Το χορταρικό του καλοκαιριού
Το βλίτο ή γλίντρο ή βλιταράκι, αλλά και «κουτόχορτο» είναι ελαφρώς παχύφυλλο φυτό της οικογένειας των αμαραντιδών, που απαριθμεί πάνω από 50 είδη. Συνήθως φυτρώνει μόνο του σε κήπους και χωράφια, αλλά υπάρχει και η συστηματική καλλιέργεια του. Υπάρχουν δυο τρόποι συλλογής του, ή κομμένο με τα κοτσάνια ή τσιμπητό, κομμένα δηλαδή μόνο τα βλαστάρια. Έχει χαρακτηριστική χορτώδη, γήϊνη, δροσερή γεύση και ελάχιστες θερμίδες. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, Β6, Ε και C και ιχνοστοιχεία, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατανάλωσής του είναι βραστό με κολοκυθάκια, πατάτες, στρίφνο ή άλλα λαχανικά. Είναι όμως γευστικότατο και γιαχνιστό με ντομάτα, αλλά και σε πίτα. Ταιριάζει πάρα πολύ με το σκόρδο.
Το βλίτο ή γλίντρο ή βλιταράκι, αλλά και «κουτόχορτο» είναι ελαφρώς παχύφυλλο φυτό της οικογένειας των αμαραντιδών, που απαριθμεί πάνω από 50 είδη. Συνήθως φυτρώνει μόνο του σε κήπους και χωράφια, αλλά υπάρχει και η συστηματική καλλιέργεια του. Υπάρχουν δυο τρόποι συλλογής του, ή κομμένο με τα κοτσάνια ή τσιμπητό, κομμένα δηλαδή μόνο τα βλαστάρια. Έχει χαρακτηριστική χορτώδη, γήϊνη, δροσερή γεύση και ελάχιστες θερμίδες. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, Β6, Ε και C και ιχνοστοιχεία, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατανάλωσής του είναι βραστό με κολοκυθάκια, πατάτες, στρίφνο ή άλλα λαχανικά. Είναι όμως γευστικότατο και γιαχνιστό με ντομάτα, αλλά και σε πίτα. Ταιριάζει πάρα πολύ με το σκόρδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου