Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Καρναβάλι στην Ελλάδα

Από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη και
από την Ζάκυνθο μέχρι την Σκύρο,
η Ελλάδα μεταμφιέστηκε, φόρεσε τις μάσκες,
γλεντάει και γιορτάζει το καρναβάλι


Πάτρα
Το πατρινό καρναβάλι αποτελεί ένα θεσμό που προσελκύει καρναβαλιστές από όλη την χώρα. Τα μπουρμπούλια, ο σοκολατοπόλεμος, η παρέλαση των αποκριάτικων αρμάτων και τέλος η καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου με τα πυροτεχνήματα, σύνθημα για ξεφάντωμα μέχρι το ξημέρωμα της Καθαρής Δευτέρας.

Ξάνθη
Στο καρναβάλι στην Ξάνθη αναβιώνουν έθιμα όπως του «Τζάρου», όπου ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα τοποθετείται πάνω σε σωρούς από πουρνάρια και καίγεται, ενώ μετά ακολουθεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα με πυροτεχνήματα.

Γαλαξίδι
Ένα από τα έθιμα που αναβιώνουν είναι τα αλευρώματα και ο αλευροπόλεμος. Οι καρναβαλιστές  φοράνε μαύρες μάσκες ή βάφουν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο και περνώντας στις γειτονιές στήνουν ένα αυτοσχέδιο πόλεμο πετώντας ο ένας στον άλλο αλεύρι

Ζάκυνθος
Μερικά από τα αποκριάτικα έθιμα στην Μασκαράτα Ζακύνθου είναι οι έφιπποι αγώνες ιπποτών, γκιόστρα όπως λέγεται στην περιοχή, ο βενετσιάνικος γάμος, αλλά και η «Κηδεία της μάσκας»

Γρεβενά
Στα Γρεβενά διοργανώνουν κάθε χρόνο τα «Ανακατωσάρια» όπου κατά την διάρκειά τους, οι καρναβαλιστές γλεντούν, φορώντας μεγάλα καπέλα και φούμο στα πρόσωπά τους, υπό τους ήχους διαφόρων μπαντών. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων υπάγεται και το «μανιταρογλέντι», όπου σε κάθε λιχουδιά κύριο συστατικό είναι τα μανιτάρια.

Θήβα
Αναβιώνει το έθιμο του Βλάχικου Γάμου και γίνεται την Καθαρή Δευτέρα. Η νύφη και όλο το συμπεθεριό αναπαρίσταται  από άνδρες, που κανονίζουν με αντεγκλήσεις και σκωπτικά σχόλια την προίκα και όλο το τελετουργικό του γάμου.

Νάουσα
«Γενίτσαροι και μπούλες» είναι το βασικό έθιμο που συνεχίζει να αναβιώνει τις αποκριές στην Νάουσα, σύμφωνα με το οποίο οι ντόπιοι μεταμφιέζονται με παραδοσιακές φορεσιές  και χορεύουν με νταούλια και ζουρνάδες.

Ιωάννινα
Εδώ αναβιώνουν οι Τζαμάλες, με τους κουδουνάτους όπου μασκαρεμένοι με μαύρες προβιές και ζωσμένοι κουδούνια  χορεύουν γύρω-γύρω από φωτιές που ανάβουν Υπάρχει ακόμα και το έθιμο με το γαϊτανάκι.

Κοζάνη
Κύριο χαρακτηριστικό της κοζανίτικης αποκριάς είναι «Ο φανός» από το αρχαϊκό φαίνω, το άναμμα δηλ. της φωτιάς σε βωμό, στο σταυροδρόμι κάθε γειτονιάς, ενώ τα σατυρικά πειράγματα στο κοζανίτικο γλωσσικό ιδίωμα, προκαλούν εκπληκτικές ηχητικές εκπλήξεις.

Σκύρος
Η Σκυριανή αποκριά οργανώνεται και γιορτάζεται με τους  μεταμφιεσμένους σε Γέρους, Κορέλες και Φράγγους και στην  διοργάνωση υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων και απαγγελίες σατυρικών στίχων από ερασιτέχνες ποιητές και ηθοποιούς

Ρέθυμνο
Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, ο χορός και η παρέλαση των αποκριάτικων αρμάτων, οι καντάδες στα σοκάκια της παλιάς πόλης, το παιδικό κυνήγι του θησαυρού, είναι μερικά από τα αποκριάτικα έθιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου