Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Πράσινα Φασολάκια

Προέρχονται από την κεντρική Αμερική και στην Ευρώπη  ήρθαν τον 16ο αιώνα. Στην Ελλάδα γνωστά είναι τα μπαρμπούνια, τα τσαουλιά, τα αμπελοφάσουλα, τα μαυρομάτικα, οι χάνδρες που ανάλογα με τον χρόνο συγκομιδής τους χωρίζονται σε φρέσκα ή ξερά. Είναι ένα τρόφιμο με χαμηλή θερμιδική αξία  μόνο 44 θερμίδες ένα φλιτζάνι, λόγω της περιεκτικότητά τους σε νερό, με μεγάλη όμως διατροφική αξία. Περιέχουν βιταμίνες A, B, C, K, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, φολικό οξύ, σίδηρο, κάλιο και ω3 λιπαρά.
Αγορά, καθάρισμα και συντήρηση
Επιλέγουμε φασολάκια πράσινα, που δεν είναι μαραμένα δεν έχουν  μαύρα στίγματα, και όταν τα «διπλώνουμε» σπάνε χωρίς να είναι σκληρά.
Στο καθάρισμα τους πρέπει να αφαιρέσουμε τις ίνες γύρω από στο περίβλημά τους.
Συντηρούνται μέσα σε χάρτινη σακούλα σε δροσερό μέρος, ή στην συντήρηση του ψυγείου για μια βδομάδα. Για μεγάλο διάστημα  συντηρούνται στην κατάψυξη, αφού πρώτα τα καθαρίσετε και τα πλύνετε.
Μαγείρεμα
Η κλασσική συνταγή μαγειρέματος είναι τα λαδερά, με ντομάτα, ακόμα βραστά σαλάτα, ενώ συνδυάζονται ωραία με λαχανικά (κολοκυθάκια, πατάτες), με φέτα, με κοτόπουλο ή κρέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου