Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Κουνουπίδι και μπρόκολο

Μπουκετάκια λουλουδιών, που αν και δεν
έχουν ευχάριστη μυρωδιά όταν βράζονται,
έχουν όμως υπέροχη γεύση, όταν τρώγονται.
Το κουνουπίδι και το μπρόκολο ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια της ανθοκράμβης, brassica οleracea, η επιστημονική τους ονομασία. Η καταγωγή τους χάνεται στους αιώνες, με το κουνουπίδι να εμφανίζεται με την σημερινή μορφή του σε περιοχές της Μεσογείου (Τουρκία, Ιταλία) και του μπρόκολου στην βορειοδυτική Μεσόγειο και τους Ετρούσκους που  το διαδίδουν σ’ όλη την Μεσόγειο. Στην Ρωμαϊκή εποχή το μπρόκολο αποτελεί ένα έδεσμα για πλουσίους. Η διάδοσή του στην Ευρώπη έγινε με αργό ρυθμό και χωρίς μάλιστα να γίνεται εύκολα αποδεκτό σε συνταγές. Από τα μέσα του 16ου αιώνα αρχίζει η καλλιέργειά του σε περιοχές της βόρειας Ευρώπης.
Θρεπτική αξία
Χαμηλής θερμιδικής ενέργειας, με μεγάλη όμως θρεπτική αξία, με το μπρόκολο να προηγείται ελαφρά, καθώς περιέχει και χλωροφύλλη, ουσία που λείπει από το κουνουπίδι, εξ ου και το λευκό χρώμα. Ακόμα περιέχουν βιταμίνες Α, Β C, K, κάλιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες.
Μαγείρεμα
Για να μην μυρίζει άσχημα το σπίτι, όταν βράζετε κουνουπίδι, προσθέστε 2-3 κλωναράκια σέλινο, ή μια φέτα ψωμί, ή φλούδες λεμονιού ή πάνω στην κατσαρόλα βαμβάκι με ξύδι. Ο καλύτερος τρόπος βρασίματος πάντως είναι στον ατμό. Ταιριάζουν ωραία με ζυμαρικά, σε διάφορες σάλτσες, σούπες, συνοδευτικά με κρέας ή ψάρια, αλλά ακόμα και ωμά (ψιλοκομμένα) σε σαλάτες.                                                             
Επιλογή και Συντήρηση
Στην αγορά τους προσέξτε να έχουν φρέσκια όψη, να μην είναι μαραμένα και να μην έχουν χτυπήματα ή μαυρίλες. Συντηρούνται  στο ψυγείο τυλιγμένα σε πλαστική μεμβράνη για 1-2 εβδομάδες. Μπορείτε ακόμα να τα κόψετε σε μπουκετάκια, να τα πλύνετε να τα στραγγίσετε και να τα βάλετε σε μπολάκια στην κατάψυξη, όπου διατηρούνται για μεγάλο διάστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου