Ντολμαδάκια γιαλαντζί, σαρμαδάκια, γιαπράκια,
φαγητό με πολλές ονομασίες και παραλλαγές,
αλλά και με μεγάλη γευστική απόλαυση.
Υλικά
300 γρ αμπελόφυλλα φρέσκα ζεματισμένα ή σε βάζα σε άρμη, 1
κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κούπα ρύζι, 1
κούπα ελαιόλαδο, ½ ματσάκι άνηθο και μάραθο ψιλοκομμένα, χυμό ενός λεμονιού,
αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνετε το ρύζι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, τον
μάραθο, τα ¾ του λαδιού, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Παίρνετε ένα-ένα
φύλλο με την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω και βάζετε μια κουταλιά γέμιση.
Κλείνετε τις δυο πλευρές και τυλίγετε κυλινδρικά. Συνεχίζετε ώσπου να τελειώσουν
τα φύλλα και η γέμιση. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι, στρώνετε μερικά
φύλλα και τοποθετείτε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Σκεπάζετε πάλι με
φύλλα, ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι, 2 ποτήρια ζεστό νερό, αλατοπιπερώνετε και τα
σκεπάζετε μ’ ένα πιάτο για να μην διαλυθούν. Σιγοβράζετε για 45-50 λεπτά. Ρίξτε
κι άλλο νερό αν χρειάζεται. Λίγο πριν το τέλος βγάζετε το πιάτο και περιχύνετε
με το λεμόνι.
Σημείωση: Στην γέμιση
μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ή κουκουνάρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου