Παραδοσιακό νηστίσιμο γλυκό
που εμπλουτίζεται με την γλυκιά
γεύση του μελιού και του ταχινιού
Υλικά
1 κούπα σιμιγδάλι χονδρό, 1 κούπα ταχίνι, ½ κούπα
αμύγδαλα, 2 κούπες νερό, 1 κούπα μέλι, κανέλα τριμμένη, 1 φλούδα λεμονιού,
αμύγδαλα για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Φτιάχνετε σιρόπι βράζοντας για 6-8 λεπτά, σε μια κατσαρόλα
το νερό, το μέλι και την φλούδα λεμονιού. Ζεσταίνετε σ’ άλλη κατσαρόλα το
ταχίνι, προσθέτετε το σιμιγδάλι και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζετε την
φλούδα λεμονιού και ρίχνετε σιγά-σιγά το σιρόπι στο σιμιγδάλι, ενώ ανακατεύετε
με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέτετε τα αμύγδαλα και την κανέλα,
ανακατεύετε και βάζετε το μίγμα σε μια φόρμα. Όταν κρυώσει ξεφορμάρετε σε
πιατέλα, πασπαλίζετε με κανέλα και γαρνίρετε με αμύγδαλα.
Σημειώσεις
- Υπάρχουν πολλές εναλλαγές στον χαλβά, με χονδρό ή ψιλό
σιμιγδάλι ή και ανάλογη ποσότητα και από τα δυο.
- Ακόμα μπορείτε να αντικατάστησε το ταχίνι με ελαιόλαδο ή
σπορέλαιο, όπως και το μέλι με ζάχαρη (άσπρη ή καστανή) και να βάλετε την
ανάλογη ποσότητα ανάλογα πόσο γλυκό τον θέλετε.
- Ακόμα μπορείτε να προσθέσετε ή να αντικαταστήσετε τα
αμύγδαλα με καρύδια, κουκουνάρια, σταφίδες ή και σουσάμι που μπορείτε να
πασπαλίσετε την φόρμα πριν βάλετε το χαλβά. Το αποτέλεσμα οπτικά και γευστικά
τέλειο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου