Η νόστιμη και θρεπτική ελληνική σούπα
Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό ζυμαρικό που το συναντάμε σχεδόν σ’ όλη την Ελλάδα. Δυο είναι οι βασικές του κατηγορίες γλυκός, φτιαγμένος με πλιγούρι (κομμένο στάρι) και γάλα και ο ξινός με σιτάλευρο και ξινόγαλο. Ιδιαιτερότητα αποτελούν, ο ξινόχονδρος της Κρήτης, με σπασμένο στάρι και ξινόγαλο, αλλά και μεγαλύτερος σε μέγεθος και οι κούπες που φτιάχνουν στην Μυτιλήνη.
Είναι ένα πολύ θρεπτικό φαγητό λόγω του σταριού και του γάλακτος που περιέχει και με χαμηλές κιόλας θερμίδες. Ιδανικό και για τα τρία γεύματα της ημέρας.
Υγιεινό πρωινό, θρεπτικό μεσημεριανό και ελαφρύ βραδινό.
Τραχανόσουπα
Υλικά: 300 γρ
σταρένιος γλυκός τραχανάς, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2 κ.σ βούτυρο, 250 γρ γάλα, 2 κ.σ
πελτέ, 1 κούπα κατσικίσιο τυρί φέτα, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση: Βάζετε
σε κατσαρόλα το λάδι με τον πελτέ και μόλις αρχίσει να ζεσταίνει προσθέτετε τον
τραχανά και γιαχνίζετε για λίγο. Προσθέτετε σιγά-σιγά το γάλα ενώ ανακατεύετε
συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Σιγοβράζετε τον τραχανά για 20-25΄. Όταν χυλώσει
αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το βούτυρο και το τυρί και σερβίρετε αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου