, Απ. Κλουβάτο, Μπ. Μπακάλη, Β. Περπινιάδη, αλλά και με την γυναίκα του Ζωή, που αποτέλεσαν  ένα από τα αγαπημένα λαϊκά ντουέτα. Επιτυχίες του: «Στης Λαρίσης το ποτάμι», «Προσευχή», «Άναψε το τσιγάρο», «Μες της πόλης το χαμάμ», «Κατηγόρα με», «Ντόλτσε βίτα», «Γιατί με λες αλήτη», «Σβήσαν τ’ άστρα του ουρανού», «Καροτσέρη τράβα»,  «Παλαμάκια» και το «Εντελαμαγκέν» που αποτέλεσε το σλόγκαν  του, δημιουργώντας στο Αιγάλεω με τον ίδιο τίτλο ακόμα και «στέκι» διασκέδασης, όπου τραγουδούσε μέχρι τα τελευταία χρόνια.

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

1984: Πέθανε ο Φρανσουά Τρυφό, Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός

Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 6 Φεβρουαρίου του 1932. Υπήρξε από τους σημαντικότερους  Γάλλους σκηνοθέτες και ένας από τους ιδρυτές της   nouvell vague (νέο κύμα) στον γαλλικό κινηματογράφο. Σκηνοθέτησε  πάνω από 30 ταινίες, ενώ συμμετείχε ως ηθοποιός και σεναριογράφος σε μερικές ακόμα. Ξεκίνησε  το 1958 με την μικρή μήκους ταινία Les Mistons, ακολούθησετην επόμενη χρονιά, η μεγάλου μήκους αυτοβιογραφική ταινία «400 κτυπήματα» που τον καθιέρωσε ως σκηνοθέτη του νέου κύματος  και με την οποία  κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών. Ακολουθούν οι ταινίες «Μην πυροβολείτε τον πιανίστα» (1960), «Απολαύστε το κορμί μου» (1961), αναφορά στο ερωτικό τρίγωνο, «Φαρενάϊτ 451», μεταφορά από το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας,  «Η νύφη φορούσε μαύρα» (1967), φιλμ νουάρ, «Κλεμμένα φιλιά» το ’68, «Παράνομο κρεβάτι» (1970), «Η γυναίκα της διπλανής πόρτας»,  «Αμερικάνικη νύχτα», με την οποία  κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1973, «Το χαρτζιλίκι» ταινία αναφορά στα παιδιά, «Ο άνδρας που αγαπούσε τις γυναίκες» (1977), «Η αγάπη το βάζει στα πόδια» (1978) και κύκνειο άσμα το 1983 «Το τελευταίο Μετρό», με την Κατρίν Ντενέβ. Ακόμα συμμετέχει ως σεναριογράφος το 1960 στην ταινία με κομμένη την ανάσα» και ως ηθοποιός το 1977 στην ταινία «Στενές επαφές τρίτου τύπου»,  υποδυόμενος τον επιστήμονα. Έφυγε στα 52 του χρόνια

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση, είναι μια πάθηση «ύπουλη» γιατί δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ τα τελευταία χρόνια τείνει να πάρει μορφή ιατροκοινωνικής μάστιγας, καθώς σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 8 άνδρες θα υποστούν κάταγμα ισχίου, (κύρια αιτία εμφάνισης της νόσου) μετά την ηλικία των 50.Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από την βαθμιαία ελάττωση της περιεκτικότητας των οστών σε ασβέστιο, με αποτέλεσμα να χάνεται οστική μάζα, τα οστά να γίνονται εύθραυστα και ως εκ τούτου επιρρεπή στα κατάγματα.
Ενδείξεις που πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας οδηγήσουν στον γιατρό
1) Σημαντική ελάττωση του ύψους, σε μικρό χρονικό διάστημα.
2) Απότομο και υπερβολικό χάσιμο βάρους, ειδικά αν είχατε λεπτό σκελετό και είστε γύρω στην ηλικία των 50 χρόνων.
3) Κάταγμα σπονδυλικής στήλης και άκρων.
4) Διαταραχές της περιόδου (αμηνόρροια) για μεγάλο χρονικό διάστημα.
5) Εμμηνόπαυση
6) Επίμονος πόνος στην πλάτη, στην μέση ή στην λεκάνη.
Διάγνωση της οστεοπόρωσης
Η διάγνωση της νόσου γίνεται με μια απλή, ακίνδυνη, όσο και ανώδυνη εξέταση, σε ειδικά μηχανήματα που μετρούν την οστική πυκνότητα. Η τιμή της απόκλισης ονομάζεται T-score, ενώ το αποτέλεσμα της μέτρησης εκφράζεται με τρεις τρόπους: φυσιολογικό (0-1,0), οστεοπενία (1,0-2,5) και οστεοπόρωση (2,5 και πάνω).
Η πρώτη μέτρηση της οστικής μάζας, πρέπει να γίνεται κατά την ηλικία των 45-50 ετών, ενώ η επανάληψή της καθορίζεται από το πρώτο αποτέλεσμα, την ηλικία αρχής της εμμηνόπαυσης και τέλος τις ενδείξεις για εμφάνιση της νόσου.
Πρόληψη της οστεοπόρωσης
Οι ειδικοί τονίζουν, ότι όσον αφορά την γένεση της οστεοπόρωσης, η σωστή ανάπτυξη των οστών κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία είναι καθοριστικός παράγων. Τα οστά μεγαλώνουν σε μέγεθος και δυναμώνουν κατά την παιδική ηλικία. Η ποιότητα αλλά και η ποσότητα της οστικής μάζας που θα αποκτηθεί τότε, θα καθορίσει και την υγεία των οστών καθ' όλη την διάρκεια της ενήλικης ζωής μας. Το ασβέστιο, είναι το πιο γνωστό μέταλλο που βοηθά στην δημιουργία γερών οστών, αλλά και στην προστασία τους από την φθορά που προκαλεί ο χρόνος.
Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πίνετε γάλα για πρωινό, τρώτε γιαούρτι και τυρί με τα γεύματά σας. Άλλες πηγές ασβεστίου είναι τα ψάρια, (ο σολομός, οι σαρδέλες), τα καρύδια, τα μπιζέλια, τα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι) και τέλος η σόγια. Σημαντική είναι η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, καφεΐνης και αλατιού, καθώς αυτά εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Η βιταμίνη D είναι αναγκαία για την απορρόφηση του ασβεστίου. Η ηλιοφάνεια συμβάλλει στην σύνθεση της βιταμίνης D από τον οργανισμό, ενώ καλές πηγές της είναι τα αυγά, το μέλι, το συκώτι, το μουρουνέλαιο και τα γαλακτοκομικά. Στην πρόληψη της οστεοπόρωσης συμβάλλει και η άσκηση, καθώς βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, επιβραδύνει το ρυθμό απώλειάς της, διορθώνει την στάση του σώματος, αυξάνει την ευκαμψία, βελτιώνει την κίνηση και την ισορροπία, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσης και τέλος αυξάνει την μυϊκή μάζα και δύναμη. Οι πλέον αποτελεσματικές ασκήσεις για την ενίσχυση του σκελετικού συστήματος είναι οι ασκήσεις με βάρη, το περπάτημα, ο χορός, το αερόμπικ και οι pilates.

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Σπανάκι το δυναμωτικό

Φυλλώδες πράσινο λαχανικό που ανήκει στην τάξη των καρυοφυλλώδη και στην οικογένεια των χηνοποδιιειδών. Είναι φυτό ποώδες μονοετές ή διετές. Το σπανάκι φαίνεται να έλκει την καταγωγή από την Ασία και καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική. Στην Ελλάδα αναφέρεται από τα Βυζαντινά ακόμη χρόνια.
Θρεπτικά συστατικά Μεγάλη η διατροφική του αξία, λόγω της περιεκτικότητά του σε σίδηρο, ιδανικό για όσους πάσχουν από αναιμία. Για να απορροφηθεί εύκολα ο σίδηρος από τον οργανισμό, χρειάζεται η κατανάλωσή του να συνοδευτεί από ένα τρόφιμο που περιέχει βιταμίνη C ( λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά). Ακόμα περιέχει χλωροφύλλη,  β καροτένιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, ιώδιο, κάλιο και βιταμίνες Α, B, C, Ε και Κ.
Επιλογή, καθάρισμα, πλύσιμο Επιλέγουμε κοντά και μικρά φυτά σπανακιού  με τρυφερά κοτσάνια καθώς όταν μεγαλώνει σκληραίνουν τα κοτσάνια. Τα φύλλα του να είναι τρυφερά και πράσινα, φρέσκα, όχι μαραμένα και κιτρινισμένα. Για να το καθαρίσουμε κόβουμε την ρίζα του, αφαιρούμε  τυχόν μαραμένα και κιτρινισμένα φύλλα. Την ριζούλα αυτή αν την φυτεύσετε φυτρώνει σπανάκι. Πλένετε το σπανάκι σε λεκάνη με μπόλικο νερό, που αλλάζετε πολλές φορές, καθώς βγάζει χώματα. Το νερό το χρησιμοποιούμε για το πότισμα των φυτών.
Συντήρηση Μπορούμε εύκολα να διατηρήσουμε σπανάκι στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα. Το καθαρίζουμε, το πλένουμε, το στραγγίζουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη σε πλαστικά σακουλάκια ή δοχεία. Εκτός από το φρέσκο σπανάκι που υπάρχει στην αγορά από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, υπάρχει και κατεψυγμένο αλλά και κονσερβοποιημένο.
Μαγειρική Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, στην Ελλάδα συνηθέστερες είναι το κοντό σπανάκι, το κοινό σπανάκι με πιο μακριά επιμήκη φύλλα και στελέχη και το πλατύφυλλο. Στην μαγειρική χρησιμοποιείται φρέσκο σε σαλάτες, μαγειρεμένο με κρέας, ψάρι, μακαρόνια, ρύζι και τέλος για την παρασκευή πιτών. Αποφεύγετε να το ξαναζεσταίνετε  καθώς σχηματίζονται τοξικές νιτρώσεις ουσίες. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν χαρακτηριστικές τοπικές συνταγές, όπως με αρνί στην Κρήτη, με μπακαλιάρο στην Πελοπόννησο, με σουπιές στην Μακεδονία, με γίγαντες στην Ήπειρο κ ά.



Σπανακόρυζο

Υλικά
1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο, 1 πράσο και 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κούπα ρύζι, 1 κούπα λάδι, άνηθο, μάραθο ψιλοκομμένα, 2  κ σ πελτέ, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση
Τσιγαρίζετε στο λάδι το πράσο και τα κρεμμυδάκια, ρίχνετε το σπανάκι, τον άνηθο, το μάραθο και το αφήνετε για λίγο να γιαχνιστεί. Προσθέτετε το ρύζι, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι και λίγο ζεστό νερό. Αφήνετε να βράσει για 15-20 λεπτά.

Σπανακομπούρεκο

Υλικά
½ κιλό φύλλο κρούστας, ½ κιλό σπανάκι ζεματισμένο, ½ κιλό φέτα ή ανθότυρο, 1 αυγό, μοσχοκάρυδο, αλάτι πιπέρι, λάδι για το ταψί
Εκτέλεση
Βάζετε σε μια λεκάνη το σπανάκι, το τυρί, το αυγό, το μοσχοκάρυδο, το αλατοπίπερο  και ανακατεύετε.  Παίρνετε 2 φύλλα αλείφετε με λάδι, βάζετε κατά μήκος στην άκρη λίγο από το μίγμα του σπανακιού. Τυλίγετε σε ρολό και βάζετε σε ταψί που έχετε αλείψει με λάδι. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Αλείφετε με λάδι την επιφάνεια τους, χαράσσετε σε κομμάτια και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Γιώργος Τζαβέλας

Διακρίθηκε σαν σκηνοθέτης, σεναριογράφος από τους πρωτοπόρους του ελληνικού κινηματογράφου, θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός. Έφυγε σε ηλικία 70 ετών στις 18 Οκτωβρίου 1976.
Γεννήθηκε το 1916 και ήταν απόγονος του οπλαρχηγού Λάμπρου Τζαβέλα. Θεατρικές παραστάσεις: «Κλέφτης της καρδιάς μου» (1936) οπερέτα, «Παραμύθι ενός φεγγαριού» (1946) με τους Μυράτ-Κωνσταντάρα, «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» (1959), θίασος Β. Λογοθετίδη.  Ταινίες: «Χειροκροτήματα» (1944), όπου εμφανιζόταν  ο τραγουδοποιός Αττίκ, «Ο μεθύστακας» (1950) με τον Ορ. Μακρή, «Κάλπικη λίρα» (1951) σπονδυλωτή ταινία με τους Β. Λογοθετίδη, Ι. Λιβικού, Δ. Χόρν, Έ. Λαμπέτη, Σ. Βρανά, «Η Αγνή του λιμανιού» (1952) Ε. Χατζηαργύρη και Α. Αλεξανδράκης, «Το σοφεράκι» (1953) με τον  Μ. Φωτόπουλο,  «Ο ζηλιαρόγατος» (1955), «Μια ζωή την έχουμε» (1958) με τους Δ. Χορν, Υ. Σανσόν, Β. Αυλωνίτη,  «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» (1965), Μ. Κοντού, Γ. Κωνσταντίνου, «Αντιγόνη» (1961) με τους Ειρ. Παπά, Μ. Κατράκη, Μ. Κοντού. Πέθανε
Χαρακτηριστικές ατάκες:
Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα
- Στ. Ξενίδης: Εγώ είμαι στρατιωτικός και τα λέω τσεκουράτα...
- Γ. Κωσταντίνου: Για πρόσεξε κυρία Ελένη, γιατί εγώ είμαι τρελός. Σήμερα παντρευτήκαμε, σήμερα χωρίζουμε! Παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω!
- Γυναίκα: Καλέ, ποιος πέθανε; Παιδάκι: Δεν ξέρεις κυρία μου; Γυναίκα: Όχι, ποιος; Παιδάκι: Αυτός που είναι μες στην κάσα!
Η κάλπικη λίρα
- Μ. Φωτόπουλος: Αόμματος. Ελεήστε τον αόμματο
- Β.  Πρωτόπαππας: Όταν έχεις λεφτά, μπορείς να αφήσεις τη συνείδησή σου να κοιμάται μόνη της κι εσύ να κοιμάσαι με την καλύτερη ερωμένη.
- Β. Λογοθετίδης Ξέρεις πόσο στοιχίζει η κάλπικη λίρα;
Εκατό χρυσές; Όχι είκοσι χρόνια φυλακή.
- Βενζινάς: Η ευτυχία είναι ένα είδος κλειδαριάς, που άμα χάσεις το κλειδί κάθεσαι απ' έξω και μπανίζεις από την κλειδαρότρυπα.
Βενζινάς: Ο φίλος είναι όπως η ρεζέρβα. Για ώρα ανάγκης.


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

1999: Πέθανε η Μέμα Σταθοπούλου, ηθοποιός

Η Δήμητρα Σταθοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1942. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και ξεκίνησε την καριέρα της το 1964 στο θέατρο «Δικέφαλος αετός», «Ένας έρωτας που δεν πεθαίνει ποτέ» κ ά, ενώ συμμετείχε σε περίπου 30 ταινίες σε ρόλο ενζενί, στις περισσότερες από τις οποίες συμπρωταγωνιστούσε  με τον Θάνο Λειβαδίτη, «Φουκαράδες  και λεφτάδες», «Ένας άφραγκος Ωνάσης», «Ένας μάγκας στα σαλόνια», «Το φτωχόπαιδο», «Άπονη ζωή», «Οι καταφρονεμένοι», «Ο τρελός της πλατείας Αγάμων», «Κάθε ναυάγιο και μια κόλαση», «Με ιδρώτα και δάκρυα» κ ά. Από το 1975 αποσύρθηκε από την ηθοποιία.

1992: Πέθανε ο Ορέστης Λάσκος, σεναριογράφος και σκηνοθέτης

Γεννήθηκε το 1907 στην Ελευσίνα. Αρχικά ακολούθησε στρατιωτική καριέρα  την οποία όμως εγκατέλειψε και ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο που τότε ουσιαστικά ξεκινούσε στην Ελλάδα, σκηνοθετώντας, γράφοντας σενάρια ή ακόμα και συμμετέχοντας ως ηθοποιός σε ταινίες όπως «Δάφνης και Χλόη», «Για ποιόν χτυπάει η κουδούνα», «Της ζήλιας τα καμώματα», «Ο γεροντοκόρος», «Η άγνωστος», «Αστέρω», «Νυμφίος ανύμφευτος», «Ο μόδιστρος», «Το στραβόξυλο», «Ο τσαχπίνης», «Το κορίτσι της οργής», «Φτωχαδάκια και λεφτάδες», «Ομορφόπαιδα». Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μπεάτα Ασημακοπούλου και είχαν ένα γιο.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ημέρα άρτου

Με αφορμή την σημερινή ημέρα συμβουλές για την επιλογή του, για να μην πούμε το ψωμί...ψωμάκι

Η όψη του ψωμιού, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά πρέπει να συμβαδίζει με τον τύπο του ψωμιού. Το πολυτελείας είναι λευκό, το χωριάτικο και το καλαμποκίσιο κίτρινα και το ολικής άλεσης σκουρόχρωμο. Τα πολύ έντονα χρώματα πρέπει να μας προβληματίζουν, καθώς μπορεί να έχουν προστεθεί χρωστικές. Στην ψίχα του ψωμιού πρέπει να διακρίνονται μικρές τρυπίτσες, σημάδι ότι έχει ψηθεί σωστά. Το καλό ψωμί, έχει εκείνη την ιδιαίτερη μυρωδιά και τα αρώματα του φρεσκοψημένου. Η γεύση του είναι ανάλογη με τον τύπο του ψωμιού που έχουμε αγοράσει, όμως όλα πρέπει να είναι τραγανά και όχι λασπωμένα και να έχουν την μυρωδιά και την γεύση του φρέσκου. Εάν πιεστεί εξωτερικά κάνει ένα χαρακτηριστικό έντονο κρακ, ενώ έχει ελαστικότητα και επανέρχεται στην αρχική του μορφή. Τέλος διατηρεί την εμφάνιση, την μυρωδιά και την γεύση και την επόμενη μέρα, χωρίς να μπαγιατεύει πολύ γρήγορα, αν μάλιστα είναι φτιαγμένο με προζύμι, μπορεί να διατηρηθεί πολύ περισσότερες μέρες.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης

Εν όψει της χειμερινής περιόδου αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Μερικές συμβουλές για την σωστή παραλαβή του
Μια φορά τον χρόνο είναι αναγκαίο να γίνεται συντήρηση και ρύθμιση του κεντρικού συστήματος θέρμανσης από ειδικό τεχνίτη και καθαρισμός της δεξαμενής
Πριν παραγγείλουμε πετρέλαιο πραγματοποιούμε έρευνα στην αγορά για σύγκριση των τιμών
Πρέπει να γνωρίζετε τις ακριβείς διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορέσετε να την ογκομετρήσετε ώστε να γνωρίζετε τα λίτρα που αντιστοιχούν σε κάθε ένα εκατοστό της δεξαμενής, σύμφωνα με τον τύπο: ποσότητα (ανά εκατοστό ύψους σε λίτρα)= (μήκος σε εκατοστά επί πλάτος σε εκατοστά)/1000
Χρησιμοποιήστε το δικό σας μεταλλικό μέτρο ή βέργα μέτρησης, το οποίο πρέπει να είναι άκαμπτο και να το τοποθετείτε πάντα στο ίδιο σημείο της δεξαμενής, κατά την διαδικασία προμέτρησης – επιμέτρησης
Πραγματοποιείτε προμέτρηση και επιμέτρηση μαζί με τον οδηγό ή συνοδηγό του βυτιοφόρου
Ελέγξτε συμπληρωματικά και τον μετρητή της δεξαμενής του βυτιοφόρου
Προσέξτε ώστε το περιεχόμενο της μάνικας να αδειάζει εξ ολοκλήρου στην δεξαμενή. Η απόδειξη γι’ αυτό είναι η παροχή αέρα με πίεση στο τέλος της παράδοσης, αλλά και να σταματήσει να «γράφει» ο μετρητής του βυτιοφόρου
Στην επιμέτρηση περιμένετε μερικά λεπτά μετά το τέλος της παράδοσης, ώστε να «ηρεμήσει» η επιφάνεια από το άφρισμα

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

2004: Πέθανε ο Βλάσης Μπονάτσος, ροκ συνθέτης, τραγουδιστής, ηθοποιός και τηλεπαρουσιαστής

Ο Βλάσης Μπονάτσος γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1950. Πρωτοεμφανίζεται στην μουσική σκηνή στις αρχές της δεκαετίας του '70, με το μουσικό συγκρότημα «Πελόμα Μποκιού», ονομασία που προέρχεται από τα  αρχικά των μελών του. Μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος το τραγούδι «Γαρύφαλλος».  Σταθμό στην καριέρα του αποτελεί ο ρόλος του Τσε στην παράσταση «Εβίτα» που ανέβασε στο θέατρο η Αλίκη Βουγιουκλάκη, με την οποία διατηρούσε επί χρόνια ερωτικό δεσμό. Συμμετείχε σε πολλές  ταινίες: «Ένα ελεύθερο κορίτσι» (1973), «Ο δράκος, πρόσωπο της ημέρας» ( 1983), «Βίτσια γυναικών (2000), σε τηλεοπτικές σειρές ως ηθοποιός «Οι απαράδεκτοι», «Της Ελλάδος τα παιδιά», «Εκείνες και εγώ», «Δίψα» και ως παρουσιαστής «Κόντρες», «Άλλα κόλπα», «Πάμε γι’ άλλα».

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

2010: Πέθανε ο Κώστας Καφάσης ηθοποιός και τραγουδιστής

Γεννήθηκε στην Ιτέα Καρδίτσας, αλλά από μικρή ηλικία ήρθε στην Αθήνα, όπου αρχικά ασχολήθηκε με την ηθοποιία και μετέπειτα με το τραγούδι. Είχε συμμετάσχει σε ταινίες: «Μαριχουάνα stop», «Καλώς ήρθε το δολάριο», «Φίφης ο αχτύπητος», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Το πιο λαμπρό αστέρι», «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» κ ά. Στην τηλεόραση χαρακτηριστικός ο  ρόλο του ως σερβιτόρος Ιωνάθαν στο θρυλικό σίριαλ «Η γειτονιά μας». Συμμετείχε ακόμα στο σήριαλ «Επτά θανάσιμες πεθερές. Δισκογραφικά έκανε μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι «Γέλα κυρία μου».Ακόμα: «Σ’ αγαπώ», «Πώς να φύγω», «Και ποιος φταίει» κ ά.  Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών μετά από πολύχρονη μάχη με την επάρατο.

«Γέλα κυρία μου, γέλα μαζί μου
γέλα κυρία μου, γέλα καλή μου
Ξένος εγώ, έξω απ’ τον κόσμο σου
περαστικός μπήκα στον δρόμο σου
κι είχα το θράσος να σ’ αγαπήσω, αι ντε
κοίτα η καρδιά μου τι μου ζητάει
έναν αλήτη ποιος τον μετράει
κι αν αγαπάει, ποιος τον νοιάζεται ποτέ…»

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Σαρδέλα

Η σαρδέλα ή σαρδίνη όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, καθώς προέρχεται από την Σαρδηνία, όπου την γνώριζαν και την τιμούσαν ιδιαίτερα από  τα αρχαία χρόνια, είναι ψάρι του πελάγους, ανήκει στην οικογένεια των κλυπεϊδών και αφθονεί στην Μεσόγειο. Το σώμα της είναι λεπτό και μακρουλό με μήκος 10-25 εκατοστά, χωρίς πολλά λέπια, τριγωνικό κεφάλι, γαλαζοπράσινη ράχη και αργυρόστακτη κοιλιά. Είναι ένα μικρό ψαράκι με χαμηλή τιμή αγοράς με μεγάλη όμως διατροφική αξία καθώς είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά και ως εκ τούτου ιδιαίτερα ωφέλιμη στο κυκλοφοριακό και την καρδιά. Στην Ελλάδα είναι ευρύτατα γνωστό ψάρι με πολλές ποικιλίες, με καλύτερη από την Καλλονή της Λέσβου. Εκτός από τις φρέσκες, υπάρχουν οι συντηρημένες σε αλάτι (παστές), αλλά και σε κονσέρβες  με ελαιόλαδο, σπορέλαιο ή σάλτσες (κόκκινη, καυτερή με πιπεριά κ ά).  
Αγορά, καθάρισμα και ψήσιμο
Όταν αγοράζετε σαρδέλες προσέξτε να έχουν σφικτή σάρκα χωρίς γδαρσίματα,  γυαλιστερό δέρμα και  λαμπερά μάτια. Κατά το καθάρισμα κόβετε το κεφάλι τους (δεν τρώγεται), βγάζετε τα εντόσθια και ξύνετε ελαφρά, για να βγουν τα τυχόν λέπια. Εάν θέλετε να τις φιλετάρετε, τις κρατάτε στο ένα χέρι και με το άλλο πιάνετε το κόκαλο στο κεφάλι και το τραβάτε προς τα κάτω. Χρειάζονται πολύ λίγο να ψηθούν ή να τηγανιστούν καθώς στεγνώνει η σάρκα τους και πικρίζουν. 

Σαρδέλες τηγανιτές

Υλικά
1 κιλό σαρδέλες, αλάτι, αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και πλένετε τις σαρδέλες. Τις αφήνετε να στραγγίσουν, τις αλευρώνετε και τις τηγανίζετε σε ζεστό λάδι. Χρειάζονται πολύ λίγο  και γρήγορο τηγάνισμα καθώς στεγνώνει η σάρκα τους και πικρίζουν. Στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το περιττό λάδι και τις σερβίρετε ζεστές. 

Σαρδέλες γιαχνί

Υλικά
1 κιλό σαρδέλες, 1 πράσο, 1 κρεμμύδι και 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη φρέσκια ή κονσέρβας, 1 κ γ ζάχαρη, 1 κούπα ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Εκτέλεση
Καθαρίζετε, πλένετε και αλατίζετε τις σαρδέλες. Σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι και το πράσο. Όταν μαραθούν προσθέτετε την ντομάτα που έχετε βάλει την ζάχαρη και το σκόρδο και αφήνετε να βράσει 2-3 λεπτά. Απλώνετε τα ψάρια, πασπαλίζετε με την πάπρικα και το πιπέρι. Βράζετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να ψηθούν. Δεν ανακατεύετε το φαγητό, απλώς ανακινείτε την κατσαρόλα για να μην κολλήσουν. 

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Εντίθ Πιάφ

Στις 11 Οκτωβρίου 1963 έφυγε από την ζωή το «σπουργιτάκι» του Παρισιού
Η Εντίθ Τζιοβάνα Γκασιόν όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1915 στο Παρίσι. Από νεογέννητη ακόμα  αρχίζουν τα βάσανα στην ζωή της, καθώς θα την εγκαταλείψει η μητέρα της  λίγες μόλις εβδομάδες από την γέννησή της  και θα μεγαλώσει με την μητέρα του πατέρα της που είναι ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής. Από άγνωστη αιτία τυφλώνεται και μετά πάλι ανεξήγητα ανακτά την όρασή της. Ο πατέρας της θέλει να την κάνει ακροβάτιδα στο τσίρκο, όπως και ο ίδιος, εκείνη όμως ακολουθεί τον δικό της δρόμο και  από τα 10 της χρόνια  αρχίζει να τραγουδά στους δρόμους του Παρισιού. Η γνωριμία της με  τον  Louis Leplee,  ιδιοκτήτη  καμπαρέ στα Ηλύσια Πεδία, θα είναι και η αρχή της καριέρας της, καθώς βοηθά το Mome Piaf ( σπουργιτάκι), όπως την έχει βαπτίσει, να βγάλει τον πρώτο της δίσκο το 1935. Μετά τον πόλεμο η καριέρα της αρχίζει να απογειώνεται  με επιτυχίες σαν το  «La vie en rose» και το «Padam-Padam» και εκείνη  μικροκαμωμένη  (μόλις 1,47 ύψος) με το μαύρο φόρεμα καθιερώνεται σαν η μεγαλύτερη τραγουδίστρια της Γαλλίας. Ο αιφνίδιος θάνατος σε αεροπορικό δυστύχημα του Γάλλου μποξέρ και  μεγάλου της έρωτα Marcel Cerdan και τα δυο απανωτά τροχαία που παθαίνει, την οδηγούν στην κατάθλιψη, το αλκοόλ και την μορφίνη. Η καριέρα της βρίσκεται στο απόγειό της, με τραγούδια σαν το «Milord»  του  George Moustaki και «Non regnett rien» του  Charles Dumont και η υγεία της στην κατιούσα. Διαπιστώνεται κίρρωση του ήπατος. Καταρρέει στον μέσον μιας συναυλίας της και πέφτει σε κώμα. Άφησε την τελευταία της πνοή, πριν ακόμα κλείσει τα 48 της χρόνια, στις 11 Οκτωβρίου του 1963.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Ημέρα Αυγού

Τιμώντας την σημερινή ημέρα, σπάμε… αυγά και φτιάχνουμε μια ομελέτα γεμιστή
Υλικά
2-3 αυγά (ανάλογα με το μέγεθος) σε θερμοκρασία δωματίου, 2 κ σ γάλα,  2 κ.σ  τριμμένο τυρί, 2 κ σ ελαιόλαδο, 1 κούπα λαχανικά (ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά) σε κυβάκια, 2 κ σ μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ σ μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι 
Εκτέλεση
Ρίχνετε σ’ ένα μπολ τ’ αυγά, το γάλα, το τυρί, αλατοπιπερώνετε και χτυπάτε ελαφρά να ενωθούν τα υλικά. Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι. Όταν κάψει χαμηλώνετε την φωτιά και ρίχνετε το μίγμα των αυγών. Γέρνοντας ελαφρά το τηγάνι αφήνετε να κυλήσει το μίγμα μέχρι τις άκρες. Με σπάτουλα ανασηκώνετε τις άκρες της ομελέτας. Αφήνετε να πήξουν και να ψηθούν τ’ αυγά από την μια πλευρά και με την σπάτουλα προσεκτικά αναποδογυρίζετε για να ψηθεί η ομελέτα και από την άλλη πλευρά. Αν δεν μπορείτε να την αναποδογυρίσετε με την σπάτουλα, την μεταφέρετε σε ένα πιάτο και μετά την αναποδογυρίσετε στο τηγάνι. Αφήνετε να ψηθεί 2-3 λεπτά κι από την άλλη πλευρά και την βγάζετε σε πιάτο. Αλείφετε με την μουστάρδα, απλώνετε τα λαχανικά στην μια άκρη και γυρίζετε την άλλη άκρη και καλύπτετε τα λαχανικά. Καλή όρεξη!!! 

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Τα προσέχουμε….σαν τα μάτια μας

Η ημέρα είναι αφιερωμένη στα μάτια μας, το φως της ζωής μας. Συμβουλές για να μην σβήσει ποτέ.
- Προστατεύουμε τα μάτια μας από την ηλιακή ακτινοβολία, φορώντας αξιόπιστα γυαλιά ηλίου
- Προσπαθούμε να τα ξεκουράζουμε ιδίως αν είμαστε πολλές ώρες στο κομπιούτερ
- Επισκεπτόμαστε ταχτικά τον οφθαλμίατρο για να ελέγχει την όρασή μας και όχι όποτε μας παρουσιάζετε κάποιο πρόβλημα
- Προστατεύουμε τα μάτια μας με τα ειδικά γυαλιά ή τις μάσκες εάν κάνουμε εργασίες που μπορούν να τα βλάψουν (βάψιμο, ηλεκτροκόλληση κλπ)
- Για τις γυναίκες, αποφεύγουμε το υπερβολικό μακιγιάζ ή και πολυκαιρισμένα είδη μακιγιάζ (αϊλάινερ, σκιές κ ά) και δεν αμελούμε να ξεβαφτούμε πριν πάμε για ύπνο.
- Χρησιμοποιούμε με φειδώ οφθαλμικές σταγόνες και πάντα με την σύμφωνη γνώμη του οφθαλμίατρου.
- Εάν χρησιμοποιούμε γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής καλό είναι να μην τα φοράμε συνέχεια ώστε να δώσουμε την δυνατότητα στα μάτια να ξεκουράζονται.

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Νέλλη Αγγελίδου

«Έφυγε» στις 6 Οκτωβρίου, σε ηλικία 87 ετών η γνωστή ηθοποιός
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927. Σπούδασε υποκριτική στην δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κ. Κούν, όπου και ξεκίνησε την θεατρική της καριέρα το 1959. Συμμετείχε  σε σημαντικές παραστάσεις ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, αλλά και στα φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών. Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες «Παράνομοι», «Ανατολική περιφέρεια», «Ψωμί για έναν δραπέτη», «Ο θάνατος θα ξανάρθει», «Εκατόν είκοσι ντεσιμπέλ», «Ήλιος του θανάτου» κ ά. Τέλος πήρε μέρος και σε τηλεοπτικές σειρές «Αστροφεγγιά» (ΕΡΤ 1980), «Η ετυμηγορία» (ΥΕΝΕΔ 1980), «Σαν τα τρελά πουλιά» (ΕΤ1 1987),  «Ανατομία ενός εγκλήματος» (ΑΝΤ1 1994), «Η λυγερή» (ΕΤ1 1995), «Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες» (ΕΤ1 2000) κ ά. 

1992: Πέθανε ο Χρήστος Χαρόπουλος, δημοσιογράφος, λογοτέχνης, συνθέτης και στιχουργός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1909. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά «Χρόνος», «Εβδομάς», «Έθνος», «Εμπρός», «Φαντάζιο», «Πάνθεον» κ ά. Συνέγραψε βιβλία «Ένα κορίτσι μεσ’ στην βροχή», «Δούκισσα της Πλακεντίας», «Μαντώ Μαυρογένους», διηγήματα, ποιήματα κ ά. Παράλληλα έγραψε οπερέτες «Μοδιστρούλες της Αθήνας», «Φτερό στο άνεμο», επιθεώρηση «Ντόπιο πράμα», τραγούδια (στίχους και μουσική) «Όνειρο ήταν και πάει», «Πάολα», «Ψαροπούλα», «Μια νύχτα μόνο να αγαπάς», αλλά και σενάρια και μουσική για ταινίες «Το χαμίνι» (Ένας άνδρας με φιλότιμο), «Κατρακύλισμα» (Το κορίτσι του λιμανιού), «Παπούτσι από τον τόπο σου», «Η βίλα με τα νούφαρα» κ ά.
…Έλα γι’ απόψε
μέσα στην νύχτα
μέσα στη μπόρα
να ξαναφέρεις λουλουδιασμένη την ανεμώνα
και ν’ αναστήσεις τις νεκρές τις αναμνήσεις...

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

1849: Πέθανε ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής

Γεννήθηκε το 1809 στην Βοστόνη. Ορφάνεψε από μικρός και υιοθετήθηκε από κάποιο εύπορο ζευγάρι. Φοίτησε στα καλύτερα κολέγια της Αγγλίας και της Αμερικής. Ο χαρακτήρας του όμως εξελίχθηκε σε έναν τύπο, ρέμπελο, άστατο, με πολλά πάθη, από την χαρτοπαιξία μέχρι την οινοποσία. Παρόλα όμως την άστατη ζωή του, με το δυνατό συγγραφικό του ταλέντο δημιούργησε σημαντικό έργο.   Έγραψε πολλά έργα -ποιήματα και πεζά- που διακρίνονται για την γλαφυρότητα των διαλόγων και την παραστατικότητα των χαρακτήρων, αν και τα περισσότερα  αναφέρονται σε νοσηρές καταστάσεις, καθώς κτίζει τους κόσμους του έξω από την πραγματικότητα. Κοινωνίες φαντασμάτων, ανοιχτοί τάφοι, τοπία φρίκης, στοιχειωμένα παλάτια, ο φόβος, ο τρόμος και ο  θάνατος διαφεντεύοντας παντού, σημαδεύουν και διαπνέουν τα έργα του. Έργα του: «Το Κοράκι», «Ο Χρυσός Σκαραβαίος», «Αναμπέλ-Λη», «Ο Μαύρος Γάτος», «Το Κλεμμένο Γράμμα»

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Καθαρισμός και οργάνωση του ψυγείου

- Το ηλεκτρικό ψυγείο πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον πέντε εκατοστών από τον τοίχο και μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα και τα ηλεκτρικά σώματα.
- Αποφεύγετε να ανοιγοκλείνετε άσκοπα την πόρτα του, γιατί φεύγει η ψύξη του.
- Για τον καθαρισμό του, ξεκινήστε πρώτα βγάζοντας όλα τα πράγματα από το ψυγείο. Ελέγξετε τις ημερομηνίες λήξης τους. Προϊόντα που έχουν ανοιχτεί οι συσκευασίες τους και δεν προσδιορίζετε η χρονική στιγμή του ανοίγματος καλό είναι να πεταχτούν.
- Καθαρίστε το ψυγείο με βρεγμένο σφουγγάρι. Σκουπίστε με χαρτί κουζίνας να φύγει η υγρασία. Βάλτε 1 μικρό μπολάκι με σόδα μαγειρική σε κάποιο σημείο στο ψυγείο. Θα σας απαλλάξει από τις μυρωδιές, που αναπτύσσονται εντός του ψυγείου.
- Προγραμματίσετε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ αφού πρώτα ελέγξετε τι διαθέτει το ψυγείο σας και σημειώνετε τι πραγματικά σας λείπει. Μην υπερφορτώσετε το ψυγείο, γιατί δεν θα κυκλοφορεί σωστά ο αέρας να τα παγώνει.
- Σημαντικό ρόλο στον χρόνο συντήρησης των τροφίμων παίζει η καθαριότητα των χεριών μας, αλλά και των σκευών που τα τοποθετούμε. Βρώμικα χέρια ή σκεύη ευνοούν την μετάδοση μικροβίων στα τρόφιμα που δεν είναι συσκευασμένα.
- Τοποθετείτε τα προϊόντα που λήγουν μετά από μεγάλο διάστημα στα πίσω ράφια και εκείνα που δεν αντέχουν πολύ, μπροστά ώστε να καταναλωθούν γρηγορότερα.

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Το καλάθι του Οκτωβρίου

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που ξεκινούν οι περισσότερες γεωργικές εργασίες (όργωμα, σπορά κλπ) καθώς τώρα αρχίζουν βροχές. Έτσι στο καλάθι του είναι γεμάτο από λαχανικά, χόρτα, φρούτα και μυρωδικά που συλλέγονται για να αρχίσει η καλλιέργεια καινούριων.
Τον Οκτώβριο, είναι στην εποχή τους, οι όψιμες ποικιλίες των σταφυλιών, τα μήλα, τα αχλάδια, τα ξερά σύκα, οι σταφίδες, τα αμύγδαλα και τα καρύδια, ενώ ξεκινούν τα καρώτα, τα παντζάρια, τα πράσα τα ραδίκια, οι πατάτες και το σπανάκι νέας εσοδείας, τα μαρούλια, το κουνουπίδι, και το μπρόκολο.
Ο τρύγος βρίσκεται προς το τέλος του και έτσι μπορείτε να προμηθευτείτε εκτός από τον μούστο, αν θέλετε να βάλετε δικό σας βαρελάκι με κρασί, προϊόντα που παράγονται από αυτόν όπως πετιμέζι, μουσταλευριά και μουστοκούλουρα.
Στην καλύτερη εποχή τους βρίσκονται και τα ψάρια, καθώς έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους και θα αρχίσουν να μεταναστεύουν στα ανοιχτά. Το κρέας τους είναι πιο νόστιμο αυτή την εποχή, ενώ σε αφθονία βρίσκονται οι μαρίδες, οι σαρδέλες, το φαγκρί, οι τσιπούρες, η σφυρίδα, οι κέφαλοι, τα λαβράκια, τα μπαρμπούνια και οι κουτσομούρες.
Επίσης τα μυρωδικά βότανα, όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος, το φασκόμηλο. Μπορείτε να αγοράζεται μικρά γλαστράκια με μυρωδικά, διατηρούνται πολύ εύκολα, ακόμα και στο μπαλκόνι σας και να κόβετε φρέσκα για το φαγητό σας.

Μουσταλευριά

Υλικά
1 κιλό μούστος κομμένος, 1 ποτήρι αλεύρι ή νισεστέ, καρύδια, ή αμύγδαλα, κανέλα
Εκτέλεση
Βάζετε τα ¾ του μούστου σε μια κατσαρόλα για να βράσουν. Αναμιγνύετε τον υπόλοιπο μούστο με το αλεύρι και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται ο μούστος στην κατσαρόλα, ρίχνετε τον μούστο με το αλεύρι. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να πήζει το μίγμα. Σερβίρετε την μουσταλευριά σε μπολάκια, πασπαλίζετε με καρύδια, ή αμύγδαλα κομμένα και κανέλα.

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Σκυλίσια…ζωή

Η κατοχή κάποιου ζώου, δεν αφορά μόνο την προσωπική ευχαρίστηση, αλλά συνεπάγεται και κάποιες ευθύνες εκ μέρους του ιδιοκτήτη του. Τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο, (εκτός από τις φορές που είναι άρρωστο) για τους ετήσιους εμβολιασμούς , τους αποπαρασιτισμούς και τον προληπτικό έλεγχο για την λεϊσμανίαση και το καλαζάρ. Ο κτηνίατρος, θα σας συστήσει κάθε πότε πρέπει να βλέπει τον σκύλο σας, ανάλογα με την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του και το παθολογικό ιστορικό του. Εάν ο σκύλος κυκλοφορεί στον κήπο του σπιτιού λυτός πρέπει να υπάρχει προειδοποιητική πινακίδα, όπως επίσης η είσοδος να είναι απρόσιτη σε επισκέπτες. Τα κατοικίδια (σκύλος, γάτα) γενικά  πρέπει πάντα να κρατιούνται  μακριά από παιδιά ή ηλικιωμένους, που μπορεί άθελά τους να τα τρομάξουν και εκείνα να αντιδράσουν απρόβλεπτα. Αν πρόκειται να λείψετε για κάποιες μέρες, πρέπει να φροντίσετε να εξασφαλίσετε την διαμονή του ζώου σας, είτε σε κάποιο φίλο ή συγγενή, είτε σε κάποια ειδική πανσιόν ζώων. Αν ταξιδέψει μαζί σας, είναι προτιμότερο για την ασφάλειά του και την δική σας, να ταξιδέψει μέσα στο ειδικό καλάθι μεταφοράς, που θα διαθέτει καλό εξαερισμό και θα τοποθετηθεί στα πίσω καθίσματα Αν το σκυλί είναι μεγαλόσωμο η καλύτερη λύση είναι τα πίσω καθίσματα, με την επίβλεψη όμως πάντα κάποιου συνεπιβάτη. Δεν αφήνουμε το σκυλί μας για πολλή ώρα κλειδωμένο στο αυτοκίνητο. Δεν πρέπει να αφήνουμε το σκύλο μας για πολλές ώρες μόνο του στο σπίτι. Όταν λείπουμε μπορεί να γαβγίζει και να κλαίει ενοχλώντας τους γείτονες. Αν λείπουμε συχνά, είναι προτιμότερο να μην έχουμε ζώα. Δεν φταίνε σε τίποτα να περνούν ατέλειωτες ώρες μοναξιάς, για να αποδείξουμε εμείς ότι είμαστε «φιλόζωοι». Διατηρείται πάντα τον χώρο του καθαρό και αν λερώνει στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας, φροντίζουμε πάντα να καθαρίζουμε επιμελώς, ώστε να μην ενοχλούνται οι γείτονες από δυσάρεστες μυρωδιές. Τέλος και πιο σημαντικό, δεν αφήνουμε το σκύλο μας να «λερώνει» το πάρκο ή την πόρτα του γείτονα, ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΑΚΑΘΑΡΣΙΕΣ ΤΟΥ. 

What's new pussycat?

Και για την γάτα οι επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι απαραίτητες για τους εμβολιασμούς, για να δώσει την κατάλληλη αγωγή για τα παράσιτα του εντέρου, αλλά και για τα εξωτερικά παράσιτα. Ανησυχητικά συμπτώματα που θα επιβάλουν την άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι, όταν η γάτα σταματά να τρώει και να καθαρίζει το τρίχωμά της, αν έχει διάρροια ή δυσκοιλιότητα, φτερνίζεται, βήχει, παρουσιάζει εκκρίματα από την μύτη και τα μάτια, παρουσιάζει αλλοιώσεις στο δέρμα της ή ξύνεται επίμονα. Οι γάτες είναι ανεξάρτητα ζώα και μπορούν να παραμείνουν μόνες τους στο σπίτι για δυο-τρεις μέρες, αρκεί να αφήσετε σε διάφορα μπολάκια επαρκή ποσότητα ξηράς τροφής που δεν αλλοιώνεται και νερό. Αν χρειαστεί να λείψετε περισσότερο, πρέπει να πηγαίνει κάποιος, που θα ανανεώνει το φαγητό, το νερό, αλλά και την άμμο υγιεινής. Αν θέλετε να ταξιδέψετε ή να την μεταφέρετε χρειάζεται πάντα το ειδικό κλουβάκι μεταφοράς, καθώς ή γάτα είναι δύσκολο να περιοριστεί ή να δεθεί.

Θέλω, ένα ζωάκι...

Πόσες φορές οι γονείς δεν έχουν ακούσει αυτή την φράση από τα παιδιά τους; Ή πόσες φορές τα παιδιά δεν φέρνουν στο σπίτι αδέσποτα ζωάκια;
Η ιδιαίτερη σχέση παιδιού και ζώου, ανάγει σε αρχέτυπα πρότυπα ιδιοκτησίας, αγάπης, φιλίας, επικοινωνίας, προστασίας, συντροφικότητας, αλλά και σεβασμού προς την φύση και τα πλάσματα της. Το παιδί μέσα από την σχέση του με τα ζώα, βιώνει και διδάσκεται όλο τον κύκλο της ζωής, καθώς το ζωάκι γεννιέται, πεινάει, διψάει, κρυώνει ή ζεσταίνεται, μεγαλώνει, αρρωσταίνει, αλλά και πεθαίνει. Διδάσκεται όμως ακόμα την αγάπη, την προστασία, την ανθρωπιά, αλλά και τον σεβασμό και την κατανόηση προς ένα άλλο πλάσμα. Η παρουσία ενός ζώου στην ζωή του παιδιού, συμβάλλει θετικά στην ανατροφή και διαπαιδαγώγησή του, καθώς του προσφέρει τον ακούραστο σύντροφο στις σκανδαλιές και στα παιχνίδια, αλλά ακόμα και τον εξομολογητή ή τον υπομονετικό ακροατή, που δεν θα τον διακόψει, δεν θα του φέρει αντίρρηση, δεν θα τον προδώσει και τέλος δεν θα τον κρίνει, δεν θα ζητήσει εξηγήσεις, ούτε και θα τον τιμωρήσει. Αν και «μιλούν» διαφορετικές γλώσσες η επικοινωνία με το «ζωντανό παιχνίδι» φαίνεται να είναι ενεργή και σε υψηλό επίπεδο. Αντίστοιχα τα ζώα αγαπούν και αφοσιώνονται στα παιδιά, αναγνωρίζοντας την ανιδιοτελή αγάπη τους και το αυθόρμητο του χαρακτήρα τους.
Σκύλος ή γάτα;
Δύσκολη η επιλογή συνήθως για τους γονείς, που διστάζουν να φέρουν στο σπίτι ένα ζωάκι φοβούμενοι τις αρρώστιες, την ακαταστασία, τις συνθήκες διαμονής, την περιποίηση που χρειάζεται, αλλά και την οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται η παραμονή του. Σε κάθε περίπτωση, πριν αποφασίσετε πρέπει να σκεφτείτε και το πρακτικό μέρος, ενώ η απόφαση πρέπει να ληφθεί από κοινού με το παιδί, λαμβάνοντας την γνώμη του, αλλά και ενημερώνοντας το για τις υποχρεώσεις του. Για παιδιά προσχολικής ηλικίας, ο σκύλος είναι ιδανικότερος, γιατί είναι πιο υπομονετικός και ανθεκτικός στα παιχνίδια, καθώς και στην συμπεριφορά των παιδιών αυτής της ηλικίας. Εξηγήστε στο παιδί, ότι το ζωάκι δεν είναι ένα άψυχο παιχνίδι και δεν μπορεί να του φέρεται σαν τέτοιο, τραβώντας του επί παραδείγματι την ουρά ή τ' αυτιά, ή δεν μπορεί να κοιμάται στο κρεβάτι μαζί του. Σ' αυτό θα βοηθήσει αν από την αρχή της συμβίωσης δώσετε στο ζωάκι ένα όνομα.
Ακόμα συμφωνήστε, για τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει το παιδί π.χ. το πλύσιμό του, ή την τροφή του και μην δείξετε ανεκτικότητα στην μη τήρησή τους. Μάθετε στο παιδί να τηρεί σχολαστικά την καθαριότητα του χώρου που παίζει με το ζωάκι, αλλά και την προσωπική του καθαριότητα, όπως να πλένει τα χέρια του μετά από κάθε επαφή με το ζωάκι, αλλά και πριν από κάθε γεύμα.
Η γάτα είναι περισσότερο ανεξάρτητη, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, ούτε και πλύσιμο, γι’ αυτό ταιριάζει σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, που λόγω σχολικών ή εξωσχολικών δραστηριοτήτων, διαθέτουν λιγότερο χρόνο για την φροντίδα της. Απαραίτητη θεωρείται η επίσκεψη στον κτηνίατρο για τα θέματα υγιεινής και για τα εμβόλια, είτε αγοράσετε κάποιο ζωάκι από pet shop, ή σας το χαρίσει κάποιος φίλος, είτε υιοθετήσετε κάποιο από τ' αδέσποτα. 

Τρώγονται σαν το σκύλο με την γάτα

Η συγκατοίκηση ενός σκύλου και μιας γάτα είναι εύκολη υπόθεση αν η «πρώτη» γνωριμία τους γίνει με ήρεμο και αποφασιστικό τρόπο, ενώ μετά χρειάζεται να τους δώσετε το χρόνο για να γνωριστούν, ώστε να καταλάβουν πως δεν κινδυνεύουν το ένα από άλλο. Το πρώτο διάστημα για να κρατήσετε τις ισορροπίες πρέπει να μοιράζετε εξίσου την αγάπη και την φροντίδα σας, όπως επίσης κάθε ζώο πρέπει να έχει τον δικό του ξεχωριστό χώρο για τροφή και ανάπαυση. Η δυσκολία υπάρχει, όταν συγκατοικούν πολλά σκυλιά και μια γάτα, γιατί τα σκυλιά συμπεριφέρονται σαν αγέλη. Φροντίστε λοιπόν η «πρώτη» γνωριμία να γίνει με καθένα χωριστά και μην τα αφήνετε μόνα τους αν δεν είστε απόλυτα βέβαιοι για τις φιλικές τους διαθέσεις.

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

2001: Πέθανε ο Κώστας Χατζηχρήστος, κωμικός ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1921 στην Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε συμμετέχοντας  σε βαριετέ, παραστάσεις οπερέτας, επιθεωρήσεις και από το 1952 πρωτοεμφανίζεται στον κινηματογράφο στην ταινία «Ο πύργος των ιπποτών». Ακολουθούν ταινίες που τον καθιερώνουν ως τον «Θύμιο» του ελληνικού σινεμά, αλλά και τον κάνουν ευρύτερα γνωστό  «Η σωφερίνα», «Το έξυπνο πουλί», «Ο Ηλίας του 16ου», «Της κακομοίρας», «Ο Θύμιος από τα Τρίκαλα», «Ο κύριος Πτέραρχος», «Ο Θύμιος τ' χει τετρακόσια», «Ο απίθανος» κ ά Παράλληλα συμμετέχει σε κωμικές θεατρικές παραστάσεις που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία «Κόκα-κόλα», «Ο άνθρωπος που γύρισε από τα πιάτα», «Δεν ήξερες δεν ρώταγες», «Τρελάθηκα και σώθηκα» ενώ δημιούργησε και το δικό του «Θέατρο Χατζηχρήστου» στη στοά Πανεπιστημίου & Ιπποκράτους, που του δημιούργησε όμως και μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Χαρακτηριστικές ατάκες:
 «Ο Ηλίας του 16ου» Υποδύεται έναν ψεύτικο αστυφύλακα
- Μα το ζήτημα δεν είναι να μου ανοίξεις την όρεξη, αλλά να μου την κλείσεις
- Έδωσε ένα μάτσο χαρτονομίσματα και ούτε που χλόμιασε καθόλου.
-  Α, μην τα θέλετε όλα δικά σας. Εγώ να τον βρω, εγώ και να τον συλλήψω! Μην είμαστε και πλεονέκτες! Βρέστε τον πρώτα εσείς και μετά με ειδοποιάτε και έρχομαι και τον κάνω αυτόν τον κύριο πέντε παράδες!
- Μ. Κρεβατά: Τρέξτε κύριε πόλισμαν!
Κ. Χατζηχρήστος: Τι θα παραβγούμε στο τρέξιμο;

 «Της κακομοίρας» Υποδύεται τον Ζήκο, έναν βοηθό μπακάλη
- Έτσι και ξετυλιχτώ θα γίνω ένα κι ενενήντα και δε σε γλυτώνει άνθρωπος!
- Μόνο τα Χριστούγεννα μου έδωκε ένα πενηνταράκι κι ένα μελομακάρονο που μέσα βρήκα ένα σκώληκα σαν αυτόν που σκότωσε ο Μέγας Αλέξανδρος!
- (Μιλάει στο τηλέφωνο): Τι να 'χουμε; Ναι, νομίζω πως έχουμε ένα και μοναχικό… Είναι αυτό που έχει μια τρούπα στη μέση;... Δεν ξέρω να σας πω τι μάρκα είναι γιατί τα γράμματα είναι τ' ανάσκελα!... Ε, μάλλον δεν θα είναι ελληνικής κατασκευής, θα είναι αλλοδαπής προελεύσεως, γιατί βλέπω πολλά μασκαραλίκια απ' όξω! Έχει κάτι γατιά, κάτι λιοντάρια!... Πάντως εσείς θα τα φάτε;... Όχι, θα τ' ανάψετε!... Ε, άμα ανάψουν ανάψανε!... Σας μερσώ μαντάμ! Ωρέ ντουβάρ!



Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

1998: Πέθανε η Λιλή Ζωγράφου, συγγραφέας

Γεννήθηκε το 1922 στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Σπούδασε φιλολογία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργάστηκε σαν δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την λογοτεχνία. Εξέδωσε 24 βιβλία, μυθιστορήματα, νουβέλες και δοκίμια, με γνωστότερα, το δοκίμιο που αναφέρεται στον Νίκο Καζαντζάκη και το μυθιστόρημα «Η αγάπη άργησε μια μέρα», που διασκευάστηκε σε σήριαλ και προβλήθηκε στην τηλεόραση το 1997. Άλλα έργα της: «Αντιγνώση: Τα Δεκανίκια του Καπιταλισμού», «Κ. Καρυωτάκης - Μ. Πολυδούρη- Η αρχή της αμφισβήτησης», «Αγάπη»,  «Επάγγελμα πόρνη», «Η γυναίκα που χάθηκε καβάλα στο άλογο», «Μου σερβίρετε ένα βασιλόπουλο παρακαλώ;», «Η γυναίκα σου η αλήτισσα», «Η Συβαρίτισσα» κ ά.