Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

1821: Έναρξη της ελληνικής επανάστασης
Παραδοσιακά θεωρούμε την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, όταν ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και της ελληνικής εθνεγερσίας, στην μονή της Μεγίστης Λαύρας στα Καλάβρυτα. Ο Α΄ επίσημος εορτασμός της 25ης Μαρτίου, ως εθνικής εορτής έγινε το 1838.

1918: Πέθανε ο Κλώντ Ντεμπυσσύ, Γάλλος μουσουργός
Θεωρείτε από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες των νεότερων χρόνων. Εισήγαγε τον συμβολισμό στην μουσική και δημιούργησε νέα τεχνοτροπία. Από τα έργα του ξεχωρίζουν: «Πελλέας και Μελισσάνθη», «Ο άσωτος υιός», «Τριστάνος», «Οι εικόνες»,  «Ραψωδίες», «Η θάλασσα», «Τα νυχτερινά»

1917: Πέθανε ο Σπυρίδων –Φιλίσκος Σαμάρας, συνθέτης, κορυφαίος εκπρόσωπος της Επτανησιακής σχολής. Η μουσική του έχει χάρη, δύναμη εμπνεύσεως, τεχνική  δεξιότητα ενορχηστρώσεως και μελωδικότατα. Έγραψε μελοδράματα «Φλώρα Μιράμπιλις», «Μετζέ», «Λιονέλλα», «Η μάρτυς», «Ιστορία Έρωτος», «Η δαμασθείσα μαινάς»,  «Δεσποινίς Μπελ Ιλ», «Ρέα». Έγραψε ακόμα οπερέτες «Η πριγκίπισσα της Σασσώνας», «Κρητικοπούλα», «Πόλεμος εν πολέμω» κ ά. Συνέθεσε ακόμα σε στίχους του Κωστή Παλαμά τον ύμνο των Ολυμπιακών αγώνων με την ευκαιρία των πρώτων σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων το 1896 στην Αθήνα.

1833: Πέθανε ο Αδαμάντιος Κοραής, γιατρός, φιλόλογος, γλωσσολόγος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού. Το συγγραφικό του έργα είναι τεράστιο. Έγραφε στην καθαρεύουσα χρησιμοποιώντας όμως και στοιχεία της δημοτικής, πιστεύοντας ότι η γραπτή γλώσσα πρέπει να ακολουθεί την γλώσσα του λαού.  Έργα του: «Ελληνική βιβλιοθήκη», «Αδελφική διδασκαλία», ‘Άσμα πολεμιστήριον», «Τι πρέπει να κάμωσιν οι Γραικοί κατά τας παρούσας περιστάσεις». Το έργο του συγκεντρώθηκε σε 66 τόμους που περιλαμβάνουν ακόμα μεταφράσεις, σχόλια και επιστολές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου