Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Καρπούζι με το μαχαίρι

Κόκκινο, ζουμερό και δροσιστικό, με το
χρώμα του φλόγα, αλλά τη γεύση του δροσιά,
αποτελεί τον πρωταγωνιστή του καλοκαιριού.
Το επιστημονικό του όνομα Citrullus lanatus (Κίτρουλλος ο κοινός), η ελληνική υδροπέπων, αντίστοιχη με την αγγλική water melon. Υπάρχουν 2 ποικιλίες καρπουζιού, που διαφέρουν μεταξύ τους μόνο στο μέγεθος Καρπούζι σε κανονικό μέγεθος με ή χωρίς κουκούτσια και μίνι επίσης με ή χωρίς κουκούτσια.
Αγορά
Για να μην σας βγει «μάπα το καρπούζι», κατά την αγορά του, προσέχετε η επιφάνειά του να είναι καθαρή χωρίς σκασίματα, ξερά ή κίτρινα μέρη και το κοτσάνι του να είναι πράσινο και όχι ξερό, που σημαίνει φρεσκοκομμένο. Τέλος όταν το χτυπάμε, ο ήχος να είναι καθαρός κι όχι υπόκωφος.
Θρεπτικά συστατικά
Το καρπούζι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Α, Β1, Β6, Β12, C, βήτα-καροτένιο, φυτικές ίνες, λυκοπένιο ( είναι αυτό που του δίνει το κόκκινο χρώμα), κάλιο, σελήνιο.
Κατανάλωση
Το καρπούζι τρώγεται σαν φρούτο κομμένο σε φέτες, χτυπημένο στο μπλέντερ σε  γρανίτα ή αναψυκτικό, αλλά και βρασμένο σε  μαρμελάδα, ή γλυκό του κουταλιού. Συνδυάζεται πολύ ωραία σε φρουτοσαλάτες, με φέτα ή κατσικίσιο τυρί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου