Το μέλι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από το νέκταρ και
την γύρη των λουλουδιών ή από τις εκκρίσεις (μελιτώματα) που προέρχονται από
ζωντανά μέρη των φυτών, τα οποία περισυλλέγουν οι μέλισσες, τα μεταφέρουν στις
κυψέλες και αφού τα αναμείξουν με δικές τους ουσίες, τα αποθηκεύουν στις
κηρήθρες, σφραγίζοντας τα με κερί. Την
εποχή αυτή οι μελισσοκόμοι «τρυγάνε» τις κηρήθρες συλλέγοντας το μέλι
της χρονιάς.
Θρεπτικά συστατικά
Θρεπτικά συστατικά
Θεωρείται η πιο αγνή φυσική γλυκαντική ουσία, που εκτός της
υπέροχης γεύσης του, προσφέρει πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Είναι
πλούσιο σε υδατάνθρακες, βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού, ενώ ακόμα
περιέχει, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο, κάλιο,
μαγνήσιο, ασβέστιο, αλλά και βιταμίνες Α, Β2, Β3, Β6, C, Κ, φολικό οξύ.
Ιδιότητες
Είναι φυσικό βακτηριοκτόνο, καθώς έχει αντισηπτικές
ιδιότητες και αντιμικροβιακή δράση. Βοηθάει στην αντιμετώπιση των αλλεργιών
έχει επουλωτική δράση σε εγκαύματα και πληγές ενώ συμβάλλει αποτελεσματικά στην
καταπολέμηση της αϋπνίας, καθώς ηρεμεί τα νεύρα. Τέλος βοηθάει στις διαταραχές
του πεπτικού συστήματος, γιατί αποτελεί φυσικό και ήπιο υπακτικό, συμβάλλοντας
στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Επιλογή, αγορά και συντήρηση
Επιλογή, αγορά και συντήρηση
Το μέλι είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν και έχει την
ιδιότητα να απορροφά τις εξωτερικές οσμές. Ως εκ τούτου πρέπει να φυλάσσεται σε
γυάλινες ή ανοξείδωτες συσκευασίες που κλείνουν αεροστεγώς και να τοποθετείται
σε μέρη με ξηρό και σκοτεινό περιβάλλον. Για να είναι ωφέλιμο και να μην χάσει
τις ευεργετικές του ιδιότητες, δεν πρέπει να έχει υποστεί θερμική ή άλλη
επεξεργασία. Ενδείξεις ότι το μέλι δεν έχει επεξεργαστεί αποτελούν το
χρώμα, η υφή και το άρωμά του. Το αγνό μέλι έχει, πολύ πιο σκούρο χρώμα, άρωμα
έντονο και τέλος η υφή του είναι πολύ πιο πηκτή. Όταν δε η θερμοκρασία του
περιβάλλοντος είναι χαμηλή, το ακατέργαστο μέλι κρυσταλλώνει (ζαχαρώνει). Αν
συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, βυθίζοντας το
γυάλινο δοχείο που περιέχει ζεστό νερό, μέχρι να γίνει πάλι ρευστό με απαλή υφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου