Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις Θάνατοι

1973 Πέθανε η Κατίνα Παξινού
Ηθοποιός με διεθνή καριέρα, δραματικών κυρίως ρόλων σε θέατρο και κινηματογράφο
Θεατρικές παραστάσεις: «Πόθοι κάτω από τις λεύκες», «Γυμνή γυναίκα», «Ο πατέρας», «Ο θείος Βάνιας», «Ηλέκτρα», «Εκάβη, «Μήδεια», «Φοίνισες», «Βάκχες», «Ο ματωμένος γάμος», «Η Ήρα και το παγώνι», «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», «Το σπίτι της Μπερνάλντα Άλμπα», «Η τρελή του Σαγιώ», «Μάνα κουράγιο» κ ά.
Κινηματογραφικές ταινίες: «Για ποιόν χτυπά η καμπάνα» υποδύεται την Ισπανίδα πατριώτισσα Πιλάρ και παίρνει το 1944 το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου, «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», «Ο Ρόκκο και τ’ αδέλφια του», «Η οργή του Θεού», «Το θαύμα», «Ο κύριος Αρκάντιν», «Ο εμπρηστής»,  «Το νησί της Αφροδίτης» κ ά
:
1512: Πέθανε ο Αμέρικο Βεσπούτσι, γενοβέζος έμπορος και θαλασσοπόρος
Γεννήθηκε στην Φλωρεντία στις 9 Μαρτίου του 1454. Έκανε 4 ταξίδια στην νέα ήπειρο  και εξερεύνησε τα παράλια της Βραζιλίας. Έγινε γνωστός από τις επιστολές του σε διάφορα επίσημα πρόσωπα της εποχής του, με τις περιγραφές των ταξιδιών του. Μετά από εισήγηση του Γερμανού γεωγράφου Βαλνττζεεμύλερ το 1507, δόθηκε το όνομά του στην νέα ήπειρο, καθώς θεωρείτο ότι εκείνος την ανακάλυψε. Μετά από καιρό διαδόθηκε το σωστό, ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος, του οποίου το όνομα δόθηκε σε μια μόνο χώρα της Ν. Αμερικής την Κολομβία,  είχε ανακαλύψει την Αμερική. Πέθανε στην Σεβίλλη της Ισπανίας στις 22 Φεβρουαρίου του 1512.

1630: Οι Βρετανοί άποικοι  γνωρίζουν το ποπ-κόρν
Το δημοφιλές σνακ από τους καβουρδισμένους σπόρους του καλαμποκιού, που όπως δηλώνει  και το όνομά του, όταν σκάει πάνω σε φωτιά κάνει τον χαρακτηριστικό ήχο pop (σκάω) έχει μια πολύ μακριά ιστορία. Σε αρχαιολογική ανασκαφή στο Ν. Μεξικό έχουν βρεθεί υπολείμματα ποπ-κορν που χρονολογούνται πάνω από 5000 χρόνια. Η παράδοση αναφέρει ότι οι άνθρωποι των σπηλαίων κρατούσαν πάνω από την φωτιά κόκκους καλαμποκιού περασμένα σε κλαράκια. Το 1630 ένας ινδιάνος ο Κουαντακένα θα δείξει τον τρόπο της παρασκευής του ποπ-κορν σε Βρετανούς αποίκους στο Πλύμουθ. Θα το τρώνε για πρωινό και μάλιστα θα προσθέτουν και ζάχαρη. Πολύ αργότερα, κατά τον 19ο αιώνα, οι πλανόδιοι πωλητές θα το πουλάνε σε πανηγύρια, πάρκα και τελικά στους κινηματογράφους, αλλάζοντας όμως την ζάχαρη με αλάτι. Σε σύγκριση με άλλα σνακ (γαριδάκια, πατατάκια) είναι πιο υγιεινό αρκεί να μην έχει μεγάλη ποσότητα αλατιού και λιπαρής ουσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου