Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Το καλάθι του Δεκεμβρίου

Ο μήνας που μας φέρνει την φρεσκάδα και τα αρώματα των χειμωνιάτικων λαχανικών και των φρούτων στο τραπέζι μας. Τα φρούτα της εποχής είναι τα αχλάδια, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μανταρίνια, τα ακτινίδια, μπανάνες, μήλα, γκρέϊπ-φρουτ, αβοκάντο. Επίσης στην εποχή τους είναι τα κυδώνια, τα ρόδια και τα κάστανα. Από φρέσκα λαχανικά βρίσκουμε, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολα, πράσα και σέλινο, παντζάρια, καρώτα, κολοκύθες, ρόκα, χόρτα, ραδίκια, μυρώνια, καυκαλίθρες, ραπανάκια, ραντίτσιο, φρέσκα κρεμμυδάκια και τέλος αρωματικά μυρωδικά (άνηθο, μάραθο, μαϊντανό).Τα ψάρια στην καλύτερη τους εποχή καθώς από τώρα ξενερίζουν (έρχονται λόγω κρύου στα ρηχά νερά) και έχουμε, βραστόψαρα (σκορπίνες, πεσκανδρίτσες) φρέσκο τόνο, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, σαρδέλα, ροφό, μπακαλιάρο, γαύρο, φαγκρί, σφυρίδα, θαλασσινά (γαρίδες καραβίδες, γυαλιστερές, στρείδια), καλαμάρια, χταπόδια.
Κρέατα, χοιρινό, γαλοπούλα, κουνέλι, κυνήγι, αγριογούρουνο.
Τώρα αρχίζει και η τυροκομική περίοδος οπότε έχουμε από φρέσκα τυριά, ανθότυρο, κοπανιστή, μυζήθρα και ξινομυζήθρα κ ά Ακόμα τα ώριμα τυριά, κασέρια, γραβιέρες, μετσοβολόνε, κεφαλοτύρια, λαδοτύρι, πρόβειο και κατσικίσιο γιαούρτι. Τέλος από τώρα και μέχρι τον Ιανουάριο –Φεβρουάριο μπορούμε να προμηθευτούμε το «λάδι της χρονιάς» όπως έλεγαν παλαιότερα και να φτιάξουμε τις δικές μας ελιές.

Κοκκινιστό με ζυμαρικά

Υλικά
½ κιλό κρέας σε μερίδες, 4 κ σ ελαιόλαδο,  2 κ σ πελτέ, 2 κ σ βούτυρο, 300 γρ ζυμαρικά (μακαρόνια, λαζάνια, χυλοπίτες), αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Στραγγίζετε τα μακαρόνια, κρατάτε το νερό που τα βράσατε κατά μέρος και τους ρίχνετε το βούτυρο και  ανακατεύετε. Σοτάρετε το κρέας στο λάδι, προσθέτετε τον πελτέ, λίγο νερό από τα μακαρόνια, αλατοπιπερώνετε και τ’ αφήνετε να βράσει. Βάζετε σε πιατέλα τα ζυμαρικά και ρίχνετε από πάνω το κρέας με την σάλτσα του.

Βραστή σαλάτα λαχανικών

Υλικά
3-4 φύλλα λάχανο, 1 φέτα κίτρινη κολοκύθα, 1 μέτρια σελινόριζα, 1 μικρό φινόκιο, 2-3 πράσα, 2-3 καρώτα, 1 μικρό μπρόκολο, 1 μικρό κουνουπίδι, 2 κρεμμύδια, ½  κούπα ελαιόλαδο, χυμό από ένα λεμόνι, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και πλένετε τα λαχανικά. Κόβετε το λάχανο, την κίτρινη κολοκύθα, την σελινόριζα  και το φινόκιο σε φέτες. Τα καρώτα και  τα πράσα σε ροδέλες, το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και τα κρεμμύδια στα 4.
Βάζετε τα λαχανικά σε κατσαρόλα, ρίχνετε λίγο νερό περιχύνετε  με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Λορέντζος Μαβίλης

Γεννήθηκε το 1860 στην Ιθάκη. Πολύ νέος ασχολήθηκε με την ποίηση και καλλιέργησε το λυρικό σονέτο. Η τεχνική του Μαβίλη είναι άμεμπτη, οι στίχοι του αρμονικοί και πλούσιοι σε εικόνες. Τα ποιήματά του διαπνέονται από κάποια μελαγχολία και απαισιοδοξία, είναι όμως γεμάτα φως και λαμπράδα, όταν εξυμνούν την Ελλάδα και τις φυσικές της καλλονές. Από τα ποιήματά του πασίγνωστα είναι τα σονέτα «Λήθη», «Ελιά», «Πατρίδα», «Ευθανασία», «Μνήμη», «Καλλιπάτειρα» κ ά. Ήταν ακόμα ικανός συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων και πήρε μέρος σε πολλά τουρνουά σκακιού αποκτώντας διεθνή φήμη. Η εμφάνισή του στα ελληνικά γράμματα συμπίπτει με τις ουσιώδεις κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην νεότερη Ελλάδα, που τον επηρεάζουν τόσο στο ποιητικό του έργο, αφιερώνοντας το στην εξύμνηση της Ελλάδας, που την συνδέει άρρηκτα με την έννοια της ελευθερίας, όσο και στην προσωπική του ζωή. Φύση ορμητική και ενθουσιώδης, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη του για την πατρίδα, συμμετείχε σε πολεμικές συρράξεις, όπου και έπεσε μαχόμενος το 1912.
Αποσπάσματα από ποιήματά του:
«Πατρίδα σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δεν λάμπει.
Α! πως στο φως σου λαχταρούν οι θάλασσες και οι κάμποι…»(Πατρίδα)

«Το πνεύμα παραδόθηκε στην ύλη
φτωχή σοδειά οι στίχοι κι εφέτο.
Μαράθηκε στους κάμπους τ’ ασφοδίλι.
που τ’ κοβα να πλέξω ένα σονέτο…»  (Μνήμη)

«Αρχόντισσα Ροδίτισσα πώς μπήκες;
Γυναίκες διώχνει μια συνήθεια αρχαία εδώθε.
-Έχω ένα ανίψι, τον Ευκλέα, τρία αδέλφια, γιο, πατέρα Ολυμπιονίκη…» (Καλλιπάτειρα)

«Καλότυχοι οι νεκροί που λησμονάνε την πίκρα της ζωής.
Όντας βυθίσει ο ήλιος και το σούρουπο ακολουθήσει,
μην τους κλαις, ο καημός σου όσος και αν ‘ναι…» (Λήθη)

 «Στην κουφάλα σου εφώλιασε μελίσσι,
γέρικη ελιά που γέρνεις
με την λίγη πρασινάδα που ακόμα σε τυλίγει…» (Ελιά)

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

2010: Έφυγε ο Γιώργος Φούντας το «σκληρό παλικάρι» του ελληνικού σινεμά

Γεννήθηκε το 1924 στο Μαυρολιθάρι Παρνασσίδος,  στην Φωκίδα. Για πολλά χρόνια ήταν ποδοσφαιριστής στην ΑΕΚ. Μετά από παρότρυνση του Γιώργου Τζαβέλα να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, σπουδάζει υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Συμμετείχε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, σε ρόλους δραματικούς συνήθως:  “Τα χειροκροτήματα”, “Μαγική πόλη”, “Ποτέ την Κυριακή”, “Τα κόκκινα Φανάρια”, “Αμέρικα Αμέρικα”, “Αλέξης Ζορμπάς”, “Πυρετός στην Άσφαλτο”, “17 Σφαίρες για έναν Άγγελο”, “Το κορίτσι της Μάνης», “Λεβέντες της Θάλασσας” κ ά. Χαρακτηριστική έμεινε η ατάκα του από την ταινία Στέλλα στην Μελίνα Μερκούρη: «Φύγε Στέλλα, κρατάω μαχαίρι!». Συμμετείχε ακόμα σε τηλεοπτικές σειρές: “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, “Γαλήνη”, “Κούρσα του θανάτου”, “Γόβα στιλέτο”. Τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στις ταινίες  “Με την λάμψη στα μάτια” και “Πυρετός στην άσφαλτο” το 1966 και 1967 αντίστοιχα. 

1937: Πέθανε ο Παύλος Νιρβάνας, λογοτέχνης

Το πραγματικό του όνομα ήταν Πέτρος Αποστολίδης, γεννήθηκε το 1866 στην Μαριούπολη της Ρωσίας  και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και υπηρέτησε ως γιατρός στο πολεμικό ναυτικό. Μετά την αποστράτευσή του το 1922 με τον βαθμό του αρχιάτρου, ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, που ήταν νεανικό του όνειρο. Συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες, έγραψε χρονογραφήματα, μελέτες, ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα. Ένα μεγάλο μέρος του έργου του είναι αφιερωμένο στα παιδιά και πολλά από τα παιδικά του ποιήματα, έχουν συμπεριληφθεί σε σχολικά βιβλία. Έργα του: «Δάφνες», «Η φιλοσοφία του Νίτσε», «Το αγριολούλουδο», «Το έγκλημα του Ψυχικού», «Το χελιδόνι», «Το βιβλίο του κυρίου Ασόφου», «Η ζωή του δρόμου», «Γλωσσική αυτοβιογραφία», «Το συναξάρι του παπά-Παρθένη», «Παγά λαλέουσα». Το 1928 έγινε μέλος της Ακαδημίας. Πέθανε στο Μαρούσι από βρογχοπνευμονία.


Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

2011: «Έφυγε» ο Βαγγέλης Λειβαδάς, θεατρικός επιχειρηματίας

Ο Βαγγέλης Λειβαδάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε το 1958 την ενασχόληση του με τις θεατρικές παραγωγές, όπου πρωτοστάτησε στην Ελλάδα καλύπτοντας όλο το φάσμα του θεατρικού ρεπερτορίου από το αρχαίο ελληνικό θέατρο, το κλασσικό θέατρο, ως την επιθεώρηση, την οπερέτα και το μιούζικαλ. Από τις πλέον γνωστές παραστάσεις του: “Λυσιστράτη”, “Ερωτόκριτος”, “Οδύσσεια”, “Chicago” , “Hello dolly”, “Sweet charity”, “Creaze”, “Μάγκες και κούκλες”, κ.α. Στις περισσότερες από τις παραστάσεις του πρωταγωνιστούσε η σύζυγός του ηθοποιός Σμαρούλα Γιούλη. Το τέλος του τραγικό, καθώς έχασε την ζωή του μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι του στην Γλυφάδα.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

«Καζαμπλάνκα»

Εβδομήντα δυο χρόνια από την πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς, μέχρι σήμερα κινηματογραφικής ταινίας. Η “Cazablanca” το film noir των τριών Όσκαρ -διασκευασμένου σεναρίου, σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας για το 1944- ήταν βασισμένο στο θεατρικό έργο των Μάρεϋ Μπάρνετ και Τζόαν Άλισον “Every body comes to Rick’s”.
Η δράση της ταινίας, βάσει του σεναρίου των αδελφών Julius και Philip Epstein και του Χάουαρντ Κοξ, μεταφέρεται από την Βιέννη στην κοσμοπολίτικη παραθαλάσσια πόλη του Μαρόκου, Καζαμπλάνκα. Το φιλμ έχει διάρκεια 102 λεπτά, είναι ασπρόμαυρο και γυρίστηκε στην αγγλική γλώσσα. Την σκηνοθεσία έκανε ο Μάικλ Κέρτιζ, την μουσική έγραψε ο Μαξ Στάϊνερ και το τραγούδι “As time goes by”ο Χέρμαν Χάπφελντ. Πρωταγωνιστούν Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ (Ρικ), Ίνγκριντ Μπέργκμαν (Ίλσα), Πόλ Χένριντ (Βίκτορ), Κλάουντ Ρέϊν, Πίτερ Λόρε, Κόρνταντ Βέϊτ 
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 25 Μαΐου του 1942 και ολοκληρώθηκαν περίπου τρεις μήνες αργότερα. Τα περισσότερα πραγματοποιήθηκαν σε στούντιο και μόνο η σκηνή στο αεροδρόμιο ήταν σε φυσικό χώρο. Η πρεμιέρα έγινε στις 26 Νοεμβρίου του 1942, στο «Χόλυγουντ Θίατερ» της Νέας Υόρκης. Στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 11 Οκτωβρίου του 1943.


Η υπόθεση της ταινίας: Η Καζαμπλάνκα κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται υπό την επιρροή του Άξονα. Εκεί ο εξόριστος Αμερικανός Rick (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ), που είναι ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου “Rick’s Café Americain”, ξανασυναντά την παλιά του αγάπη Ίλσα ( Ίγκριντ Μπέργκμαν), που όμως συνοδεύεται από τον σύζυγό της Βίκτωρα (Πόλ Χένριντ), καταζητούμενο των Ναζί, καθώς είναι ηγέτης της τσέχικης αντίστασης. Το ζευγάρι καταφεύγει στην βοήθεια του Ρικ, για να διαφύγει από την χώρα… η συνέχεια επί της οθόνης.
Παραλειπόμενα της ταινίας:
Ο ρόλος του Ρικ είχε προταθεί πρώτα στον Ρόναλντ Ρέηγκαν (πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ) και ο ρόλος της Ίσλα στην Αν Σέρινταν και στην Χένρι Λαμάρ.
Το γνωστό φιλί μεταξύ των πρωταγωνιστών πρώην εραστών κατατάσσεται στα 10 καλύτερα της μεγάλης οθόνης.
Χαρακτηριστικές έχουν μείνει οι ατάκες: “Here’s looking at you, kid”, ‘Louis, I thing this is the beginning of a beautiful friendship”, “We ‘ll always have Paris”, “Play it Sam. Play it. As time goes by”, “Round up the usual suspects”.
Εντυπωσιακή η τραγουδιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην «Μασσαλιώτιδα» και την «Φρουρά του Ρήνου» και κλασσικά ρομαντικό το τραγούδι “As time goes by”.




Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας εναντίον των Γυναικών

Το φαινόμενο της ντροπής
Στην σύγχρονη κοινωνία της τεχνολογίας, της εξέλιξης, της γνώσης και της ελευθερίας , η κακοποίηση και η βία ενάντια στην μάνα, την αδελφή, την σύζυγο, την κόρη και την φίλη, εξακολουθεί να είναι ένα μελανό σημείο ακραίων μορφών ανισότητας και βαριάς παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση, ο βιασμός, η σεξουαλική και ηθική παρενόχληση, ο εκφοβισμός, μερικά από τα πλοκάμια της μάστιγας της ντροπής, που βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο.
Το φαινόμενο της ντροπής πρέπει να εκλείψει με βοήθεια από όλους μας, πολίτες, φορείς και υπηρεσίες αλλά και από τα ίδια τα θύματα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σιωπή προστατεύει τον θύτη, ενώ η δημοσιοποίηση των μεμπτών πράξεων, τον αποδυναμώνει.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Κρύο-κρύο, καιρός για δυο… κουβεντούλες

Ο χειμώνας αρχίζει να μας δείχνει τα δόντια του, εν μέσω όμως οικονομικής κρίσης και με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, μερικές συμβουλές για να ζεστάνουμε οικονομικά το σπίτι μας για να μην τρίξουν και τα δικά μας δόντια και η τσέπη μας
Κατανάλωση
Εξαερώνετε συχνά τα σώματα του καλοριφέρ, καθώς ο αέρας που υπάρχει μέσα εμποδίζει την ροή του ζεστού νερού και φυσικά την θερμότητα.
Αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα ή κλιματιστικά, φροντίστε να ενημερωθείτε για την ενεργειακή κατανάλωση τους και εφαρμόστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή τους. Ανεξέλεγκτη χρήση τους θα ανεβάσει το κόστος του ρεύματος. Ανάβετε την ηλεκτρική συσκευή μόνο όταν είστε στο δωμάτιο, με πόρτες και παράθυρα κλειστά.
Αξιοποιείστε την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνετε τον χώρο σας. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες, τραβήξτε τις κουρτίνες και αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τζαμαρίες και παράθυρα.
Ρύθμιση της θερμοκρασίας
Ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 19-20 βαθμούς Κελσίου. Όταν βγαίνετε από το σπίτι και δεν κλείνεται τελείως την θέρμανση, (εκτός αν πρόκειται να απουσιάσετε πολλές ημέρες) ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 16 βαθμούς Κελσίου, καθώς η κατανάλωση του καυσίμου είναι μεγαλύτερη όταν πρόκειται να ξαναζεσταθεί ένας κρύος χώρος.
Αν δεν έχετε αυτόνομη θέρμανση, προγραμματίστε σωστά με τον διαχειριστή τις ώρες λειτουργίας του καλοριφέρ, αλλά και την θερμοκρασία.
Αερισμός
Αερίζεται επαρκώς και καθημερινώς το σπίτι σας. Καλύτερες ώρες αερισμού είναι οι μεσημεριανές, καθώς η εξωτερική θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη και δεν θα έχετε μεγάλη απώλεια στην θέρμανση. Επίσης προτιμότερα παράθυρα για να ανοίγετε είναι αυτά που βλέπουν προς τον νότο. Μην αφήνετε τα θερμαντικά σώματα αναμμένα και ταυτόχρονα ανοιχτά τα παράθυρα ή τις πόρτες. Καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα καυσίμου ή ρεύματος για να ζεστάνουν τον χώρο.
Απόδοση
Για να κρατάτε περισσότερη ζέστη στο σπίτι, τις βραδινές ώρες κλείνετε τα παντζούρια και τις κουρτίνες, που είναι προτιμότερο να είναι από χοντρό ύφασμα, αλλά και τις εσωτερικές πόρτες για να ζεσταίνεται καλύτερα κάθε ένα δωμάτιο.
Μην σκεπάζετε τα σώματα καλοριφέρ ή στεγνώνετε ρούχα απάνω τους. Επίσης μην τοποθετείται μπροστά τους ή δίπλα τους έπιπλα ή αντικείμενα που εμποδίζουν την ροή του ζεστού αέρα. Για μεγαλύτερη απόδοση μπορείτε να τοποθετήσετε στο πίσω μέρος των σωμάτων (στο κενό με τον τοίχο) ειδικές θερμομονωτικές πλάκες που διαχέουν την θερμότητα στον χώρο. Η τοποθέτηση χαλιών ή μοκετών στο δάπεδο θα δημιουργήσει μια πρόσθετη θερμομόνωση. Τέλος είναι προτιμότερο να φορέσετε ένα πιο ζεστό ρούχο και να ρυθμίσετε λίγο χαμηλότερα την θερμοκρασία καθώς χαμηλώνοντας τον θερμοστάτη κατά ένα βαθμό, μειώνετε έως και 10% τον λογαριασμό σας.


Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Σπανάκι το δυναμωτικό

Φυλλώδες πράσινο λαχανικό που ανήκει στην τάξη των καρυοφυλλώδη και στην οικογένεια των χηνοποδιοειδών. Είναι φυτό ποώδες μονοετές ή διετές.
Θρεπτικά συστατικά Μεγάλη η διατροφική του αξία, λόγω της περιεκτικότητά του σε σίδηρο, χλωροφύλλη, ιώδιο, βιταμίνες Α και Β,  β καροτένιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, ιώδιο, κάλιο και βιταμίνες Α, B, C, Ε και Κ.
Επιλογή, καθάρισμα, πλύσιμο Επιλέγουμε κοντά και μικρά φυτά σπανακιού  με τρυφερά κοτσάνια καθώς όταν μεγαλώνει σκληραίνουν τα κοτσάνια. Τα φύλλα του να είναι τρυφερά και πράσινα, φρέσκα, όχι μαραμένα και κιτρινισμένα. Για να το καθαρίσουμε κόβουμε την ρίζα του, αφαιρούμε  τυχόν μαραμένα και κιτρινισμένα φύλλα. Πλένετε το σπανάκι σε λεκάνη με μπόλικο νερό, που αλλάζετε πολλές φορές, καθώς βγάζει χώματα.
Συντήρηση: Στο ψυγείο διατηρείται 2-3 ημέρες, ενώ στην κατάψυξη καθαρισμένο, πλυμμένο και στραγγισμένο, σε πλαστικά σακουλάκια ή δοχεία διατηρείται για μεγάλο διάστημα.
Μαγειρική Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, στην Ελλάδα συνηθέστερες είναι το κοντό σπανάκι, το κοινό σπανάκι με πιο μακριά επιμήκη φύλλα και στελέχη και το πλατύφυλλο. Στην μαγειρική χρησιμοποιείται φρέσκο σε σαλάτες, μαγειρεμένο με κρέας, ψάρι, μακαρόνια, ρύζι και τέλος για την παρασκευή πιτών. 

Σπανακόπιτα

Ένα πατροπαράδοτο πιάτο με πολύ εύκολη παρασκευή, που αποτελεί ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα
Υλικά
1 κιλό σπανάκι, 5-6 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 2 κούπες φέτα θρυμματισμένη, 2 φύλλα σφολιάτας, άνηθο και μάραθο ψιλοκομμένο, 1 κούπα λάδι, 1 αυγό, αλάτι πιπέρι, λίγο γάλα.
Εκτέλεση
Αλατίζετε το σπανάκι και το στύβετε. Το βάζετε σ’ ένα μπολ , προσθέτετε το λάδι, το αυγό, το τυρί, τον άνηθο, το μάραθο, τα κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε τα υλικά. Λαδώνετε ένα ταψί και στρώνετε το ένα φύλλο σφολιάτας. Αδειάζετε την γέμιση, σκεπάζετε με το άλλο φύλλο και αλείφετε με το γάλα. Χαράζετε την σπανακόπιτα και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου.

Σπανακόρυζο

Υλικά
1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο, 1 πράσο και 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένα, 1 κούπα ρύζι, 1 κούπα λάδι, 2 κ σ πελτέ, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση
Τσιγαρίζετε στο λάδι το πράσο και κρεμμύδι, ρίχνετε το σπανάκι και το αφήνετε για λίγο να γιαχνιστεί. Προσθέτετε το ρύζι, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό. Αφήνετε να βράσει για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιει τα υγρά.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

2011: Πέθανε ο Αργύρης Κουνάδης, συνθέτης, πιανίστας και αρχιμουσικός

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1924 και σπούδασε στην Ελλάδα σε διακεκριμένους δάσκαλους πιάνο, θεωρητικά και σύνθεση. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στην Γερμανία στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Φράιμπουργκ, όπου αργότερα διετέλεσε και καθηγητής. Έγραψε πολλά είδη κλασσικής μουσικής όπως μουσική δωματίου, “Το Χορικό” για συμφωνική ορχήστρα, “Tα Ετεροφωνικά ιδιόμελα” για συμφωνική επίσης ορχήστρα, Κουϊντέτο για πνευστά, Κουαρτέτο για έγχορδα,  μουσική για όπερες “Το λαστιχένιο φέρετρο”, “Τα μαγεμένα αναλόγια”, “Απόδραση”, “Τειρεσίας”, “Βάκχαι”,  μουσική για τραγούδια:  «Όρτσα τα πανιά» «Στη πλατεία Αβησσυνίας» «Do you like the Greece», αλλά και μουσική για θέατρο και κινηματογράφο “Ουρανός”, “Το κορίτσι με τα μαύρα”, “Τζο ο τρομερός”, “Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται” κ ά

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

1998: Πέθανε ο Μιχάλης Κατσαρός, ποιητής

Γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1920. Συνεργάσθηκε με τα περιοδικά όπου και  πρωτοδημοσίευσε το 1945 το ποίημα «Μπαρμπερίνικο καράβι».  Το 1949 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Μεσολόγγι».  Άλλα έργα του «Οροπέδιο» (1950), «Κατά Σαδδουκαίων» (1953), που μελοποιήθηκαν αργότερα από τον Γ. Μαρκόπουλο και τον Μίκη Θεοδωράκη αντίστοιχα. Έγραψε ακόμα στίχους τραγουδιών «Η  θαλασσινή», «Ο πατέρας με την φυσαρμόνικα», «Σπίτι», «Την εικόνα σου» κ ά. Έγραψε ακόμα λογοτεχνικά βιβλία «Το χρονικό του Μορέως», «Το κράτος εργοδότης» κ ά, ενώ ασχολήθηκε και με την ζωγραφική.

«Την εικόνα σου σεβάστηκα,
στη φλόγα δεν εκράτησα.
Την εικόνα την καλή
θα σου φέρω μιαν αυγή.

Χρώματα, χρώματα,
άσε τα καμώματα.
Χρώματα, χρώματα,
χρώματα κι αρώματα…»

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας

Η λέξη φιλοσοφία είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις φιλώ και σοφία που σημαίνει αγαπώ την σοφία. Η φιλοσοφία γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και αποτέλεσε την μητέρα των επιστημών. Πολλοί ορισμοί έχουν δοθεί ως προς την ερμηνεία του τι σημαίνει φιλοσοφία. Κατά τον Αριστοτέλη είναι η επιστήμη της αλήθειας, κατά τον Πλάτωνα η τέχνη της ζωής, κατά τον Θουκυδίδη η ιστορία μέσω των παραδειγμάτων, κατά τον Διογένη η ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε στροφή της μοίρας, κατά τον Σενέκα η υγεία του πνεύματος, κατά τον Ντιντερό η αμφιβολία, κατά τον Β. Ουγκώ το μικροσκόπιο της σκέψης, και θα τελειώσουμε με τον Χίλωνα τον Λακεδαιμόνιο που μας προτρέπει να μην μακρολογούμε με το ρητό του «Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν».
Λόγια μεγάλων αρχαίων φιλοσόφων:
* Αριστοτέλης:
«Φύσει μέν έστιν άνθρωπος ζώον πολιτικόν»
(Ο άνθρωπος από την φύσει του είναι κοινωνικό ζώο)
* Αριστοφάνης:
«Ουδέν εστί θηρίον γυναικός αμαχότερον»
(Δεν υπάρχει θηρίο πιο ακαταμάχητο από την γυναίκα)
* Ευριπίδης: «Απλούς ο μύθος της αλήθειας»
(Η αλήθεια λέγεται με απλά λόγια)
* Θεόκριτος:
«Πενία τέχνας κατεργάζεται»
(Η φτώχια κάνει τον άνθρωπο να μηχανεύεται διάφορα)
* Ηράκλειτος:
«Τα πάντα ρει μηδέποτε κατ’ αυτόν μένειν»
(Τα πάντα αλλάζουν, τίποτα δεν μένει ίδιο)
 «Πόλεμος πάντων πατήρ» (Ο πόλεμος είναι πατέρας όλων)
* Μένανδρος
«Η χαριέν εστ' άνθρωπος, αν άνθρωπος η»
(Πράγματι χαριτωμένος είναι ο άνθρωπος, αν είναι άνθρωπος).
* Πιττακός ο Μυτιληναίος:
«Μη έριζε γονεύσι, καν δίκαια λέγεις»
(Μην αντιδικείς με τους γονείς σου ακόμα και αν έχεις δίκιο).
* Πλάτων:
«Αρχή ήμισυ παντός» (Η αρχή είναι το μισό όλων)
* Σόλων ο Αθηναίος:
«Γηράσκω δ’αιεί πολλά διδασκόμενος» (Γερνάω πάντα μαθαίνοντας),
«Μηδέν άγαν» (Μην κάνεις τίποτα υπερβολικό)
* Σοφοκλής: «Πολλά τα δεινά κουδν ανθρώπου δεινότερον πέλει»
(Πολλά τα δεινά, τίποτα όμως τόσο δεινό όσο ο άνθρωπος).
* Σωκράτης:
«Εν οίδα ότι ουδέν οίδα» (Ένα γνωρίζω, ότι τίποτα δεν γνωρίζω)
* Χίλων ο Λακεδαιμόνιος:
«Γήρας τιμάν» (Να τιμάς τα γηρατειά)
«Χρόνου φείδου» (Κάνε οικονομία στον χρόνο σου)
«Σπεύδε βραδέως» (Προχώρα αργά)

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, και σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2020 θα αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας, καθώς οι ρυθμοί αύξησης της νόσου και η θνησιμότητα από αυτήν είναι σε υψηλά ποσοστά. Η νόσος εμφανίζεται στο 8-10% του πληθυσμού και αφορά κυρίως καπνιστές μέσης ηλικίας (άνω των 40-45 ετών) σε ποσοστό 18-20%. Υπάρχουν βέβαια και μη καπνιστές που προσβλήθηκαν από την ΧΑΠ, που αποτελούν όμως μειονότητα και συνήθως είναι άνθρωποι που εκτίθενται στο κάπνισμα (παθητικοί καπνιστές). Τα παλαιότερα χρόνια συνήθως προσβάλλονταν άνδρες, με την αύξηση όμως των γυναικών που καπνίζουν ανέβηκε και το ποσοστό της προσβολής από την νόσο. Η ΧΑΠ εξελίσσεται πολύ αργά, ξεκινώντας με  συμπτώματα, όπως έντονος πρωινός ιδίως βήχας με φλέματα, δυσκολία στην αναπνοή (λαχάνιασμα), στο γρήγορο περπάτημα, στο ανέβασμα μιας σκάλας ή σε έντονη δραστηριότητα. Ακόμα συριγμός (σφύριγμα) στην αναπνοή, οι συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού (κρυολογήματα), εύκολη κόπωση, αλλά και πρήξιμο στους αστραγάλους που δεν υποχωρεί,  είναι συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν τον καπνιστή ή την καπνίστρια στον πνευμονολόγο για να τα αξιολογήσει. Πλήρης ίαση από την νόσο δεν υπάρχει, η θεραπεία συνίσταται στην μείωση της έντασης των συμπτωμάτων και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του πάσχοντος. Έτσι μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση, στις ιατρικές εξετάσεις (σπιρομέτρηση) παρακολούθησης της ΧΑΠ και  στην πρόληψη.

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας

Στις 18 Νοεμβρίου 1985 πέθανε ο συνθέτης, στιχουργός, οργανοπαίχτης και ερμηνευτής των ρεμπέτικων τραγουδιών
Ο Δημήτρης Γκόγκος, γεννήθηκε το 1903 στον Πειραιά. Σπούδασε ηλεκτρολόγος, επάγγελμα που δεν άσκησε ποτέ, καθώς στράφηκε στην μουσική. Στην αρχή παίζει μαντολίνο, κιθάρα και μετά βιολί, μπουζούκι και μπαγλαμά. Το 1925 διασκευάζει την ιταλική οπερέτα «Μπαγιαντέρα» του Έρχ Κάλμαν για λαϊκή ορχήστρα με μπουζούκι, από όπου παίρνει και το παρατσούκλι Μπαγιαντέρας. Το 1941 επάνω στο πάλκο την ώρα που τραγουδάει, χάνει το φως του. Τραγούδια του: «Το Χατζηκυριάκειο». «Μέσα στης ζωής τα μονοπάτια», «Μ’ έχεις μαγεμένο», «Όμορφη Σμυρνιά», «Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη», «Μάτια γλυκά και γαλανά», «Η μικρή από το Πασαλιμάνι», «Με ξέχασες», «Ήτανε άνοιξης», «Έχω απόψε τρελό μεράκι», «Η κοτούλα», «Κάποια μικρή καμωματού», «Κι αν χωρίσαμε δεν φταίω», «Κάτι θα ήπιε κι ο θεός», «Κουράστηκα στην ξενιτιά», «Η ψαροπούλα», «Αλάνι με φωνάζουν», «Το μαναβάκι», «Θα κλέψω μια μελαχρινή» «Μια τράτα Κουλουριώτικη», «Ξεβεργιώτισσα», «Έλα να μπερμπαντέψεις» κ ά.
Πηγή: Kleiditousol.blogspot.com Συντάκτης: Χάρης Κόντος

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Εδώ Πολυτεχνείο…

«Αυτή την στιγμή, Έλληνες, αυτή την στιγμή,
στην πόρτα μας σταμάτησε ένα τανκ!
Ο λοχαγός σήκωσε το χέρι και μας χαιρέτησε!
Αυτή τη στιγμή, αδελφώνονται στους δρόμους
πολίτες και φαντάροι. Δεν θα μας χτυπήσουν!
…ένα άλλο χέρι σηκώθηκε και διέταξε πυρ...»
 «ΧΑΡΜΟΣΥΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ»
του Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή

«Πίσω από τα κάγκελα ελεύθεροι χιλιάδες
στο δρόμο περπατάει αργά η φοβέρα
πίσω από τα σίδερα ονειρεύονται μανάδες
παιδιά που έχουνε αλλάξει σε μια μέρα.
Μπροστά από τα κάγκελα οι σκλάβοι που φοβούνται
όπλα κρατάνε ο δρόμος τους ανήκει
πίσω από τα κάγκελα φωνές που δεν φοβούνται
και μοιάζουν θάλασσα που πλέει ένα καΐκι.
Πίσω από τα σίδερα τα μάτια της γενιάς τους
χαμογελάνε σ’ ένα φως που ξημερώνει
έξω στο δρόμο η ντροπή κι η παγωνιά τους
βήμα με βήμα την ελπίδα την σκοτώνει…»
«ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ»  
Της Κωστούλας Μητροπούλου

 «Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο»
Αυτή η φωνή που τρέμει στον αέρα,
δεν σου ‘στειλε ένα μήνυμα μητέρα,
αυτή η φωνή δεν ήτανε του γιου σου,
ήτανε φωνές χιλιάδες του λαού σου…
…Γραμμένα μένουν τα ονόματα στο αρχείο,
δεν αναφέρονται οι νεκροί που είναι στο ψυγείο,
λένε πως είναι τέσσερις κι είναι εκατό οι μανάδες.
πρώτα σκοτώθηκε η φωνή και σώπασαν χιλιάδες.
1050 ΧΙΛΙΟΚΥΚΛΟΙ (Απόσπασμα)
Της Κωστούλας Μητροπούλου

«…Τι να ξεχάσω και πώς
ο τάφος τους είναι νωπός
με το δικό μου τρέχουνε σώμα
με το δικό μου ουρλιάζουνε στόμα…
…Ουρλιάζαν τα ασθενοφόρα
έπεσε φονικό στην χώρα
αίμα το αίμα τους γυρεύει τώρα…»
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (Απόσπασμα)
Του Μανώλη Ρασούλη

«Εκείνη τη βραδιά που μπήκαν στη σειρά
πιασμένα χέρι -χέρι τα παιδιά
δεν κράταγαν φωτιά ντουφέκια και σπαθιά
τραγούδια ‘λέγαν για την λευτεριά.
Εκείνη τη βραδιά πεθαίνουν τα παιδιά
φωνάζοντας θα ΄ρθει λευτεριά…
…Εκείνη την βραδιά πίσω απ’ τη σιδεριά
λαμποκοπάνε όπλα φονικά
τα βλέπουν τα παιδιά φωνάζουν δυνατά
Με σφαίρες δεν πεθαίνει η λευτεριά…»
ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΒΡΑΔΙΑ
Του Βασίλη Παπαδογιώργου



Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ελιά, το ευλογημένο δέντρο

Η ελιά είναι συνυφασμένη με την ιστορία του ανθρώπου, από τα πολύ παλιά ακόμη χρόνια. Σύμφωνα με την Βίβλο, μετά τον μεγάλο κατακλυσμό, το περιστέρι έφερε στον Νώε, ένα κλαδί ελιάς, σημάδι ότι υποχώρησαν τα νερά. Στην ελληνική μυθολογία, αναφέρεται ότι η πρώτη ελιά, φυτεύτηκε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, από την θεά Αθηνά, η οποία δίδαξε την καλλιέργειά της στους κατοίκους της πόλης, μετά την διαμάχη με τον Ποσειδώνα για την ονομασία της πόλης της Αθήνας.Στον ελλαδικό χώρο, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως πολλά ευρήματα που αποδεικνύουν την παρουσία της ελιάς από την νεολιθική κιόλας εποχή. Πινακίδες της γραμμικής Β΄ γραφής, από τα ανάκτορα της Κνωσσού, των Μυκηνών, αλλά και της Πύλου, μαρτυρούν την ύπαρξη της ελιάς και τις ποικίλες εφαρμογές του ελαιόλαδου στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, σαν τροφή, σαν φάρμακο, για φωτισμό, στις αθλητικές δραστηριότητες, στις θρησκευτικές τελετές και τέλος στις οικονομικές συναλλαγές. 
Ο Χριστός πήγε στο Όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί, τα κανδήλια στις εκκλησιές με λάδι ανάβουν, αλλά και στο μυστήριο της βάπτισης, ο νονός με λάδι αλείφει το νεοφώτιστο μωρό. Αγαπημένο θέμα, έχει αποτελέσει η ελιά και για σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους, όπως στις απεικονίσεις του Ν. Γύζη, με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. «Το μάζεμα των ελαιών εν Μυτιλήνη» του Θεόφιλου, δείγμα καταγραφής βιώματος του λαϊκού καλλιτέχνη. Σε πολλούς πίνακες του Α Φασιανού, απεικονίζεται το περιστέρι με κλάδο ελαίας στο ράμφος. 

Σπιτικές ελιές

Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας τις δικές μας ελιές, εύκολα και γρήγορα ακόμα και αν μένουμε σε αστικά κέντρα. Αυτή την εποχή, οι ελίτσες στα πεζοδρόμια των σπιτιών, μας δίνουν απλόχερα τον καρπό τους, που εμείς αφήνουμε να πέφτει κάτω γεμίζοντας τα. Η γιαγιά μου έλεγε μια σοφία: «Το δέντρο που σου δίνει τον καρπό του και εσύ δεν τον μαζεύεις, δεν θα ξανακαρπίσει…».Μια μέρα λοιπόν που θα έχουμε ευκαιρία, ίσως μια Κυριακή, έτσι σαν γυμναστική, σαν παιχνίδι με τα παιδιά μας, τις μαζεύουμε, ή και τις αγοράζουμε αν δεν έχουμε, τις καθαρίζουμε από τα φύλλα και τις ξεπλένουμε με καθαρό νερό. Διαλέγετε ελιές που να είναι καθαρές, χωρίς χτυπήματα ή δάκο.

Ελιές για τεμπέλες ή πολυάσχολες
Γευστικές και αρωματικές …χωρίς να μας βγάλουν το λάδι
Παίρνουμε πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών (είναι προτιμότερα του μισού λίτρου), τα πλένουμε και τα γεμίζουμε με ελιές. Γεμίζουμε τον κενό χώρο από τις ελιές με καθαρό νερό, αφήνοντας τον λαιμό του μπουκαλιού άδειο. Ρίχνουμε σε κάθε μπουκάλι 1 κ γ αλάτι χοντρό και κλείνουμε το καπάκι. Τ’ αφήνουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος περίπου 1,5-2 μήνες. Τ’ ανοίγουμε σιγά-σιγά, γιατί έχουν πίεση και πετάγονται, τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τις βάζουμε σ’ ένα βαζάκι με λάδι. Τα μπουκάλια με το νερό και το αλάτι, αν δεν τ’ ανοίξουμε μπορούν να διατηρηθούν, για πάνω από ένα χρόνο. Ανοίγουμε και βάζουμε σε βαζάκι κάθε φορά που τις χρειαζόμαστε για να φάμε.

Πράσινες τσακιστές ελιές
Γρήγορη και  εύκολη παρασκευή, αλλά και γρήγορη ωρίμανση 
Χτυπάτε μια -μια τις ελιές με ένα σφυράκι ή πέτρα πάνω σ’ ένα ξύλο. Τις βάζετε σ’ ένα μπολ και το γεμίζετε με νερό. Αλλάζετε κάθε μέρα το νερό. Ξεπικρίζουν πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες, καθώς με το τσάκισμα τους χάνουν και μέρος της πίκρας τους. Μετά το ξεπίκρισμα, τις διατηρείτε σ’ ένα μπολ με άρμη (νερό και αλάτι).

Θρούμπες
Με το άρωμα και τη γεύση της ώριμης ελιάς, καθώς ωριμάζει πάνω στο δέντρο
Μαζεύετε ελιές μαύρες χαμάδες (που είναι πεσμένες κάτω). Τις βάζετε σ’ ένα καλάθι και ρίχνετε χοντρό αλάτι. Για κάθε κιλό ελιές χρειάζεστε 4 κ σ χοντρό αλάτι. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ακόμα και μυρωδικά της αρεσκείας σας (ρίγανη, θρούμπι κ ά). Βάζετε επάνω στις ελιές ένα βάρος και κάτω από το καλάθι μια λεκάνη για να τρέχουν τα υγρά τους. Ανακατεύετε τις ελιές κατά διαστήματα.

    

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

1990: Πέθανε ο Τάσος Βουρνάς, ιστορικός, κριτικός και δημοσιογράφος

Γεννήθηκε στην Μεσσηνία το 1913. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Υπέστη διώξεις για πολιτικούς λόγους. Ως δημοσιογράφος αρθρογράφησε σε περιοδικά και εφημερίδες. Μελετώντας και ερευνώντας την ιστορία της νεότερης Ελλάδας συνέγραψε βιβλία που συναρπάζουν με την κριτική και εκλαϊκευμένη χροιά τους. «Αρματολοί και κλέφτες», «Ελληνική επανάσταση του '21», «Γουδί, το κίνημα του 1909», «Δημήτρης Γληνός, ο δάσκαλος του έθνους», «Ιστορία της νεότερης Ελλάδος». Έγραψε ακόμα σενάρια για ντοκιμαντέρ «Λευκή πολιτεία», ενώ αξιόλογες επίσης είναι οι μεταφράσεις του αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων αλλά και ξένων.

1630: Πέθανε ο Γερμανός αστρονόμος Ιωάννης Κέπλερ

Ο Johannes Kepler γεννήθηκε στην Βυρτεμβέργη τον Δεκέμβριο του 1571. Καταγόταν από οικογένεια ξεπεσμένων ευγενών και έτσι αναγκάστηκε από μικρή ηλικία να δουλεύει για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Τελειώνοντας με μεγάλη δυσκολία το γυμνάσιο συνέχισε τις σπουδές του στο ιεροδιδασκαλείο του Τίμπιγκεν. Ανήσυχο όμως πνεύμα δεν ανεχόταν την πειθαρχία που επιβαλλόταν εκεί και εγγράφεται στο πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης όπου παρακολουθεί μαθηματικά, φιλοσοφία, φιλολογία και θεολογία.  Όταν πήρε το πτυχίο του διορίστηκε καθηγητής στο Γκρατς της Αυστρίας. Έγραψε το «μηνολόγιό» του κάτι ανάλογο με τους σημερινούς καζαμίες, το οποίο όμως περιείχε αστρονομία, αστρολογία και μετεωρολογικά προγνωστικά. Το 1600 τον κάλεσε να συνεργαστούν ο Δανός  αστρονόμος Τ. Μπραχέ, που είχε ιδρύσει αστεροσκοπείο  στο νησί Βεν κοντά στην Κοπεγχάγη, εκτιμώντας τις ικανότητές του. Τον επόμενο χρόνο όμως πέθανε ο Μπραχέ και ο Κέπλερ κληρονομώντας τα πολύτιμα χειρόγραφα του, επιδίδεται σε συστηματικές αστρονομικές έρευνες, που θα τον οδηγήσουν από το 1609 έως το 1618  στην διαδοχική ανακάλυψη των τριών περίφημων νόμων του που αποτελούν ακόμα και σήμερα το θεμέλιο της αστρονομίας.        

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Σακχαρώδης Διαβήτης: Η «ύπουλη» νόσος

Η 14η Νοεμβρίου έχει οριστεί σαν Ημέρα κατά του Διαβήτη, μιας πάθησης ύπουλης, πολλές φορές χωρίς αρχικά να προκαλεί συμπτώματα, που όμως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες σε πολλά όργανα του σώματος. Εμφανίζονται σημαντικά προβλήματα στην όραση, στα νεφρά που χάνουν την ικανότητά τους να καθαρίζουν αποτελεσματικά το αίμα, τα αγγεία υφίστανται σοβαρές βλάβες με αποτέλεσμα την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, στα κάτω άκρα δημιουργούνται πληγές με πολύ δύσκολη επούλωση και τέλος ο οργανισμός χάνει την αμυντική του ικανότητα απέναντι στις διάφορες λοιμώξεις.
Τύποι διαβήτη:
Υπάρχουν 2 τύποι του διαβήτη. Ο τύπος 1, σε ποσοστό 5-10%, αφορά κυρίως νέους και απαιτεί ινσουλίνη δια βίου και ο τύπος 2 σε ποσοστό 90-95%, αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που στην πλειονότητά τους ρυθμίζουν τον διαβήτη, με δίαιτα, άσκηση, αντιδιαβητικά χάπια και ένα πολύ μικρό ποσοστό με ινσουλίνη.
Συμπτώματα:
Στα παιδιά ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 10-12 ετών, ενώ είναι σπάνια η εμφάνισή του από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.
Τα πρώτα συμπτώματα που πρέπει να βάλουν σε υποψία τους γονείς, είναι όταν το παιδί έχει πολλά ούρα, έντονη δίψα, μεγάλη όρεξη, κουράζεται εύκολα και χάνει γρήγορα βάρος. Σε ένα ποσοστό παιδιών, τα συμπτώματα αυτά απουσιάζουν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται η διαβητική κετοξέωση, μια κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη που χρίζει άμεσης ιατρικής βοήθειας. Αντίστοιχα τα πιο συχνά συμπτώματα του αρρύθμιστου διαβήτη στους ενήλικες είναι η πολυουρία και η πολυδιψία, η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η εύκολη και διαρκής κόπωση και τέλος οι διαταραχές της όρασης.

1984: Πέθανε ο Νικήτας Πλατής, ηθοποιός

Γεννήθηκε στην Αμοργό το 1912. Συμμετείχε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου σε δευτερεύοντες συνήθως ρόλους. «Η κυρά μας η μαμή», «Χριστίνα», «Πεζοδρόμιο», «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης», «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Θα σε κάνω βασίλισσα», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Η χαρτοπαίχτρα», «Τέντυ μπόι αγάπη  μου», «Φωνάζει ο κλέφτης», «Υπάρχει και φιλότιμο» κ ά Στην τηλεόραση συμμετείχε στον «Μεθοριακό σταθμό», όπου υποδυόταν τον αντικοινοτάρχη και στο σήριαλ «Κεκλεισμένων των θυρών».
Χαρακτηριστικές ατάκες:
Η χαρτοπαίχτρα (κρατούμενος)
- …Μικρέ …υπεμονή…
Τέντυ μπόι αγάπη μου
- Σιγά το μαγαζί…3Χ3 λες κι έχω περίπτερο…
- Έτσι θα φτιάξεις το μέλλον σου…πίνοντας ουίσκι…
- Ας μην τον έκανα…τον έκανα…θα πληρώσω…
 Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (εργάτης)
- Εγώ για να μπω εδώ μέσα φίλησα κατουρημένες ποδιές. Έχω και 3 στόματα να θρέψω…
- (Αρνείται ότι πήγε στην πορεία) …Εγώ έχω έναν κουμπάρο στον Μαραθώνα και πήγα να τον χαιρετήσω…
Ο φίλος μου ο Λευτεράκης (Τρελός)
- …Θα σας κάνω μια εγχειρισούλα. Θα σας την κάνω πάνω από τα ρούχα…

565: Πέθανε ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός

Ο Ιουστινιανός ανέβηκε στον βυζαντινό θρόνο το 527, διαδεχόμενος τον θείο  του Ιουστίνο Α΄. Υπήρξε από τους αξιότερους και ονομαστότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου και για το έργο του επονομάστηκε Μέγας. Σύζυγός του υπήρξε η Θεοδώρα, γυναίκα ταπεινής καταγωγής, με μεγάλη όμως τόλμη,  θέληση,  ικανότητα και εξαιρετική κρίση
Ειρηνικά έργα. Βελτίωσε τα οικονομικά του κράτους, μέσω της είσπραξης των φόρων, έργο που επωμίστηκε ο Ιωάννης Καππαδόκης Ανέθεσε στον σοφό νομοδιδάσκαλο Τριβωνιανό  την κωδικοποίηση των νόμων που μέχρι τότε ήταν σε νομοθετική ακαταστασία, θέτοντας τις βάσεις του αστικού  ρωμαϊκού δικαίου. Ανήγειρε λαμπρά οικοδομήματα στην πρωτεύουσα και στις άλλες μεγάλες πόλεις του κράτους. με  λαμπρότερο την Αγία Σοφία. Ο παλιός ναός είχε καεί κατά την στάση του Νίκα και ο Ιουστινιανός ανέθεσε  στους δυο αρχιτέκτονές του Ανθέμιο και Ισίδωρο να την ανοικοδομήσουν. Κατάφερε μέσω δυο μοναχών, που έφεραν κρυφά στην Κωνσταντινούπολη μέσα στα μπαστούνια τους, μεταξόσπορο από την Κίνα που είχε το μονοπώλιο, να διαδώσει την καλλιέργεια του μεταξιού. Ακόμα ενδιαφέρθηκε για την υγεία του λαού και την φιλανθρωπία.
Πολεμικά έργα. Με τους ικανότατους και γενναίους στρατηγούς του, Βελισάριο και Ναρσή, κατόρθωσε να οργανώσει αξιόμαχο στρατό και να κατανικήσει  όλους σχεδόν τους εχθρούς του κράτους του. Το βυζαντινό κράτος επί Ιουστινιανού, είχε την μεγαλύτερη του έκταση. Απλωνόταν από τον Ευφράτη και την Κασπία Θάλασσα ως την Ισπανία και από τον Δούναβη ως την Βόρεια Αφρική.



Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Πατριάρχης και Πατέρας της εκκλησίας, ένας από τους τρεις Ιεράρχες

Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας ανάμεσα στα έτη 344 και 354. Έχασε πολύ μικρός τον πατέρα του και η μητέρα του  Ανθούσα που ανέλαβε την ανατροφή του φρόντισε πολύ για την μόρφωσή του. Σπούδασε ρητορική κοντά στον Έλληνα σοφιστή και ρήτορα Λιβάνιο και μαθήτευσε άλλες επιστήμες με τον φιλόσοφο Ανδραγάθιο. Άφησε το επάγγελμα του συνηγόρου που ασκούσε για να ασκητεύσει. στην έρημο. Όταν γύρισε χειροτονήθηκε διάκονος, αργότερα πρεσβύτερος και το 397 πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Το κήρυγμα  του με την σπάνια ομορφιά των λόγων του και η θερμή ευγλωττία του δημιουργούσαν στο εκκλησίασμα έκσταση, εξ ου και η επωνυμία του Χρυσόστομος. Με τα πλατύτερα δικαιώματα που του έδινε η θέση του πατριάρχη, έγραψε πύρινους λόγους για εκκλησιαστικούς και πολιτικούς άρχοντες, περιλαμβανομένης ακόμα και της ματαιόδοξης βασίλισσας Ευδοξίας, που αντιδρώντας τον καθαιρεί και τον εξορίζει δυο φορές. Μετά από πολλές κακουχίες εκοιμήθη στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 στα Κόμανα του Πόντου. Η εκκλησία μας τον ανακήρυξε άγιο και τιμά την μνήμη του τρεις φορές τον χρόνο: Στις 27 Ιανουαρίου (ανακομιδή λειψάνων), στις 30 Ιανουαρίου, μαζί με τους άλλους δυο Ιεράρχες, Βασίλειο τον Μέγα και Γρηγόριο Ναζιανζινό (Γιορτή Τριών Ιεραρχών) και στις 13 Νοεμβρίου. 

Αντιγόνη Βαλάκου

Πριν ένα χρόνο «έφυγε» σε ηλικία 83 ετών, η γνωστή ηθοποιός  
Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930. Παράλληλα με την μαθητεία της στο Γυμνάσιο τα 2 τελευταία χρόνια, ερχόμενη στην Αθήνα, φοιτά στο «Θεατρικό Σπουδαστήριο» του Βασίλη Ρώτα. Από το 1946 που πρωτοεμφανίστηκε στην σκηνή συμμετείχε σε επιτυχημένες παραστάσεις συνεργαζόμενη με το Εθνικό Θέατρο ή και με μεγάλους θιάσους, Αιμ. Βεάκη, Κώσ. Μουσούρη, - Αρώνη-Μανωλίδου,  κ. Κατερίνας κ ά. Σημαντικές ερμηνείες της στο θέατρο: Οφηλία στον Άμλετ του Σαίξπηρ (1955), Άννα Φρανκ (1957), όπου κέρδισε και το θεατρικό βραβείο Μαρίκας Κοτοπούλη, Ηλέκτρα (1972) και Ισμήνη στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο θέατρο της Επιδαύρου, και το κύκνειο άσμα της η Μαντάμ Φλο (2011). Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε ταινίες «Οι ουρανοί είναι δικοί μας» (1953), «Το αμαξάκι» (1957), «Χαμένα όνειρα» (1961), «Μετανάστης» (1965) κ ά. Στην τηλεόραση συμμετείχε στις σειρές:  «Αθάνατες ιστορίες αγάπης» (1976), «Μικρογραφίες» (1987) και «Περί ανέμων και υδάτων» (2000).

Δημήτρης Ψαθάς

Σαν σήμερα το 1979 έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στα 72 του χρόνια 
Γεννήθηκε το 1907 στην Τραπεζούντα και μετά την Μικρασιατική καταστροφή εγκαθίσταται στην Αθήνα όπου ολοκληρώνει τις σπουδές του. Ξεκινά να γράφει σε εφημερίδες καλύπτοντας το δικαστικό ρεπορτάζ και συνεχίζει με το χρονογράφημά του «Εύθυμα και σοβαρά», όπου δημιουργεί σχολή καθώς η πένα του τσακίζει με την ανελέητη κριτική που ασκεί. Παράλληλα με την δημοσιογραφία ασχολείται και με την συγγραφή βιβλίων, ορισμένα μάλιστα ευθυμογραφήματα είναι απόρροια του δικαστικού ρεπορτάζ, «Η Θέμις έχει κέφια», «Η Θέμις έχει νεύρα», «Η μαντάμ Σουσού» το γνωστότερο βιβλίο του, που δημιουργεί ακόμα και γλωσσοπλασία, σουσού-σουσουδισμός,. Γράφει επίσης ιστορικά χρονικά «Χειμώνας του 41», «Αντίσταση», «Το χιούμορ μιας εποχής», εντυπώσεις από τα ταξίδια του δοσμένες με χιουμοριστικό τρόπο «Κάτω από τους ουρανοξύστες», «Στην χώρα των μυλόρδων», «Παρίσι, Σταμπούλ και άλλα εύθυμα ταξίδια». Τα θεατρικά του έργα, κωμωδίες ως επί το πλείστον, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, πολλά δε από αυτά μεταφέρθηκαν στην μεγάλη και την μικρή οθόνη. «Το στραβόξυλο», «Ο εαυτούλης μου», «Οι ελαφρόμυαλοι», «Φον Δημητράκης», «Ζητείται ψεύτης», «Ένας βλάκας και μισός», «Η χαρτοπαίχτρα», «Ξύπνα Βασίλη», «Αχόρταγος», «Μικροί Φαρισαίοι» κ ά.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

2004: Πέθανε ο Μίμης Χρυσομάλλης, ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. Μπήκε από μικρός στον κόσμο του θεάματος, καθώς είχε βγει  παιδί-θαύμα στα «Ταλέντα» του Γιώργου Οικονομίδη. Σπούδασε στην δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Το θεατρικό του ντεμπούτο το έκανε το 1963 με το θίασο της Έλσας Βεργή στην παράσταση «Το μπαλκόνι». Διακρίθηκε στην κωμωδία και στην επιθεώρηση, ερμηνεύοντας κλασικούς και σύγχρονους ρόλους και συνεργαζόμενος  με καταξιωμένους ηθοποιούς, Αλέξης Μινωτής, Τζένη Καρέζη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Ξένια Καλογεροπούλου, Μαριέτα Ριάλδη κ ά.
Εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες: «Συννεφιασμένοι ορίζοντες», «Μια γυναίκα στην αντίσταση», «Βαρύ πεπόνι», «Άρπα Colla», «Ένας κι ένας», «Το κλάμα βγήκε από τον Παράδεισο», «Βαριετέ», «Safe Sex». Επίσης  συμμετείχε σε σήριαλ της τηλεόρασης «Σαν αδελφές», «Λίστα γάμου», «Το τελευταίο αντίο» 

1944: Πέθανε ο Τέλλος Άγρας, ποιητής και κριτικός

Ο Ευάγγελος Ιωάννου όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε το 1899 στην Καλαμπάκα της Θεσσαλίας. Σπούδασε νομικά, χωρίς ποτέ να ασχοληθεί επαγγελματικά. Εργάστηκε σε διάφορα υπουργεία και τέλος στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Έγραψε πολλά ποιήματα, κριτικές και μεταφράσεις. Πρωτοεμφανίστηκε να συγγράφει στην «Διάπλαση των Παίδων». Τα έργα του και ιδίως η ποίηση του είναι λεπτεπίλεπτη, τρυφερή και ευαίσθητη, εκφράζοντας ακριβώς τον χαρακτήρα του. Έργα του: «Τα βουκολικά και τα εγκώμια», «Καθημερινές», «Λουλούδια της Γης»,  «Οι νέοι», μετάφραση ποιημάτων του Ζαν Μορεάς κ ά. Μια αδέσποτη σφαίρα, κατά τραγική ειρωνεία, λίγο πριν την απελευθέρωση στην Αθήνα, θα του πάρει την ζωή.

«...Φτωχογειτονιές, έρημες γωνιές,
καμωμένες για τις μαύρες παγωνιές,
καμωμένες για τις άταφες ψυχές,
καθημερινές ψυχές και μοναχές,
για τα λείψανα και για τις Κυριακές
της ψυχής μου εσείς πατρίδες μυστικές...»
Απόσπασμα από το ποίημα  «Καθημερινές»

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

1990: Πέθανε ο Γιάννης Ρίτσος, διακεκριμένος ποιητής

Γεννήθηκε στην Μονεμβασιά, την Πρωτομαγιά του 1909. Έγραψε πολλές ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και μετέφρασε ξένους συγγραφείς. Από τα έργα του ξεχωρίζουν: «Τρακτέρ», «Οι Πυραμίδες», «Επιτάφιος», «Σονάτα του Σεληνόφωτος», «Το τραγούδι της αδελφής μου», «Ρωμιοσύνη», «Εαρινή συμφωνία», «Υδρία», «Δεκαοκτώ λαινοτράγουδα της πικρής πατρίδας», «Καπνισμένο τσουκάλι», «Πάροδος» κ ά. Αριστερών πεποιθήσεων υπέστη φυλακίσεις και εξορίες. Έτυχε σημαντικών τιμητικών διακρίσεων. 

…Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκαλο
με το λουρί στο σβέρκο

Νάτη πετιέται απο ξαρχής
κι αντριεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό
με το καμάκι του ήλιου…

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Νότης Περγιάλης

Στις 10 Νοεμβρίου 2009 «Πήγε μια βόλτα στο φεγγάρι» ο ηθοποιός, συγγραφέας και στιχουργός
Γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου του 1920 στα Ανώγεια Λακωνίας. Σπούδασε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Ρώτα και από το 1949 ξεκίνησε να εργάζεται ως ηθοποιός.  Συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, ενώ έγραψε και ο ίδιος θεατρικά έργα, «Το κορίτσι με το κορδελάκι», «Μάσκες για αγγέλους», «Τρελό φεγγάρι», «Αυτό το δέντρο δεν το λέγανε υπομονή», «Μαγική πόλη» σε συνεργασία με τον Ιάκωβο Καμπανέλη. Ως ηθοποιός έπαιξε σε πολλές ταινίες «Το κορίτσι με τα μαύρα», «Το ταξίδι», «Τα κόκκινα φανάρια», «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά», «Η κόρη του ήλιου», «Το ποτάμι», ενώ διασκεύασε για την τηλεόραση (1975) το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», όπου και κρατούσε τον ρόλο του αφηγητή. Έγραψε ακόμα στίχους που μελοποιήθηκαν από τον Μ. Χατζιδάκι, τον Μ. Θεοδωράκη, τον Γ. Μαρκόπουλο κ ά «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», Το μπλόκο της Καισαριανής», «Σπίτια γκρεμισμένα», «Τι αν την κάνω την χαρά» κ ά. Τέλος έγραψε και λογοτεχνικά βιβλία «Όταν σηκώθηκαν τα δέντρα», «Το κόκκινο πουλί».

…Διώξε τη λύπη, παλικάρι
πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι.
Πώς να βγω και, πώς να βγω και να περπατήσω
τα λόγια του, τα λόγια του να θυμηθώ;
με το φεγγάρι πώς, αχ πώς να τραγουδήσω
με το φεγγάρι πώς να παρηγορηθώ;

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Το καλάθι του Νοεμβρίου

Ο τελευταίος  μήνας του φθινοπώρου μας φέρνει μπόλικες νοστιμιές. Φρούτα, λαχανικά, ψάρια,  πολλά τυριά που ολοκληρώθηκε η ωρίμανση τους και τέλος ελιές που τώρα αρχίζει η συλλογή τους και ελαιόλαδο. Το Νοέμβριο είναι στον καιρό τους, τα αχλάδια, τα πορτοκάλια, τα γκρεϊπ- φρουτ, οι λωτοί, τα ακτινίδια, τα μήλα, οι μπανάνες. Τέλος για φέτος στα σταφύλια και αρχή για κυδώνια, λεμόνια και ρόδια.
Από λαχανικά και οπωροκηπευτικά βρίσκουμε κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο (άσπρο και κόκκινο), λαχανάκια Βρυξελλών, πράσα, σέλινο, άνηθο, φινόκιο, καρώτα, κολοκύθες, μανιτάρια, ραδίκια, ρόκα, μαρούλι και σαλάτες. Ξεκινούν κρεμμυδάκια φρέσκα, σπανάκι, και παντζάρια, ενώ τελειώνουν οι ντομάτες και  οι πιπεριές
Αυτή την εποχή αρχίζει η συλλογή του ελαιόκαρπου για την παραγωγή της βρώσιμης ελιάς και του ελαιόλαδου. Μπορείτε να μαζέψετε ελιές, πράσινες για τσακιστές και μαύρες, να τις βάλετε σε βαζάκια για όλο τον χρόνο. Το λάδι της πρώτης σοδιάς, το αγουρέλαιο, αρχίζει να διατίθεται στην αγορά, από τα μέσα Νοεμβρίου, είναι πρασινωπό και η γεύση του είναι πλούσια, φρουτώδης και πιο πικάντικη έως ελάχιστα πικρή. Αρχίζει η διάθεση των ώριμων τυριών, γραβιέρα, κεφαλοτύρι και κασέρι. Έχουμε ακόμα κοπανιστή, μανούρι, μυζήθρα, ξινομυζύθρα, λαδοτύρι, μανούρα, μετσοβόνε, κατσικίσιο γάλα και γιαούρτι.  Από κρεατικά βρίσκουμε χοιρινό, πηχτή, λουκάνικα, κυνήγι και θηράματα, καθώς έχει αρχίσει το κυνήγι και τέλος σαλιγκάρια Τέλος τα ψάρια βρίσκονται στην καλύτερή τους εποχή, με αφθονία σε μπακαλιαράκια, γαύρο, αθερίνα, μαρίδα, σφυρίδα, συναγρίδα, τόνο, φαγκρί, σαρδέλες, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, καλαμάρια, θράψαλα και γαρίδες.

Φασόλια σαλάτα

Υλικά
½ κιλό  φασόλια άσπρα, 2-3 καρώτα σε ροδέλες, 1 κούπα κρεμμύδι σε ροδέλες, 1 κούπα αγγούρι σε ροδέλες,  1 κούπα ντομάτες σε κυβάκια, ½ κούπα ελαιόλαδο, ½ κούπα χυμό λεμονιού,  μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι.
Εκτέλεση
Βάζετε τα φασόλια από το βράδυ στο νερό. Τα ξεπλένετε τα στραγγίζετε και τα βράζετε σε φρέσκο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα βάζετε σε μια σαλατιέρα. Προσθέτετε το κρεμμύδι, την ντομάτα, τα καρώτα, τα αγγούρια και  τον μαϊντανό. Χτυπάτε σ’ ένα βαζάκι το λάδι, το λεμόνι, το αλάτι και περιχύνετε την σαλάτα. Ανακατεύετε ελαφρά και σερβίρετε. 


Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Αλέκος Αλεξανδράκης

Στις 8 Νοεμβρίου 2005 ταξίδεψε στην «Συνοικία το όνειρο»
Ο Αλέκος Αλεξανδράκης γεννήθηκε στις Αθήνα το1928. Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού (Βασιλικού τότε). Στο θέατρο ερμήνευσε  σημαντικούς ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου, ανεβάζοντας παραστάσεις ποιοτικές και προσεγμένες:  «Ιππόλυτος» «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», «Παράξενο ιντερμέτζο», «Ταξίδι της μέρας μέσα στην νύχτα», «Η γυναίκα με τα μαύρα, «Τέσσερα δωμάτια με κήπο», «Υπόθεση Ντρέιφους», «Ο γλάρος», «Έγκλημα και τιμωρία», «Τα μεγάλα χρόνια», «Θείος Βάνιας», «Γυρισμός», «Σλούθ» κ ά. Στην μεγάλη οθόνη εμφανίστηκε σε περισσότερες από 100 ταινίες: «Αγνή του λιμανιού» (1952), «Οι ουρανοί είναι δικοί μας» (1953), «Η άγνωστος» (1954), «Στέλλα» (1955), «Το νησί των γενναίων», «Αγοροκόριτσο» (1959), «Ραντεβού στην Κέρκυρα» και «Θρίαμβος» (1960), «Συνοικία το όνειρο» (1961) που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «Ίλιγγος» (1963),
«Δεσποινίς διευθυντής» και «Δόλωμα» (1964), «Μια τρελή οικογένεια» και «Εχθροί», (1965), «Δάκρυα για την Ηλέκτρα» (1966), «Η κόμισα της Κέρκυρας» (1972), «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», «Τα παιδιά της χελιδόνας» κ ά. Αλλά και στην τηλεόραση η παρουσία του ήταν σημαντική σε σειρές όπως «Γιούγκερμαν» (1978), «Παράξενος ταξιδιώτης» (1979), «Μυστικούς αρραβώνες» (1979), «Μια μέρα την νύχτα», «Αίθουσα του θρόνου» (1998), «Να με προσέχεις» (2000).
Χαρακτηριστικές ατάκες: 
- Το δόλωμα
Α. Αλεξανδράκης: (Χύνει την σαμπάνια) Γιατί σιχαίνομαι την υγρασία  
- Το δόλωμα
Α. Αλεξανδράκης: Τι δουλειά κάνω; Ψαρεύω κοροΐδα
- Το δόλωμα
Α. Βουγιουκλάκη: Γιατί παίζουνε χαρτιά αυτοί που έχουνε λεφτά;
Α. Αλεξανδράκης: Για να τα 'κονομάνε αυτοί που δεν έχουν!
- Ραντεβού στην Κέρκυρα
Α. Αλεξανδράκης: Εσείς ποια είστε, η καινούργια;
Τζ. Καρέζη: Ναι, και εσείς;
Α. Αλεξανδράκης: Ο παλιός

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Σμάρω Στεφανίδου

H γνωστή ηθοποιός έφυγε στις 7 Νοεμβρίου 2010
Γεννήθηκε το 1913 στην Αθήνα, με καταγωγή από την Μικρά Ασία. Τελείωσε την Εμπορική Σχολή της Αθήνας, την προσελκύει όμως το θέατρο, και παρά την αντίρρηση των δικών της, σπουδάζει  στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Συνεργάζεται με όλα τα μεγάλα  θεατρικά ονόματα, Κοτοπούλη,  Λογοθετίδη, Κατερίνα, Χορν, Κωνσταντάρα, Φέρτη, Κούρκουλο σε σημαντικά έργα ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Στον κινηματογράφο συμμετείχε συνήθως σε ρόλους καρατερίστας, «Μανταλένα», «Δεσποινίς ετών 39», «Ο ζηλιαρόγατος», «Ο πύργος των ιπποτών»,  «Σάντα τσικίτα», «Αλίμονο στους νέους», «Μιας πεντάρας νιάτα», «Γάμος αλά ελληνικά», «20 γυναίκες κι εγώ» κ ά. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε σήριαλ «Ο κύριος, η κυρία και η μαμά», «Ιστορίες αγάπης», αλλά και σε θεατρικά έργα «Ένας βλάκας και μισός». Σημαντική ήταν η παρουσία της και στο ραδιόφωνο σε θεατρικά έργα και αναγνώσεις μυθιστορημάτων, όπου άφησε εποχή με την χαρακτηριστική φωνή της  «Βαρώνη  Στάφ», «Τρίτο στεφάνι».
Χαρακτηριστικές ατάκες
- Δεσποινίς ετών 39: «Κι αν πω ότι είμαι 20, θα με πιστέψουν;»
- 20 γυναίκες κι εγώ: «Θα χωρίσεις …και θα κουβαληθείς εδώ;»
- Γάμος αλά ελληνικά: Τα ψάρια καλά ήτανε…κάτι σκυλόψαρα μας αναστατώσανε»
- Ο ζηλιαρόγατος: «Τρίτωσα…ο σταφιδέμπορος μου έκανε πρόταση γάμου…»
- Ο ζηλιαρόγατος: «…πέντε-έξι τέτοιες βελονιές και θα τον έχεις ράψει στο φουστάνι σου…»
- Αλίμονο στους νέους: «Καλά πως εξαφανίστηκε. Βελόνα ήταν να πέσει σε καμιά χαραμάδα;»
- Μιας πεντάρας νιάτα: (Τον μουντζώνει) «Να τα ποσοστά, 10 τοις εκατό»
- Μιας πεντάρας νιάτα : «Τι θα κάνει στους υπονόμους, θα κυνηγά τους αρουραίους;». 

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Μαρία Ιορδανίδου

Στις 6 Νοεμβρίου 1989 έφυγε η γνωστή πεζογράφος
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1897, πολυταξιδεμένη, είχε αποκτήσει μεγάλη μόρφωση, γνωρίζοντας πολλές ξένες γλώσσες. Έγινε ευρύτερα γνωστή στους φιλολογικούς κύκλους, όταν το 1962, ούσα 65 ετών, συγγράφει την «Λωξάνδρα». Το βιβλίο ουσιαστικά είναι αυτοβιογραφικό, καθώς μέσα από την περιγραφή της ζωής των ανθρώπων της Πόλης, την εποχή πριν από το Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, διηγείται την ζωή της γιαγιάς της. Άλλα βιβλία της «Διακοπές στον Καύκασο», «Σαν τα τρελά πουλιά», «Η αυλή μας», «Στου κύκλου τα γυρίσματα».

1893: Πέθανε ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, Ρώσος μουσικοσυνθέτης

Γεννήθηκε το 1840 στο Βότκινσκ. Υπήρξε συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και καθηγητής στο Ωδείο της Μόσχας. Έγραψε εκλεκτά μουσικά έργα, για πιάνο, μπαλέτα, όπερες και εκκλησιαστικές μελωδίες: «Παθητική», «Καρυοθραύστης, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Η λίμνη των κύκνων», «Η ωραία κοιμωμένη», «Ευγένιος Ονέγκιν», «Ντάμα πίκα» κ ά.  Κατά μια εκδοχή πέθανε από χολέρα.

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

1974 : Πέθανε ο Ρενέ Γκοσινί, δημιουργός κόμιξ

Γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1926 στο Παρίσι. Η οικογένεια του μετανάστευσε στην Αργεντινή, από όπου επέστρεψε το 1950. Αρχικά δημιούργησε  τον Ινδιάνο Ουμπά-πα, ο οποίος όμως δεν είχε απήχηση. Με τον Α. Ουντερζό δημιουργεί το κόμιξ του Αστερίξ, ονομασία που προέρχεται από το Aster (αστέρι) και το Rix (στα κέλτικα θα πει βασιλιάς). Ο μικρόσωμος Γαλάτης γνώρισε τεράστια επιτυχία σ' όλο τον κόσμο. Στην συνέχεια συνεργάστηκε και με άλλους σχεδιαστές. Με τον Μορίς δημιουργεί τον Λούκυ Λουκ, το γούεστερν κόμικς «παρωδία» της άγριας Δύσης, με τους ανεκδιήγητους «κακούς» Ντάλτον και τον χαζούλη σκύλο Ραν Ταν Πλαν. Με τον Tabary δημιουργεί τον Ιζνογκούντ. Με τον Ζ.Ζ.Σανπέ έγραψε τον «Μικρό Νικόλα», ένα βιβλίο για παιδιά. Τέλος σκηνοθέτησε στην μεγάλη οθόνη ταινίες «Αστερίξ και Κλεοπάτρα», «Ντέζι Τάουν», «Οι 12 άθλοι του Αστερίξ» κ ά.