Πλούσιο το καλάθι του Γενάρη,
τόσο από φρούτα και λαχανικά,
όσο και από κρέατα, τυριά και ψάρια
Φρούτα
Τα φρούτα της εποχής είναι τ’ αχλάδια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια,
μήλα, μπανάνες, μανταρίνια, πορτοκάλια, κάστανα, αβοκάντο, ανανάς και
τέλος τα ρόδια που εκτός για το καλό της
νέας χρονιάς, είναι καλό και στην διατροφή μας, προσφέροντας βιταμίνες Α, C , Ε,
σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Φάτε τα κόκκινα σποράκια σαν
φρούτο, έχει ελάχιστες θερμίδες ή βάλτε τα σε σαλάτες, σε ρύζι, σε γιαούρτι, σε
σάλτσες, όπου θα προσθέσει περισσή γεύση
Οπωροκηπευτικά
Οπωροκηπευτικά
Αυτήν την εποχή βρίσκουμε φρέσκα φυλλώδη λαχανικά (ρόκα,
λόλα, μαρούλια, σαλάτες), άγρια χόρτα ( καυκαλίθρες, μυρώνια, ραδίκια, αντίδια),
ρέβες, φινόκιο, λάχανα (άσπρο, κόκκινο), λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο,
κουνουπίδι, μανιτάρια, παντζάρια, σπανάκι, ραπανάκια, πράσα, μυρωδικά
(μαϊντανό, σέλινο, άνιθο), φρέσκα κρεμμυδάκια, βολβούς και τέλος κίτρινες
κολοκύθες. .
Ψάρια και Θαλασσινά
Έχουμε αστακούς, συναγρίδες, σφυρίδες, όλα τα βραστόψαρα,
σκορπίνες, ροφούς, πετρόψαρα, παλαμίδες, γλώσσες, λυθρίνια, μπακαλιάρους,
τσιπούρες, φαγκριά, μπαρμπούνια και κουτσομούρες, χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα,
μύδια, γαρίδες, καραβίδες. Ακόμα γυαλιστερές, κυδώνια, χτένια, καλόγνωμες και
βόνγκολες.
Κρεατικά, Γαλακτοκομικά
και Τυριά
Κρεατικά χοιρινό,
γαλοπούλα, αρνί και κατσίκι, κουνέλι, λουκάνικα Τα περισσότερα ώριμα
τυριά είναι έτοιμα καθώς η τυροκομική περίοδος έχει αρχίσει τον Νοέμβριο, ενώ
αρχίζουν να κυκλοφορούν και τα πρώτα φρέσκα τυριά, ανθότυρο, κοπανιστή, μυζήθρα,
ξινομυζήθρα, μελίπαστο, τυροβολιά. Ακόμα κατσικίσια τυριά και γιαούρτια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου