Μια πολύ εύκολη τυρόπιτα,
αλλά και συνάμα οικονομική,
καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε
οποιοδήποτε είδος τυριού σας έχει περισσέψει,
τιμώντας έτσι και την εβδομάδα της Τυρινής.
Υλικά
250 γρ φέτα θρυμματισμένη, 100 γρ ανθότυρο θρυμματισμένο, 100 γρ κεφαλοτύρι χονδροκομμένο, 1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό, 3 αυγά, ½ κιλό φύλλο κρούστας για πίτες, λάδι για το άλειμμα των φύλων, πιπέρι λευκό.
250 γρ φέτα θρυμματισμένη, 100 γρ ανθότυρο θρυμματισμένο, 100 γρ κεφαλοτύρι χονδροκομμένο, 1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό, 3 αυγά, ½ κιλό φύλλο κρούστας για πίτες, λάδι για το άλειμμα των φύλων, πιπέρι λευκό.
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη αναμιγνύετε τα τυριά και το γιαούρτι. Χτυπάτε ελαφρά τα αυγά και τα προσθέτετε στα τυριά. Ρίχνετε το πιπέρι και ανακατεύετε. Αλείφετε ένα ταψί με λάδι, στρώνετε τα ¾ των φύλλων, με τις άκρες να προεξέχουν από το ταψί, αλείφοντας τα φύλλα ένα-ένα με λάδι. Απλώνετε ομοιόμορφα το μίγμα των τυριών πάνω από τα φύλλα. Γυρίζετε τις άκρες των φύλλων μέσα στο ταψί και στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα αλείψετε με λάδι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσετε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια, χωρίς να φτάσετε μέχρι τον πάτο. Ψήνετε την πίτα σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει ο πάτος και η επιφάνειά της. Την σερβίρετε ζεστή ή κρύα, κόβοντας σε κομμάτια.
Σε μια λεκάνη αναμιγνύετε τα τυριά και το γιαούρτι. Χτυπάτε ελαφρά τα αυγά και τα προσθέτετε στα τυριά. Ρίχνετε το πιπέρι και ανακατεύετε. Αλείφετε ένα ταψί με λάδι, στρώνετε τα ¾ των φύλλων, με τις άκρες να προεξέχουν από το ταψί, αλείφοντας τα φύλλα ένα-ένα με λάδι. Απλώνετε ομοιόμορφα το μίγμα των τυριών πάνω από τα φύλλα. Γυρίζετε τις άκρες των φύλλων μέσα στο ταψί και στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα αλείψετε με λάδι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσετε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια, χωρίς να φτάσετε μέχρι τον πάτο. Ψήνετε την πίτα σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει ο πάτος και η επιφάνειά της. Την σερβίρετε ζεστή ή κρύα, κόβοντας σε κομμάτια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου