Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

«Όποιος έχει μαχαίρι τρώει πεπόνι»

Όπως λέει και η παροιμία, πεπόνι έτρωγαν όσοι είχαν μαχαίρι, οι πλούσιοι δηλαδή, ίσως λόγω των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του. Μέχρι και σήμερα σε χώρες της ανατολής, όπως στην Κίνα και τις Φιλιππίνες, θεωρείται άριστο γιατρικό
Ανήκει στην οικογένεια των Κουκουβριτωδών και η επίσημη ονομασία του είναι Κουκουμής ο Πέπων (Coucoumis Melo). Ποικιλίες πεπονιών έχουμε τα αργίτικα με μακρουλό σχήμα και έντονο κίτρινο χρώμα, τα θρακιώτικα με στρογγυλό σχήμα, της Κρήτης, Ταμπουρές της Κύπρου και διάφορες ξένες ποικιλίες όπως Λουτίφια, Μπακίρι, Κανταλούπ και άλλες
Θρεπτικά συστατικά
Μεγάλη είναι η θρεπτική αξία του πεπονιού. Κατά 95% αποτελείται από νερό, με ελάχιστες θερμίδες, 30 μόνο ανά 100 γραμμάρια. Περιέχει βιταμίνες Α, Β6, θειαμίνη, νιασίνη, C, βήτα-καροτένιο, ακόμα κάλιο και φώσφορο, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.
Αγορά και συντήρηση
Όταν διαλέγετε πεπόνι, πιέστε τις κορυφές του, να μην πολύ μαλακές, γιατί τότε θα έχει παραγίνει. Όταν το μυρίζεται έχει μια γλυκιά φρουτένια μυρωδιά. Μπορεί να συντηρηθεί και μερικές μέρες έκτος ψυγείου, που το βάζετε  απαραίτητα μετά το κόψιμό του. 
Κατανάλωση
Μπορείτε να φτιάξετε ωραίες φρουτοσαλάτες συνδυάζοντας το με καρπούζι ή άλλα καλοκαιρινά φρούτα. Προσθέστε το σε γιαούρτι για  ένα εύγευστο πρωινό ή επιδόρπιο. Ακόμα σε σαλάτες, ενώ ταιριάζει με τυριά κατά προτίμηση φέτα, αλλά και με προσούτο. Αποφύγετε να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες και ιδίως μετά το δείπνο γιατί είναι δυσκολοχώνευτο. Θυμηθείτε την σκηνή από την Αλίκη στο ναυτικό: Γιατί δεν κοιμάσαι, είσαι ερωτευμένος; Όχι έφαγα πολύ πεπόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου