χρώμα του φλόγα, αλλά τη γεύση του δροσιά,
Το επιστημονικό του όνομα Citrullus lanatus
(Κίτρουλλος ο κοινός), η ελληνική υδροπέπων, αντίστοιχη με την αγγλική water
melon. Υπάρχουν 2 ποικιλίες καρπουζιού, που διαφέρουν μεταξύ τους μόνο στο
μέγεθος Καρπούζι σε κανονικό μέγεθος με ή χωρίς κουκούτσια και μίνι επίσης με ή
χωρίς κουκούτσια.
Αγορά
Για να μην σας βγει «μάπα το καρπούζι», κατά την αγορά του,
προσέχετε η επιφάνειά του να είναι καθαρή χωρίς σκασίματα, ξερά ή κίτρινα μέρη
και το κοτσάνι του να είναι πράσινο και όχι ξερό, που σημαίνει φρεσκοκομμένο.
Τέλος όταν το χτυπάμε, ο ήχος να είναι καθαρός κι όχι υπόκωφος.
Θρεπτικά συστατικά
Το καρπούζι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως
βιταμίνες Α, Β1, Β6, Β12, C, βήτα-καροτένιο, φυτικές ίνες, λυκοπένιο ( είναι
αυτό που του δίνει το κόκκινο χρώμα), κάλιο, σελήνιο.
Κατανάλωση
Το καρπούζι τρώγεται σαν φρούτο κομμένο σε φέτες, χτυπημένο στο
μπλέντερ σε γρανίτα ή αναψυκτικό, αλλά
και βρασμένο σε μαρμελάδα, ή γλυκό του
κουταλιού. Συνδυάζεται πολύ ωραία σε φρουτοσαλάτες, με φέτα ή κατσικίσιο τυρί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου