Η ονομασία του ως κουτόχορτο,
ταυτισμένη με την έννοια του ανόητου,
αργόστροφου ανθρώπου, που βγήκε όταν
ένας απατημένος σύζυγος πείστηκε ότι επειδή
είχε φάει βλίτα
νόμιζε ότι τον απάτησε η γυναίκα του.
Το βλίτο ή γλίντρο ή βλιταράκι, είναι ελαφρώς παχύφυλλο φυτό της οικογένειας
των αμαραντιδών, με την επιστημονική Amaranthus blitum (Αμάραντος το
βλήτον), αποτελεί το χορταρικό του καλοκαιριού με την χαρακτηριστική γήϊνη, δροσερή
γεύση. Υπάρχουν δυο τρόποι συλλογής του, ή κομμένο με τα κοτσάνια ή τσιμπητό,
κομμένα δηλαδή μόνο τα βλαστάρια.
Θρεπτικά συστατικά
Με ελάχιστες θερμίδες με μεγάλη όμως διατροφική αξία, καθώς
περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, Β6, Ε, C και Κ, ακόμα ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο,
μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες.
Μαγειρική
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατανάλωσής του είναι βραστό με
κολοκυθάκια, πατάτες, στρίφνο ή άλλα λαχανικά. Είναι όμως γευστικότατο και
γιαχνιστό με ντομάτα, αλλά και σε πίτα. Ταιριάζει πάρα πολύ με το σκόρδο.
Αποφεύγετε να ξαναζεσταίνετε τα βλίτα καθώς τα νιτρικά άλατα. του μετατρέπονται
σε νιτρώδη, που είναι επιβλαβή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου