Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Μελιτζάνα

Δεν νοείται καλοκαιρινή συνταγή, χωρίς την πικράδα της, σε αντίθεση με την όνομά της, που το πρώτο του συνθετικό είναι το μέλι. Solanum Melongena η επίσημη ονομασία της και οι καρποί της σε σχήμα κυλίνδρου, αυγού ή σφαίρας με το χρώμα τους να κυμαίνεται από το λευκό ως το σκούρο μοβ. Η μελιτζάνα ως συστατικό φαίνεται, να χαρακτηρίζει την ελληνική κουζίνα, με τον greek mouzaka. Κι όμως οι αρχαίοι Έλληνες δεν την γνώριζαν ή δεν την προτιμούσαν, ίσως λόγω της πικράδας της. Είναι ένα ινδικό λαχανικό και μάλλον οι Άραβες είναι αυτοί που την συνέστησαν και στον υπόλοιπο κόσμο, κατά τον 14ο αιώνα, χωρίς όμως να την χρησιμοποιούν σαν φαγητό. Από τον 18ο αιώνα, αναφέρεται και στην μαγειρική. Ίσως καταφέρνοντας να μετριάσουν την πικράδα της, ανακαλύπτοντας νέες ποικιλίες.
Μεγάλη είναι η θρεπτική της αξία, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ ακόμα περιέχει φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Η μελιτζάνα είναι το πιάτο του καλοφαγά, καθώς μπορεί να την γευτεί με πολλούς τρόπους μαγειρεμένη. Τηγανητή, μαγειρευτή ως λαδερό, στον φούρνο, μουσακάς, γεμιστά, παπουτσάκια, ψητή, μελιτζανοσαλάτα, πουρέ, σούπα, τουρσί, μέχρι γλυκό. Ταιριάζει πολύ με ντομάτα, ρίγανη, σκόρδο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου