Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Γαύρος στο φούρνο με ντομάτα

Ένα φαγητό  παραδοσιακό, νόστιμο, οικονομικό και προπαντός υγιεινό
Νόστιμος και οικονομικός ο γαύρος, βρίσκεται στην καλύτερή του εποχή. Ενδείκνυται ιδιαιτέρως για όσους έχουν υπέρταση καθώς οι καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες είναι μεγάλες. Ακόμα οι χαμηλές του θερμίδες είναι δέλεαρ για υπέρβαρους ή όσους κάνουν δίαιτα. Η ντομάτα είναι πλούσια πηγή λυκοπένιου, που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινικές ιδιότητες  Το λυκοπένιο ενεργοποιείται και αυξάνονται οι ευεργετικές του ιδιότητες, όταν η ντομάτα μαγειρευτεί. Ακόμα περιέχει πολλή βιταμίνη C και β-καροτίνη. Τέλος τα υπόλοιπα υλικά του φαγητού, από το λαδάκι μέχρι τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τον μαϊντανό και την ρίγανη είναι ευρέος γνωστά για τα θρεπτικά τους συστατικά. Ο συνδυασμός όλων αυτών των υλικών, κάνουν το φαγάκι μοσχομυριστό, γεμάτο από τα αρώματα της ελληνικής φύσης και φυσικά πεντανόστιμο.

Υλικά
1 κιλό γαύρος, 1 κούπα ελαιόλαδο, 2 πράσα και 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 ποτήρι ντομάτα τριμμένη με 2 κ σ πελτέ και 1 κγ ζάχαρη, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση
Καθαρίζετε το γαύρο, του βγάζετε το κεφάλι (μαζί μ’ αυτό βγαίνουν και τα εντόσθια)
Ξεπλένετε καλά, αλατίζετε τα ψάρια και τα αφήνετε σε σουρωτήρι για 15-20 λεπτά.
Σοτάρετε σε λίγο λάδι τα πράσα, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Μεταφέρετε σε ταψί, απλώνετε από πάνω τα ψάρια, περιχύνετε με την ντομάτα, τον μαϊντανό την ρίγανη το λάδι και το πιπέρι. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30-40΄.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου