Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα

Ντολμαδάκια γιαλαντζί, σαρμαδάκια, γιαπράκια,
φαγητό με πολλές ονομασίες και παραλλαγές,
αλλά και με μεγάλη γευστική απόλαυση.

Υλικά
300 γρ αμπελόφυλλα φρέσκα ζεματισμένα ή σε βάζα σε άρμη, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κούπα ρύζι, 1 κούπα ελαιόλαδο, ½ ματσάκι άνηθο και μάραθο ψιλοκομμένα, χυμό ενός λεμονιού, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνετε το ρύζι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, τον μάραθο, τα ¾ του λαδιού, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Παίρνετε ένα-ένα φύλλο με την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω και βάζετε μια κουταλιά γέμιση. Κλείνετε τις δυο πλευρές και τυλίγετε κυλινδρικά. Συνεχίζετε ώσπου να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι, στρώνετε μερικά φύλλα και τοποθετείτε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Σκεπάζετε πάλι με φύλλα, ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι, 2 ποτήρια ζεστό νερό, αλατοπιπερώνετε και τα σκεπάζετε μ’ ένα πιάτο για να μην διαλυθούν. Σιγοβράζετε για 45-50 λεπτά. Ρίξτε κι άλλο νερό αν χρειάζεται. Λίγο πριν το τέλος βγάζετε το πιάτο και περιχύνετε με το λεμόνι.
Σημείωση: Στην γέμιση μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ή κουκουνάρια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου