Ο μήνας που μας φέρνει την φρεσκάδα
και τα αρώματα των χειμωνιάτικων
λαχανικών και φρούτων στο τραπέζι μας.
Κρέατα
Χοιρινό,
λουκάνικο, γαλοπούλα, κουνέλι, κυνήγι, αγριογούρουνο.
Φρούτα
Αχλάδια, πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, ακτινίδια,
μπανάνες, μήλα, λωτοί, γκρέϊπ-φρουτ, κυδώνια, αβοκάντο.
Ψάρια και θαλασσινά
Τα ψάρια στην καλύτερη τους εποχή καθώς από τώρα ξενερίζουν
(έρχονται λόγω κρύου στα ρηχά νερά) και έχουμε, βραστόψαρα (σκορπίνες,
πεσκανδρίτσες) φρέσκο τόνο, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, σαρδέλα, ροφό,
μπακαλιάρο, γαύρο, φαγκρί, σφυρίδα, θαλασσινά (γαρίδες καραβίδες, γυαλιστερές,
στρείδια), καλαμάρια, χταπόδια.
Οπωροκηπευτικά
Κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολα, πράσα και
σέλινο, παντζάρια, καρώτα, κολοκύθες, ρόκα, χόρτα, ραδίκια, μυρώνια,
καυκαλίθρες, ραπανάκια, ραντίτσιο, φρέσκα κρεμμυδάκια και τέλος αρωματικά
μυρωδικά (άνηθο, μάραθο, μαϊντανό).
Τυριά και
γαλακτοκομικά
Τώρα αρχίζει και η τυροκομική περίοδος οπότε έχουμε από
φρέσκα τυριά, ανθότυρο, κοπανιστή, μαλάκα, μυζήθρα και ξινομυζήθρα, μελίπαστο κ
ά Ακόμα τα ώριμα τυριά, κασέρια, γραβιέρες, μετσοβολόνε, κεφαλοτύρια, λαδοτύρι,
πρόβειο και κατσικίσιο γιαούρτι.
Εποχιακά
Βγάζοντας τα κάστανα από την φωτιά, θυμόμαστε τον
καστανά με την φουφού στην γωνία, χαρακτηριστική εικόνα, παλαιότερα του
χειμωνιάτικου σκηνικού. Βραστά ή ψητά με την βελούδινη γεύση τους, θα δώσουν
την ιδιαίτερη γεύση στην γέμιση της γαλοπούλας, αλλά ακόμα σε πουρέ,
γλυκά, τούρτες κ ά. Αποτελούν πλήρη τροφή και περιέχουν ασβέστιο σίδηρο,
βιταμίνη Β, φολικό οξύ, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο και κάλιο. Τα φλούδια αλλά
και το νερό που βράσατε τα κάστανα ρίξτε το στα λουλούδια, είναι εξαίρετο
λίπασμα.
Τέλος από τώρα και μέχρι τον Ιανουάριο –Φεβρουάριο μπορούμε
να προμηθευτούμε το «λάδι της χρονιάς» όπως έλεγαν παλαιότερα και να φτιάξουμε
τις δικές μας ελιές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου