Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που φέρνει
τις γεύσεις, την φρεσκάδα και τ’ αρώματα
των καλοκαιρινών κηπευτικών στο τραπέζι μας.
Λαχανικά και χορταρικά
Αρακάς, φασολάκια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια με τα λουλούδια
τους, πιπεριές, ντομάτες, αγγούρια, ραπανάκια, καρώτα, πατάτες, ενώ τελειώνουν
τα παντζάρια και ξεκινούν τα καλαμπόκια. Από χορταρικά, βλίτα, στύφνος, ρόκα,
σπανάκι, αλμύρα, γλιστρίδα και ακόμα αμπελόφυλλα, φρέσκα κρεμμύδια και σκόρδα
Φρούτα
Βρίσκονται στο τέλος τους οι φράουλες και αρχίζουν νεκταρίνια,
πεπόνια και καρπούζια, άλλα φρούτα ακτινίδια, βερίκοκα, μούσμουλα, μπανάνες,
ροδάκινα, και τέλος κεράσια και βύσσινα, που
είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά
πλούσια σε βιταμίνες C και Α, ενώ ακόμα περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, β-καροτένιο
και φυτικές ίνες. Επιλέγοντας τα προσέξτε τα κοτσάνια τους να είναι πράσινα και
όχι ξεραμένα και οι καρποί να έχουν σφικτή σάρκα και όχι αλλοιωμένη και έντονο χρώμα,
με τα βύσσινα πιο σκούρο κόκκινο. Τρώγονται σκέτα σαν φρούτα, σαν γλυκά
κουταλιού, μαρμελάδες και τέλος τα βύσσινα σε βυσσινάδα.
Ψάρια και θαλασσινά
Αστακοί, μύδια, καλαμάρια, γαρίδες, κολιοί, σκουμπριά,
τόνοι, αθερίνες, γόπες, γαλέος, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, σφυρίδες, μελανούρια,
λυθρίνια.
Κρέας και
γαλακτοκομικά
Αρνάκι και κατσικάκι γάλακτος, κουνέλι, ανεβατό, γαλοτύρι,
κατίκι, κατσικίσιο τυρί και γιαούρτι
Μυρωδικά
Άνηθος μάραθος, βασιλικός, μέντα, θυμάρι και κόλιανδρος. Επίσης
αυτή την εποχή μπορείτε να κόψετε ρίγανη και δυόσμο και αφού τα αφήσετε να
ξεραθούν τα τρίβετε, τα βάζετε σε βαζάκια και τα χρησιμοποιείτε όλο τον χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου