Νόστιμες δυναμωτικές,
θρεπτικές και τονωτικές,
αποτελούν το πρώτο και ιδανικό
πιάτο για το χειμωνιάτικο τραπέζι.
Η λέξη σούπα είναι κοινή σε πολλές γλώσσες, όπως suppe στα
γερμανικά, zuppa στα ιταλικά και soup στα αγγλικά και γενικά σημαίνει ένα
κομμάτι ψωμί με ζωμό. Είναι εύκολες συνήθως στην παρασκευή τους, μπορούν να
αποτελέσουν το κύριο πιάτο ή να συνοδεύσουν το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι. Να
μην παραλείψουμε τον ρόλο της σούπας, για θεραπευτικούς ή αναρρωτικούς λόγους,
σε ένα κρύωμα, ενώ αποτελούν μια ελαφριά διατροφή κ ά. Στην Ελλάδα ίσως λόγω κλίματος,
δεν έχουμε πολλές σούπες με την κλασσική έννοια. Από τα αρχαία ακόμη χρόνια,
γνωστός ήταν ο μέλανας ζωμός των Σπαρτιατών και η φακόσουπα του Αθηναϊκού
στρατού. Πιο «σύγχρονες» σούπες, ο τραχανάς, η κακαβιά, κρεατόσουπες, πατσάς,
μαγειρίτσα, γιουβαρλάκια, κοτόσουπες, αλλά και σούπες με όσπρια ή λαχανικά,
όπως η πατροπαράδοτη φασολάδα μας, φακές, ρεβίθια, ντοματόσουπα, χορτόσουπες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου