Φθηνό ψαράκι με ακριβή όμως νοστιμιά…
Κοινό ψάρι στην Μεσόγειο και γνωστό από την αρχαιότητα.
Μοιάζει με το σκουμπρί και είναι ψάρι της οικογένειας των σκομβριδών (Scomber japonicus).
Είναι ακανθοπτερύγιο με μήκος μέχρι 35 εκατοστά . Το σώμα του είναι μακρουλό, χωρίς
πολλά λέπια και έχει χαρακτηριστικό ασημί χρώμα. Ψαρεύεται συχνότερα το
καλοκαίρι. Είναι θρεπτικό ψάρι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα και ακόμα βιταμίνες Α
και D.
Μαγειρική και
κατανάλωση
Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο είναι αυγωμένα και είναι
ιδανικά για πάστωμα ενώ την άνοιξη που
είναι άπαχα τα ξηραίνουν και λέγονται τσίροι. Χαρακτηριστικά είναι και οι
γούνες ή λιόκαυτρα όπως λέγονται, όπου
τα μεγαλύτερα ψάρια τα ανοίγουν στα δυο τα αλατίζουν και τα αποξηραίνουν
στον ήλιο. Οι κολιοί ψήνονται στην σχάρα ή το φούρνο, αλλά και τα κολιουδάκια
(μικρότερα σε μέγεθος). Ακόμα τα φτιάχνουμε πλακί με ντομάτα και μυρωδικά.
Κολιοί ψητοί στον
φούρνο
5-6 κολιοί, ½ κούπα
ελαιόλαδο, ½ κούπα χυμό λεμονιού, σκόρδο ψιλοκομμένο ρίγανη, αλάτι χονδρό,
φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα.
Καθαρίζετε τα ψάρια, τα πλένετε και τα στεγνώνετε με
απορροφητικό χαρτί. Αλατίζετε μέσα κι έξω. Τα τοποθετείτε σε ταψάκι, Πασπαλίζετε
με την ρίγανη περιχύνετε με το λάδι και το λεμόνι. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για
30-40 λεπτά. Διακοσμείτε με τα λεμόνια και σερβίρετε με χόρτα ή σαλάτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου