Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Χόρτα, άγρια χόρτα…

Η βρώσιμη ελληνική πανίδα
Τα χόρτα της εποχής είναι ραδίκια, πικρά, γλυκά, άγρια ή ήμερα, αντίδια, κατσαρά και πλατύφυλλα,  καυκαλίθρες, ζοχοί, τσουκνίδες, λάπαθα ή λάπατα, σταμναγκάθι, πικραλίδα, βρούβα, ασκόλυμπρο, σέσκουλο, αγριομάρουλο, βερβερίκια, σέσκουλα Μάζεμα: Αν μαζέψετε μόνοι σας χόρτα, πρέπει απαραιτήτως να τα γνωρίζετε, καθώς πολλά μπορεί να μην είναι βρώσιμα. Ρωτήστε κάποιον που τα γνωρίζει. Για να μαζέψετε αποφύγετε περιοχές με σκουπίδια, ζώα, άκρες δρόμων, χωράφια ραντισμένα ή με λιπάσματα. Διαλέξτε μικρά φρέσκα χόρτα και όχι μεγάλα και γερασμένα, καθότι είναι σκληρά. Μπήξτε το μαχαίρι στην ρίζα του χόρτου και κάνοντας ένα νοερό χωνί το βγάζετε με την ρίζα του.
Καθάρισμα και πλύσιμο: Κόβετε την ρίζα, αφαιρείτε ξεραμένα, κίτρινα ή σάπια φύλλα. Βάζετε τα χόρτα σε λεκάνη με μπόλικο νερό, το οποίο αλλάζετε πολλές φορές για να φύγουν τα χώματα. Με το νερό από τα χόρτα ποτίζετε τα λουλούδια για να μην πηγαίνει χαμένο.
Συντήρηση: Μπορούν να συντηρηθούν για 3-4 ημέρες στο ψυγείο, αφού τα στραγγίσετε καλά από το νερό που τα πλύνατε και τα βάλετε σε στρώσεις σε λαδόκολλα ή σε πλαστική μεμβράνη.
Βράσιμο: Για να μείνουν τα χόρτα πράσινα, βράζετε με κλειστή την κατσαρόλα και μετά το βράσιμο τα ξεπλένετε με κρύο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου