Το Πάσχα είναι συνυφασμένο με τα αυγά,
που έχει επικρατήσει να βάφονται,
από τους ορθόδοξους χριστιανούς
την Μ. Πέμπτη, που ονομάζεται και «Κόκκινη Πέμπτη».
Στην αγορά διατίθενται χύμα ή συσκευασμένα. Όλα τα αυγά
πρέπει να φέρουν στο κέλυφός τους τον αριθμό του παραγωγού και το αρχικό της χώρας
προέλευσης. Στα συσκευασμένα θα πρέπει επιπλέον να αναγράφεται επί της
συσκευασίας, ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας
και βάρους τους και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας Δεν
αγοράζουμε αυγά που έχουν ακάθαρτο ή σπασμένο κέλυφος, επιλέγουμε λεία χωρίς
στίγματα, εξογκώματα ή ραβδώσεις
Βαμμένα κόκκινα αυγά
Βάλτε τα σε μια χαμηλή κατσαρόλα με κρύο νερό, ίσα να τα
σκεπάζει, που θα έχετε ρίξει μια πρέζα αλάτι και βράστε τα σε σιγανή φωτιά. Μην
τοποθετείτε στην κατσαρόλα πολλά αυγά και χτυπάνε μεταξύ τους κατά το βράσιμο.
Ακολουθείστε τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής. Μετά το
βάψιμο, βγάλτε τ’ αυγά με ένα κουτάλι, στις θήκες τους και όταν στεγνώσουν,
περάστε τα μ’ ένα πανάκι με λάδι, για να γυαλίσουν.
Πράσινα,
κίτρινα, μπλε…
Αν θέλετε οικολογικούς τρόπους βαψίματος, χρησιμοποιήστε
παντζαρόζουμο για να τα βάψετε κόκκινα, μαϊντανό και τσουκνίδα για πράσινα,
φλούδες κρεμμυδιών για ανοικτά καφέ, λουλούδια βιολέτας για μπλε-μοβ και ζαφορά
(κρόκο Κοζάνης) για κίτρινα. Βράζετε πρώτα τ’ αυγά και απλώς τα βουτάτε στο
χρώμα που έχετε φτιάξει.
Διακόσμηση
Την διακόσμηση τους, μπορείτε να την αναθέσετε στα παιδιά,
όπου με οικολογικά χρώματα μπορούν να ζωγραφίσουν ακόμα και στα λευκά βρασμένα
αυγά. Επίσης τυλίξτε τα με χρωματιστά κορδελάκια, διακοσμήστε με αποξηραμένα φυτά,
λουλουδάκια ή φρούτα, φιογκάκια, ξυλάκια κανέλλας, πασχαλινές ζωγραφιές κ.ά.
Συντήρηση
Αν κάποια αυγά την ώρα που τα βράζετε ραγίσουν, δεν τα
βάφετε γιατί το χρώμα θα περάσει στο εσωτερικό. Αν ραγίσουν την ώρα που τα
βάφετε και περάσει το χρώμα, αν είναι λίγο, κόβετε το βαμμένο μέρος, αν είναι
πολύ είναι καλύτερα να μην καταναλωθούν. Αν ο καιρός είναι ζεστός τα βαμμένα
αυγά είναι προτιμότερο να διατηρούνται στο ψυγείο, όπως υποχρεωτικά πρέπει να
δια τηρούνται στο ψυγείο τα σπασμένα ή τσουγκρισμένα βρασμένα αυγά, που
μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε ρολό, σαλάτες, πίτες ή σαν ορεκτικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου