Το ταχίνι είναι ο πολτός του αλεσμένου σουσαμιού και
αποτελεί εξαιρετική επιλογή όχι μόνο στη νηστεία της Σαρακοστής αλλά καθ’ όλη τη
διάρκεια του χρόνου
Συνήθως το βρίσκουμε σε βαζάκια, που στο πάνω μέρος τους
έχει σησαμέλαιο. Υπάρχουν δυο κατηγορίες ταχινιού, που προσδιορίζονται από
την προέλευση των σπόρων του σουσαμιού, αν είναι αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο
(ολικής άλεσης).
Επίσης στην αγορά υπάρχει εμπλουτισμένο με πορτοκάλι, μέλι,
κακάο.
Θρεπτικά συστατικά
Παρότι είναι τροφή πλούσια σε θερμίδες, έχει μεγάλη
διατροφική αξία. Περιέχει πρωτεΐνη, αμινοξέα, υδατάνθρακες, βιταμίνες με
κυρίαρχες τη βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ακόρεστα φυτικά
έλαια, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο μαγγάνιο, σελήνιο ψευδάργυρο.
Μαγειρική
Το ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν άρτυμα αντί του
ελαιόλαδου, ακόμα σε σούπες, σε παρασκευή ζύμης, σαν ντρέσινγκ σε σαλάτες, ή σαν
σάλτσα σε ψάρι, κοτόπουλο ή λαχανικά, για γλυκά (κουλουράκια, κέικ, κρέμες κ ά)
ιδιαίτερα αν το συνδυάσετε με μέλι, ξηρούς καρπούς ή φρούτα. Όμως και σκέτο
αλειμμένο στο ψωμί με μέλι και κανέλα, αποτελεί ένα γρήγορο σνακ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου