Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ημέρα Διατροφής

«Είμαστε ότι τρώμε»
Επίκαιρη όσο ποτέ παραμένει η άποψη που έθεσε ο Ιπποκράτης το 400 π Χ, «η τροφή να είναι το φάρμακο και το φάρμακο να είναι η τροφή». Οι έρευνες των επιστημόνων συγκλίνουν πάντα στην άποψη ότι οι σοβαρές χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, ο καρκίνος κλπ, σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα και την ποσότητα της διατροφής μας.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν την Μεσογειακή Διατροφή, καθώς τεράστια είναι η συμβολή της στην διατήρηση της υγείας. Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση υδατανθράκων (σιτηρών-δημητριακών ολικής άλεσης), ψαριών, φρούτων, οσπρίων, λαχανικών, γαλακτοκομικών, ενώ σαν κύρια μορφή λίπους χρησιμοποιείται το ελαιόλαδο
Κατάλογος υγιεινής διατροφής
- Η συνιστώμενη εβδομαδιαία διατροφή είναι ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι, ψάρια 1-2 φορές, κοτόπουλο, χοιρινό 1 φορά, κόκκινο κρέας (μοσχάρι) 1 φορά το δεκαήμερο.
- Προτιμάμε άπαχα κρέατα ή αφαιρούμε το ορατό λίπος, ενώ καταναλώνουμε κυρίως βραστά, ψητά και σχάρας και αποφεύγουμε τα τηγανητά
- Πρέπει να ακολουθούμε πιστά την σειρά των γευμάτων, πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό και να αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων
- Καταναλώνουμε καθημερινά σαλάτες ή χορταρικά μαζί με το κυρίως πιάτο
- Προτιμάμε την κατανάλωση ελαιόλαδου, έναντι των άλλων λιπών και το βάζουμε στο τέλος του μαγειρέματος ή το καταναλώνουμε ωμό, με μέτρο πάντα
- Πίνουμε καθημερινά τουλάχιστον 1-2 λίτρα νερό
- Προτιμάμε την ενδεδειγμένη κατανάλωση κρασιού και περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αναψυκτικών και καφέδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου