«Ήρθε κι ο Μάης
με τα μούσμουλα
και τα κεράσια του»
Τα μούσμουλα κατ’ εξοχήν φρούτο της άνοιξης, τα βρίσκουμε στην αγορά από τα μέσα του Απρίλη μέχρι και τον Ιούνιο, τα ελληνικά και μέχρι τον Ιούλιο τα εισαγόμενα. Ανάλογα με το πόσο κίτρινα είναι καταλαβαίνουμε και τον βαθμό ωριμότητας τους. Διατηρούνται στο ψυγείο για 3-4 μέρες. Είναι θρεπτικά φρούτα καθώς περιέχουν βιταμίνες Α, C και ιχνοστοιχεία ασβέστιο και κάλιο και ιδίως τα ώριμα συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου καταπολεμώντας την δυσκοιλιότητα.
Από φρούτα τον Μάιο έχουμε ακόμα φράουλες, κεράσια,
κορόμηλα, βερίκοκα, λεμόνια, μπανάνες, ενώ τελειώνουν ακτινίδια, αχλάδια, μήλα,
φιρίκια, νεράντζια, αβοκάντο. Λαχανικά αρακά, κουκιά, παντζάρια, αγγούρια,
ρόκα, ραπανάκια, φινόκιο, σπαράγγια, φρέσκα κρεμμυδάκια και σκόρδα,
αμπελόφυλλα. Ξεκινούν τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια, οι ντομάτες, και τα βλίτα, ενώ βρίσκονται στο
τέλος τους οι αγκινάρες, το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο Από μυρωδικά
έχουμε μάραθο, θυμάρι, λουϊζα και βασιλικό. Κρέας αρνάκι και κατσικάκι γάλακτος
και γαλακτοκομικά, κατσικίσιο γάλα και γιαούρτι, ανεβατό, τσαλαφούτι, μυζήθρα
ξερή και νωπή, στάκα, γαλοτύρι, ανθότυρο, κεφαλοτύρι, μαλάκα, μανούρα,
φορμαέλα. Ψάρια και θαλασσινά, γαρίδες, καλαμαράκια, αστακούς, μαγιάτικο,
μπαρμπούνια, κουτσομούρες, κολιός, σκουμπρί, γαύρος, μπακαλιαράκια, λυθρίνια,
σαρδέλες, μελανούρια, γόπες, σφυρίδα, συναγρίδα, σκορπίνες, σαφρίδια, τόνος,
φαγκρί, μύδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου