Είναι γένος ψαριών της οικογένειας των mulidae με την επιστημονική ονομασία mullus surmeletus. Το
μπαρμπούνι και η κουτσομούρα είναι παραλλαγές του ίδιου είδους, με διαφορετικές
βιολογικές και οικολογικές συνήθειες.
Το μπαρμπούνι ή πετρομπάρμπουνο, από
την λατινική λέξη barba που σημαίνει γένια, έχει χρώμα κοκκινωπό, γευστικότατο κρέας και ζει σε κοπάδια, στους πετρώδεις βυθούς, όπου
βρίσκει την τροφή του, εντομόστρακα, μικρά μαλακόστρακα και ψαράκια. Η κουτσομούρα, ονομασία επειδή το
ρύγχος της κατεβαίνει απότομα, καθώς
είναι πιο κοντό και κοφτό, ζει σε λασπώδεις βυθούς, εξ ου και ονομάζεται
και λασπομπάρμπουνο. Το χρώμα της, όπως και το ραχιαίο πτερύγιό της δεν είναι
τόσο κόκκινα σαν του μπαρμπουνιού και τέλος δεν έχει τις κοκκινοκαφέ και κίτρινες ρίγες, που
διατρέχουν το σώμα του μπαρμπουνιού. Επίσης η κουτσομούρα είναι πιο παχύ ψάρι
από το μπαρμπούνι. Ο διαχωρισμός σε μπαρμπούνια και κουτσομούρες γίνεται μόνο
στην Ελλάδα, στο εξωτερικό δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των δυο ψαριών. Ήταν ψάρια γνωστά από την Αρχαία Ελλάδα
και υπάρχουν πολλές συνταγές, με τηγανιτά, μαρινάτα, λεμονάτα, ψημένα σε
λαδόκολλα, στο φούρνο με μυρωδικά, με σάλτσα κ ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου